Lezersvraag: Laptop kopen in Nederland en BTW terugvorderen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
29 april 2016

Beste lezers,

Ik heb een vraag, ben momenteel kort op vakantie in Nederland, en overweeg om een laptop hier aan te schaffen en volgende week mee te nemen naar mijn huisadres in Thailand.

Mijn vraag is kan ik ( en hoe doe ik dat ) de 21% belasting die rust in het bedrag van de laptop terug krijgen?

Met vriendelijke groet,

William.

13 reacties op “Lezersvraag: Laptop kopen in Nederland en BTW terugvorderen?”

 1. Rob zegt op

  beste william,
  is het niet veel handiger en goedkoper om een laptop in Thailand aan te schaffen.

  Groet Rob

 2. Joost M zegt op

  William,

  Bij dezen de URL van de Belastingdienst waarin staat hoe te handelen. Het is nogal een soesa en de verkopende ondernemer moet daaraan mee willen werken.

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/zakendoen_buiten_de_eu/btw_berekenen/btw_berekenen_bij_export_van_goederen_naar_niet_eu_landen/export_door_particulier_die_buiten_de_eu_woont

 3. Rene Martin zegt op

  Jaren geleden had ik ook iets in Nederland gekocht en kreeg toen de BTW grotendeels terug. Ik woonde in het buitenland, bekend bij de Belastingdienst, en mijn Nederlandse paspoort was ook uitgegeven in het buitenland. Ik denk dat je ook tegenwoordig aannemelijk moet maken dat je niet in Nederland woont en buiten de EU verblijft. U kunt hiervoor contact opnemen met de Belasting Telefoon Douane: 0800 0143 voor meer informatie of u ook in aanmerking komt.

 4. Paul zegt op

  Dat kan inderdaad: aan de verkoper een formulier vragen voor teruggave btw. Daarmee kan je terecht op o.a. de luchthaven en alle nodige informatie staat op dat formuler. Men krijgt ca. 16% terug, dus niet 21%

 5. martin zegt op

  Ik heb een telefoon gekocht in Nederland en de BTW teruggekregen.
  Echter ; je krijgt de BTW niet meer uitbetaald aan de grens als je het land verlaat.

  Je moet de leverancier vragen of hij de BTW aan jou overmaakt,nadat je de Nota van de laptop die je op Schiphol hebt aflaten stempelen bij de douane,( vertrekhal 3 helemaal aan het eind), aan hem retour stuurt.
  Bij de douane heb je een brievenbus dus vergeet de postzegel niet.

  Bij de rekening die je hebt afgestempeld voeg je een schrijven bij met naam adres bankrekening en het verzoek of de leverancier volgens afspraak de BTW aan jou overmaakt.
  Je moet wel rekening houden met administratiekosten van de leverancier.

  tenslotte

  de Nota moet jouw adres vermelden in Thailand en tevens vermelding van paspoortnummer
  samen met de laptop bij de douane laten zien.

 6. Henk zegt op

  Ja dat kan heel eenvoudig. Zie belasting dienst website:
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/zakendoen_buiten_de_eu/btw_berekenen/btw_berekenen_bij_export_van_goederen_naar_niet_eu_landen/export_door_particulier_die_buiten_de_eu_woont

  Ik doe dit zelf vaak via Douane kantoor op Schiphol als ik terug ga naar Thailand. Je moet wel controleren of de winkel hieraan mee wil werken want ze zijn dit niet verplicht. Sommige winkels trekken administartie kosten af van het terug te betalen BTW bedrag.

  Veel succes.

 7. Willy zegt op

  Beste William,

  via de belastingdienst zoals ondernemers dat doen gaat niet lukken, tenzij je natuurlijk ondernemer bent! Jouw enige optie is denk ik in “tax-free” winkel kopen en terugvragen op het vliegveld, maar als je Nederlander bent weet ik niet zeker of dat gaat lukken! Je kunt deze website (en vast andere) eens proberen: https://www.vatfree.com/nl/

  groet,
  WIlly

 8. Khun zegt op

  Ja, dat kan eenvoudig maar dan moet de verkopende instantie hun medewerking verlenen.
  Je vraagt een BTW bon bij aankoop en laat deze afstempelen op schiphol voor de douane. Vertrekhal 2 , maar voor de zekerheid even googelen.
  Ben je weer terug in je thuisland dan deze bon aan de verkopende instantie sturen die de btw dan overmaakt op je rekening, als dit vooraf is afgesproken.
  Ook zijn er enkele bedrijven die aangeven dit voor je te regelen, ook even googelen voor details. Maar daar heb ik geen goede ervaring mee. Of het geld komt niet en er wordt veel voor gerekend.
  Succes

  • Dutchjohn zegt op

   Hallo William,
   Wanneer je een laptop in NL koopt, moet je er rekening mee houden dat het Thaise alphabet niet op het toetsenbord is.
   Dus niet geschikt voor je Thaise vrouw en eventueel kinderen.
   John.

   • Rob V. zegt op

    Scherp opgemerkt, maar daar zijn ook oplossingen voor:
    – Plakstickers, voor een paar baht heb je een stickervelletje. Die kun je op de toetsen plakken.
    – Het keyboard vervangen, als je een gangbaar merk en model hebt kun je zonder veel moeite wel een winkel vinden die een Thais keyboard kan plaatsen. Dat is vrij eenvoudig, een laptop zit vaak met 4-5 schroefjes of klikpennen (bovenaan het keyboard) vast. Die worde lasgemaakt, het keyboard wordt ontkoppeld en uitgenomen, de nieuwe wordt gekoppeld en vastgezet, klaar. Kun je zelf doen (ook handig om stof, haren, eten etc. onder je keyboard vandaan te halen) maar kost in Thailand ook niets als je het laat doen.
    – Als je vrouw blind kan typen, mijn vrouw gebruikte een gewoon QWERTY toetsenbord zoals dat hier standaard is in Nederland. Ik denk dat ze 1/3 van de tijd Nederlands schreef, 1/3 Engels en 1/3 Thai. Dat ging haar probleemloos af, zonder stickers ofzo. Met de ~ (tilde, links boven aan naast de 1) schakelde ze dan tussen Nederlandse en Engelse taal. Uiteraard moet de Thaise taal dan wel geïnstalleerd worden. De Windows CD heeft alle talen er op staan, via een optie menu kun je zo vreemde talen zoals het Thais toevoegen aan je Windows.
    – Een los Thai keyboard kopen, de USB aansluiting in je laptop steken en gaan met die banaan.

 9. B. Cortie zegt op

  Ja geen probleem, op Schiphol naar D3 gaan, daar zit een douane-kantoor.
  Hier je aankoop bon af laten stempel en deze terugsturen naar de zaak waar je de aankoop hebt gedaan.
  Wat wel noodzakelijk is dat je de laptop in verpakking en al bij heb om de douane te tonen.
  Overleg ook even met de zaak waar je de aankoopbon naar toe moet terugsturen en maak voor jezelf een copy!
  Heel gemakkelijk, succes! BOB

 10. Rob V. zegt op

  Zoals Khun Peter aangeeft ligt het er simpelweg aan of de verkopende partij hier aan mee wil werken. Toen mijn lief op een VKV was kochten we bijvoorbeeld bij een bekende keten een aantal Flipflops. Bij de kassa vroegen we of dit BTW vrij kon daar de goederen naar Thailand zouden gaan. Geen probleem, daar hadden ze als bekende winkelketen een procedure voor. Het fijne week ik er niet meer van maar het kwam er op neer dat we tussen vertrekhal 2 en 3 langs de Douane gingen, daar keek men of de goederen inderdaad naar het buitenlandgingen (in dit geval volstond het tonen van een Thais paspoort met visum kort verblijf erin) en zijn er stempels/paraaf gezet op de kassabon. Die heb ik toen ingeleverd of opgestuurd bij de keten en deze maakte toen de BTW over op mijn rekening.

  Bij een kleine ondernemer met 2 schoenenzaakjes was ik de eerste die hier ooit om vroeg, hij vroeg het na bij de boekhouder en concludeerde dat BTW terugvorderen teveel gedoe zou worden voor hem. We hebben toen wat extra korting gekregen wat ook niet gek was. Minder voordelig dan de BTW vrijstelling maar ach.

  Stap je bij een bekende zaak binnen dan heb je goede kans dat ze bekend zijn met BTW terugvragen, kleinere zaakjes hebben mogelijk nog nooit met het bijltje gehakt en dan wordt het denk ik wel moeilijker. Kortom, informeer even bij de zaak waar je de aankoop overweegt of ze je kunnen/willen helpen. Zo ja dan zou ik het verder zelf regelen zonder tussenpartij, zonde als die een deel van de 21% innemen voor handelingen die je makkelijk zelf kunt doen.

 11. RichardJ zegt op

  Ik heb dat in 2013 gedaan via vatfree, com.
  Het heeft een tijdje geduurd maar na 4 maanden heb ik de BTW teruggestort gekregen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website