Bron: The Economist

De armoede in Thailand is menigmaal ter sprake gekomen op dit blog. Er waren ook lezers die beweerden dat het allemaal wel meeviel. Deze conclusie werd getrokken op basis van het aantal nieuwe pick-ups die men her en der in Isaan zag rijden.

Een ‘eye-opener’ inzake dit onderwerp is een klein artikeltje in de Economist. Een grafiek van de Wereldbank geeft inzicht in de landen met de grootste inkomensverschillen. Daaruit blijkt dat Thailand samen met Colombia en Brazilië behoort tot de landen met de grootste inkomensverschillen.

Wanneer je dit gegeven afzet tegen een aantal andere Aziatische landen, dan steekt Thailand schril af bij bijvoorbeeld China en India. Het blijkt zelfs dat in Egypte, waar door de armoede sociale onrust ontstond, de inkomensverschillen tussen arm en rijk veel kleiner zijn.

De toelichting op de grafiek:

“The ratio of the share of national income going to the richest 20% of households in a country to the share of the poorest 20% is a useful measure of inequality. Figures from the World Bank show that by this indicator many of the world’s most unequal countries are in Latin America. In Colombia the incomes of the top fifth are nearly 25 times those of the bottom fifth. Most emerging Asian countries are less unequal: the incomes of the richest 20% of Chinese are about eight times those of the poorest 20%. In Thailand, one of Asia’s most unequal countries, the ratio is 15:1. Qatar’s income per person is among the world’s highest. But income is unequally distributed: the richest Qataris receive over 13 times as much as the poorest.”

Bron: The Economist


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Grote inkomensverschillen tussen arm en rijk in Thailand”

 1. Pujai zegt op

  Eindelijk iemand die zijn mening staaft met onweerlegbaar statistisch bewijsmateriaal. Met recht an eye-opener! Dank je wel Kuhn Peter! Zo hoort het.
  Praatjes vullen immers geen gaatjes.

 2. Robert zegt op

  Lies, lies and statistics. De nummers zullen best kloppen, maar je moet heel erg uitkijken met welke conclusies je trekt. Het gaat hier om verdeling van inkomen en niet over armoede op zich. Het feit dat een hele kleine groep een enorme rijkdom verworven heeft in Thailand (laten we geen namen noemen) heeft enorm veel invloed op deze weergave van verdeling van inkomen. Er zijn veel en veel armere landen dan Colombia en Thailand – maar als iedereen daar ongeveer even arm is zouden die landen bovenaan de lijst staan volgens deze methode van meting.

  • Oke, verschil in inkomen en armoede zijn twee verschillende zaken, mee eens. Er zal ongetwijfeld een causaal verband zijn, maar dat kan ik niet bewijzen.
   Wel toont het een vorm van ongelijkheid aan. Verdeling van de welvaart om het zo maar te noemen. Meestal de katalysator voor sociale onrust. En dat klopt dan weer wel…

 3. Pujai zegt op

  @Robert

  De nummers kloppen en daar gaat het hier om. Statistieken liegen per definitie nooit, d.w.z. als steekproef en gevolgde methodologie juist zijn. Hoe deze worden geinterpreteerd is een andere zaak. Overigens ben ik het in grote lijnen met je argumentatie eens.
  Voor mij is het belangrijk dat iemand zijn uitgesproken mening, zeker op een forum, staaft met bewijs materiaal omdat we daar allemaal iets van kunnen leren. Anders roepen we maar wat…en zijn de “bewijzen” vaak uit het ongerijmde.

 4. cor verhoef zegt op

  Typerend is dat de 2 landen die bovenaan staan, Mexico en Thailand, door dezelfde wereldbank als “middle income” countries geclassificeerd zijn. Dat betekent dat deze landen en kans maken om, wanneer zij zich blijven ontwikkelen zoals in de laatste twee decennia, weleens tot de felbegeerde status van “ontwikkelde landen” zou kunnen gaan verwerven.
  Dat kan echter alleen wanneer die inkomensverschillen kleiner worden en er een grote middenklasse ontstaat die belasting betaalt en een redelijke koopkracht heeft. Dan kan er een klimaat onstaan waarin een welfare state gecreeerd kan worden.
  Dat blijft voor Thailand vooralsnog een utopie. In Thailand betaalt slechts een klein deel inkomstenbelasting. Voornamelijk de middenklasse. Corporate tax is erg laag en lonen liggen in Thailand erg laag om buitenlandse inversteerders te aan te trekken. Die zijn op hun beurt weer niet zo blij met de corruptie op alle nivo’s die hier welig tiert (evenals in Mexico).

  De cifers in de tabel zeggen inderdaad niets over absolute armoede. India staat er ogenschijnlijk beter voor dan Thailand maar in India gaan honderdduizenden mensen per jaar dood van honger en gebrek, terwijl dat in Mexico en Thailand niet zo is.

  Ik ben het overigens helemaal met khun Peter een dat de Thaise politici een land als Egypte weleens onder de loep mogen nemen, waar de sociale onrust heel wat heviger (en bloederiger) is dan in Thailand, maar wat hier nog niet is, wel degelijk kan komen.

 5. Pujai zegt op

  @Cor

  Nog sterker, wat niet is ZAL komen als er niet snel iets veranderd hier. Thailand is een tikkende tijdbom. Murphy’s Law!

 6. Henk zegt op

  Statistiek niet mijn sterkste kant.
  En de vraag over rijkdom en armoe moet door sommige mensen altijd in cijfertjes gevat worden.
  Maar de vraag “wanneer ben je rijk en wanneer arm” kan op vele manieren beantwoordt worden door vele factoren mee te nemen.
  Zoals gezondheid, woonomgeving, vrienden, familie, werk, hobby(‘s).

 7. BramSiam zegt op

  Thailand een tikkende tijdbom, daar ben ik het mee eens. Als je er midden in zit zie je sommige zaken minder scherp dan van een afstandje. Wanneer je naar cijfers kijkt leer je meer dan wanneer je naar mooie praatjes van politici luistert. Thais laten zich gemakkelijk inpakken en zijn niet assertief, Dit blijkt uit de manier waarop de arme Thais zich laten inpakken door de Shinawatra dynastie. De vraag is hoe lang de massa zich nog zand in de ogen laat strooien met de beroemde ‘Thaise cultuur’, die er volledig op gericht is om de ongelijkheid te handhaven. Je bent Boeddhist en moet je lot accepteren en opkijken tegen wie boven je geplaatst is. Je moet je als vrouw laten onderdrukken door mannen die niets presteren. Je moet je de corrruptie laten welgevallen van zich verrijkende machthebbers. Je moet accepteren dat je een schijntje krijgt voor je met hard werken verbouwde landbouwproducten, terwijl de tussenhandel er op binnenloopt.
  De Thais zijn zo opgevoed dat ze veel geduld hebben, De tijdbom kan nog wel even doortikken, maar als hij afgaat zal de klap de samenleving op haar grondvesten doen schudden. Lang leve de koning, want zo lang gaat het nog wel goed.

  • Pujai zegt op

   @Bram

   Inderdaad, als de Koning er niet meer is zou die bom best eens kunnen ontploffen. Ik hoop dan dat alle expats, waaronder ik zelf, de klap zien aankomen en tijdig het land uit kunnen komen. Veel Thaise mensen zijn behoorlijk xenofoob en als er, God verhoede, hier ooit een burgeroorlog uitbreekt ben ik bang dat vele expats niet meer veilig zijn. Dit is een subjectief gevoel, een beetje unheimisch, en ik hoop dan ook voor alle expats dat dit scenario nooit werkelijkheid wordt.

 8. ruud zegt op

  Grappig dat een artikel, trouwens inderdaad geen speld tussen te krijgen Ben het met Puji eens, toch weer kan leiden naar een burgeroorlog en vluchtende expats in deze discussie. Wat kunnen we ons toch opwinden en gek maken. We kijken er weer allemaal naar met onze europeese ogen .BramSiam ben je niet in Thailand omdat je het daar zo geweldig naar je zin hebt en omdat het ook nog eens `niet zo duur `is. En misschien heb je ook een leuke vrouw daar. Je profiteert zo ook mee van de dingen die je verafschuwt. Thai hebben hun politiek en wij de onze. Ik zou de reactie in nederland wel eens willen horen als de Thai zich ook op deze manier met onze politiek gaan bemoeien. Wij hebben ook tijdbommen hoor.

 9. Caro zegt op

  Ik ben als econoom en methodoloog veel bezig met statistiek. Als een ding zeker is dat deze elke zaak sterk kunnen vertekenen en zelfs verdraaien. Kijk bv maar naar de zgn prijsindexen. Daar worden vele dingen buiten. Gehouden, omwille van de sociale. Onrust, zoals bv overheids tarieven, leges, boetes heffingen en. Belastingen.
  Mijn eigen eevaring in Thailand leert datde verschillen. Inderdaad ergvroot zijn, maar dat in mijn plattelandsdorpje in het zuiden. Iedereen genoeg te eten en onderdak heeft.
  Zolals door andere schrijvers gemeld. Armoe is relatief, er bestaat naast economische armoede. Ook sociale en culturele en. Religieze etc armoede. Dus vele criteria die
  samen het welzijn bepalen.
  Sorryvanwege typosdoor ipad, carro

  • Mick zegt op

   Gebruik dan geen ipad, het leest zeer irritant.

 10. koos zegt op

  Natuurlijk zijn de Thai arm. De statistieken geven een vertekend beeld omdat veel Thai hun loon zwart uitgekeerd krijgen.
  Mijn schoonmoeder is ook arm want ze heeft geen geregistreerd inkomen maar heeft wel inkomen van haar tuin en van het verhuren van haar rijstvelden.
  Mijn vrouw vond het nodig om haar financieel te ondersteunen en ik vond dat geen probleem want de mensen op het platteland hebben het niet goed, toch?

  Wat schertste mijn verbazing. Schoonmoeder vond het nodig om Wat kammakay te steunen voor 20000THB. De goede vrouw wil in haar volgende leven wel op een hoger plan terug komen en dat mag wel wat geld kosten. De toekomst van haar kinderen en kleinkinderen is niet van belang. Haar toekomst na de dood is wat telt.
  Thaise mensen zijn egoisten en denken enkel aan zich zelf. (na de dood)
  Als al die armen het geld beter besteden en dus niet zoveel naar de tempel en de monniken brengen is de armoe in thailand gelijk opgelost,
  Ik begrijp echt niet dat de Thai de invaliden om zich heen laten creperen en hun geld naar de tempel en de monniken brengen die daar dure mobile telefoons en computers van kopen. Doe eens een onderzoek naar de bankrekeningen van monikken en je zult verbaasd zijn.

  • hans zegt op

   Het halve dorp heeft niks te eten, lekkende huizen, verval linksom en rechtsom.

   Maar de monnikken bouwen er maar fijn is even een nieuw tempeltje bij waar niet op een stuivertje word gekeken.

   De dikste 4 wheelers onder de kont, yep een monnik zit er in,

   Ik snap het ook niet dat de thai dat allemaal maar aanzien. Volgens mijn viendin zijn het nou eenmaal “goede” mensen, ga er maar ook niet meer over in discussie met haar.

   Op vele punten staat ze open voor mijn visie en gedachten, behalve dit punt.

   Dat boeddisme zit helemaal doorwrocht in haar (hun) hersens.

   Cultuurverschil noemen ze dat geloof ik, het zal wel, ik zie het als een gelegaliseerde maffioso stelsel

   • Pujai zegt op

    @Hans

    Je slaat de spijker op zijn kop. Ik weet niet veel van het Buddhisme af maar volgens mij is “bezit” de bron van alle ellende. Blijkbaar heeft het Thaise Buddhisme hier lak aan. Indien er weer eens een “hoge” monnik uit BKK naar onze tempel komt is dat altijd in een dikke Mercedes (laatste model) met prive chauffeur. Zodra het ene tempeltje klaar is wordt het volgende al weer gebouwd, immers de geldkraan moet open blijven. De Uebermonnik hier heeft maar liefst 4 handvuurwapens in zijn bezit. Van de 12 monniken in de tempel komen er 9 uit de bajes. Ze volgen een spoedcursus (ze moeten wat van de Pali taal leren) en zijn dan monnik. Ik heb het gevoel dat dit komt omdat je als ex-bajesklant moeilijk aan de bak komt en op deze wijze onderdak en voedsel hebt. Het ergste vind ik als de mensen hier naar de tempel gaan om “tham boen” te doen. Goed te doen, door geld te geven. Er staat dan een monnik met een microfoon naast die via een mega-geluidsinstallatie de naam van de gelovige omroept plus het bedrag, Zodat een ieder in het dorp weet, wie wat geeft.
    Zo kan ik nog wel uren doorgaan. In diverse gesprekken met Thaise vrienden en mijn vrouw heb ik deze zaken aan de orde gesteld. Als je ze dan eindelijk klem hebt “geluld” gaat hun blik op oneindig en zeggen ze: Dit zijn onze “Prapehni Thai” (Thaise tradities), daar begrijpen jullie toch niets van. Deze “Prapehni Thai” hangen als een molensteen om de nek van de gemiddelde arme Thai. Maar deze schijnt daar geen enkel probleem mee te hebben. Omdat ik mijn vrouw geen pijn wil doen ben ik met deze discussies gestopt. Men zegt wel eens je moet nooit over politiek en geloof discussieren. Sorry voor het lange antwoord. Ik heb me echt moeten inhouden. LOL!

 11. cor verhoef zegt op

  @Koos,

  Er wordt op deze site heel wat af gegeneraliseerd, maar jij maakt er echt een sport van.

  • guyido zegt op

   ik ben bang dat Koos redelijk dicht bij de realiteit zit.

   het verbaasd mij steeds opnieuw dat men zoveel bath naar de tempels brengt.
   vanavond weer gezien bij een begravenis hier.

   reden voor mijn vrouw om jaren gelden het boedisme af te zweren, en besloot om christen te worden.
   werd niet erg gewaardeerd in het begin , maar o grappig nu studeren familie leden wel op niet boedistiese universiteiten en scholen , waar naar het schijnt het onderwijs beter is ???

   maar wat vissen die westerse kerken hier in Thailand van hun zieltjes ?
   geen idee , maar het zal niet verschillen.

   wat ben ik blij dat ik atheist ben en allen geld hoef uit te geven aan wat mij bevalt of goed doet
   vrijheid , thai denken vrije mensen te zijn , helaas het boedisme reguliert vrijwel alles hier .

 12. Johnny zegt op

  Ik weet niet op welke plaats Thailand staat en ik weet ook niet hoe je percies armoede zou moeten omschrijven. Dan is er ook nog verborgen armoede, wat je bjvoorbeeld steeds meer krijgt in de westerse landen. Er zal best een gewogen gemiddelde zijn inzake inkomen, uitgaven en de hoeveelheid goederen wat je kunt aanschaffen.

  Omdat ik regelmatig onder de mensen kom heb ik zo mijn eigen visie. Men steld dat 4.600 bath per maand een modaal inkomen is, dus een kleine 10 mille per gezin? Doch ik zie bijna niets van dergelijke getallen! 70% van de gezinnen waar ik kom heeft minder dan 4.600 bath per maand. Slechts 5% van de gezinnen heeft een redelijk leven ( er is een betonnen huis, 2e hands auto, brommer en voldoende om in het levensonderhoud te voorzien )

  Nog steeds zijn wij farangs onbeschoft rijk, ook al vinden we van niet. De rijke Thai zijn weer bijzonder rijk, hebben we nog maar niets te zeggen over die 40 families uit de andere blog.

  Ja, de verschillen zijn waanzinnig groot hier en er is heel veel armoede. Van arm tot zeer arm. Het is opzich al een trieste zaak dat we de armoede gradaties kunnen toe delen.

  En meneer Koos zou eens met mij een dagje mee moeten gaan, om op te frissen.

 13. Pujai zegt op

  @Johhny

  Je hebt gelijk. Mijn Thaise zwager is een van de beste tegelzetters in mijn provincie (Kanchanaburi). Zijn dagloon bedraagt 360 Baht Geen enkele dag vrij dus voor het gemak even 30 x 360 = 10800 per maand. Dit is genoeg om redelijk rond te kunnen komen. Vrouw is invalide en hij heeft 1 schoolgaand kind. Geen auto, wel klein betonnen huisje en oude motorfiets. De dorpsoudste hier (Pujai Baan) verdiend 4000 Baht per maand. Dit is een erebaantje wat men erbij doet voor de extra’s: later pensioentje en gratis educatie plus medische verzorging voor de gehele familie omdat men ambtenaar is. Een gewone politie agent (laagste rang) in mijn dorpje verdiend ongeveer 7.500 Baht per maand en moet zelf zijn uniform, pistool en motor betalen. Genoemde mensen hebben het nog redelijk goed maar de grote massa zit nog ruim omder een dagloon van 300 Baht. Ik begrijp niet hoe deze mensen rondkomen. Later we hopen dat Yingluck haar verkiezingsbeloften kan waarmaken…

  • Marcus zegt op

   En de politie man, schnabbelt hij er met bribes nog zo’n 30.000 baht per maand bij? Vorige maand nog 500b omdat ik een heel ver gezochte overtreding maakte (wat alle Thai doen zonder problemen)

   • Pujai zegt op

    @Marcus

    Zeker weten, maar daar doen ze uiteraard zeer geheimzinig over. Indien je wordt aangehouden, vooral tegen het einde van de maand (omdat ze vaak ook nog een mia noi moeten onderhouden) voor een “vage” overtreding heb je altijd de keuze uit cash betalen of op het politiebureau. Indien je voor het politiebureau kiest wordt direct je rijbewijs ingenomen en krijg je dat later op het politiebureau terug als je daar de boete hebt voldaan. Indien je op doorreis bent betekent dat al snel 1 dag oponthoud. Die “ratten” weten dat maar al te goed en iedereen (behalve de farang die uit principe zijn recht wil halen) rekent cash af. Ik woon hier al zo lang dat ik het maar als een soort belasting zie. Stel de boete bedraagt 300 Baht, dan geef ik altijd wat meer, b.v. 500 Baht en vertel ze met een stalen gezicht dat de politie mijn vrienden zijn omdat ze zo goed orde en wet in Thailand handhaven. Moet je hun gezicht dan zien!! Aan de andere kant heb ik ook wel wat begrip voor deze cops. Wie kan er rondkomen van ruim 7000 Baht per maand, met vrouw en een paar kinderen. Ik begrijp overigens niet dat noch Thaksin noch Abhisit dit probleem hebben opgelost door hun salarissen wat op te krikken.
    “Go with the flow” is mijn motto en daardoor heb ik tot nu toe geen enkel probleem gehad met de Thaise autoriteiten. Touch wood…

    • @ Pujai, toch aardig van je, dat jij de Mia Noi van de agent ook meefinanciert 😉

     • Pujai zegt op

      @Khun Peter,

      De agent niet weet dat, terwijl hij geld aan het verzamelen is, ik zo af en toe een bezoekje breng aan zijn mia noi. Zo blijft een ieder gelukkig. LOL!

 14. Pujai zegt op

  @Johnny

  Ik las net het volgende artikel in de Bangkok Post van vandaag: “Wage increase will crash Thai economy: a perfect storm.”

  Zie: http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/249012/wage-increase-will-crash-thai-economy

  Indien dit echt zo is (ik ben geen econoom), ziet het er hier niet best uit voor mensen met de laagste inkomens.

 15. Johnny zegt op

  Wat Ying Luck zegt kan dus helemaal niet. Als de inkomens idd sterk zouden stijgen, gaat alles omhoog en per saldo ( kijk naar Nederland ) kun je steeds minder kopen voor je geld.

  360 bath is nog een redelijk loon. Het pakken ze 200 bath voor een dag. Echte specialisten die met hun handen werken vangen 30k tot 40k per maand. Dat zijn uitzonderlijke gevallen.

 16. Pim zegt op

  Geld,geld en nog eens geld .
  De een weet het hier nog beter als de ander ,het enige wat ik zie is dat ze bij de lotus personeel vragen voor 1600 Thb en het lijkt soms of ze er daar teveel hebben lopen .
  Anderen zijn blij met 4000.- thb ,
  En die jufrouw aan de bar doet haar ogen even een kwartier dicht omdat er een fossiel met haar wil spelen voor 1000,-Thb .
  Vertel mij nu maar eens wat de echte lonen zijn ,bij mij zijn ze blij met 5000,- Thb .
  Dit hebben zij mij zelf voorgesteld ,voor dat bedrag willen er nog genoeg bij mij komen werken .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website