Hoe mooi het zou kunnen zijn in Chiang Mai

Door Hans Bos
Geplaatst in Milieu
Tags: ,
19 maart 2012

De smog in het Noorden van Thailand is niet alleen uitermate slecht voor de gezondheid, ook het fraaie landschap lijdt er onder.

Op deze video is te zien hoe lelijk de omgeving van Chiang Mai op dit moment is en hoe indrukwekkend het zou kunnen zijn.

13 reacties op “Hoe mooi het zou kunnen zijn in Chiang Mai”

 1. Cornelis van Kampen zegt op

  Ik heb in het verleden al meer aangegeven als er promotie kwam over het geweldige
  uitzicht vanaf de berg in Chiang Mai dat er behalve smog weinig te zien was.
  Veel keren geweest maar daar nooit mogen genieten van het uitzicht.
  Wel van Chiang Mai zelf. De avond markt en de heerliike themperatuur in de avond en de nacht, En een heel gezellige stad. In de stad ook nog veel te bwonderen.
  Cor.

 2. Fred CNX zegt op

  Vanuit de lucht ziet de wereld er altijd anders uit dan dat je met beide benen op de grond staat, om je heen kijkt en van de omgeving geniet.
  Natuurlijk ontken ik niet dat er smog hangt in de bergkom waarin Chiangmai ligt en gelukkig is dat maar een hele korte periode van het jaar maar last van……nee, niet echt.
  Dagelijks genieten wij laat in de middag van een borreltje op ons terras met in de verte de bergen en de flonkerende gouden Chedi van de tempel op de Doi Sutep; die ligt toch kilometers ver van ons huis en niet in nevelen gehuld.
  We hebben zojuist weer de zon onder zien gaan, genoten van het uitzicht en ons mooie Chiangmai.

  • M.C.Veen zegt op

   Beste Fred ik woon ook in Chiang Mai maar als ik om 4 uur smiddags recht in de zon kan kijken zonder met mijn oogjes te knijpen is dat idd niet best. Soms denk ik is dat niet de maan? Nee het is echt een zon, flauw en oranje, gefilterd door vervuiling. Hopelijk ademen we weer snel frisse bosluchten in.

   Groetjes
   Tino

  • Hans van den Pitak zegt op

   Steek je kop maar lekker in het zand net als de Thaise regering als het gaat over terrorisme en overstromingen enzovoort. Als de lokale overheid de nood klaagt over de belabberde toestand van de lucht en de farang merkt er niets van, dan moet er iets heel erg mis zijn met het waarnemingsvermogen. Maar het is bekend, dat dit erg wordt vertroebeld door het onvermogen om de roze bril af te zetten. Je zou maar eens een illusie armer kunnen worden. Maar toch, geniet van wat denkt dat er te genieten valt. dat doe ik ook.

 3. cor verhoef zegt op

  Ach lieve mensen, het is slechts een kwestie van tijd voordat onze Man in Dubai -eh sorry, zijn zusje- de War on Smog aankondigt, en we zullen allemaal zien dat het hele probleem, net als de file’s in Bangkok en het drugsgebruik in het land, over zes maanden tot de verleden tijd behoort KUCH…

 4. I-nomad zegt op

  Het smog probleem geldt ook voor Chiang Rai, delen van Myanmar en Laos.
  Via deze link kun je online een campagne ondertekenen om de Thaise regering maatregelen te laten nemen tegen het verbranden van landbouwgrond en afval.
  http://www.breathecampaign.net/

  • Robbie zegt op

   Schitterend idee, die link. Ik heb meteen getekend! Succes en bedankt.

  • M.C.Veen zegt op

   Thank you very big! Erg goeie site met duidelijke taal.
   Onderteken even lieve mensen, alleen naam en @ dus zo gepiept en ik zie mensen van over heel de wereld tekenen maar nog maar 2.500 namen die je allemaal kan zien dus dat is leuk.

 5. happypai zegt op

  Fred CNX!! Een hele korte tijd??
  Al twee maanden branden me ogen en dat komt niet van tegen de zon in kijken, want die is de hele dag nauwelijks te zien. Ik woon midden in de Pai vallei, normaal met een mooi
  uitzicht over de bergen, die ik nu sinds 2 maanden nauwelijks heb gezien, Ja, vorige week een dag, toen er wat wind kwam opzetten.

  Bosbranden kosten 339.000 levens per jaar
  Laatste update: 19 februari 2012 08:06 info
  VANCOUVER – Brandende bossen, grassen, heide- en landbouwgronden doden
  wereldwijd circa 339.000 mensen per jaar. Dat blijkt uit een studie die voor het
  eerst een schatting heeft gemaakt van de slachtoffers door landschapsbranden.
  Foto: AFP
  De meeste slachtoffers vallen ten zuiden van de Sahara in Afrika. Zuidoost-Azië
  komt op een tweede plaats.
  ”Ik was verrast dat het getal zo hoog was, omdat rook en vuur nogal
  intimiderend zijn voor veel mensen”, zei auteur Fay Johnston van de
  Universiteit van Tasmanië zaterdag.

  Ze sprak bij een bijeenkomst van de American Association for the Advancement of
  Science in het Canadese Vancouver.
  Klimaat
  Johnston onderzocht alle doden door zware rook en landschapsbranden tussen 1997
  en 2006. Ze gebruikte satellietgegevens en modellen om alle doden te berekenen
  door stofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, een veelvoorkomend bijproduct van
  landschapsbranden.
  Ze vond ook een verband met klimaat, want het dodental blijkt in sommige jaren
  veel hoger dan in andere. In jaren dat het oceaanoppervlak warmer is door El
  Nino waren er tweemaal zoveel doden door landschapsbranden dan in jaren met een
  koeler zeeoppervlak.
  De onderzoeker waarschuwt dat het aantal doden door branden de komende decennia
  zal oplopen door de opwarming van de aarde.

  IP: 115.67.96.28

  • m de lepper zegt op

   wij waren een paar weken geleden ook in chang mai. mijn man hoesste zich rot en we spraken een mevrouw die had zelfs een paar dagen in het ziekenhuis gelegen vanwege ademhalings problemen zou dat ook al van de smog geweest kunnen zijn?

  • Fred CNX zegt op

   Wellicht ligt het aan de locatie waar je woon, ik lieg er niet om, natuurlijk ook smog maar niet zo erg als ik hier op de blog lees. Gisteren nog lekker in de zon gezeten om een beetje te kleuren. Twee maanden…kan me er echt niets bij voorstellen maar geloof je op je woord.

   • M.C.Veen zegt op

    Ja ik bevestig ook al ruim een maand, ik woon in Suthep en zie Doi Suthep vaak niet eens! Net blij met de stortregen en storm maar helaas, de smog is terug. En ja, Chiang Rai en buurlanden hebben er ook last van. Ik ga tekenen: http://www.breathecampaign.net/

    Oh en ook ja “M de Lepper” er zijn al meer dan 100 mensen alleen in Chiang Rai in de 1e week die bij het ziekenhuis terecht kwamen alleen door de smog wat gewoon rook is.

    Als 1 persoon 100.000 mensen in een gifwolk zet zonder pardon mag daar best over geklaagt worden vind ik. en hoeveel mensen wel niet aansteken weet ik niet maar nu hebben miljoenen mensen last.

 6. cora zegt op

  Ook ik ben 3 weken geleden een paar dagen in Chiang Mai geweest en kon daar helaas vanaf de berg niet naar beneden kijken ivm de smog/rook.
  Daarna met de bus naar het schitterende Pai gereden. Maar helaas…door de enorme rook de volgende dag ivm de ernstige luchtvervuiling met de nare gevolgen van rode ogen en pijnlijke keel maar weer ijlings terug gevlogen naar Bangkok om terug te gaan naar het meer heldere Hua Hin.
  En dan te bedenken dat er in Pai in een straat een bordje hing met “verboden te roken”…
  Maar ja, alle beetjes helpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website