Lezersvraag: Wie heeft een oplossing voor dit SSO probleem?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
24 november 2014

Beste lezers,

Een vriend van ons zit met het volgende SSO probleem:

Hij woont 6 maanden per jaar gewoon in Nederland en staat daar ook gewoon ingeschreven als zijnde woonachtig in Nederland. 6 maanden per jaar verblijft hij in Thailand bij zijn partner, waarmee hij voor de Thaise wet getrouwd is, op een NON-O-A visum. Dit verloopt allemaal probleemloos tot de “in leven zijn” verklaring ingevuld moet worden.

Hijzelf staat ingeschreven in Nederland dus hij heeft volgens mij die verklaring niet nodig. Als hij de geest geeft krijgt de SVB daar immers automatisch bericht van via de gemeente.

Zijn Thaise partner die gewoon in Thailand woont, en waarvoor hij een partnertoeslag ontvangt, moet dat bewijs van in leven zijn natuurlijk wel leveren.

Nu heeft hij alle papieren voor de SSO ingevuld en naar mij gemaild, waarna ik ze uitgeprint heb en aan zijn vrouw gegeven heb zodat zij daarmee naar de SSO in Hua Hin kan gaan.

Daar word haar verteld dat haar echtgenoot ook mee moet komen. Die zit momenteel echter zijn 6 maanden uit in Nederland, dus het zou een kostbare geschiedenis worden om een retourtje Bangkok te kopen alleen om je gezicht even te laten zien bij de SSO!

Is er iemand die ervaring heeft met een dergelijke situatie?

Met vriendelijk groet,

Martin


» Laat een reactie achter


17 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft een oplossing voor dit SSO probleem?”

 1. Jacob zegt op

  Navragen bij SVB NL

  http://www.svb.nl

  Ik heb heel goede ervaringen met advies van SVB Nederland. Wordt altijd netjes en adequate geholpen.

  Mijn formulieren worden afgestempeld bij SSO Khon Kaen, door een mevrouw die geen engels spreken en lezen kan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • HansNL zegt op

   Volgens mij, maar wie ben ik, kan de man gewoon zich gewoon melden met formulieren en ID bij een kantoor van de SVB.
   En dat de SSO in Thailand hem in leven wil zien lijkt me logisch.

   De dame in Khon Kaen SSO doet net of ze gek is…….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. erik zegt op

  Ik wist niet, maar leer graag bij, dat je ook partnertoeslag krijgt als je maar 6 maanden per jaar samenwoont. Het is, als ik goed lees, 6 maanden ‘daar’ en 6 maanden ‘hier’ en zij komt niet naar NL.

  Of komt zij wel naar NL? Dan kan zij een levensbewijs invullen op ieder SVB kantoor in NL.

  Stel, ze komt niet naar NL. Als dat perfect is nagevraagd en goedgekeurd zou ik het de SVB voorleggen. Mogelijk kunnen ze voor haar levensbewijs een andere termijn stellen; nu is die gekoppeld aan de verjaardag van de farang (Ik krijg hem althans steeds kort na mijn verjaardag toegestuurd en heb dan 2 maanden om in te leveren).

  De SSO heeft gelijk, zo zijn de instructies. Ze zijn er immers voor het levensbewijs van de farang en zij lift mee.

  .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Cees zegt op

   Ik wist ook niet dat iemand partnertoeslag kan krijgen als je alleen in Thailand voor de wet getrouwd bent, het huwelijk zal dan toch hier in NL ook erkend moeten zijn toch?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. John zegt op

  Beste Martin,

  Zoals jezelf zegt woont je vriend 6 mnd. in Nederland en is naar verluidt niet uitgeschreven, doch
  ontvangt een partnertoeslag! Volgens de regels moet zijn partner bij hem wonen of hij bij haar in Thailand
  en niet zoals je aangeeft, 6 mnd. Thailand en 6 mnd. Ned. zonder zijn partner!
  Dit lijkt op, ”van 2 walletjes eten” en daar is die partnertoeslag niet voor bedoelt!
  De oplossing zou zijn, vrouwtje in Ned. bij hem wonen of hij voor goed naar Thailand.
  Grt. John.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
  • Arie zegt op

   Als hij het probleem voorlegt aan het SVB is de kans groot dat de partnertoeslag (gedeeltelijk) komt te vervallen. Om een partnertoeslag te krijgen moet je samenwonen en de partner moet in Nederland AOW opgebouwd hebben of nog opbouwen en je bouwt alleen op als je in Nederland woont.
   Om voor partnertoeslag in aanmerking te komen wordt gekeken naar de jaren die niet opgebouwd zijn, dus de partner niet in Nederland woonde en deze jaren worden in mindering gebracht. De hoogte van de toeslag is dus gebaseerd op het aantal jaren dat nog opgebouwd kan worden tot aan de leeftijd dat ze zelf AOW gaat krijgen en de partnertoeslag stopt, maar dan moet je dus in Nederland (blijven) wonen. Als ik lees dat ze niet in Nederland woont ga ik er even vanuit dat ze ook nooit in Nederland heeft gewoond, maar dat kan dus anders zijn. Nu bouwt ze in elk geval niet op en dat dient gemeld te worden aan de het SVB, althans dat is mij verteld door het SVB.
   Wellicht is mijn reactie een beetje naast de vraag, maar wilde dit toch even laten weten, omdat ik vaker hoor dat er een partnertoeslag ontvangen wordt voor de jonge partner die in Thailand woont, wat volgens het SVB dus niet kan.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Max zegt op

  Inderdaad je moet samen met je vrouw komen ( Chiang Mai) kopiejes van de ID Card / Paspoort en ook zelf tekenen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. roja zegt op

  Waarom laat hij zijn gezicht niet zien bij één van de SVB-kantoren in Nederland en vraagt daar om een verklaring . Eventueel met een verklaring van de gemeente waar hij woont . En gaat dan naar de Thaise Ambassade in Deen Haag . Volgens mij is dan alles opgelost .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Khun Martin zegt op

  De 2 walletjes van John begrijp ik niet helemaal. Mijn eigen situatie bijvoorbeeld heb ik met het ingaan van mijn pensioengerechtigde leeftijd keurig gemeld aan de SVB. Mijn uitleg was als volgt: “als ik 65 ben ga ik 6 maanden per jaar bij mijn partner in Thailand wonen, en 6 maanden per jaar in Nederland. Mijn thuisland blijft dus Nederland waar ik ook mijn woning heb”. De SVB heeft mij toen laten weten dat dit zo in orde was, en een berekening van mijn AOW meegestuurd waarin gewoon de partnertoeslag werd opgevoerd!

  In mijn geval is de reden van die 2x 6 maanden simpel: ik ben nogal heftig hartpatient en van mijn NL verzekering afhankelijk. Dit is natuurlijk ook de reden dat geen enkele verzekering mij accepteerd. Als ik alleen maar langs loop gooien ze de deur al dicht! Inmiddels ben ik er achter dat ik hier volkomen legaal 8 maanden per jaar verblijven

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Khun Martin zegt op

   P.S. Wat de SSO betreft: Het lijkt mij ook het meest eenvoudige om in Nederland eens na te vragen hoe dat nu eigenlijk zit.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Joost Heringa zegt op

  De meest practische oplossing lijkt mij samen met de Thaise echtgenote naar het kantoor in Hua Hinn gaan op een moment dat meneer in Thailand is. Zonodig bij de SVB om die reden uitstel vragen voor de inlevering van die verklaring. Mijn ervaring is dat een dergelijk uitstel voor de SVB geen probleem is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • ruud NK zegt op

   Joost, simpele oplossing. Tussen het moment dat SVB het formulier verzend en het moment dat ze het terug verwachten zit ongeveer 5 maanden! Twee jaar geleden raakte mijn formulier zoek tussen Nederland en mijn adres. De verzend datum SVB was december en in juli het jaar daarop werd mijn AOW gestopt.
   Ik heb direct om een kopie per mail gevraagd en ingevuld. Twee maanden later kreeg ik mijn AOW vanaf juli keurig betaald.
   Met 6 maanden zit je dus bijna binnen de gestelde tijd.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. erik zegt op

  Het wordt er niet duidelijker op. Ook khun Martin zegt niet of zijn partner nu wel of niet 6 maanden in Nederland woont, samen met hem.

  Deze website heb ik gevonden…..
  http://www.svb.nl/int/nl/aow/samenwonen_scheiden/trouwen_en_samenwonen/

  Er vallen woorden als ‘meer dan de helft van de tijd samenwonen’
  Er wordt een begrip gebruikt ‘twee woningen regel’
  De uitleg van het begrip partner is ook niet echt duidelijk.

  Het is te hopen voor de gebruikers van die 6-maand regeling of goedkeuring dat er geen kink in de kabel komt want per 1-1-15 wordt geen nieuwe partnertoeslag meer toegekend. Het is dan einde verhaal zoals in dit blog al eens geschreven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. theoS zegt op

  Men krijgt 2x zo’n papierwinkel, 1x per jaar, toegestuurd. Een levensbewijs voor mij en mijn vrouw plus een inkomens verklaring voor de echtgenote, of zij geld verdient of niet. Met de hele paperas naar de SSO, ik plus vrouw en komen in persoon. Je hoeft niet getrouwd te wezen om de partner toeslag te krijgen, ook hoeft je vrouw niet bij je te wonen in NL. Er wordt alleen verlangd dat je minstens 3 mnd per jaar samen woont in thailand. Zo was het met mij toen ik genoodzaakt was om in Nederland te verblijven en daar ingeschreven stond, in Rotterdam van 1999 t/m 2005, dus 1x per jaar voor 3mnd naar Thailand.

  Nog een aardige vergelijking, ik heb nog een klein pensioen van Denemarken waar ik ook een Levens bewijs van krijg en dat kan de buurvrouw invullen als getuige dat ik niet de pijp uit ben. Niks geen SSO of andere flauwe kul want hun krijgen bericht van overlijden via het EU net waarin alle gegevens over een persoon automatisch doorgegeven worden aan alle EU staten.
  Hoop niet van topic te zijn, ik dacht dat de vragensteller er wat aan had.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. erik zegt op

  Ko, dat klopt niet.

  Op mijn SVB levensbewijs moet mijn partner meetekenen en de SSO ondertekent de verklaring die luidt….

  Zijn de personen onder A (ik), B (mijn partner) en C (eventuele kinderen indien sprake is van ANW) nog in leven ?

  Het in leven zijn van de partner (etc) wordt wel degelijk gecontroleerd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Khun Martin zegt op

  Moderator: De betreffende reactie is door de moderatie geslipt. De moderator zat te slapen, excuses. Inmiddels verwijderd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. hailand John zegt op

  Hallo Martin,

  Over de SSO kun je urenlang discuseren of ze goed werken of niet????? Maar dat is je vraag niet.Ja als je samen woont in Thailand moet je, je samen melden bij het betreffende SSO . Echter wanneer hij in nederland zit op dat moment kan hij dus naar de SVB gaan of bellen en een maand afspreken dat hij in Thailand zit om dan met zijn partner zich daar te melden. Dat wordt doorgaans goed gevonden en dit is heel goed teregelen bij de SVB. ik was zeer recent bij het SSO in Lamsebang en had veel moeilijkheden daar, omtrent het terug krijgen van de documenten , die ik zelf naar Nederland moet zenden per post.
  In het beglijdend schrijven vermeld de SVB dat alleen de Nederlandse Ambassade of het SSO kantoor mogen stempelen en aftekenen.En dat zij alles kopieren en dan een set terug geven waar in het originele document met stempel en handtekening zich bevind.ergeet het maar. Moest zelf maar gaan zoeken een shop om kopien temaken. Op mijn vraag of ik met een manager kon spreken werd zeer onvriendelijk gereageerd. en na 40 minuten wachten zijn we maar weggegaan. Klacht ingediend bij de SVB en in het gelijk gesteld.Dus neem gewoon contact op met de SVB in Roermond. Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website