Je maakt van alles mee in Thailand (61)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
22 juli 2020

Weer een nieuwe aflevering van een serie verhalen, waarin verteld wordt hoe Thailand liefhebbers iets bijzonders, grappigs, merkwaardigs, ontroerends, vreemds of gewoons in Thailand hebben meegemaakt.

Als u ook een ervaring met ons en de bloglezers wilt delen, stuur dan een bericht met eventueel een door uzelf gemaakte foto naar de redactie via het contactformulier.

Vandaag droomt Vlaamse Michel weg bij herinneringen aan hoe hij als “snotter” zijn eerste aardrijkskundelessen kreeg, een prachtig verhaal!

Thaise vlaggen en Nederlandse strijkplanken

Profijtig slurpend van een frisse Singha op een terrasje in Hua Hin en nog nagenietend van een deugddoende massage, zie ik een Thaise vlag wapperen en droom ik even weg naar mijn zoete kinderjaren.

Elk zichzelf respecterend land heeft ergens wel een tomeloze band met een symbool. Meestal is een eigen vlag de meest gebruikte vorm om op speciale gelegenheden zijn begeestering te tonen voor zijn land.

Ik herinner mij nog levendig, dat ik als kleine snaak mijn drinkgeld steevast gebruikte om een kauwgom te draaien vanuit zo een ouderwets rood apparaat. Voor 1 Belgische frank kwam niet alleen het veelkleurig kauwgombolletje eruit, maar kreeg je uit een magische schuif nog een foto met info bij van een voetballer of…..van een kleurrijke vlag uit één of ander exotisch land.

Heerlijk die verzameling, die uiteindelijk mij eerste lessen aardrijkskunde bleken te zijn. Ik kon de landen na een poosje allemaal zonder aarzeling opnoemen. Het was de nog de tijd dat Korea op de 38ste breedtegraad gescheiden werd door Russen en Amerikanen. Ik wist precies te vertellen aan mijn makkers dat de vlag van Noord-Korea (volgens vader zaliger “de slechte”) deze met de rode ster was, en dat Zuid-Korea een yin-yang symbool in het midden had.

Heerlijk om aan vriendjes te kunnen pochen, dat de vlag van Joegoslavië blauw-wit-rood met rode ster was, en niet blauw-rood-blauw met rode ster zoals Noord-Korea. En dat onze Belgische vlag verticaal zwart-geel-rood was en de fanatieke Duitsers het horizontaal op zwart-rood-geel hielden. Ik was toen een “snotter” van een jaar of 8 (voor de Nederlandse vrienden is dit het Westvlaams dialect voor “kleine jongen”) en het zou nog 30 jaar duren alvorens ik het eerst voet aan wal zette in Bangkok.

En toch was er één prentje die ik vertroetelde: de Thaise vlag! De vlag met die witte olifant (koninklijk symbool) in een Chakra (boeddhistisch symbool) met zijn rood-wit-blauwe strepen trok mij als 8-jarige reeds aan als een zwerm bijen op een honingraat. Zelfs bij het uitwisselen van “dubbels” op school weigerde ik steevast mijn Thaise vlag te wisselen voor pakweg drie andere vlaggen… of de foto’s van drie Club Brugge spelers, laat staan voor zes Anderlecht – nekken.

Nee, Thailand kregen ze niet, zelfs niet toen ik tot mijn verbijstering plots een knalgele kauwgom draaide waarbij een andere vlag van Thailand uit de gleuf kwam. Ik was helemaal van streek: weg olifant; alleen nog strepen in rood-wit-dubbel blauw-wit-rood.

Vaders encyclopedie van Elsevier bracht de verlichting. Die informeerde mij, dat een geliefd personeelslid van koning Rama IV ooit bij een overstroming de Thaise vlag (die toen nog Thong Trairong = driekleurige vlag in rood-wit-blauw was), omgekeerd had opgehangen. Normaal moest deze vaderlandse heiligschennis tot de terechtstelling leiden van de ongelukkige, maar de koning voerde een nieuwe vlag in als symbool met dubbele blauwe streep zodat die, zelfs omgekeerd, nog juist werd opgehangen.

Ondertussen verblijf ik sinds 25 jaar elke winter in Thailand, en tot mijn allergrootste verbazing vind ik onlangs een foto van een hoogbegaafde en welstellende Nederlander, die zo bezeten is van Thailand en vlagvertoon, dat hij zelfs zijn huis denkt te moeten bevlaggen in de drie kleuren bij de komst van een edele dame.

Maar ook zijn veelkleurige broeken op de strijktafels schikt hij zo nauwkeurig dat ze de Thaise vlag nabootsen. Of zou het toch over de vlag van “over de Moerdijk” gaan? Misschien is het wel het werk van één van zijn vele Thaise “poetsvrouwen” die hem het strijk- en stijfwerk van zijn broeken uit handen neemt, en op die manier hulde willen brengen aan hun en zijn land.

In hoeverre, en hoeveel “Ladydrinks” daarvoor betaald worden, laat ik in het midden van de dubbele blauwe streep. Ik koester dan ook de foto zoals die eenvoudige kauwgomfoto van vroeger.

Thailand en Nederland: klein verschil als het over vlagkleuren gaat, maar o zo lief voor elkaar.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (61)”

  1. Joost.M zegt op

    Ik kwam in mijn werkzame leven veel op buitenlandse schepen. Met trots zag ik altijd de Nederlandse vlag hangen in de mast boven de scheepsbrug . Ook wel eens op zijn kop. Daar attendeerde ik de Kapitein op. Met natuurlijk met de mededeling dat het een belediging was voor de Nederlandse staat. Meteen werd er actie ondernomen en werd de vlag omgedraaid. De Kapitein was blij dit dit verder geen problemen opleverde.Bij vertrek stond dan een heerlijke fles klaar.

  2. Singtoo zegt op

    Bij wijze van grapje zeg ik soms wel eens dat in Thailand alles gekopieerd word.
    Ze hebben zelfs de Nederlandse vlag genomen en die dubbel gekopieerd. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website