In het uitgebreide en bijgewerkte visumdossier van januari 2016 staat het volgende met betrekking tot de geldigheidsduur van het bankstatement ten behoeve van “extension of temporary stay in the Kingdom”: Pagina 38, De bankverklaring mag niet ouder zijn dan 1 week.

Op 17-02-2016 naar de SCB bank gegaan voor dat statement (200 THB). Dat was zoals in vorige jaren geen enkel probleem. Op 18-02-2016 naar Immigratie gegaan (110 km enkele reis) waar het bankstatement werd geweigerd. Het was 1 dag oud en dat mocht niet. Het moest van dezelfde dag zijn.

Mijn vrouw heeft ter plekke het immigratie kantoor in Bangkok gebeld. Ja, dat klopt, het moet van dezelfde dag zijn. Op de vraag van mijn vrouw wanneer dat veranderd was wilde men geen antwoord geven. Mijn vrouw stelde dat Immigratie zicht aan de wet moet houden. Bulderend gelach aan de andere kant van de lijn. Mevrouw, dat wetsonderdeel is niet door ons gemaakt dus kunnen we ermee doen wat we willen. Dat was zo ongeveer de strekking van het verhaal in mijn woorden.

Ok, dan ga ik wel naar de plaatselijke SCB Bank. Het werd daar geweigerd een nieuw bank statement te verstrekken. Dat moest op het kantoor waar de rekening werd geadministreerd. Dat betekende dus onverrichte zaken retour om de volgende dag het geheel nog eens over te doen.

Er werd overigens op geen enkele wijze getracht mij een extra bedrag te laten betalen om toch dat bankstatement te laten accepteren.

De volgende dag is de verlenging wel gelukt met een bank statement van dezelfde dag. Ik heb maar niet gevraagd of het volgend jaar misschien maximaal 10 minuten oud mag zijn want dat ga ik niet redden. 110 km in 10 minuten is een beetje snel. Een vliegtuig op kruissnelheid zou het net halen.

Al met al 4 x 110 km voor een simpele verlenging. Het moet niet gekker worden. Ik begin me onderhand af te vragen of ik nog wel iets te zoeken heb in Thailand met het geneuzel en naar mijn mening pesterijen.

Groet,

Willem

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersinzending: Waarschuwing voor alweer gewijzigd inzicht van immigratie!”

 1. Jacques zegt op

  Beste Willem, je hebt gelijk wat betreft je commentaar. Eigenzinnig en respectloze benadering van sommige immigratiemedewerkers. Bij vragen zijn ze te vol van zichzelf om fatsoenlijk antwoord te geven en hebben ze die tevens niet. Het zijn sterke schoenen die de weelde kunnen dragen. De zin van de onzin. Het zou zo maar kunnen als je dit bij een ander had ingeleverd, je geen probleem had gehad. De thai corrigeert elkaar niet en laten dit gebeuren . Gezichtsverlies wil je niet lijden als thai.

 2. Ad de Groot zegt op

  Hier in KhonKaen hetzelfde probleem, banksaldo afschrift moest van de dag van aanvraag zijn.
  Reg, Ad.

 3. dipo zegt op

  ‘Ik begin me onderhand af te vragen of ik nog wel iets te zoeken heb in Thailand met het geneuzel en naar mijn mening pesterijen.’ In een land vol willekeur en machtsspelletjes kan men dit verwachten. Het hoort er allemaal bij. Rechtvaardigheid is een luxe.

 4. jamro herbert zegt op

  Welkom in Thailand ze doen juist wat ze willen ze zijn zo corrupt ze verwachten van je extra geld onder de tafel en dan gaat alles .

 5. pike zegt op

  Willem,

  Ik kom al ruim 24j naar Thailand en al die jaren vraag ik me af wat bezielt de farang om hie r te komen met een pak geld,met heel hun vermogen,een condo of huis te kopen en niet eens een verblijfsvergunning kunnen krijgen op basis dervan.Sommigen gaan dan nog een zaak beginnen om e r nog een hoop miserie bij te hebben en dan nog geen visa te krijgen op basis daarvan,integendeel er moet dan nog een dure werkvergunning der boven op en in vele gevallen nog wat pollekes gevuld worden onder tafel.
  We weten allemaal wel het antwoord de mooie vrouwen,maar denk je dat er in de buurlanden geen mooie vrouwen zijn en die meestal met veel minder tevreden zijn dan de thaise dames en waar je als falang nog wel respect krijgt,wat je in Thailand niet krijgt(mits wat uitzonderingen).maar dan heb je wel al diep in d e buidel moeten tasten en meestal ook al d e familie onder je hoede moeten nemen.
  Veel vrienden vragen mij al die jaren al waarom heb jij nog geen cono of huis gekocht in Thailand,company oprichten enz….
  Kopen is makkelijk ,terug verkopen zonder verlies is meestal wat moeilijker,maar voor mij gaat het erom als je een eigendom koopt en op basis daarvan krijg je niet eens een verblijfsvergunning,neen dank u.
  Voor enkele tiental dollars heb ik betere visa voorwaarden voor dan in Thailand,en al d e rest gaat ook veel makkelijker,geen gezever om een rekening te openen en dan nog eens 7 % interest.

  Groeten

  • Peter zegt op

   U schrijft: ” Voor enkele tiental dollars heb ik betere visa voorwaarden voor dan in Thailand,en al d e rest gaat ook veel makkelijker,geen gezever om een rekening te openen en dan nog eens 7 % interest.”

   Welk land is dit?? Ben al een tijd opzoek naar een alternatief voor Thailand.

 6. Henry zegt op

  Bankstatement moet al sinds mensenheugenis van dezelfde dag zijn. Heb het nooit anders geweten bij immigratie Nonthaburi

 7. NicoB zegt op

  Ik weet ook niet waarom er nu ineens wordt afgeweken van de regel dat een bankstatement niet ouder mag zijn dan 1 week.
  Ben benieuwd hoe dat in eerdere jaren bij jou ging? Het lijkt er op, dat ouder dan 1 dag in het verleden wel werd geaccepteerd.
  Als je naar immigration gaat met een bankstatement, kun je het beste ook je bankboekje meenemen, dat kan gevraagd worden, nu zou je met dat boekje naar een ter plaatse gevestigde SCB bank hebben kunnen gaan en dan het boekje op de dag van het vragen van de jaarverlenging van een saldo print van die dag hebben kunnen laten voorzien, misschien dat men dan tesamen met het statement wel door de bocht zou zijn gegaan.
  Hoe dan ook, houd het simpel, neem de volgende keer een statement mee gedateerd op de dag van de verlengingsaanvraag èn je op die dag bijgewerkte bankboekje.
  Succes.
  NicoB

 8. lexphuket zegt op

  Dat zou hier op Phuket niet kunnen. Wil je een jaarverlenging in 1 dag rond hebben, moet je wel voor 7 uur op de stoep liggen: anders duurt het minstens anderhalve dag. Ik ben benieuwd.
  Over onrecht gesproken. Ik woon hier nu sinds meer dan 10 jaar . Mijn vrouw hechtte er sterk aan om een Eigen huis te bezitten. Dus bouwden wij er eentje, na het oprichten van een company. Een poosje ging alles goed (behalve dat mijn vrouw overleed)
  In 2014 vond ik plotseling een stenciltje aan het hek (niet in de brievenbus, niet in een envelop), dat geheel in het thais gesteld was. Dus heb ik mijn accountant bezocht om te vragen wat het was: het bleek een verzoek om onroerend goed belasting te betalen. Op de Tessa Baan kwam ik er met enige moeite achter, dat ze 27.000 baht per jaar wilden, en wel met terugwerkende kracht met ingang van 2011(!). Daar werd ik niet blij van, maar wat moet je?? Ik heb 81.000 betaald voor de Jaren 2011,2012 en 2013) Verleden jaar heb ik nog een inhaalmanoevre gedaan: 54.000 baht voor 2014 en 2015.
  In januari 2016 vond ik een soortgelijk foldertje: ze wilden weer geld. Deze week ben ik wezen betalen met hulp van een vertaler: 27.000 baht. Bij navraag kwamn wij er achter, dat het een typische farang constructive was: Thai hoeven niet te betalen, gemengde chtparen die de grond op naam van de thaise vrouw hebben gezet, hoeven ook niet te betalen. Maar ik ben een si mple bejaarde weduwnaar en wordt dus door de overheid bezwendeld a 27.000 per jaar

  Ik voel me zwaar opgelicht en vraag me ernstig af wat ik hier nog moet……..

  • NicoB zegt op

   Lexphuket, dat is een heel nare ervaring die je hebt, de oorzaak is kennelijk dat je je huis in een company hebt, misschien dat je die van de hand doet cq. opheft en je huis op naam van een betrouwbare Thai kunt zetten? Dan valt er niets of bijna niets meer te heffen. Een Thai betaald ook deze onroerend goed belasting, maar dat is een zeer gering bedrag, zo’n 200 bath per jaar, te voldoen aan de gemeente. Of je laat het zo en accepteert dat je deze belasting moet betalen met als voordeel, dat je je huis in eigen beheer kunt houden.
   Succes.
   NicoB

  • Henry zegt op

   U gaat dit niet graag horen, maar u bent zelf verantwoordelijk voor deze belasting. U heeft namelijk uw eigendom ondergebracht in een company dus U betaald belastingen als een company. Ik zou U zelfs de raad willen geven, niet te hard in dit potje te roeren. Want als particulier, onroerend goed ondrbrengen is niet legaal. De koopakte kan zelfs nietig verklaard worden. U bent dan niet alleen uw geld maar ook uw geld kwijt.
   U had beter zoals de meesten alles op naam van uw echtgenote gezet. Had u nu deze problemen niet gehsc

   • Soi zegt op

    Dit klopt Henry, is goed dat je dit zegt. Vanwege de company-construction heeft Lex op Phuket zich onderhevig gemaakt aan een soortement heffing huis en grond. Dat was niet het geval geweest als huis en grond op naam van zijn (wettelijk getrouwde) vrouw was gezet, en als voortvloeisel uit dit huwelijk de bepaling, bij de landoffice neergelegd en achter op de chanote vermeld, dat hij levenslang vruchtgebruik zou hebben bij haar eerder overlijden.
    Een company biedt niet altijd bescherming, sterker: er kan geopperd worden dat een company ter verkrijging/ behouden van land in strijd is met de zin van de wet. Plus dat gepoteerd kan worden dat door het overlijden van de echtgenote de strekking van de company is vervallen.
    Niet al te hard roepen/mopperen, en overheden niet tegen de haren strojken: een goedvadvies.
    Lexphuket zou ik aanraden eens te gaan praten met een betrouwbare lawyer.

  • Rob zegt op

   Hoi Lex phuket
   Ik ben nu ook bezig met mijn huis te bouwen.
   Maar heb ook wel een vraag over het onroerend ,misschien dat we in contact met elkaar kunnen komen.
   Groetjes Rob

 9. corretje zegt op

  Je moet als je met de overheid te maken hebt sterk in je schoenen staan en een Thaise vrouw bij je hebben die gis is en haar mannetje staat.
  Bij ons zitten drie ambtenaren naast elkaar die visa’s afgeven. Vragen alle drie om verschillende extra’s naast de wettelijk verplichte,
  Bij navraag is me gebleken dat een bankstatement van dezelfde dag moet zijn.
  Kan dat het morgen bij een collega weer anders is.

 10. Willem zegt op

  Het lijkt me dus beter dat Ronny het visumdossier in de volgende versie maar aanpast zodat mensen niet worden teleurgesteld. Ondanks dat de wet anders voorschrijft.
  Overigens had ik de vorige jaren bij hetzelfde immigratiebureau geen enkel probleem met een bankstatement van zeg 2 of drie dagen oud. Wel apart om te lezen dat Henry nooit anders heeft ervaren dat het bankstatement van dezelfde moet zijn. Had ik wel eerder willen weten 🙂
  Ondanks alle moeite die Ronny zich heeft getroost een goed visumdossier samen te stellen blijkt maar weer dat het allemaal maar relatief is in Thailand. Overigens waar Ronny ook voor waarschuwt.
  Ik blijf er bij dat ik er een beetje genoeg van begin te krijgen in Thailand. Ik hoopte jaren geleden een beetje peace of mind te ervaren in Thailand maar dat lijkt steeds verder weg.

  Groeten en bedankt voor het delen van jullie ervaringen op dit vlak
  Willem

  • NicoB zegt op

   Willem, zoals ik al zei, maak het jezelg makkelijk, neem gewoon een bankstatement mee van de dag van de verlengingsaanvraag en je bankboekje met een saldoprint in het boekje op de dag van de verlengingsaanvraag. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.
   Succes.
   NicoB

   • Soi zegt op

    Daar gaat het niet om! Het meenemen van een bankstatement gedateerd op de dag van aanvraag verlenging is een oplossing die iedereen kan bedenken. Daar is niets moeilijks aan. De discussie behelst de constatering dat op sommige plaatsen wettelijke voorschriften genegeerd worden door lokale ambtenaren. Dit soort willekeurgedrag als probleem signaleren kan helpen dat attitudes veranderen zoals ook gebeurd is met het lukraak urinemonsters nemen op straat door politie te BKK, zowel als met de vermeende verplichting alsmaar je originele paspoort bij je te moeten dragen. Hetgeen niet betekent dat eea her of der niet meer plaatsvindt. Een bankstatement mag 7 dagen oud zijn, en misstanden moeten blijvend aan de kaak gesteld! Het is toch al zo’n boeltje.

  • NicoB zegt op

   Willem, dit ligt niet aan hetgeen Ronny heeft opgenomen in het Visum dossier.
   Dat Immigration soms van de hak op de tak springt en daarmee onvoorspelbaar kan zijn en afwijkt van een regel is genoegzaam bekend en wordt door Ronny bij herhaling gemeld.
   Afgezien daarvan, het is ook zo dat elke Immigration Officer van de regels mag afwijken als hem dat goeddunkt, om welke reden dan ook. Het is voldoende bekend en wettelijk vastgelegd, dat de uiteindelijke beslissing genomen wordt door de Immigration Officer. Moeilijk soms, maar het is niet anders.
   Volgende keer gewoon een bankstatement meenemen van de dag van de aanvraag voor verlenging, alleen uit het woord aanvraag blijkt al, dat er over besloten moet worden door Immigration, juist ja, de behandelende Officer van Immigration.
   Met het voorgaande in gedachten, zie ik niet in waarom hierover zoveel ophef is.
   Succes.
   NicoB

 11. Pieter zegt op

  Tja, wat is beter dan wie…
  Kwam veel in Thailand,eerste maal 7 jaar geleden.
  Maar de laatste 2-3 jaar is het meer en meer Vietnam.
  Heeft veel te bieden en met een enkele uitspraak redt ik het niet.
  Eerlijke mensen nog niet gewend aan teveel “falang” herken ik wel.
  Verder het bier kost de helft, de overnachtingen de helft, kamer trein en bus zijn spot goedkooop.
  Da Nang heeft een aangenaam klimaat.
  En 3 maands visums is ook geen probleem, via airport.
  Wel spreekt nog lang niet iedereen engels..
  http://cheapvietnamvisa.net/

 12. janbeute zegt op

  Bank statement mag niet ouder zijn als een week .
  Dat geld hier in Chiangmai al voor enkele jaren .
  Mooier is nog dat een van mijn banken , de Krungsri bank ( bank of Ayudhya ) branches zelf geen bank statement meer mogen afgeven sinds de laatste jaren .
  Ik ga naar mijn Krungsri branch een paar dagen tevoren , de bank medewerker vult een document in .
  Dat opgestuurt wordt naar het hoofdkantoor in Bangkok , na ongeveer 2a3 dagen kan ik de bank verklaring ophalen en die is op datum van de aanvraag afgestempeld .
  Nooit geen enkel probleem gehad over dit onderwerp bij de CM imm .
  Vroeger toen ik hier pas kwam wonen was het inderdaad op de zelfde dag .
  Maar wat denk je met al die lange wachtrijen bij de CM immigratie smorgens vroeg .
  Soms is het come back to morrow , zou dan betekenen dat je dan weer eerst naar de bank moet .
  Om weer een statement te halen voor de volgende dag .
  En al de banken in Thailand zijn niet open om vier uur in de morgen .
  Ik vraag mij dan ook af hoe al die verhalen over dit onderwerp nu weer in de wereld komen .

  Jan Beute .

 13. rene23 zegt op

  Na al die verhalen ga ik denken waarom je een huis/condo in Thailand zou kopen.
  Ga toch huren en blijf er niet het hele jaar, geen immigration problemen, geen bank statements, geen OR-belasting, enz, enz.

 14. Soi zegt op

  Als je goed leest dan wordt je gewaar dat een aantal mensen dezelfde ervaringen hebben vwb de datering van hun bankstatement. Hoezo trek je dat in twijfel? Chiangmai staat niet model voor heel TH. Feit is dat ik in KK meemaak dat eenzelfde dagdatering wordt verlengd. Dat heeft oa mij ertoe aangezet om een incomestatement van de Ambassade te gebruiken. Daarnaast heb ook ik onderhand stevige bedenkingen bij het vele onverzettelijke hier in TH, en kan ik me voorstellen dat het weleens welletjes wordt!

 15. ruud zegt op

  Wat is eigenlijk het probleem van die bankgarantie op dezelfde dag?
  Er wordt zo moeilijk over gedaan.
  Ga naar de bank en dan door naar het immigratiekantoor.
  Ik heb in de loop van de tijd op 3 verschillende kantoren mijn bankgarantie opgehaald.
  Waarschijnlijk kun je die dus gewoon krijgen op een willekeurig kantoor in de buurt van de immigratie.
  Tenzij ik veel geluk heb gehad dan….

 16. Taruud zegt op

  Ik heb in december 2015 bij Immigration in Udon Thani voldoende gehad aan het incomestatement dat je via de Dutch Embassy kunt verkrijgen. De beambte heeft het bedrag in Euro per jaar omgerekend naar Bath per maand en was daar te vreden mee. Nu lees ik alleen maar over bankstatements van de bank zelf. Betekent dat, dat een incomestatement via de Dutch Emabassy nu niet meer voldoende is en dat er 800.000 THB op de bank moet staan of een combinatie van 400.000THB met een inkomen overboeking van 35.000 THB per maand? Ik verblijf jaarlijks 6 – 8 mnaanden max in Thailand met Thaise e chtgenote en heb een geel huisboekje.

 17. ron zegt op

  Pure pesterij is het ! Kijk maar eens naar de visavoorwaarden van Maleisie ! Dan gaan je ogen pas echt open !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website