Lezersvraag: Kantoortje voor Schengenvisum in Chiang Mai?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 maart 2016

Beste lezers,

Weet iemand in Chiang Mai een betrouwbaar en niet heel duur kantoortje dat een Schengenvisa naar Nederland regelt voor mijn Thaise vriendin, zodat ze niet helemaal naar BKK moet?

Met vriendelijke groet,

Wil


» Laat een reactie achter


9 reacties op “Lezersvraag: Kantoortje voor Schengenvisum in Chiang Mai?”

 1. Rob V. zegt op

  Ze zal sowieso tenminste eenmaal naar Bangkok moeten voor het afnemen de biometrische kenmerken zoals vingerafdrukken. Uiteraard kan de aanvraag na behandeling wel per post (EMS) retour worden gezonden. Of heeft ze al eens Schengenvisum gehad en heeft men alle biometrische kenmerken nog in de database staan? Voor een nieuwe visumaanvraag binnen vijf jaar na de eerste aanvraag hoeven normaliter geen nieuwe vingerafdrukken worden afgegeven.

  Heeft ze al eerder een visum gehad dan valt mogelijk wel onder een bezoek uit te komen en is dus ook de weg open voor gebruik van een tussenbureau.

  Uiteraard kan een bureautje (ook) wel helpen met het voorbereiden van een aanvraag als jullie daar zelf niet uitkomen met de officiële instructies (en handleiding hier op het blog) of het gewoon prettiger vinden als een ervaren derde wat werk uit handen neemt. Helaas ken ik dergelijke bureautjes niet in de regio Chiang Mai.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Wil zegt op

   Dag Rob,

   Dank voor je reactie; waar vind ik die handleiding op het blog?

   Dank, Wil

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Rob V. zegt op

    Beste wil,

    Zie in het menu links, onder het kopje “dossiers” (dat staat nog onder de Twitter berichten/foto’s en boven het menu met reacties) en kies voor “Schengenvisum.

    Of klik simpelweg hier: https://www.thailandblog.nl/dossier/schengenvisum/dossier-schengenvisum/

    Aldaar is ook en downloadbaar/uitprintbaar PDF die dieper in gaat op de materie:
    https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

    Dit dossier geeft antwoord op de meeste vragen. Ondertussen is sinds de publicatie de inhoud alleen niet meer up tot date wat betreft de procedure voor een afspraak (de servicekosten zijn verhoogd vaar 1000 baht en je kunt nu ook bij een Visa Service Centrum in Bangkok terecht) maar is verder desalniettemin een prettig hulp.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Wil zegt op

     Dank, Rob.
     Nog een klein vraagje: er staat dat als de Thaise persoon kan aantonen dat ze €34.= per dag kan besteden, dat een garantsteller niet aan de inkomenseis van €1488,= p/mnd (bruto) hoeft te voldoen.
     Dus als mijn vriendin een mnd komt en met een bankrekening kan aantonen dat ze 30x€34 heeft (zo’n 40.000 baht ongeveer), dan is de inkomenseis voor mij niet nodig? Ik heb AOW, maar kan ev. een vriend garant laten staan.
     Of begrijp ik het verkeerd?

     Dank alvast, Wil

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Rob V. zegt op

      Ja dat klopt, je hebt drie keuzes:
      – Je vriendin toot zelf voldoende inkomen aan met 34 euro per verblijfsdag. Dus bij 30 dagen 30xeuro34= 1020 euro. Dat is met een (ik pak voor het gemak een ongunstige) wisselkoers van 40 bath zo’n 40.800,- bath. Dan hoef iemand anders (jij) niet garant te staan. Uiteraard moet de visumdienst geen twijfel hebben dat het haar geld is, en bijvoorbeeld niet eventjes snel geleend puur om een leuk saldo te kunnen tonen. Het moet aannemelijk zijn dat zij dat geld daadwerkelijk kan uitgeven als ze in Nederland is. Bij aankomst aan de grens kan ook de KMar vragen aan te tonen dat de vreemdeling die 34 euro per dag beschikbaar heeft.

      – Jij kan garant staan als je 1524,60 euro bruto hebt (AOW + pensioen). Bedrag is 100% bruto minimumloon, en dus voor aftrek belastingen en exclusief vakantiegeld. Als jij alleen AOW hebt (=70% minimumloon) en een geen/heel klein pensioen dan voldoe je helaas niet aan de eisen.

      – Een andere persoon kan garant staan mits die een duurzaam 1524,60 bruto inkomen heeft. Ik zou dit wel toelichten in een begeleidende brief.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Jan zegt op

  Hallo Wil.
  Volgens mij moet ze sowieso naar BKK om het interview te doen. De kantoortjes vullen alleen de aanvraag in en stellen eventueel een begeleidende brief op.
  Succes Jan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. aad van vliet zegt op

  Beste Wil,
  Dat van die garantiestelling door je vriend zou ik nog maar eens overwegen want die bindt hem dan voor 5 jaar aan die garantie! Mocht er iets fout gaan tussen jou en je vriendin en ze vertrekt voor het einde van de garantiestellingsperiode naar de EU én ze maakt kosten draait je vriend de garantiesteller er voor op!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Wil zegt op

   Dag Aad,

   Het gaat om een heel goede vriend, dus mocht er iets mis gaan, ben ik verantwoordelijk voor ev.”” schade”. Daar laat ik hem echt niet voor opdraaien.
   Ik vind het trouwens heel naar, dat ik met mijn AOW en klein pensioen (iets van €1150.=) en het nodige spaargeld, niet garant kan staan. Heb jij een ander idee?

   Wil

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Daar moet men inderdaad rekening houden maar ook met de kanttekeningen:
   – De garantstelling eindigt zodra de vreemdeling aantoonbaar het Schengengebied heeft verlaten
   – het bedrag dat de overheid kan claimen is gemaximaliseerd tot 10.000 euro per jaar.
   – het gaat hier om kosten die de Nederlandse (en niet een andere) overheid maakt.
   In een slecht scenario waar alles mis gaat natuurlijk nog steeds geen pretje als men aan komt kloppen dus men moet de garantstelling nu ook weer niet onderschatten.

   Het is inderdaad zuur dat met alleen een enkele AOW uitkering de garantstelling niet volstaat. Bij de verblijfsvergunning geld deze inkomenseis dan weer niet (AOW-ers zijn dan vrijgesteld van de middelen eis). Mocht iemand dus permanent naar hier willen komen dan is het kleine inkomen geen bezwaar (mits er verder geen aanspraak zal worden gedaan op meer dan aanvullende Bijstand etc.). Als het even kan zou ik bij een Visum Kort Verblijf dan ook kijken of het in eerste instantie realistisch is of de vreemdeling gewoon zelf aan de middeleneis kan voldoen, desnoods met een kleine aanvulldig van het saldo door de referent. Er dan wel opletten dat dit geen vraagtekens oproept: even een zeer groot bedrag overmaken zo vlak voor de visumaanvraag staat natuurlijk verdacht (eventjes snel geld geleend puur om een mooi saldo te tonen.. geld dat dus niet werkelijk eigendom is/blijft van de vreemdeling).

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website