Grond kopen in Thailand, waar moet ik op letten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
18 juni 2022

Beste lezers,

Mijn vrouw een Thaise wil een stuk grond kopen. Ik weet dat de grond enkel op naam van een onderdaan uit Thailand kan komen. Het financiële zal door beide verdeelt worden.

 • Waar moet ik als buitenlander op letten bij de aankoopakte?
 • Wat zou er zeker in vermeld moeten worden?

De bedoeling is om er later door ons beiden een huis op te zetten.

Groet,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

15 reacties op “Grond kopen in Thailand, waar moet ik op letten?”

 1. e thai zegt op

  goede advocaat met notaris bevoegdheid die bekend is met de lokale regels
  wel zelf zoeken die aan jouw kant staat en aantoonbare ervaring heeft met deze zaken

  • khun moo zegt op

   Dit is een vrij bekende met meerdere kantoren
   De eigennaar is volgens mij canadees.

   https://isaanlawyers.com/about-isaan-lawyers-international/

 2. John Chiang Rai zegt op

  Bij de aankoop van grond,is het niet alleen letten op de aankoop procedure,er spelen ook andere factoren voor men überhaupt aan kopen denkt, een belangrijke rol.
  Het gaat bij de aankoop van grond,in de eerste instantie om de ligging,grondstructuur en de eventuele reeds voorhanden zijnde energie.
  Bij de ligging,is het erg belangrijk hoever je grondstuk van een goed functionerende infra structuur omgeven is,en of jij hier indien dit je plan is,je hier op den duur zelf ook graag wonen wilt?
  Ik zou de farang niet graag de kost geven,die braaf het vrouwtje lief gevolgd zijn naar haar geboorte dorp, terwijl ze er zichzelf na verloop van tijd,stierlijk vervelen.
  Een goedkoop grondstuk ergens op een voormalig rijstveld,ver van stroom, energie quellen,inkoop mogelijkheden,en verharde wegen,wordt zelfs met de beste aankoop strategie,een duurkoop.
  Bovendien is bij de kwaliteit van de grondstructuur er op te achten,dat men bij de fundamenten ook zo min mogelijk kosten heeft.
  Een goede grondkwaliteit,waarmen na een grondverhoging en de ingehouden rusttijd voor het eventuele nazakken,meteen beginnen kunt met het storten van een betonnenplaat,is natuurlijk geheel wat anders dan eerst heiwerkzaamheden verrichten.
  Bovendien is het anders dan de verkoper graag vermeld,ook nog belangrijk hoe het is gesteld met het grondwater peil?
  Niet dat je in de regentijd,plotseling met een bootje om je huis moet varen,met alle gevolgen vandien.
  Eerst als al deze dingen uitreikend bekend zijn,en je Thai partnerin zoals wel vaker niet alleen na de prijs en haar genot kijkt,zou ik mij gaan verdiepen in hoever ik een zekere koopakte op papier krijg.

 3. HAGRO zegt op

  Grond zonder sja-not niet kopen.
  Als je iemand kent die bevriend is met een ambtenaar van de landoffice kun je op papier een lagere grondprijs afspreken.
  Dat scheelt weer belasting.

 4. HAGRO zegt op

  Koop geen grond zonder chanot.

 5. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans,

  De regering heeft subsidies uit gegeven om de rubber bomen te verwijderen en ander gewassen te planten.

  Sommige mensen gaan dan het grond verkopen en doen niks. Dat is het probleem.

  Als je dan de grond koopt komen alle kosten naar jou.

  Dus let op!

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 6. Erik zegt op

  Zoek iemand, bij voorkeur een jurist, met kennis van onroerende zaken en de regels; hoeft geen advocaat te zijn, een makelaar met de juiste kennis kan ook.

  Is er een chanoot, is er vergunning te bouwen, ligt er een bestemmingsplan, is er toegang tot de openbare weg, liggen er nutsvoorzieningen zoals water, riool, stroom, kabel? Hoe is de omgeving? Komt er een fabriek naast je? Wil je kinderen? Is er dan een school en schoolvervoer? Hoever liggen winkels en ziekenhuizen van dat stuk grond af? Stel de vragen die je in NL of BE ook zou stellen.

  Daarna de juridische duiding; ga je van jouw partner huren, neem je vruchtgebruik of recht van opstal? Denk aan testamenten voor de regeling na overlijden van een van jullie.

  Kortom, alles wat je van tevoren goed nakijkt en vastlegt spaart je later een hoop ellende.

 7. Francois zegt op

  1. Zorg dat er steeds een chanot is van het aangekochte land
  2. Zorg dat je naam op deze chanot komt (use off fruct = vruchtgebruik). Op deze manier kan je levenslang blijven wonen en krijgt je vrouw de kans niet je eruit te gooien.
  Natuurlijk zal jou dat niet overkomen. Velen voor u echter wel !

 8. Marc Breugelmans zegt op

  Hans ,
  Vooral letten op de nutsvoorzieningen , heb zelf ervaren dat dat belangrijk is , elektriciteit laten aanleggen en aansluiten kan je heel gemakkelijk heel veel geld kosten , bij was het een half miljoen voor 250 meter incl. transformator en huisaansluiting.
  Water is idem , men vraagt er heel veel voor , het alternatief is boren maar is ook niet goedkoop en meestal is de waterkwaliteit minder goed , alleen goed om de tuin te besproeien, je kan natuurlijk filters plaatsen om die kwaliteit te verhogen.
  En dan hebben we ook internet dat niet ver gelegen mag zijn of anders ook kosten worden aangerekend om het te leggen .
  Groeten
  Marc

 9. Janderk zegt op

  Dag Hans,
  Veel is er reeds gezegd.
  Ligging is belangrijk, zowel de plek ivm sociale voorzieningen (ziekenhuis gemeentehuis tec etc)
  Heb je zelf vervoer om je te verplaatsen is. (kan ook je partner rijden)
  De plek. Koop je in een een stad of in de provincie. In de stad informeer bij de buren over de waterafvoer in de regentijd. In de provincie koop nooit in een laag gelegen deel.
  Over de voorzieningen. Electra is overal in Thailand niet een direct probleem. Maar de zekerheid van toevoer is meer een probleem in de provincie (stroomuitval van meerdere uren tot dagen is geen uitzondering)
  Bij de watervoorziening. Ook in Bangkok is de toevoer van water niet wat we in onze westerse landen gewoon is. De waterdruk is niet hoog en voor een douche op het hogere verdieping is de druk veelal te laag. Bovendien ook hier geldt dat toevoer (veel in de provincies) niet elke dag is gegarandeerd. Dus zorg voor eventueel wateropslag. Ook als je er pas later gaat wonen. Mocht je niet aangesloten kunnen worden op het water en elektra zorg dan voor alternatieve. Een kleine generator Geeft vaak al een extra. Ook het slaan van een waterput is een oplossing. Als je grond koop op een hoog gelegen deel is van belang hoe diep het grondwater zit. (ik heb zelf omdat ik op een heuvel mijn woning een put moeten laten slaan van 73 meter diep)
  Verder is dus het juridische aspect.
  Belangrijk is of je er zomaar mag bouwen (Iemand noemde al een chanoot)
  Verder belangrijk is of jullie voor de Thaise wet zijn getrouwd. Als jullie samen de grond kopen (ik heb het niet over het grond bezit(want dat kan alleen een Thai zijn) is het van belang dat het geld echt van je vrouw is (laat haar apart een rekening openen (bijvoorbeeld nu al in jullie thuisland. En stort bij de aankoop een afgesproken bedrag op en boek dat vervolgens over naar haar rekening in Thailand. Dit is om een onderzoek naar witwassen van geld door de overheid te omzeilen.
  Vraag verder voor de juridische onderbouwing bij een plaatselijke advocaat (in elke provincie hoofdplaats is er wel een. Ga niet naar een advocaat die door de familie van je vrouw wordt voorgesteld.
  Probeer zoveel mogelijk je eigen gevoel te volgen.
  Dan voor de toekomst
  Het bouwen.
  Doe je het in eigen beheer of besteed je het uit.
  Bij uitbesteden leg je eisen vast en laat die door de bouwer ondertekenen. (voorbeeld: wil je de elektra op of in de muur. Wil je de waterleidingen in of op de muur. (proefondervindelijk advies hier geldt dat de waterleiding in de muur moet worden getest met redelijke waterdruk ivm lekkage voor er getegeld wordt EN BEN DAARZELF BIJ (de gemiddelde thaise bouwvakker is gemakkelijk))
  Verschil van de provincie en Bangkok(tegenwoordig) is dat in Bangkok kijkt men niet vreemd op maar in de provincie wordt vaak gezegd en geschermd dat in de muur het niet mag, of niet gebruikelijk is.
  Bij de toevoer van het elektra naar het te bouwen huis. In Thailand gaat alle toevoer door de kabels langs de weg. Vaak ook vandaar (in the air) naar het huis. Ik heb zelf gekozen van mijn aansluitpunt aan de weg (daar waar de meter is) via de grond (en een PVC pijp) naar mijn woning een aansluiting tot stand te brengen. (Wel via een bochten stelsel (dat inregenen voorkomt) en gaas of pur-schuim dat de muizen uit de PVC houdt))
  De afvoer van de toiletten. In Thailand is nergens een riool. Toilet afvoer gaat naar een verzinkput. Je kan die kant en klaar kopen of aan laten leggen met cementen ringen. Zorg dan voor genoeg diepte (en overloop. Als je meerder toiletten in huis hebt gebruik zo nodig meerdere verzinkputten. Scheidt het water van de douche/wastafels van de toilet afvoer (al bij het bouwen) en voer dat water apart af(niet in de verzinkput)

  Dit zijn door mij ondervonden zaken met betrekking tot een woning in 17 jaar tijd.
  Ik woon nog steeds met plezier in Thailand..

  Maar lees vooral de hints die anderen je geven. De meeste hebben deze hints geschreven omdat ze zelf er tegenaan zijn gelopen bij hun verhuis naar Thailand.
  Het zijn (net als mijn hints) waardevolle opmerkingen. Print ze eventueel uit en bewaar ze als je overgaat tot aankoop van grond en bouwen van een huis.

  Groet Janderk

  • khun moo zegt op

   Janderk,

   Uitstekend gdocumenteerde info en zeker tet zake doende aspecten.

   ik zou er ook aan toe willen voegen om duidelijke afspraken te maken, indien mogelijk, over al of niet inwonende familie leden en over eventuele ondersteuning van familieleden in het dorp / stad.of nog verder weg.
   Welliswaar een zijsprong , maar toch belangrijk voor iemand die in Thailand wil gaan wonen.

   Vaak is toch de farang , de redder in nood, waarvan verwacht wordt , dat vader, moeder, opa, oma broers , zusjes, ,kinderen en kleinkinderen een beter lleven gaat geven.

   Niets mis mee, wanneer men zich dat van te voren realiseert dat familie relaties nu eenmaal anders zijn dan in Nederland.

   • JANDERK zegt op

    Beste Moo.
    Je hebt gelijk. Maar het onderwerp grond kopen en een huis bouwen heeft niets met de relaties te maken.
    Ik neem aan dat zijn relatie niet van een nacht is.
    Ik neem hierbij aan dat hij al langer een relatie heeft
    Dus heeft hij ook al woont hij nu niet in Thailand inmiddels wel al meer meegemaakt. Dus weet hij dat een relatie in Thailand niet alleen tussen man en vrouw is. maar dat bij een Thaise vrouw een hele familie hoort.
    Hoe hij mee om moet gaan is alleen zijn gevoel. We moeten niet proberen hem, met allerlei ons overkomen problemen, te beïnvloeden. Voorkomen is echter beter als genezen. Maar het Thaise bloed gaat waar het gaat en deze manier van leven is al eeuwen zo. Een paar buitenlanders op 71 miljoen Thai zal hier niets aan veranderen.
    Een familierelatie is en wordt er van jongs af aan ingebakken. Een paar jaar trouwen met een buitenlander veranderd niets aan deze aangeboren en in de kinderjaren geleerde verhoudingen.
    Mijn kleinzoon (1 jaar en 8 maanden) wordt door zijn ouders nu al de “Wai” geleerd en beleefd te zijn tegen iedereen die ouder is.
    Dat beseffende: ik heb mijn opvoeding genoten tussen 1949 en 1966. Toen was eert uw vader en moeder en wees een goede broer voor je broers en zussen een onderdeel van de opvoeding.
    Ook beseffende dat Thailand wel aan het veranderen is (Thailand loopt ongeveer 50 tot 60 jaar achter op de Nederlandse waarden) zullen de huidig opgevoede Thaise kinderen er heel anders gaan instaan als wij gepensioneerden(en hun relaties) zijn opgevoed. Ik heb nog gedoucht/gebadderd in een zinken teil met koud water.
    De meeste van onze relaties(die meestal redelijk jonger zijn dan wij) hebben ook gedoucht/gebadderd op primitieve wijze. Ik vraag me af of dat misschien ook mede de reden is dat wij een jongere relatie hebben.
    Als je buiten de toeristische plaatsen je woonplaats krijgt wordt je wakker geschud. En zal je beseffen dat het leven daar lijkt op onze jeugdjaren (en dat is inclusief de invloed van de kerk(hier de Boeddhistische monniken))
    Maar dit alles is niet het onderwerp. Het was het kopen van de grond en het bouwen van een huis.
    De vraagsteller gaat in ieder geval wat dat betreft niet onbezonnen te werk en probeert zich goed voor te bereiden.
    Als hij echter nog niet zo’n lange relatie heeft is het misschien wel goed dat er in dit blog ook over dit soort onderwerpen wordt geschreven.
    Dus HANS doe je voordeel er mee.
    Groet Janderk

 10. Hans zegt op

  Daarna de juridische duiding; ga je van jouw partner huren, neem je vruchtgebruik of recht van opstal? Denk aan testamenten voor de regeling na overlijden van een van jullie.

  Kan je hier wat meer duiding geven Erik?

  Dank U

  • Erik zegt op

   Hans, zou ik graag doen maar ik heb te weinig kennis van Thais recht om volledig te kunnen zijn.

   Thailand heeft in de wetgeving enkele garanties ingebouwd ter bescherming van de rechten van de gebruiker en er zijn vast wel websites te vinden die volledige info kunnen geven. Komt nog bij dat wat de ene ambtenaar goed vindt bij de andere ambtenaar op weerstand stuit.

   Ik stel voor dat je eens gaat zoeken; hier in dit blog, en op internet. De zoekfunctie zit linksboven op de hoofdpagina. Niet voor niets adviseer ik vraagstellers om een deskundige in te schakelen.

 11. peter zegt op

  Er zijn diverse titels op land, de beste is chanote titel.
  De titels zijn ook op te waarderen door bepaalde richtlijnen te volgen. Een land kan beginnen met een nor sor indicatie en dan opgewaardeerd worden. Pas bij een chanote (kadastraal) ligt alles vast.
  Je kan googlen op deze titels en zien wat het in houdt

  Zet je huis niet te dicht bij de weg, want mocht er beslist worden dat de weg bv verbreed wordt, dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor je woongerief.
  Bij mijn vrouw is dat recentelijk gebeurt. Men besloot de weg te verbreden ivm “veiligheid issues”. Absurd maar gebeurde wel.
  Is het land vrij van schulden, niet gebruikt voor een lening of dergelijke. Zou/kan op de landtitel terug te vinden moeten zijn. Locatie natuurlijk met betrekking op nuts aansluitingen en of de grond kan onder lopen.
  Mogelijkheid to Usufruct, zodat je er kan blijven wonen, mocht je vrouw te komen overlijden.
  Immers farang kan geen grond bezitten. Alleen bij een usufruct kan het vruchtgebruik voor de rest van je leven worden ingesteld, mocht het langer duren dan 30 jaar voordat je de pijp uit gaat.
  Moet je met vrouw nog even beslissen, wat er gebeurt na overlijden van jullie beiden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website