Thais maken zich zorgen over voedselprijzen

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
14 maart 2012

Niet over de geplande grondwetswijzigingen maken de meeste Thais zich zorgen, maar over de voortdurend stijgende kosten van levensonderhoud.

Een buitenshuis veel gegeten gerecht als khao kaeng (rijst met één ander gerecht) kostte een jaar geleden 25 baht; nu moet er in veel gevallen 40 baht voor neergeteld.

‘De regering stopt geld in de rechterzak van mensen, maar haalt het weer uit hun linkerzak’, zegt Boonyuen Siritham, voorzitter van de Confederation of Consumer Organisations. ‘Toen Pheu Thai campagne voerde, zeiden ze dat het welzijn van de mensen prioriteit was. Nu ze de regering vormen, houden ze zich alleen bezig met het wijzigen van de grondwet.’

Het is de combinatie van de stijgende kosten van levensonderhoud en gelijkblijvende lonen, die veel Thais in de financiële problemen brengen. Het minimumdagloon is nog steeds niet opgetrokken naar 300 baht, maar zelfs dat biedt geen soelaas, want dan zullen weer prijsstijgingen volgen.

De literprijs van benzine is gestegen boven de 40 baht, ook andere brandstoffen als diesel, LPG en CNG zijn in prijs verhoogd, voedsel is nu 5 procent duurder en palmolie dat zo’n beetje in elke Thaise keuken wordt gebruikt, kost 42 baht per liter tegen 38 baht in 2009. De palmolieproducenten hebben onlangs de regering gevraagd de prijs te mogen optrekken naar 47 baht.

Met iedere baht prijsstijging van diesel of benzine vertraagt de groei van de economie met 0,2 procent, zegt Thanavat Phonvichai, directeur van het Centre for Economic and Business Forecasting van de Thai Chamber of Commerce University.

Regeringspartij Pheu Thai zegt dat de stijgende prijzen van verschillende landbouwproducten het gevolg zijn van seizoensfluctuaties. De regering bekijkt hoe het probleem op te lossen, aldus een woordvoerder van de partij.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Thais maken zich zorgen over voedselprijzen”

 1. Cornelis van Kampen zegt op

  Ik denk dat de Thai pas echt in opstand komen als het eten steeds duurder word.
  Politiek is verder niet belangrijk voor een Thai, anders hadden ze dat jaren geleden al gedaan. Natuurlijk komen ze wel de staat op voor rood of geel, maar daar staat natuurlijk wel een dagpremie tegenover die ze zowel van de rode als de gele per dag
  uitbetaald kregen.
  Die tijd is nu aangebroken. de mensen gaan nu alles in hun portemonnee voelen.
  Geen rode of gele die dit aanvullen. Die vullen alleen hun eigen zakken.
  Cor.

 2. king zegt op

  Cor,
  Die dagpremies waar jij het over hebt waren heel hoog+gratis eten en drinken van eerste klas kwaliteit.Sanitaire en medische verzorging prima.
  Het eten wordt inderdaad steeds duurder,ga maar eens boodschappen doen.Je ziet het iedere keer weer opnieuw.
  In financiele problemen zijn veel Thais allang dat heeft niets met de inflatie te maken dat komt omdat ze geld lenen en uitgeven zonder aan later te denken.Toch consumeren ze veel en blijven dat maar doen.In verhouding hebben ze het beter dan de mensen in Holland met hun hoge kosten.En hun Euro die steeds minder waard wordt.
  DE BTW is hier nog steeds 7% en scheelt een slok op een borrel.Verder zijn de belastingen een stuk lager dan in Holland.
  Ik denk dat het voor ons hier nog steeds beter is(zeker het klimaat)ook al zal iedereen wat meer op de kleintjes moeten gaan letten.En de broekriem misschien wat moeten aanhalen.

 3. TH.NL zegt op

  Het is in Thailand niet anders dan in de meeste landen momenteel. Alles duurder en lonen stijgen niet. Ook niet in het Westen.

 4. gerrieQ8 zegt op

  En ze zijn er nog niet hoor.Per 1 april gaan de minimum lonen omhoog naar 300 Baht per dag. Ze sprongen hier in Isaan een gat in de lucht toen hun rode partij had gewonnen bij de laatste verkiezingen. Mede gezien de belofte over de loonsverhogingen. Heb ze gewaarschuwd, dat ze van een koude kermis thuis zouden komen. Maar ja, dat is pas maanden verder en 1 dag vooruit kijken levert al een probleem op. Dus …….

  • HansNL zegt op

   Ik heb in mijn kennissenkring een paar “ondernemers”.

   Op mijn vraag hoe dat nu moet met die verhoging van het minimum dagloon is steevast het antwoord” “welke verhoging”

   Ook nu wordt in vele sectoren niet het wettelijke minimumloon betaald.
   Veel werk is dagwerk, en dat wordt dan ook per dag betaald.
   Jawel, minder dan het wettelijke dagloon.

   Denk toch dat van dat hele project naar 300 baht niets terechtkomt.
   Behoudens de bijbehorende prijsverhogingen, die zijn al ingevoerd en worden bij het ingaan van de wet nogmaals ingevoerd……

   • gerrieQ8 zegt op

    Hans, ik weet niet waar jouw kennissen zitten, maar hier in Isaan gaat het echt wel omhoog met de daglonen. Ze komen gewoon niet meer voor 200 Baht per dag en de vraagprijs is momenteel 250 tot 280 Baht. Terecht volgens mij en ze mogen ook 300 Baht per dag hebben. Alleen maar te hopen dat de prijzen een beetje achterblijven, anders schieten ze er nog niets mee op. Maar zoals eerder gemeld; dat zal wel niet.

    • aad pronk zegt op

     M’n vriendin, ook in de isaan, betaalt al een tijdje 250 baht per dag, plus eten en drinken.

   • Fred zegt op

    Beste mensen het is net Nederland veel beloven weinig doen .
    Of je nu rood geel of groen bent veel woorden maar de daden m ja jammer die vergeten we even das makkelijker, al die soesa voor wat.
    hou ze dom en arm das veel makkelijker.
    wat te eten en spelletjes en ze zijn stil.
    Heel jammer wat ze verdienen beter

 5. Fluminis zegt op

  De reden dat alles in prijs stijgt is simpelweg de geldpers die alle regeringen hebben aangezet. Omdat de VS haar machinale geldpersen dag en nacht op de hoogste stand aan heeft staan wordt de Thaise Baht heel snel veel meer waard en worden de producten voor export duurder. Om dit tegen te gaan heeft de Thaise overheid net als alle andere export landen ook de geldpers aangezet met als gevolg flinke inflatie.
  De berekening van overheden mbt tot inflatie waarbij men iedere keer weer mooi uitkomt op 2-3% is de allergrootste leugen die er is, de werkelijke inflatie ook in Nederland en Thailand is minstens 10% en loopt waarschijnlijk nog een stuk hoger.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Als we jouw redenering volgen, zouden we dus méér baht voor de euro moeten krijgen. Immers, door het bijdrukken van geld, daalt de waarde van de baht, toch?
   Aan jou is een uitstekende minister van financiën verloren gegaan!

   • F Baarssen zegt op

    Fluminis heeft wel gelijk met betrekking amerika en europa over de geldpersen kijk maar naar de koersen hier van de munten ten opzichten van andere currensies.Maar dat Thailand ook geld de economie inpompt is nieuw voor mij dit doen ze juist niet en daarom is hun munt duurder aan het worden ten opzichte van dollar en euro.

    Maar niet alle prijs stijgingen kun je de geldpersen de schuld van geven:

    Rijst-overstromingen
    Palmolie-Wordt te veel gebruikt voor biodiesel en in te weinig landen verbouwdt.

    En misschien heeft het ook met natuur rampen te maken na ramp in japan zag je de yuan ook als raket omhoog vliegen waardoor zelfs het land met deflatie kampt.

    Wat ik hiermee wil zeggen is dat er zoveel redenen zijn dat er infltaie is,ik hoop alleen dat het de thai lukt om hun munt laag te houden dit is goed voor de toeristen en voor hun export.

   • Fluminis zegt op

    Beste Hans,

    Alle landen drukken geld, maar daar de Thaise Baht voor bijna 100% gekoppeld is aan de dollar zal de Baht gelijke trend houden met de USD en minder met de euro.
    De Baht dollar staat al enkele jaren rond de 30 baht, verklaart u dat eens in ogenschouw nemend de enorme geldcreatie van de VS doormiddel van QE1, QE2, operation Twist, TARP, 0% rente voet etc etc.

    De Euro zone heeft trouwens de afgelopen jaren enorme hoeveelheden geld uit het niets getoverd om alles draaiende te houden zelfs op dit moment is de griekse bank eigenhandig geld aan het drukken anders stort het daar per direct in.

    • hans zegt op

     Professor Heertje moet zijn boeken maar is gaan herschrijven als ik dit zo lees, tjonge tjonge zelden zo iets boeiends gelezen als wat jij beweert.

     • Fluminis zegt op

      Ik heb in de jaren 80 nog marketing strategie van de professor Heertje gedoceerd gekregen. Een zeer boeiende man die zijn leerstof wat droogjes brengt. Fijn dat ik u heb kunnen boeien met wat economische wetenswaardigheden. fijn weekend

      • hans zegt op

       Die eer heb ik helaas niet mogen mogen maken om van deze hooggeleerde heer marketingstrategie live te mogen meemaken. Daarvoor in de plaats mocht een aantal jaren zijn droge algemene economieboeken doorworstelen.

       De economische wetenswaardigheden die u ter berde brengt ben ik helaas echter nooit tegengekomen in zijn boeken. Waarschijnlijk heb ik niet goed opgelet, maar de stof was dan ook in tegenstelling tot marketingstrategie niet echt boeiend.
       Uiteraard u ook een fijn weekend gewenst

  • Jack CNX zegt op

   Beste Fluminis.
   Wat een onzin of wil je grappig zijn.

   • Ronny zegt op

    Gewoon de geldpers opzetten en het begrotingstekort in Nederland van 4,8 % is weg. De meeste problemen hebben simpele oplossingen. Dat ze daar niet aan gedacht hebben – Het probleem van Griekenland is meteen ook weg.
    Leve Europe en vooral de geldpers. Een beetje serieus blijven he

    • F Baarssen zegt op

     Geldpers kan je geen begrotingstekort mee weg werken,wel kan je goedkope leningen verstrekken dat bedoeld flumminis.Dit zie je ook terug de banken lenen het voor 1% en lenen het door voor 3,4,5 %.Daardoor zie je de leningen van de zuid europesche landen nu sterk dalen.

     Maar waar gaat dit over met 3 weken lich ik weer languit in de strandstoel waar maken we ons zorgen over Sawasdee pii mai

   • Fluminis zegt op

    Kunt u de “onzin” svp ontkrachten in plaats van een tergend kinderlijk en simplistische opmerking te geven.

 6. Leo Bosch zegt op

  Tjong tjonge,
  Wat weten al die economen van de koude grond , vooral de Hr, Fluminus, het weer goed .
  Wat jammer dat zij het niet voor het zeggen hebben.
  Dat al die knappe koppen die in de regering zitten dat nou niet door hebben, hoe het wel moet.
  Maar het is wel leuk om al die borrelpraat onzin eens aan te horen.

  Leo Bosch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website