Toelaatbare ‘kinderarbeid’ in Thailand (video)

Door Gringo
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
20 september 2014

Nee, natuurlijk is kinderarbeid nooit toelaatbaar als jonge kinderen met een volledige lange dagtaak met werk worden opgezadeld in bedrijven, fabrieken, visserij, enz. Slechte werkomstandigheden, slechte beloning, geen opleiding, enz. is hun deel. Volledig ontoelaatbaar en dat behoort dus niet alleen in Thailand maar over gehele wereld uitgebannen te worden.

Maar is het altijd ontoelaatbaar? Ik vind van niet! Kijk eens naar onderstaande video, een jongen van ca. 10 jaar die in een passagiersbus in Bangkok als conducteur/kaartjesverkoper werkt.

[youtube]http://youtu.be/W-g81j9v294[/youtube]

Op de Thaise sociale media is hier nogal wat beroering over ontstaan. De een vindt het niet zo erg, de ander keurt het volledig af. Bij nader onderzoek is gebleken dat de jongen zijn vader, de chauffeur van de bus, af en toe na schooltijd helpt. Ik vind het dus geen enkel probleem; hij leert van alles, met geld omgaan, met mensen omgaan enz. Goed voor zijn ontwikkeling.

Ik vind het daarom niet zo’n groot probleem omdat ik zelf als jongen tussen de 10 en 15 ook wel “gewerkt” heb. Eerst hielp ik een krantenman de kranten rond te brengen in de buurt waar ik woonde en kreeg dan op vrijdag 1 hele gulden. Later mocht/moest ik mijn vader helpen. Hij werkte als magazijnchef bij een VIVO-grossier (distributiecentrum heet dat tegenwoordig). In die tijd waren producten veelal niet in wegwerpverpakkingen te koop maar voor een groot gedeelte in glazen potten, flessen, koekblikken en –trommels en wat dies meer zei. Het lege goed (emballage) was aan statiegeld onderhevig, dus dat kwam in grote massa’s weer terug bij mijn vader in het magazijn.

Elke vrije woensdagmiddag moest ik de bergen emballage sorteren naar merk en afkomst en daarna in dozen pakken. Mijn beloning bestond uit de koekjesresten in de teruggekomen blikken (kletskoppen waren het lekkerst). Ik herinner mij dat alles nog goed maar ik heb er geen psychologische trauma’s aan overgehouden, hoor!

Al met al vind het ik het dus toelaatbaar als kinderen af en toe klusjes opknappen voor hun ouders, ook in de normale huishouding. Het gaat wel degelijk te ver als kleine kinderen ’s avonds de straat worden op gestuurd om bloemen, kauwgom en ander prullaria te verkopen. Die kinderen, die je in grote aantallen ook hier in Pattaya over straat ziet gaan, behoren dan in bed te liggen.


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Toelaatbare ‘kinderarbeid’ in Thailand (video)”

 1. erik zegt op

  Het menneke doet dat na school, in zijn vrije tijd, voor een zakcentje wellicht, schoon werk, is daar niet permanent mee bezig, niks mis mee. Er zijn ook van die mennekes die op die leeftijd in het rijstveld staan om na school of op vrije dagen de ouders te helpen met planten of met oogsten en dat is voor hen ook geen doorlopende baan. Niks mis mee.

  In Afrika gaan kinderen van die leeftijd putten in om naar goud te graven. Dagenlang en 12+ uren per dag koffie plukken tegen een hongerloon en slaag toe. Heel veel mis mee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 2. henk zegt op

  Ik vind dit geen probleem,tenminste als er geen moet achter zit en gewoon naar school gaat.
  Deze jongen vindt het misschien wel heel leuk om te doen,hier bij ons in nederland zie ik ook
  wel eens kinderen van die leeftijd reclame blaadjes rond brengen,ze helpen dan hoogstwaarschijnlijk
  een oudere broer of zus voor een zak centje.
  Ze mogen gerust weten dat als je iets wilt hebben,er ook wat voor moet doen.
  Ik heb ook op zeer jonge leeftijd aardbeien geplukt na schooltijd maar ben er niet slechter van geworden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. LOUISE zegt op

  Hallo Gringo,

  Niets mis mee als hij NA SCHOOLTIJD zijn vader helpt in de bus.
  Ik zag de brede grijns toen hij een tip kreeg.
  Ja, heel goed dat ook de jongere weten dat het niet in een envelop in de bus gegooid wordt.
  Het zal zijn familie ook wel welkom zijn denk ik.
  Ik denk dat er weinig ouders zijn hier, die hun kinderen o.a. dergelijke dingen leren, cq hun kinderen een dusdanige opvoeding geven, want het “grut” regeert bijna de familie hier.

  Ruim 30 jaar Thailand en ruim 8 jaar wonende in Thailand.
  Ja, ik denk dat ik daar een mening over kan hebben.

  Maar zoals in je laatste alinea, Africa, absoluut tegen.
  En dat zal, ook hier in Thailand, in diverse bedrijven nog steeds het geval zijn.

  Verschrikkelijk.

  LOUISE

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website