Beste lezers,

Wie kan me iets zeggen over het verkrijgen van een hypotheek in Thailand?

Zoals, welke bank is meest favoriet, lees geeft hoogste percentage hypotheek over aankoopbedrag. Iets bekend over rente?

Ik weet dat het niet mogelijk is of lastig via bedrijven etc. om land te kopen, maar als ik land huur en daarop een huis bouw lijkt het me mogelijk huis te kopen? Wie heeft hiermee ervaring?

Mijn laatste vraag, kan ik mijn vriendin huis laten kopen en borg staan voor aflossing hypotheek?

Dank u.

Groet van,

Jan

25 reacties op “Lezersvraag: Wie kan informatie geven over hypotheekverstrekking in Thailand?”

 1. Peter vz zegt op

  Voor zover mij bekend verstrekken Thaise banken alleen een hypotheek aan onderdanen van Thailand. Dat zijn de Thais zelf maar ook buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning. Uw Thaise vriendin kan in aanmerking komen voor een hypotheek als zij voldoende inkomen kan aantonen om de maandelijkse aflossing plus rente te kunnen voldoen. Meestal handeert de bank de zgn 30% norm. Dat wil zeggen dat het maandelijks af te lossen bedrag maximaal 30% procent mag zij van het maandasalaris van de hypotheek nemer.

  • Max zegt op

   Mijn partner werkt niet had geen inkomen ( nu wel) toch hypotheek op mijn inkomen

 2. J.Jordaan zegt op

  Peter,
  Dit is inderdaad zoals het vaak gaat. De 30% norm kan per bank wel eens verschillen.
  Volgens mij kunnen buitenlanders met een permanent verblijfsvergunning ook een hypotheek krijgen maar dan op basis van de beroemde 49%-51% verdeling met een Thaise partner of Thaise autochtoon Trouwens wat is een permanente verblijfvergunning? Je moet het elk jaar verlengen.
  Heeft natuurlijk niks te maken met het verkrijgen van een hypotheek.
  J.Jordaan.

 3. Peter vz zegt op

  Een permanente verblijfvergunning of in het thais een Bai Taang Dao is permanent en hoeft niet verlengd te worden. Wat jij bedoeld is een non- immigrant visum dat jaarlijks of soms iedere drie jaar verlengd moeten. Een hypotheek op basis van een non- immigrant visum wordt niet verstrekt.

  • RobN zegt op

   Peter,
   off topic: toch nog een vraag over permanent visa als dat mag. Als ik op website Immigration Thailand kijk zie ik TM.9 (Application for Permanent Residency in the Kingdom) staan. Is dit wat je bedoelt? Heb je dan ook geen re-entry permits meer nodig? Dan kan het wellicht interessant zijn nl.

   On topic: hypotheek in Thailand niet nodig. Woon hier wel al weer ruim 6 jaar permanent.
   Groeten,
   Rob

 4. J.Jordaan zegt op

  Peter,
  Ik wil niet lastig zijn, maar wie krijgt zo,n permanent verblijfvergunning? Mensen die een soort inburgerings cursus hebben doorlopen en vloeiend Thai,s spreken en schrijven?
  Je lijkt mij heel goed op de hoogte. Wie zijn die gevallen die maar elke drie jaar hun non-
  immigranten visum hoeven te verlengen? Als het al waar is denk ik niet dat Jan onder die categorie valt. Dan had hij die vraag niet gesteld en was hij over al die dingen uitstekend op de hoogte geweest.
  J.Jordaan.

 5. riekie zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

 6. BA zegt op

  Volgens mij zijn het maar 100 mensen per jaar die een permanente verblijfsvergunning krijgen en het is bijzonder lastig.

  Verder denk ik niet dat een bank ooit een hypotheek op buitenlandse naam verstrekken zal, en als dat al zo is dan zeker niet tegen normale rentepercentages zoals wij die hier kennen.

  Er zitten namelijk nogal wat risico’s aan voor de bank.

  Mocht een farang bijvoorbeeld niet meer aan zijn financiele verplichtingen kunnen voldoen om zijn visa te verlengen kan een bank dus fluiten naar zijn geld als de farang terug gaat naar zijn eigen land. Dan hebben ze het huis als onderpand maar mocht dat minder waard geworden zijn als de hypotheek dan pakken ze een behoorlijk verlies.

  Om bijna dezelfde redenen kan je in Nederland geen hypotheek afsluiten voor een huis in het buitenland. De bank heeft dan namelijk geen toegang tot het onderpand. Mocht je het geld in Nederland willen lenen dan zit je dus automatisch vast aan andere vormen van financiëring maar dan betaal je ook veel hogere rentepercentages.

  Het zou in sommige gevallen wel makkelijk zijn als je een hypotheek via je vrouw kunt regelen. Veel farang zijn een beetje terughoudend met huizen op naam van hun vrouw/vriendin zetten. Zou je het via een hypotheek doen dan hoef je niet in 1 keer met het volle bedrag op tafel te komen en dek je dus een aantal risico’s af (3x raden welke 😉 )

  Mogelijk zou je het wel via een company kunnen regelen maar ik weet zelf niet genoeg details over het opzetten van een company in Thailand. Je zou je vrouw bijvoorbeeld een salaris vanuit de company kunnen geven en op basis van dat salaris de hypotheekaanvraag doen. Is je hypotheek rond dan trek je het salaris weer in. Maar als ik bank was dan had ik dit zelf ook al bedacht en trapte ik daar niet in, en zou minimaal loonstroken eisen over een jaar tijd of langer 😉 Maar van wat ik hoor worden de regels en controle omtrend company’s ook steeds strenger en moet je wel een actieve company hebben wil je daar wat mee doen.

  • Rob V. zegt op

   100 personen per nationaliteit en telkens aan het einde van het jaar. Men moet eerst 3 jaar onafgebroken legaal in het land hebben verbleven op een Non-immigrant visum en er zijn nog een rits eisen. Daarna kun je dus de permanent verblijfsvergunning krijgen. Na 3 jaar op deze vergunning voor permanent kun je ook de Thaise nationaliteit aanvragen, waarvoor weer diverse eisen gelden zoals een taal examen, goed gedrag en nog en reeks eisen.

   Verder dan dat heb ik me er niet in verdiept… de informatie hierover is vrij karig, blijkbaar volgen weinig mensen die zich hebben voorgenomen tot hun dood in Thailand te wonen als migrant de route van een permanente verblijfsvergunning en kiezen er voor jaar in jaar uit een visa run te doen. Wellicht een combinatie van onwetendheid, lastige eisen en summiere informatie over de verblijfsvergunning? Wat de invloed hiervan op een hypotheek is zou ik ook niet weten, waarschijnlijk ben je makkelijker uit door dit op naam van de Thaise partner te zetten…

 7. Peter vz zegt op

  Ik heb al ruim 20 jaar een permanente verblijfsvergunning. Het was toen veel eenvoudiger en aanmerkelijk goedkoper. Maarhet onderwerp is hypotheek in Thailand. Een thai met een vast inkomen kan zonder veel problemen een hypotheek krijgen. De maximale hoogte daarvan hangt af van het inkomen. Nieuwe woningprojecten zijn over het algemeen zeer behulpzaam, want die zien het project graag zo snel mogelijk verkocht.
  Op basis van een non-immigrant visum zal een buitenlander GEEN hypotheek kunnen krijgen. Zoals eerder is uitgelegd is het risico voor de bank te groot.

 8. Marcus zegt op

  Snap het niet goed

  Huis in Nedrland verkopen en cash huis in Thailand kopen. Spaargelden aanspreken, zo duur zijn huizen in thailand niet. het verschil tussen beste fixed deposits an hypotheek rente is hier erg groot, je gooit geld weg.

  • Frank F zegt op

   Helemaal mee eens. A ls je niet genoeg cash hebt om huis en/of land te kopen blijf dan liever in NL. Je geeft daarmee ook al te kennen dat je financieel niet volwaardig bent (voor de Thai). Datzelfde geldt voor je Thaische partner. Huur dan wat, ik schreef dat al eerder.
   De renten zijn idioot hoog tot soms 20%.

   Franki F

 9. Chris de Boer zegt op

  Voorzover mijn informatie strekt is het risico van de bank nihil want banken verstrekken GEEN hypotheken vergelijkbaar met Nederland. Met het bij een bank geleende geld kan een buitenlander (tenzij een Amerikaan) NOOIT een huis met bijbehorende grond kopen. Een Thai kan dat wel, een Thai bedrijf (met maximaal 49 % van de aandelen in vreemde handen) ook. Het pand en de bijbehorende grond die worden aangekocht blijven eigendom van de bank totdat de laatste Baht van de lening is betaald (in tegenstelling tot de situatie in Nederland). Met een bewijs van de bank dat je het hele bedrag hebt betaald ga je dan naar het betreffende housing office en DAN PAS wordt het huis op een Thai naam gezet. Als de bewoner (dus NIET de eigenaar) niet aan de financiele verplichtingen kan voldoen sommeert de bank je het huis te verlaten en wel per direct. Geen rechter voor nodig want het huis IS van de bank. De resterende schuld moet gewoon worden betaald ook al woon je niet meer in dat huis.
  In elke groter bankkantoor kun je zien welke huizen de bank te koop heeft, namelijk die huizen waarvan de geldlener niet meer aan zijn/haar verplichtingen kon voldoen. Die vallen automatisch aan de eigenaar, de bank. Er zijn hier dan ook nauwelijks makelaars.
  De praktijk kent echter vele varianten, afhankelijk van de sterkte van het netwerk van de geldlener met de bank(directeur), en andere belangen…….

 10. geert jan zegt op

  Beste Jan, je uitgangspunt is totaal verkeerd. Een nieuwe,schone company kost 30.000 bath. Kosten per jaar 12.000 bath. Dan heb je alles in eigen hand. Dan kan je grond kopen met of zonder een huis er op.Doe niets op naam van je/een vriendin want als er iets veranderd( kan toch ? ) dan ben je de sigaar. Geld lenen is heel duur en moeilijk in Thailand. Geld kwijtraken is heel makkelijk. Ik woon in Thailand meer dan 10 jaar en heb meerdere company”s zonder enig probleem. Good luck !G.J.

  • peter de jong zegt op

   beste geert jan,

   graag wat meer info dan de genoemde bedragen . bv eigen compagny op buitenlander heb je dacht ik verplicht een aantal thaise werknemers in dienst
   Graag voor de ondernemers hier als het zo simpel is de gevraagde info .wil graag hier dan een compagny oprichten , Ps hoe zit het met de werkvergunning als je geen werknemers heb

   gr peter de jong

   • geert jan zegt op

    Peter, een Thaise advokaat zorgt vvoor de thaise aandeelhouders. Deze tekenen gelijk een verklaring dat jij de zeggenschap hebt over hun pakketje aandelen. Zelf heb jij 49% plus de* power of aturny*van de andere aandeelhouders. Jij bent dus 100% de baas over je eigen company.Ik werk met Advokaat Werachon Threppasitroad in Pattaya.Deze kan ik aanbevelen.. Veel succes toegewenst. Geert Jan.

    • teun zegt op

     Moderator: uw reactie is onvriendelijk en op de persoon gericht.

   • geert jan zegt op

    Peter ik vergeet iets;sorry. Als je niet werkt met een company dan heb je geen werknemers nodig en geen werkvergunning. Kost gewoon helemaal niets aan belasting of iets dergelijks. Geloof niet mij of een kroeggeleerde maar raadpleeg een gerenomeerde advokaat. Geert Jan.

 11. BAS SNIJDER zegt op

  Ik woon en werk al meer dan 10 jaar in Bangkok voor een multinational. In 2011 heb ik via de company lawyer informatie ingewonnen over het verkrijgen van permanent residence aangezien dat de jaarlijkse visa vernieuwing en de vervelende 3 maandelijkse meldingsplicht, als je het land niet regelmatig uitreist, een stuk makkelijker zou maken. Het advies (2011) dat ik kreeg heb ik hieronder gekopieerd. Conclusie: vergeet het maar. Ik weet niet of de regels sinds 2011 verandered zijn. Als dat zo is zal het nog moeilijker geworden zijn.

  1. First of all, the approval for PR around 500 applications since 2006 are still waiting for the signature of the Minister of Interior è usually the process should be done within one or two years but the situation is depend on Thailand government.  Moreover, the quota of PR was not open last year but assume it should open for this year.
  2. Application fee is THB 7,600.  Once the application was approved, the official fee for holding PR called Certificate of Residence is THB 191,500 under working.
  3. During process for PR, you must hold Work Permit until PR approve. 
  4. If you decide to apply PR this quota year, during working another 2 – 3 years, it could possible.  You have to apply only yourself and wait until PR approve then your wife could apply later.
  5. The important issue for PR application is you have to pass Thai examination è understand and speaking in Thai language with general level such as presentation about yourself in Thai, why you require to hold PR, what is your interesting in Thai etc.
  6. In case of retirement, if you and wife are not require to hold PR and prefer to live in Thailand as long as you can.  You and wife could apply for visa extension in case of retirement.  The approval of this visa is up to one year and extend every year.

  • RobN zegt op

   Hi Bas,

   bedankt voor je uitgebreide info. Ben zelf gepensioneerd maar wilde toch wel weten hoe eventueel aanvragen van Permanent Visa zou werken. Gezien de break-even uitkomst neem ik jouw conclusie volledig over, blijf wel gebruik maken van retirement visum.

   Groeten,
   Rob

 12. Peter vz zegt op

  De PR procedure is inderdaad de laatste jaren veel moeilijker geworden. Er zijn wel eind 2012 ineens veel PR’s toegekent die sinds 2006 zijn blijven liggen.
  Voordelen: nooit meer visum verlengen, geen 3 maandse meldingplicht en eenvoudige procedure werkvergunning.
  Nadeel: helaas nog steeds re- entry

 13. RobN zegt op

  Hi Peter,
  Voordelen zijn duidelijk alhoewel ik geen werkvergunning meer nodig heb. Gezien de kosten verbonden aan dit permanent verblijf moet ik ruim honderd jaar ouder worden dan ik nu ben en dat is uitgesloten. Dan maar elke 3 maanden naar Immigratie voor 90 dagen. Voor re-entry moet ik er toch ook naar toe en dan gelijk retirement visum regelen. Ik neem nl. altijd multiple re-entry dus ook maar 1 x per jaar.
  Bedankt voor de info.
  Groeten,
  Rob

 14. teun zegt op

  Beste Jan,

  Eeen huis bouwen/kopen op gehuurde grond is natuurlijk alleen interessant als de huurtermijn lang genoeg is (bijvoorbeeld > 30 jaar). En je moet zorgen voor automatische verlenging van huurcontract.

  Met de optie om e.e.a. te regelen via een specifiek daarvoor opgezette company moet je toch voorzichtig zijn. Allereerst moet je goed weten welke aandeelhouders je uitkiest en in de tweede plaats is het niet ondenkbaar, dat de thaise overheid op enig moment besluit om belasting te gaan heffen op de company. Bovendien zal een bank aan een dergelijke company niet gauw geneigd zijn hypotheek te verlenen. Immers company heeft geen inkomen en als company wel inkomen heeft, volgt vrij snel een belasting-verplichting.

  Wat betreft de optie om de hele zaak via je “partner” te laten lopen, is uiteraard ook de nodige voorzichtigheid gewenst. Als oud bankier denk ik, dat banken in Thailand niet snel geneigd zijn om o.b.v. een borg/garantie van een farang hypotheek aan een thai te verstrekken. Dat is ook begrijpelijk: immers wat gebeurt er als die farang op het kritieke moment (= wanneer hypotheek niet meer wordt betaald) niet meer in Thailand verblijft? Het is dan veel te lastig zo niet onmogelijk om de borg aan te spreken in het buitenland (nederland in dit geval). Misschien dat de bank het wil overwegen, maar dan alleen als de borg voldoende middelen (lees: geld) aanhoudt bij de hypotheekverstrekkende bank om zijn borg te ondersteunen. En in dat geval lijkt het me verstandiger om het huis contant te betalen. Want de rentevergoeding op het aan te houden bedrag is minimaal 2 % lager dan de door je partner (lees: jijzelf) te betalen hypotheekrente.

  Tot slot. Als je overweegt in Thailand te gaan wonen en – zoals ik meen te begrijpen – onvoldoende middelen hebt om een huis te kopen dan zou ik eerst beginnen met iets te huren. Dan ben je veel flexibeler en hoef je niet jezelf direct in allerlei moeilijke constructies te begeven. Kijk eerst hier de kat uit de boom en beslis dan eventueel later alsnog om te investeren.

 15. Fred Schoolderman zegt op

  Kun je als hier wonende Thaise, met een inkomen uit onderneming, een hypotheek of lening in Thailand krijgen en wat zijn dan de voorwaarden?

 16. marcus zegt op

  Als ik het goed begrijp gaat het om het verstrekken van geld of een bank lening om een Thaise tante een free ride te geven? Op golven van pheromonen zijn al velen de afgrond ingeduikelt. Kijk uit met dat op naam van een Thai zetten van een huis / grond. Beter de romslomp van een 49/51% company dan ploseling zeer verrast te zijn als totaal uitgekleed in de goot ligt 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website