Lezersvraag: Kan ik alleen een auto in Thailand kopen met een jaarvisum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 november 2014

Beste lezers,

Binnenkort ga ik weer naar Thailand op een “non o” voor bijna 3 maanden en heb de intentie om een autootje aan te schaffen. Echter om hem op mijn naam te krijgen heb ik kennelijk een “residence certificate” nodig.

Bij mijn zoektocht naar het juiste formulier (heb er 3 verschillende gevonden) stuitte ik ergens op een opmerking dat dit alleen bij immigration aangevraagd kan worden als ik een jaarvisum heb, dat ik in mijn geval naar de Nederlandse ambassade in Bangkok moet. Verder ging het berichtje niet dus mijn vraag is of dit correct is, of iemand hier info over heeft.

Ben van plan om dit keer ook een jaarvisum aan te vragen maar dat kan pas na 2 maanden . Voor alles dan geregeld is moet ik al weer bijna naar huis.

Vast bedankt.

Han

8 reacties op “Lezersvraag: Kan ik alleen een auto in Thailand kopen met een jaarvisum?”

 1. Davy zegt op

  Is idd. zo , vroeger kon ik een residence certificate krijgen met een huurcontract en een toeristen visum maar verleden jaar is het me niet gelukt , op immigratie vertelden ze mij dat de regels waren aangepast en ze alleen nog een residence certificate mochten afleveren met een jaarvisum . Vroeger kostte het 500 bath , nu is het wel gratis . ( Chiang Mai ) .

 2. erik zegt op

  De Nederlandse ambassade in Bangkok kan je niet aan een jaarvisum helpen.

  Wat je kunt doen is jouw non im O in Thailand verlengen ten titel van … een van de vele mogelijkheden die je vindt in het visumdossier, onder meer een retirement extension als je 50 of ouder bent. Zie voor de voorwaarden het visumdossier.

  Ik denk dat je direct na aankomst de inkomstenverklaring moet aanvragen (bij de ambassade maar dat kan per post) of 8 ton baht in de bank zetten en dat moet er dan 2 maanden staan voordat je kunt aanvragen. Daarnaast heb je nog een woonplaatsverklaring nodig en daarmee kan de eigenaar/verhuurder van jouw woning je helpen. Het huisboek en de verklaring TM30 heb je bij aanvraag van de verlenging nodig, althans op een aantal Immigratie kantoren want eenduidig beleid is hier vaak zoek.

  Dan kun je een auto op naam krijgen.

  Ik zou ook overwegen waar de auto de andere 9 maanden gaat staan, wie hem af en toe rijdt voor motor, accu en banden, etc. Als je geen plannen hebt op niet al te lange termijn definitief naar Thailand te komen zou ik nu niet kopen maar huren.

  • han zegt op

   Kan ik direct bij aankomst al een jaarvisum aanvragen? Ik meenden dat ik daar 2 maanden mee moest wachten?. 800000 staat al een tijdje op mijn bankrekening in thailand en ik ben 50+.

   Ik heb een vriendin in thailand die een eigen huis heeft, dus daar blijft de auto. Dat ik hem op mijn naam probeer te zetten en niet de makkelijke weg kies om haar de auto te geven heeft voornamelijk met de belasting te maken. Ik heb dit jaar een behoorlijk bedrag naar thailand gestuurd, als de belasting mij later vraagt waar een gedeelte van mijn “vermogen” is gebleven dat ik kan aantonen dat ik er oa een auto van heb gekocht.

   • NicoB zegt op

    Welke belasting, je zult bedoelen belastingdienst, zou je later vragen waar een gedeelte van je vermogen gebleven is?
    Dit vraagt de belastingdienst NL en Thailand jou niet, althans niet bij dergelijke bedragen als de aanschaf van een auto, ook niet als je een nieuwe auto zou kopen voor 1.1/2 miljoen bath.
    Als dat onverhoopt toch gebeurd, dan heb je er een auto voor gekocht en die staat in Thailand, op naam van je vriendin, omdat dat niet anders kon ten tijde van de aanschaf; einde vragen van de belastingdienst NL.
    In NL valt een dergelijke auto ook niet in Box 3, in Thailand al helemaal niet.
    Overigens als je 3 maanden in Thailand bent, dan blijf je belastingplichtig in NL, dat verandert als je in een kalenderjaar langer dan 180 dagen in Thailand verblijft..
    Sukses.

    • han zegt op

     Loop ik niet het risico dat de belastingdienst dit als een schenking ziet en mij aanslaat voor 30 procent? De auto kost 1 miljoen bath maar ik heb eerder dit jaar ook al een miljoen over gemaakt Groet

 3. BA zegt op

  Ik heb 2 maanden geleden gewoon een certificate of residence gekregen op een toeristenvisum. Moest alleen een huurcontract overleggen. Niet eens een formulier ingevuld, ben gewoon naar de immigration gegaan met paspoort, huurcontract en pasfoto’s en de dame achter de balie regelde het ter plaatse.

 4. ruddy zegt op

  Ik wil hierbij wel vermelden dat de aanvraag van een residence verklaring een maand kan duren.
  In Chiang Mai te minste.
  Het is wel gratis ,maar moest ook alle papieren inleveren van wat ik ging kopen op mijn naam.
  Hou daar wel rekening mee.

  Gr Ruddy.

 5. NicoB zegt op

  Beste Han,
  Je maakt je denk ik zorgen om niets denk ik, de belastingdienst volgt niet elke belastingplichtige continu, een vermogensdaling leidt ook niet direkt tot nader onderzoek, bv. als je een dure auto in NL zou kopen, zeg 2 mln. bath is 50.000 euro, daalt je vermogen ook, de waarde van de nieuwe auto hoef je en geef nl. niet aan in Box 3 en dan heb je echt niet direkt de belastingdienst op je nek, die hebben wel wat anders te doen.
  Dit ligt anders als je vermogen met tonnen euro’s per jaar afneemt, dan zou er wel eens naar gevraagd kunnen worden.
  Daarenboven, als je in Thailand een vriendin hebt en een auto hebt gekocht om tijdens je verblijf in Thailand een auto ter beschikking te hebben, dan kan die niet anders dan op naam van je vriendin komen, behalve als je zorgt dat je de residence verklaring weet te verkrijgen. Je gaat een jaarvisum vragen, dan kun je dat wellicht veranderen. Een andere oplossing kan zijn dat je met je vriendin een afspraak op papier maakt, dat de auto jou eigendom is en blijft en zodra jij dat wilt de auto verkocht wordt en/of dat zodra dat kan de auto op jou naam gezet wordt. Dan heb je een extra bewijs dat het geen schenking is. Misschien heb je je vriendin wel geholpen met de kosten van het opknappen van haar huis, opknappen op jouw verzoek, betekent geen waardeverhoging huis, dus geen schenking, wat creatief denken en je komt er wel uit.
  Sukses.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website