Beste lezers,

Ik loop al geruime tijd om van mijn passie diepzeeduiken een duikschool te beginnen of over te nemen in Thailand, niet om rijk van te worden maar om toch te kunnen van te leven.

Zijn er hier mensen die hier ervaring met hebben positief of negatief? Aanraders ook steeds welkom. Belangrijk gegeven is dit nog rendabel of niet?

Hoe meer info hoe beter. Ervaring is geen probleem duik al 20 jaar ook vroeger enkele jaren beroepsduiker geweest.

Alvast dank voor alle reacties.

Kurt


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Duikschool in Thailand overnemen of beginnen?”

 1. Jasper zegt op

  Werken in Thailand is voor een buitenlander bizonder moeilijk, hoewel duiker wel een van de beroepen is waarbij het mogelijk kan zijn. Mijn suggestie is om eerst eens bij een bestaand bedrijf te gaan kijken (en eventueel als instructeur te werken). Zo zit er bv een Nederlander op Koh Mak met een duikschool, en vele eilanden hebben scholen (denk aan Koh Tao). Overigens is het bijna onmogelijk om zonder een partner die Thais spreekt zelf een school op te richten. Thaise authoriteiten spreken GEEN engels.

 2. chris zegt op

  beste Kurt,
  Het is hier op dit blok al vele malen geschreven:
  a. om te mogen werken hier moet je een werkvergunning hebben en dat is de laatste jaren niet eenvoudiger geworden. Een arbeidscontract bij een duikschool is NIET voldoende;
  b. buitenlanders (met uitzondering van Amerikanen ) kunnen hier GEEN bedrijf bezitten, alleen tot een maximum van 49% van de aandelen. De geschiedenis van vele buitenlanders is dat je daar erg voorzichtig mee moet zijn en je Thais partner echt goed moet kennen om hem/haar jouw geld toe te vertrouwen.
  c. van werken word je hier in Thailand nooit rijk. De sociale voorzieningen en verzekeringen zijn meestal erg karig of ontbreken.

 3. ronny sisaket zegt op

  Hallo , ik ben ook ooit eind jaren eind negentig aan het verhaal begonnen van een duikschool op Phuket toen waren er reeds 83 duikscholen en ik dacht ook een graantje mee te pikken , maar na 3 jaren ben ik er mee gestopt , je kunt niet geloven wat je allemaal meemaakt als buitenlander met een duikschool .
  Wij hadden een boot gehuurd waarvan de huur omhoog ging naar gelang de eigenaar het goed vond met een contrakt dat enkel telde voor ons maar niet voor hun blijkbaar , verbruik steeg met de dag , vervoer naar de boot in Chalong werd door ons zelf gedaan dit kon plots niet meer want was transport en dan nog de ontelbare fantasie uitgaven naar gelang van het gevoel van verdienste bij de politie .ik zou nog uren kunnen doorgaan , kortom laat je niet vangen en ga genieten van je geld of verzin iets anders of ga werken voor een duikschool als instruktor dan kan je doen en laten wat je wil .Oh ja dit moet ik je nog vertellen ik ben in die 3 jaren ongeveer 3 miljoen armer geworden niet slecht he .
  Nochtans heb ik in Belgie 3 computerwinkels tot een goed succes gebracht dus aan management zal het niet liggen .

 4. ronny sisaket zegt op

  Sorry dat ik je uit je droom haal

 5. Peter zegt op

  Duikstekken in Thailand zijn niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld die in de rode zee, het Caribische gebied Australië enz. Dit heeft voornamelijk te maken met vervuiling overbevissing en gebrek aan beschermt gebied. Plaatsen die wat beter scoren zijn te vinden bij Phuket Koh Tao en de Similan-eilanden.

  De doorsneetoerist gaat naar Thailand voor het mooie klimaat lekker eten vriendelijke bevolking de natuur, en het kostenplaatje is te overzien. Sportduikers die al wat gewend zijn en Thailand als duikbestemming kiezen komen vaak teleurgesteld thuis.

  In Thailand zijn er talloze duikscholen, vaak gerund door buitenlanders, die nauwelijks een bestaan hebben. Duiktrips worden vaak (noodgedwongen) gezamenlijk georganiseerd met het gevolg dat grote aantallen duikers op duikstekken gedropt worden. Bij dit soort duikscholen laten opleidingen en materiaal ook vaak te wensen over.

  Over het algemeen is een duikschool financieel zo en zo al geen “vetpot” Daarom is het mogelijk om voor een “appel en een ei” er eentje over te nemen. Komt daar ook nog bij dat het in Thailand uiterst gecompliceerd is om een bedrijf te runnen.

  Ik ben duikinstructeur met zo ongeveer 6000 gelogde duiken, gemaakt over de gehele wereld, dus ook in Thailand. Sedert 1988 kom ik daar en weet wat dat land op het gebied van duiken te bieden heeft. Inmiddels ben ik te oud om een duikschool te runnen maar mocht ik ooit plannen hebben dan zal mijn voorkeurland géén Thailand zijn.

 6. gerrit zegt op

  Beste Kurt

  Zo als anderen al beschreven,
  Beter van niet maar dat moet je dus zelf ervaren en dat gaat geld kosten

 7. Ron Bergkotte zegt op

  Even inhakend op het gegeven dat er voor Amerikanen een uitzondering bestaat m.b.t het in eigendom hebben van grond dan wel eigenaar zijn van een bedrijf in Thailand.
  Stel Kurt richt in de US een Delaware company op. Dit is vanuit NL te regelen, kost weinig en valt in een zeer vriendelijk fiscaal tarief. Zou Kurt op naam van deze company zijn droom waar kunnen maken en tevens in loondienst van dit bedrijf kunnen werken in Thailand ?
  Verder, zou dit een algemene maas in de Thaise wet kunnen zijn voor ons achtergestelde farangs ?
  Ben benieuwd naar de reacties.

  Ron.

  • chris zegt op

   beste Ron,
   Ben geen jurist maar ik denk het niet. Een duikschool in Amerikaanse handen kan nog wel maar hij kan er niet in werken. Hij heeft sowieso een werkvergunning nodig en die krijgt hij zeer waarschijnlijk niet. Voor hele grote bedrijven in termen van omzet en aantal arbeidsplaatsen (zoals internationale hotels) kan het ministerie van werkgelegenheid ontheffing verlenen. En dat doen ze ook.
   Als er overigens ooit stront van komt zal een Thaise rechter ongetwijfeld van mening zijn dat deze constructie toegepast is om de Thaise wet te ontduiken, zeker omdat Kurt geen Amerikaan is.

 8. Peter zegt op

  Hoewel allemaal goed bedoeld, ik denk dat Kurt niet zit te wachten op twijfelachtige adviezen over constructies om de wet te ontduiken om op die manier een werkvergunning te verkrijgen. De vraag van Kurt is duidelijk evenals de reacties. Vaak zie je op dit blok dat er van het oorspronkelijke onderwerp wordt afgeweken en meerdere reacties niets meer met het onderwerp te maken hebben.

  Gr. Peter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website