Beste lezers,

Mijn huis in de Isaan is gebouwd met enkelsteens muren. Dit betekent dat de warmte nadat de zon onder is gegaan in de wanden/ muren blijft zitten.

Hoe kan ik e.e.a. verhelpen zonder mijn huis af te breken en opnieuw op te bouwen?

Graag uw reactie.

Vriendelijke groet,

Quillaume


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik verhelpen dat enkelsteens muren de warmte vasthouden”

 1. Francois Nang Lae zegt op

  Je zult op een of andere manier moeten voorkomen dat de zon de muren raakt. Wij hebben van bamboe wat extenties aan het dak gemaakt op de plekken waar de zon veel komt (https://www.flickr.com/photos/135094751@N06/42207785612/). Maar als je helemaal niets aan je huis wilt veranderen is beplanting de oplossing. Moet je wel grote bomen kopen, anders duurt het wel even voor je daar effect van hebt. Een beetje boomhandelaar verkoopt grote bomen en komt die ook nog voor je neerzetten.

  • Thirifays Marc zegt op

   Bomen zijn niet ideaal, bij storm kan je huis erg beschadigd worden vermits het maar met een enkele dunne muur is opgebouwd. Beste is er een nieuwe muur in enkele steen voor te metsen met een spouwruimte van enkele centimeters waar je eventueel een isoleerschum kan tussenplaatsen of later inspuiten.

 2. Hans zegt op

  Wat dacht je van de muren en het dak natspuiten met wat water. De verdamping ontrekt zoveel warmte uit de stenen dat de temperatuur daalt

  • Arjen zegt op

   Zelfs als het zacht water is geeft dit na verloop van tijd een eorme bende. Als het hard water is (zoals heel veel water in Thailand), zeg dan maar dag tegen je huis.

   Water verdampt alleen maar snel genoeg om verkoeling te geven bij een relatief lage luchtvochtigheid (liefst onder de 60%RH) Vanaf 100 km ten noorden van BKK tot aan het zuiden zal je dit niet vinden in Thailand

 3. Nest zegt op

  Plaats gyproc wanden met isolatie tussen de betonnen kolomnen,die overal in het zicht zijn In de
  hoeken,zo Heb je een dubbele muur, rechte wanden, en een goede isolatie…

 4. Nicolaas zegt op

  Laat het niet heet worden. Schroef balken van hout of ijzer verticaal op je huis, ongeveer 1 meter afstand. 5 cm dik is genoeg. Schroef hierop conwood/shera planken (betonnen planken). Hou tussen de planken gerust 2 a 3 cm ruimte voor de wind.De zon staat hoog en zal niet meer op je muur schijnen. Je stenen blijven koeler, ook door de wind. Geef de planken een passende kleur en het staat er mooi bij. Eventueel kun je bij ijzeren balken ook nog rubbertjes tussen de balken en de muur doen, zodat de warmte van de “buitenmuur” niet naar de binnenmuur gaat. Als het je teveel is in 1 keer, kun je het eerste de zuidkant doen.

  • geert barbier zegt op

   Ik moest het wel twee keer lezen maar ja, dat werkt. Is ook verre de eenvouigste manier die de muren niet teveel extra belast

 5. Geertg zegt op

  Een oplossing is een isolatielaag aan de buitenzijde of zorgen dat de zon niet meer op het metselwerk komt.

 6. Han zegt op

  Flink wat struike en bomen om het huis zodat de zon er niet direct op staat scheelt al een stuk.

 7. Marc breugelmans zegt op

  Men kan planken uit fibercement (eternit) voor de muur plaatsen zodat de muur niet opwarmt ! Men kan tevens een stenen muur ervoor zetten zodat men eigenlijk een spouwmuur bekomt met holle ruimte die men kan bebutten om isolatie aan te brengen ! Uiteraard spreek ik over de zonnekant muren , want die gaan uw huis opwarmen , het zijn relatief goedkope oplossingen voor die opgewarmde muur die nog uren warmte afgeeft , veel succes
  Marc

 8. René zegt op

  Beste, Ik weet geen verwant plantje in Thailand te bedenken maar misschien groeit klimop ook in Thailand. Klimop of eventueel bruidsluier groeien weelderig – te weelderig (misschien) maar creëert een isolatievlak dat zeker zal voorkomen dat je muur zelfs maar opwarmt. Ooit volgde ik een diepgaande cursus energiedeskundige, niet dat dit zoveel inhield, maar toch alle zuiderse huizen zijn enrom begroeid met …. klimop en dies meer; Zorg voor een klein watertankje en een plasticbuisje dat hier en daar geperforeerd is en je hebt een primitief systeem van drip irrigation maar het werkt om je plantjes in leven te houden zonder dat de bladeren beschadigd raken door te sproeien in volle zon. Er zullen in Thailand zeer zeker varianten van deze klimplaten bestaan maar hou je dak vrij want onder de dakbedekking kruipen deze plantjes ook en liften dan je dakbedekking en dan kom je van de regen in de drup.

  • Thirifays Marc zegt op

   ideaal leefomgeving voor de groene boomslang !!!

 9. Stefaan zegt op

  Ik lees hierboven over isolatie, maar werkt dit wel in dezelfde mate als isolatie die bij ons in het Westen die dient is om kou tegen te houden ?

  Ik woon in een zeer goed geïsoleerde flat van bouwjaar 2015. Werkt perfekt in de winter. In de zomer toch veel minder … na 5 hittedagen bekom ik nagenoeg zelfde binnentemperatuur als de flat van mijn ouders die 30 jaar oud is.

  Bestaan er studies en realisaties van isolering tegen de warmte?

  • Arjen zegt op

   Warmte (thermisch)Isoleren is isoleren.

   Er zijn drie vormen van warmte overdracht:
   1.- Straling (de zon, of een rode lamp)
   2.- Geleiding (vermijd iedere vorm van fysiek contact)
   3.- Convectie (de verplaatsing van opgewarmde gassen of vloeistoffen (lucht, of water)).

   Jij moet vooral isoleren tegen geleiding en straling. Dus een schaduw vormer, beplanting, extra wand) zal enorm helpen.
   En dan de opgewarmde stenen isoleren van de binnenzijde van je huis met een isolatieschuim, Of deze laag aan de buitenzijde aanbrengen om te voorkomen dat je stenen opwarmen.

   Het grootste verschil tussen isoleren tegen koude of tegen warmte is de plek van de dampwerende laag. Normaal gesproken is de dampwering aan de warme kant.

   Arjen.

   • HansG zegt op

    `Normaal gesproken is de dampwering aan de warme kant`.
    Dat klopt. Daar kun je beter bij vermelden de warme kant van de koudste muur. Bij een spouwmuur in Thailand zou dat betekenen dat het vocht in de spouw aan de binnenmuur komt.
    I.v.m. schimmels kan dat lastig zijn. Veel spouwventilatie lijkt mij?

    • Arjen zegt op

     Nee!!!

     Vocht wordt aan de warme kant geproduceerd . Ongeacht of je binnen koelt of binnen verwarmt.

     Als je binnen koelt moet de dampwerende laag buiten zijn.

     Arjen.

 10. Jan Hendriks zegt op

  Het is geen geheim dat voor muren nog steeds veelvuldig de rode brics gebruikt worden. Na het met cement afstrijken levert dat een muur van 10 cm dik. Het is derhalve geen wonder dat die vooral aan de zuidkant van de huizen warm worden. Veel beter is om de buitenmuren op te laten zetten met de isolerende Qcon blokken (15 x 20 x 60 cm). Het voordeel is dat de muren absoleet recht zijn en afgestreken ca. 18 cm dik.
  Omdat het arbeidsloon aanzienlijk minder is valt het prijsverschil met de rode steentjjes echt mee.

  Vaak wordt vergeten dat ook onder de dakpannen de temperatuur oploopt en zelfs als men het dak heeft laten insuleren met schuim. Het aanbrengen van een grote afzuigende ventilator die bijv. boven 30 graden C automatisch aanspringt en weer afslaat als de temperatuur terug is bij 30 graden.
  Het schuim voor de insulatie helpt ook het eventueel lekken bij hevige regen tegen te gaan en het vermindert het geluid van hevige regen tot bijna nihil. Inbreken via het dak is door het schuim een moeilijke zaak.

  • Arjen zegt op

   Spuit eens schuim in een lekkende spouwmuur. Binnen de kortste keren heb je hier een warmte brug van hier tot het het eerste crematorium, en als je het in NL doet van NL tot de noordpool. Warmteisolatie zonder vocht separatie is nutteloos.

   Arjen.

 11. Henk zegt op

  Isolatiemateriaal is het beste wat ze ooit uitgevonden hebben ,zowel voor diepvriezers als voor ovens .
  Zowel de kou als de hitte moeten binnen blijven ,bij de oven de hitte en bij de vriezer de kou ,
  Schakel je het apparaat uit dan zal er de ongewenste temperatuur binnen komen en word het weer moeilijk en kost enorme energie om weer de gewenste temperatuur te krijgen .
  Dit betekend dat je in een supergoed geisoleerd huis de airco 24 uur per dag moet laten draaien .,doe je dat niet dan komt de warmte snel binnen en is er weer moeilijk uit te krijgen .Heb je een ongeisoleerd huis dan werkt de airco sneller omdat dan ook de warmte sneller door de muur naar buiten kan .Een slaapkamer is vaak heerlijk koel als je een half uurtje voor het slapen de airco beetje lager aanzet en ook de ongeisoleerde muren zijn dan al behoorlijk koud .Heb een huis gezien met 2 keer 10 cm dik gasbeton met daartussen een spouw van 10 centimeter .Hele dag airco aan anders was het daar ook niet vol te houden .Persoonlijk denk ik dat het weggegooid geld is als je er veel aan gaat spenderen ,Succes en laat je een keer horen hoe je het hebt aangepakt ???

 12. quillaume zegt op

  Ik dank allen voor de reacties. Ik ga zeker kijken hoe ik e..e.a. kan regelen.

  Vr.gr. Quillaume

 13. ruud zegt op

  Ik heb een oud en een nieuw deel huis.
  Het nieuwe deel is gemaakt van witte schuimbetonblokken.
  Dat isoleert vele malen beter, dan die grijze grindblokken van het oude deel.
  Beide muren zijn dubbelwandig.

  Maar hoe zit het met uw dak en plafond?
  Op het dak schijnt de zon het felst, en als ik boven mijn plafond ga kijken is het daar bloedheet.
  Goede plafondisolatie is ook erg belangrijk.

  Verder zou ik regelmatig de muren wit schilderen, daar heeft de straling van de zon het minste grip op.
  Dat helpt natuurlijk niet tegen direct contact met de warme buitenlucht.

  @ Jan Hendriks: Zo’n ventilator onder het dak heeft maar weinig nut.
  Bij 30 graden springt die aan en vervangt overdag de lucht van 30 graden met warme buitenlucht van 40 graden.
  Dat schiet niet echt op.

 14. rori zegt op

  Afhankelijk van de hoogte van het huis en hoe en waar de zon invalt.
  Hoge bomen of struiken rond het huis houden de zon weg. Ook de tuin rondom goed volplanten met Mango, Durian, Mango steen,
  Op de zon muren verticaal schroten van teak hout aanbrengen. (ruimte tussen de kolommen verdelen in 2 vlakken door in het midden en naast de kolommen een schroot te monteren). in de ruimte tussen de schroten plastic buizen (water) monteren (op 30 cm onderlinge afstand ongeveer). OP de geen zon muren geen buizen monteren. Nu verder alle muren aftimmeren met teak hout en de tussenruimte verder leeg laten.

  De waterbuizen op een seperate pomp cq toevoer aansluiten en een losse tank voor warm water opslag. Te gebruiken voor douche etc. Even proberen en uitzoeken wat de stroming moet zijn zodat het water opwarmt naar een graad of 40 a 50.
  Heb hetzelfde gedaan op het dak in Uttaradit. Scheelt enorm en heeft als voordeel een zee van waram water om te douchen. Hadden in maart temperaturen van 43 graden. Water kregen we op 80 graden voor de tank.

 15. Stefaan zegt op

  Kijk ook eens op Youtube en zoek “selbst klimaanlage machen” en “how to make airconditioner”. Een aantal lijken mij echt goed bruikbaar. Is geen structurele oplossing, maar kan wel zorgen voor goedkope tijdelijke koeling in kleinere ruimtes.

 16. rentenier zegt op

  Ik lees over Isolatie materialen en beplantingen maar genoeg dak-overschot (overstekend dak) zodat de zon niet op de muur schijnt is al voldoende en heeft als voordeel dat je bij regen de was er onder kunt drogen, dat je droog rond je huis kunt lopen en dat je de ramen open kunt laten staan bij regen. Ik woon nu in een bungalow met 75 cm overschot rondom en een flinke dakgoot maar dat is nog niet voldoende dus ga ik beton palen (zuilen met voet) kopen, die hoeven niet dik te zijn want er komt hoegenaamd geen gewicht op en je kunt ze vrij ver uit elkaar tot 5 meter plaatsen, bepaal hoe ver van het huis af en misschien is het niet eens nodig om nog een balk tussen het huis en de balk die over de beton palen ligt, (b.v. bij 1.50 meter niet nodig) en koop een metalen plaatje van de ideale lengte (6 Ft gekleurd golfplaatje kost 135 Baht) en werk breedte is 70 cm. Ik ga het rondom doen zodat het multifunctioneel is, muren worden ook niet nat. Je kunt ook een bankje tegen de muur zetten, fiets of motor er onder… Goedkoop, afdoende en heel praktisch.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website