Plastic afval wordt diesel

Door Gringo
Geplaatst in Milieu
Tags: , ,
23 december 2011

In het kader van een duurzame energievoorziening is Thailand met een interessante proef begonnen om door middel van de pyrolyse-techniek afvalplastic om te zetten in dieselbrandstof.

Pyrolyse (Grieks voor uit elkaar halen met vuur) ook wel kraken genoemd, is een proces waarbij materiaal wordt ontleed door het te verhitten zonder dat er zuurstof bij kan komen. Dit in tegenstelling tot verbranding die wel met aanwezigheid en verbruik van zuurstof plaatsvindt.

Gemeenten in Khon Kaen, Phitsanulok en Ubon Ratchathani zijn uitgekozen voor een pilot project om plastic afval om te zetten in diesel.

In een recent interview in de Bangkok Post maakte Suthep Liumsirijarern, directeur-generaal van de Energy Policy and Planning Office (Eppo) bekend, dat in drie uitgekozen steden, Khon Kaen, Phitsanulok en Ubon Ratchantani een begin gemaakt is met het omzetten van plastic afval in brandstof. Eppo ondersteunt het project met een subsidie van 105 miljoen baht.

In de drie steden wordt nu in totaal 22 ton per dag omgezet in ongeveer 19000 liter dieselbrandstof, 10 ton in Phitsanulok en 6 ton elke in de twee andere steden. De brandstof zal in eerste instantie worden gebruikt voor voertuigen en apparatuur van de lokale overheid.

“Plastic afval is een ernstig probleem en moeilijk op te lossen, en nog belangrijker, het is schadelijk voor het milieu,” aldus Suthep.

Eppo wil het project als model laten dienen voor andere steden, die worstelen met het beheer van afvalstoffen. In veel gebieden wordt gebruik gemaakt van stortplaatsen of verbranding, maar dat is schadelijk voor het milieu.

Eppo werkt al meer dan een decennium aan projecten om afval om te zetten in energie, zoals biomassa en biogas. Tot op heden vindt de productie van elektriciteit uit afval voornamelijk plaats in de landbouw en de veehouderij.

Thailand heeft een totale stroomproductie uit biomassa van 1.751 Megawatt, hetgeen volgens de planning in 2021 moet zijn verdubbeld. Biogas is goed voor 137 MW nu, met een doelstelling van 600 MW in 2021. Verbranding van huis- en industrieel afval levert nu ongeveer 13,5 MW op en de doelstelling tot aan 2021 is 160 MW.

Thailand produceert 40.000 ton vast afval per dag, oftewel 14 miljoen ton per jaar, waarvan 17% kunststof is.

“In de toekomst zal het steeds moeilijker worden om vuil te storten of conventieel te verbranden vanwege de geur en schadelijkheid voor het milieu,” aldus Suthep.

6 reacties op “Plastic afval wordt diesel”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Van het plastic dat hier in Hua Hin in de berm van mijn soi ligt, kan ik een jaar lang diesel rijden. Een ophaaldienst/ schoonmaakploeg zou de zooi bij elkaar kunnen rapen.

  • Gringo zegt op

   Ik denk, dat het voor heel veel plaatsen in Thailand geldt.
   Afvalplastic genoeg, de vraag is natuurlijk of de kosten van dit proces en die afhaaldienst de verkoop van dieselbrandstof rendabel kan maken.
   Op zich is het een goed initiatief, vind ik!

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Helemaal mee eens. Alle beetjes helpen.

  • Fred zegt op

   Nou Hans kan je mooi het afvalplastic in je eigen soi opruimen.
   Das zeker een goed idee van je ,en je kan een jaar gratis auto rijden .
   Dat heeft ook niet eider een.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Als de gevolgen van het opruimen zo direct waren, zou ik het misschien nog doen. De Soi is meer dan een kilometer lang en ik heb weinig zin om de rotzooi op te ruimen die Thai zo onnadenkend maken.

 2. siamees zegt op

  Dit is een heel prachtig plan,ik denk dat er met al de rondzwervende plastic heel veel diesel kan aangemaakt worden,als er dan nog wat geld tegenover staat voor diegenen die de platic moeten colleteren zal het snel opgeruimd en proper zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website