Goed opgeleide artsen

Dat Thailand een overvloed heeft aan luxueuze hotels en resorts is genoegzaam bekend. Maar dat het land beschikt over een netwerk van uitstekende ziekenhuizen en tandheelkundige klinieken weten minder bezoekers. Daarbij gaat het dan vrijwel uitsluitend om particuliere ziekenhuizen, met name in de grote steden en toeristische trekpleisters.

Bangkok fungeert daarbij als een brandpunt, met het Bumrungrad International Hospital in hartje centrum als grote voortrekker. Het ziekenhuis verleent jaarlijks topzorg aan ruim 400.000 buitenlandse patiënten uit 190 landen en circa 700.000 uit het eigen land. Het ziekenhuis telt 554 bedden en ongeveer 1800 werknemers, exclusief de artsen. Dat zijn doorgaans Thaise medici, met een opleiding in het buitenland. Engels is een belangrijke voertaal.

Bumrungrad in Bangkok

Het Bumrungrad is een ‘one stop’ ziekenhuis, van check-ups tot openhartchirurgie. Kwaliteit staat hier hoog in het vaandel. Sinds kort verzorgt het ziekenhuis ook verblijfvergunningen voor patiënten die langer moeten blijven. De belangstelling uit de Arabische landen groeit sterk, nu deze doorgaans gefortuneerde klanten minder welkom zijn in de VS. Maar ook uit die hoek komen steeds meer mensen die in Thailand voor eenderde tot een kwart van de prijs geholpen kunnen worden van die ze in eigen land moeten betalen. De Thaise gezondheidszorg is niet alleen goedkoper, maar doorgaans ook beter en met een service die zijn weerga nauwelijks kent. De faam van het Bumrungrad (met Bangkok Bank als grootste aandeelhouder) is dermate groot dat het ziekenhuis internationale uitbreiding zoekt.

Luxe kamers

Naast het Bumrungrad timmert ook het Bangkok Hospital aan de weg. Het Bangkok Heart Hospital is het eerste gespecialiseerde hartziekenhuis in Thailand. Het voldoet aan alle internationale regelingen en is voorzien van de nieuwste technologieën. De artsen en chirurgen zijn internationaal erkend.

Gespecialiseerde ziekenhuizen

In januari 2005 zijn alle hart behandelingen ondergebracht in een gloednieuw gebouw met de laatste voorzieningen op dit gebied. Volgens het Amerikaanse College voor Chirurgen is een ziekenhuis gekwalificeerd wanneer het minstens 200 hartoperaties en 100-125 openhart operaties heeft uitgevoerd. Bangkok Heart Hospital is het enige ziekenhuis in Thailand dat naar eigen zeggen aan deze eis voldoet. Per jaar worden momenteel meer dan 500 hartpatiënten geopereerd en bypassoperaties zijn dagelijks aan de orde.

Gespecialiseerde ziekenhuizen en klinieken in de hoofdstad hebben daarnaast bijzonder aantrekkelijke aanbiedingen op het gebied van plastische chirurgie, van borstvergroting of –verkleining via liposuctie tot geslachtsveranderingen. Een voordeel van deze particuliere opzet is dat de prijzen concurrerend blijven en van wachtlijsten nauwelijks sprake is.

Ook buiten Bangkok leveren ziekenhuizen eersteklas zorg. Voorbeeld is het Bangkok-Pattaya Hospital in de badplaats, waar nu eenmaal van oudsher veel buitenlanders verblijven. Grote steden als Chiang Mai en een vakantie-eiland als Phuket beschikken ook over topklasse ziekenhuizen.

Modern en kwaliteit

Tandheelkunde op hoog niveau

Tandheelkundige problemen worden in Thailand in een ogenblik opgelost. Kronen zijn binnen een dag gezet, bruggen duren iets langer. Er zijn zelfs tandartsen die werken met voet- of hoofdmassage tijdens de behandeling om de patiënt te ontspannen. De prijzen van tandheelkundige ingrepen in Thailand liggen op ongeveer 1/3 van die in Nederland.

Massageschool Wat Pho in Bangkok

Het scala aan medische activiteiten is daarmee nog niet uitgeput, want veel instituten, klinieken en zelfs ziekenhuizen maken reclame met medische spa’s, waar de klant niet alleen van zijn klachten wordt afgeholpen, maar tegelijkertijd op een geweldige manier ontspant. Thailand is daarnaast bezaaid met ‘gewone’ massagesalons en spa’s. Veel mannen en vrouwen die hier werken hebben hun opleiding gevolgd bij Wat Pho in Bangkok, het nationale centrum voor natuurlijke geneeswijzen. Let daarom op, want onder de salons bevindt zich ook veel kaf onder het koren. Vraag touroperator, incoming agent of hotel naar betrouwbare adressen.

De mogelijkheden in grote lijnen? Bij de traditionele Thaise massage worden alle spieren in je lichaam uitvoerig gekneed. Kies voor een behandeling van twee uur. Dat verschaft meer rust. Bij de voetmassage, doorgaans niet langer dan een uur, worden alle spieren en botten ónder de knie onder handen genomen. Een verademing na een lange dag winkelen! Bij de oliemassage wrijft de masseur of masseuse geurige olie in uw huid. Die vervolgens weer jeugdig glanst.

In toenemende mate gebruiken buitenlandse gasten hun vakantie om zich medisch te laten doorlichten of te laten repareren of faceliften. Zij komen als herboren terug.

19 reacties op “Ziekenhuizen Thailand kunnen concurreren met tophotels”

 1. Harold zegt op

  Net als Bert ben ik ook in het Samitivej Hospital geweest om een Engelse vriendin op te zoeken die daar lag. Werkelijk alles is tot in de puntjes geregeld. Je kan als gast blijven slapen, goed eten en drinken bestellen en binnen no-time staat er een legertje verpleegsters aan je bed als je er om vraagt.

  Nee, laten ze hier in Nederland maar lekker blijven denken dat de zorg daar nog niet ontwikkeld is. Ik weet wel dat ik tien keer liever daar in een ziekenhuis lig dan hier in een willekeurig hospitaal.

 2. Dutch zegt op

  Mij bekruipt het gevoel dat er ook een zeer grote (te grote ??) commerciele faktor meespeelt.
  Vaak zullen ze proberen je in een duurdere (de duurste) kamer/suite onder te brengen onder het mom dat verder alles vol zit !
  De medicijnen en Thaise dokters houden van medicijnen,geloof me,ze zijn vaak peperduur vegeleken met dezelfde medicijnen bij een lokale apotheker.
  (een nederlandse kennis van mij gebruikt een spray voor evt benauwdheid i.v.m. een hart conditie.Bij Bangkok hospital werd om 800 baht gevraagd terwijl hij die bij de lokale apotheek voor 360 baht koopt.”Nou,geef dan maar 460″,was het antwoord van de ziekenhuisapotheek.)
  Een kordaat,zelfstandig optreden van de verpleegsters hoef je ook niet te verwachten.Ze wachten bij alles op orders,soms op het belachelijke af.
  De algemene kennis van de engelse taal wordt ook schromelijk overdreven.

  Overigens gaan ook hier de prijzen omhoog.
  2 jaar geleden kostte een kamer in het Bangkok hospital (Nakhorn Ratchasima) varierend van 1600 baht tot 7500 baht per dag.Momenteel van 4000 tot 14000 baht per dag.

  Een echte verademing is wachttijd.

 3. Niek zegt op

  Probeer het Sukhumvit Hospitaal eens schuin tegenover busstation Ekamai naast een tempel. De skytrain stopt er.
  Het is 3 keer goedkoper en heeft nog die ouderwetse gezellige, Thais-vrolijk/vriendelijke sfeer. Aan het vergelijken van medisch-technische kwaliteiten waag ik me niet.
  Zelfs in het Bumrungrad ziekenhuis kunnen grote fouten begaan worden.
  Ben een keer naar het Samitivej hospitaal geweest om een vriendin te laten helpen aan iets kleins. Belachelijk duur, temeer daar mijn verzekering zoiets niet dekt uiteraard.
  In een ander ziekenhuis, waarvan ik de naam vergeten ben, ben ik geopereerd aan een drie-dubbele polsbreuk en perfect. Met al die ‘motosy’ ongelukken hebben ze in Thailand een enorme ervaring in het herstellen van botbreuken gekregen.

 4. Matthieu AA Hua Hin zegt op

  Was het allemaal maar zo makkelijk. Een vijf sterren hospitaal hoeft echter helemaal niet de beste keuze te zijn. Wat feiten:
  -Het is niet de omgeving maar de arts/specialist die uiteindelijk doorslaggevend is. Het belangrijkste blijft immers de correcte diagnose en het juiste behandelplan.
  -Een directeur van een grote verzekringsmaatschappij heeft me ooit verteld dat ze een zwarte lijst hebben waarop ook artsen van de top ziekenhuizen voorkomen. Dit is niet vanwege behaalde resultaten, maar vanwege belachelijke declaraties. Maar op een of andere manier zet je dit toch aan het denken. Het is hier een heel dun lijntje tusen commercie en gezondheidszorg, een systeem waarbij artsen vaak op commissiebasis werken.
  -Voorbeeld: Er is een prive-ziekenhuis in Bangkok waar ze op 100 bedden 400 artsen hebben. Die moet dus haast wel goede zorg bieden zou je zeggen. Of is het misschien helemaal niet zo gunstig als je opgenomen bent en juist jouw specialist alleen op bijvoorbeeld vrijdagmorgen tusen 9 en 11 aanwezig is en de rest van de tijd op en neer crost naar andere ziekenhuizen?

  Mocht ik ooit iets serieus gaan mankeren, dan ga ik ondanks deze kanttekeningen toch naar 1 van deze toppers toe. Kans van slagen waarschijnlijk toch wel groter en de entourage is ook wel zo prettig.

 5. Pim zegt op

  Matthieu,wat ik mij nog steeds afvraag is waarom de nederlandse zorgverzekeraar voor bepaalde gevallen geen mensen hier laat behandelen die in NL.op een lange wachtlijst moeten terwijl de behandeling hier,snel en veel voordeliger is .
  Daarbij komt ook nog de extra kosten van 1 langer verblijf in de ziektewet.
  Mijn gedachten zijn dat hierdoor de kosten in NL aardig omlaag kunnen .
  Of ben ik nu zo stom ?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Nee Pim, jij bent niet stom, maar de Nederlandse verzekeraars die niet verder kijken dan hun neus lang is. Ik heb dat al vaker geroepen en geschreven, maar verzekeraars klampen zich aan het eigen land vast als een drenkeling in de Noordzee. Ze gaan er nog steeds van uit dat Thailand een ‘apenland’ is. De Franse overheid is wat dat betreft veel slimmer. Een Fransman krijgt in het Bangkok Hospital geen rekening. Die gaat direct naar Frankrijk. Overigen s interesseert de Ziektewet de verzekeraars geen klap, want daar dragen de werkgevers de grootste lasten van.

   • Pim zegt op

    Dan is het de hoogste tijd dat den Haag ingrijpt Hans.
    Of begint nu de opruiming van de mensen uit de babyboom die NL .er bovenop hebben geholpen ?
    Met hun AOW kunnen ze hier wel leven met hun reuma ,jammer dat dit weer niet genoeg is volgens de Thaise wetgeving .
    Het zou veel Thaise meisjes als verzorgster aan werk helpen .

   • hans zegt op

    Heb een kroon nodig kost mij in thailand maximaal 200, euro hier in nederland 1.200
    verzekeraar ander zorg gaat niet accoord. word je toch simpel van. In verband met een nacontole van een nogal ingewikkelde operatie moest ik naar het erasmusziekenhuis, jawel academisch, grote ziekenhuizen in de achterhoek kunnen dat onderzoek niet doen.

    Had echter al ticket voortijd naar thailand geboekt.

    In udon thani met laten onderzoeken, anderhalf uur later naar buiten met de uitslagen en fotos netjes in een mapje omgerekend kosten 75,00 euro met de rijtijden en benzineprijzen in was ik de hele dag kwijt geweest en dat geld denk ook wel aan de benzine.

    Ga nog liever naar de thaise private ziekenhuizen dan in nederland naar de gewone ziekenhuizen, he helas te veel mee gemaakt in nederland dat ik rond uit durf te zeggen.

    Naar mijn bescheiden mening zijn die goede private ziekenhuizen minimaal gelijk danwel beter dan de ziekenhuizen in nederland

   • hans zegt op

    Hans Bos,

    Misschien weet jij hoe dat zit met vaccinaties, heb verschillende adviezen gehoord van diverse geleerden, heb de laatste keer me maar voor alles laten inenten, en je hoort ook verschillende geluiden en soorten van de malaria muggen met verschillende ziekte symtonen.

    Zo zijn er gebieden waar ook geen malaria muggen zouden zijn maar waar me vriendin van zei dat deze vrachtwagen de rioleringen shit in blaast om de muggen te killen.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Voor adviezen over vaccinaties kun je het beste terecht bij de GGD in Nederland. Tegen alles inenten kan nooit kwaad. Dat kan nog niet tegen dengue (knokkelkoorts) en chikunkunya (ook overgebracht door muggen). Komt voor in heel Thailand, maar er valt weinig tegen te doen, behalve goed insmeren of sprayen. Malaria komt in Thailand nog uitgebreid voor in de beboste grensgebieden met Cambodja en Birma.

     • hans zegt op

      Ik weet nu ook dat je daar het beste terecht kunt maar artsen in nederland doen daar vrij luchtig over, van de ggd hb ik ook gehoord dat enten voor hepatitus a en tbc ook wel verstandig is. Van huisarts en healt care nooit horen zeggen. Verder zei men dat ik bij malaria de pillen wel in thailand kon halen, terwijl een duitser me dit beslist afraadde om die in thailand te kopen. Misschien is er wel een medicus onder ons die dit haarfijn weet uit te leggen.

      En die enge ziekten die jij noemt komt ook voor in prachuap khiri khan 90 km ten zuiden van hua hin

 6. jan maassen van den brink zegt op

  ik heb 5 dagen op intensief gelegen.in thailand lof en nog eens lof.het is er beter dan in Nederland.hier moet je zelf nog moeite doen om een dokter te spreken ..en dan maar zeggen dat het in Nederland zo goed is . voor mij is thailand beter

 7. Jack0608 zegt op

  Bumrungrad International Hospital 400.000 uit het buitenland en 700.000 uit Thailand.
  Dat zijn er dus 1.100.000 millioen delen door 365 zijn er meer dan 3000 /dag, misschien een klein beetje overdreven?
  En dan ook nog eerste klas?
  Hmmm geeft je toch te denken, kortom vind het wel heel veel

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Beste Jack: het gaat hier niet alleen om in-patients, maar ook om poliklinische behandelingen op alle afdelingen. Ga maar eens kijken hoe goed ze de zaken daar hebben georganiseerd.

 8. elly zegt op

  hoi ik heb van 26 nov tot 1 dec in het chiang mai ram ziekenhuis gelegen.ze wilde mij wel veel langer houden ,maar ik stond er op om op antibiotica pillen over te gaan de dokter is uiteindelijk gezwicht!
  VIP room 1500 baht per dag ,met 3 en 2 zits bank, magnetron, koelkast met inhoud(tegen betaling de inhoud)eettafel servie en bestek TV met 95 zenders, groot balkon, met uitzicht 10de etage! ontzettend aardig personeel, de dokter komt 2x per dag langs, wel 4x per dag temp en bloeddruk meten
  maar dit en het eten allemaal appart betalen
  ik lag aan het infuus dat verwisselen, elke keer betalen!! maar na 4 dagen was de rek. ongeveer 1750 euro voor hun normen onbetaalbaar voor een thai, voor ons valt dat mee want de unigarant ,(die 7x contact met mij opgenomen heeft ook de zorgverzekering VGZ klasse!! )vond de rekening er redelijk uitzien , .Ook nog een diploma uitreiking van 2 verpleegsters meegemaakt ,na 3 jaar studie en 1 jaar praktijk!
  prachtig alla amerika in zwarte toga met hoofd deksel met kwast
  de toestand was niet fijn maar wel een onvergetelijke EXCURSIE gr elly

  • hans zegt op

   .1500 tb voor een vip room is spotgoedkoop, ga volgende keer dus maar in het ziekenhuis logeren ipv hotel en je beleeft er ook nog is wat zo te horen.

 9. Frank Franssen zegt op

  Dat is allemaal juist, er is een probleem.
  Ik ben vorig jaar hier in het bangkok Pattaya geopreerd, heb ik bewust voor gekozen vanwege alle voordelen.(4 voudige bypass)
  Maar…..mijn verzekering Unive wilde niet alle kosten betalen want die kwamen 4000,- Euro hoger uit dan in Nederland.
  Ik heb het toch maar gedaan..maar wees gewaarschuwd.
  Overigens ben ik niet meer bij Unive vanwege het declaratiesysteem. Elke rekening moet ik opsturen, en als de afrekeing komt na ca. 4-5 weken dan weet je niet waar die op slaat. Een grote ellende.

  Door een toeval kwam ik bij FBTO terecht. Geen probleem, rekening scannen en emailen en 1 week later staat het geld op mijn rekening. Chapeau !!

  Dus: Alle voordelen hier (je partner slaapt gewoon bij je op kamer enz). EENS

  Maar: Wees voorzichtig dat ALLE kosten gedekt zijn.
  Overigens hoop ik jullie alle gezondheid toe en zo weinig mogelijk verblijf in een van de
  ***** zieknhuzien hier 🙂
  Frank

  • elly zegt op

   unigarant en vgz hebben alles betaald, ook de telefoonkosten waar ik geen rekening van had!! gr elly

 10. Nina Stars zegt op

  Misschien is hier iemand die ervaring heeft met plastische chirurgie in Bumrungrad Hospital, Ik denk erover om daar een cosmetische behandeling te ondergaan en tegelijker tijd vakantie te houden. Nu is mijn vraag wat is jullie ervaring geweest en welke arts raden jullie aan of af voor een minilift met ooglidcorrectie? Tips van een andere kliniek zijn natuurlijk ook welkom.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website