Deze week werden wij door de NL vereniging Hua Hin/Chaam gewezen op een mededeling van de Immigration dat ieder (toerist, expat) voortaan het paspoort bij zich dient te hebben.

Een paar weken geleden hebben vrienden een soort razzia meegemaakt in Chang Mai waar ieder het paspoort diende te laten zien. Een kopie werd niet geaccepteerd en de personen dienden zich binnen 24 uur te melden op het politiebureau met geldig paspoort. Gisteren meerdere malen op dit blog gelezen over mensen die altijd een kopie bij zich dragen. Vandaag adviezen om je paspoort in de hotelkluis te laten etc. Blijkbaar zijn de regels weer afgestoft en opgepoetst.!

Bij een verblijf langer dan 24 uur buiten je woonprovincie, dient immigration daarvan op de hoogte te worden gesteld. Hotels, pensions etc moeten dat doen voor hun gasten. Huiseigenaren, makelaars etc dienen ook het verblijf van buitenlanders te melden binnen 24 uur. Misschien doen ze dat al wel, maar als ik lees wat deze moeten invullen (soort visum en wanneer het afloopt, arrivalcardnummer, hoe en wanneer je Thailand ben binnengekomen), heb ik zo mijn twijfels of dit ook werkelijk (goed) gebeurt. Nu hebben wij daar niet zo veel mee te maken, maar hoe zit het dan als je op familiebezoek gaat (een paar daagjes) etc. Er bestaat wel degelijk een formulier (TM28) voor dit soort zaken. Had er nog nooit van gehoord of gezien. Of er komt familie uit Nederland over? Blijkbaar moet ik dat melden aan de huiseigenaar en die dat weer aan de immigration/police.

Is dit dan te controleren? de immigration gaf aan: op je arrivalcard moet je aangeven waar je verblijft en dat zou dus binnen 24 uur bevestigd moeten worden door het hotel, huiseigenaar etc. Als je hier woont heb je natuurlijk een verklaring van de immigration daarvan in je paspoort zitten.

De boetes variëren van 2000 tot 20.000 bath.

Ik weet niet of het allemaal zo’n vaart zal lopen, maar met een visum blijf je altijd vreselijk afhankelijk!

Ingezonden door Ko


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

50 reacties op “Lezersinzending: Toeristen en expats moeten voortaan het paspoort bij zich dragen”

 1. Ben zegt op

  In Nederland moeten door hotels en pensions ook op aanvraag de zogenaamde hotelbriefjes op verzoek van de politie aangeleverd worden. Deze horen dan bekeken te worden door de (vreemdelingen)politie of alles wel klopt wat inreis en verblijf betreft en op signaleringen.
  Als je bij familie verblijft dan kun je de toerist aanmelden via internet bij de politie.
  Copie paspoort wordt ook in Nederland lang niet altijd geaccepteerd bij controles. Bij een eventuele aanhouding zal origineel paspoort aan politiebureau gebracht moeten worden. Overigens zal in Nederland alleen op de openbare weg gecontroleerd worden als de politie bevoegd is om door een gepleegde overtreding/misdrijf of ander feit (getuige/aangever) waarbij identiteit moet worden vastgelegd.

  • Rob V. zegt op

   De meldplicht voor toeristen is in Nederland afgeschaft, daar die niet meer nodig is volgens de EU (maar nog wel mag, tot op heden houden de Belgen hem wel aan). Zie:
   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/visa/meldplicht-vreemdelingenpolitie-schengen-afgeschaft/

   De regel is in Thailand volgens mij dat je je binnen 48 uur moet melden, dit behoort de accommodatie te doen (555), of jijzelf bij particulier onderdak. In de praktijk gebeurd er niets. Hua Hin immigration had verscherping van de naleving van ID en meldplicht aangekondigd. Maar hoe dat precies zit bericht Kees al over met zijn link naar ThaiVisa. Bedankt Kees.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo…

   Al die details heb ik op mijn arivalkaart nog nooit gezien, laat staan dat de politie ze hier in Pattaya gaat controleren, want ze spreken geen Engels…

   Ik woon hier nu een jaar, en sinds ik na 3 maand overvallen geweest ben, waarbij verlies van mijn pas, en ik hier illegaal verbleef heb ik enkel nog een kopij van mijn pas onder het zadel van mijn motorbike zitten… ik haal me geen twee keer dezelfde problemen over het hoofd… Moet hier trouwens nog de eerste agent ontmoeten die om je int. pas vraagt, want dan gaan ze hier in Pattaya wel héél veel werk hebben, en daar houden ze niet van…

   Denk niet dat het zo’n vaart zal lopen…

   Mvg… Rudy

 2. Uglykid zegt op

  En hoe moet het dan als je je paspoort als onderpand moet afgeven om motobike te huren?
  Groetjes

  • top martin zegt op

   Het is verboden je paspoort aan derden af te geven. Dat staat in de Nederlandse regels voor paspoort houders en advies van de Nederlandse Ambassade in Bangkok en Thailandblog heeft er een artikel over geschreven.

  • ton zegt op

   Verreweg de meeste motor verhuurders vragen een geldbedrag (meestal 5000 Bht) OF als je dat niet wilt, je paspoort. Wel moet je je paspoort natuurlijk tonen ter identifikatie en om fouten bij het overschrijven van de gegevens te voorkomen, maakt de verhuurder meestal een kopie van je paspoort.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Heb nog nooit mijn paspoort afgegeven !
   Verhuurder maakt Kopie van paspoort of rijbewijs .

  • Jan.D zegt op

   GEEF N O O I T JE PASPOORT ALS ONDERPAND,als je bv een motorbike wilt huren. Een copie is genoeg. NOOIT DOEN ,!!! Als je trammelant krijgt zie dan maar je paspoort terug te krijgen. Dit kan grote problemen opleveren !!! Khun Jan.
   Zorg er voor dat je aantal kopieen bij je hebt. Niet laten doen, maar zelf doen. Kun je voor je vertrek doen, simpel toch.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Uglykid.

   Ik huur hier al een jaar een motorbike, en ok, die mensen kennen me ondertussen, en ga nu zelf een kopen, maar ik geef enkel een kopij van mijn int. paspoort, meer niet, ze vragen niet eens om je rijbewijs.

   In elk geval, geef in Thailand nooit ofte nimmer je paspoort in onderpand, want als ze hem niet teruggeven, ivm eventuele schade zit je hier wel heel erg in de problemen, en zie mijn bericht hierboven, daar kan ik over meespreken!

   Als een verhuurfirma geen kopij aanvaardt, wat ik heel erg betwijfel, ga dan gewoon naar een andere firma, en dat is een hele goeie raad!

   Mvg… Rudy.

  • Uglykid zegt op

   Bedankt voor jullie goede raad , wil in january de Mae Hong Son loop rijden alsook tochten rond Chiang Rai.
   Kijk er naar uit! Groetjes

 3. top martin zegt op

  Dat is niet iets nieuws. In Thailand bestaat allang de wet, dat je je ten aller tijden moet kunnen legitimeren. Voor buitenlanders gaat dat alleen maar via het papspoort. Voor de Thais met hun I.D. kaart.

 4. A v Doorn zegt op

  Uglykid,een paspoort mag je nooit en te nimmer afgeven als onderpand, onthoud
  dat.
  By het huren van een moterbike , mag alleen je rijbewijs als onderpand of bewijs worden
  afgegeven. Draag dan wel bij je het huurcontract van de verhuurder bij je.

  • rebell zegt op

   Een rijbewijs is genoeg. Huurcontract is helemaal niet nodig. Als je huis eigenaar bent, moet je dan je eigendoms papieren meeslepen ?. De verhuurder die geen rijbewijs aksepteerd is niet serieus. Ga dan naar een andere verhuurder. Als je hun laat zien waar je woond, sta je meteen op de lijst voor de volgende inbraak. Geef gewoon de naam op van een plaatselijk groot hotel en klaar ben je.

   • Jasper zegt op

    Beter lezen, Rebell.
    Het gaat om het huurcontract voor de motocy, uiteraard!

    • Davis zegt op

     Inderdaad, in dat huurcontract van de motor staat dan ook dat je jouw rijbewijs als onderpand hebt gegeven. Een kopie van je rijbewijs en dat huurcontract (buiten je paspoort dat je bij je hebt) moet volstaan om je te legitimeren.

     Waarschijnlijk zullen de regels weer minder streng toegepast worden eens de junta ophoudt.

 5. Kees zegt op

  Hallo Allemaal, niets aan de hand gewoon door lopen.
  Dit was een plaatselijk idee van Hua Hin en word door Deputy Commander Voravat tegen gesproken.
  Een ieder hoeft alleen een copy van het pasport of een rijbewijs bij zich te hebben.
  Bij overtredingen of illegale zaken dient later wel een pasport getoont te worden.
  Kijk dit klinkt logisch en er is dus niets verandert.

  Info van Thaivisa die de foute info van The Nation nagetrokken heeft.
  http://www.thaivisa.com/forum/topic/747736-no-need-to-worry-says-bangkok-immigration-commander/

 6. Robert ELC zegt op

  Redactie: Thailandblog plaatst in principe geen Engelse teksten. U kunt volstaan met een samenvatting en een link als u de aandacht van lezers op dit artikel wilt vestigen.

 7. RonnyLatPhrao zegt op

  Het melden van bezoekers staat in het Dossier Visum Thailand.
  https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Versie-2014-3-Bijlage-bij-Zestien-vragen-en-antwoorden.pdf
  Blz 28 – Melding verblijfplaats.

  of de originele tekst

  http://bangkok.immigration.go.th/en/base.php?page=alienstay

  Niks nieuw en al verplicht sinds 1979. Het is formulier TM28 of TM 30, afhankelijk van de situatie.
  Hotels doen dit meestal voor u. Huiseigenaars weten meestal zelfs van het bestaan niet af.
  Zoals u zegt, wetten afstoffen en opblinken.

  Het dragen van het paspoort was altijd al verplicht, maar meestal wordt (werd) een copie ook wel aanvaard.
  Belangrijk bij een copie is dat alle stempels zichtbaar zijn.

  • rebell zegt op

   De van jouw aangehaalde passage nr. 38 uit de wet van 1979 is ALLEEN bedoeld voor bezitters van huis en land eigenaren en/of hotel managers, die daar buitenlanders herbergen.

   De informative van de NL vereninging (IMIGRATION) gaat over de legetimatie plicht voor Thailand bezoeker (en ook Thais). Niets nieuws omdat je je ook in Nederland steeds moet kunnen legitimeren. Elk officieel dokument met je foto er op voldoet aan die eis. Dus ook je Thai rijbewijs, wat je minimaal gekregen hebt op basis van je paspoort, Thais woonadres verklaring en NL rijbewijs.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Het feit dat je een Thai rijbewijs hebt of een Thais woonadres wil niet zeggen dat je legaal in Thailand verblijft Dit wil men zien

    “De van jouw aangehaalde passage nr. 38 uit de wet van 1979 is ALLEEN bedoeld voor bezitters van huis en land eigenaren en/of hotel managers, die daar buitenlanders herbergen.”
    Zijn er dan andere ?

    • rebell zegt op

     Verblijf je illegaal in Thailand krijg je nooit een Thais rijbewijs. Dat mag duidelijk zijn omdat je dan geen-yellow book- kunt tonen. Het yellow book krijg je alleen als je kunt bewijzen waar je vaste woon adres. Het een houdt verband met het andere. Hij die een yellow book heeft weet welke vragen= eisen worden gesteld.

     Er zijn nog andere mogelijkheden. Lees bv. het kommentaar van andere bloggers special die van Franky.

     Feit is en blijft, dat je je als expats steeds moet kunnen legitimeren. Dat is de Thaise wet en die mag gevolgt worden, met of zonder Thais rijbewijs. Hoever deze wet gehandhaafd wordt staat op een ander blad. Je mag echter niet zeuren als je in Thailand hierop gekontroleerd wordt.

     • ruud zegt op

      Als je illegaal in Thailand bent krijg je waarschijnlijk inderdaad geen rijbewijs.
      Maar je kunt natuurlijk ook illegaal worden, nadat je je rijbewijs al hebt gekregen.
      Huis uitgezet door je vriendin en niet genoeg penningen meer op de bank om je visum te verlengen bijvoorbeeld.

     • Piet zegt op

      Rebell sorry dat is niet juist ik heb mijn 1 jarig en 5 jarig geldig rijbewijs gewoon gekregen op vertoon van het formulier met pasfoto wat je bij de immigratiedienst kunt opvragen cq kopen ..bij mij is er totaal geen Tambien Baan of geel boekje aan te pas gekomen
      Gewoon huurcontract meer niet
      Ik woon in Pattaya

      • rebell zegt op

       Tambien baan is het -gele boekje-. Mijn visie was wel juist, omdat je een -woonplaats verklaring- moet kunnen overleggen. Dat mag/kan ook met een huur kontrakt, wat ik echter niet bezit. Omdat mijn huis mijn eigendom is, heb ik een tambien baan.
       Op een huurkontrakt alleen, zoals het hier gezegd wordt, krijg je geen rijbewijs. Ik denk dat daar nog meer dokumenten nodig zijn bv. je Nederlands rijbewijs ?

       • RonnyLatPhrao zegt op

        Je kan eenvoudig een “certificate of residence” ophalen bij Immigratie, net zoals Piet zegt
        Een Tambien Baan is alleen een praktisch boekje zodat je eenvoudig je adres kan bevestigen.
        Een Tambien Baan is geen bewijs dat je eigenaar van de woning bent.
        Het belang van een Tambien Baan moet je niet overroepen. Het bespaart je alleen een heen- en weer geloop naar Immigratie om je adres te bevestigen telkens je dat nodig zou hebben.

        Lees er hier meer over
        http://www.thailandlawonline.com/article-older-archive/thai-house-registration-and-resident-book

        • LOUISE zegt op

         @Ronny,

         Mijn boekje is blauw en mag ik er van uitgaan dat ik eigenearesse ben van ons huis??

         En van die andere vermeldingen.
         Eerlijk, ik heb er nog nooit van gehoord, derhalve nog nooit enige gegevens verstrekt aan wie dan ook.

         Wel makkelijk voor het inbrekersgilde als bekend is wie hoe lang weg is.

         LOUISE

        • RonnyLatPhrao zegt op

         Louise

         Welke kleur u boekje ook heeft, het is een registratie van personen op een adres en GEEN bewijs van eigendom.
         Het wordt uitgeven door de gemeenten en niet door het “land departement”.
         Elke Thaise familie, welke onder hetzelfde dak woont, heeft een blauw Tambien Baan, want het is een bewijs van hun wettelijke woonplaats. Daarin staan al de namen van diegenen die op dat adres zijn geregistreerd.
         Gaat u er nu maar zeker niet vanuit, dat die allemaal eigenaar zijn van het pand waarin ze wonen, omdat ze een Tambien Baan kunnen tonen.
         Meestal hebben de buitenlanders wel een geel boekje, maar dat u een blauw heeft is niet uitzonderlijk, zelfs onbelangrijk.
         Misschien minder gekend, maar wat ook voorkomt is dat gehuwde buitenlanders bijgeschreven worden in het blauw boekje van de Thaise partner.

         Ik denk verder dat de link wel duidelijk is.

         http://www.thailandlawonline.com/article-older-archive/thai-house-registration-and-resident-book

         Wat de andere regels/wetten betreft.
         Er zullen wel meer regels/wetten zijn die u (en ik) niet kennen, maar het is niet omdat we ze niet kennen dat ze niet bestaan. Dat is een kwestie van controle op de toepassing ervan.
         De regels die ik ken, of vind deel ik op TB met de lezers..
         Zo stond “de melding van de buitenlander bij aankomst” al in het Dossier Visum Thailand toen het eerst verscheen. Niks nieuw dus.

         Mijn bedoeling daarmee is enkel om te informeren.
         Iedereen doet met die info wat hij wil.
         Indien iemand met die regels/wetten niet mee akkoord gaat, of beslist ze niet toe te passen… goed, prima maakt mij echt niks uit. Ik slaap er echt niet slechter door.

         Waar deze laatste regels vandaan komen kan u lezen in de Immigratie Act.
         Lees daarvoor zeker sectie 37 en 38.
         Natuurlijk kan u ook gans het document lezen,

         Immigration Act
         http://www.immigration.go.th/nov2004/en/doc/Immigration_Act.pdf

         Formulieren TM 28 en 30 (en meerdere om te downloaden)
         http://www.immigration.go.th/

       • Piet zegt op

        Natuurlijk moet ik ook mijn Nederlandse rijbewijs overleggen
        Op alleen het Tambien Baan krijg je absoluut ook niet alleen je rijbewijs daarbij moet je ook je rijbewijs overleggen of had U geen rijbewijs en heb opnieuw volledig examen moeten afleggen.?
        Ik heb gewoon op een huurcontract en mijn Nederlandse rijbewijs en het papiertje van de immigratie mijn 1 jarige en later 5 jarige rijbewijs op naam gekregen na het afleggen van 3 simpele proefjes, kleurenblind,reactiesnelheid, diepte
        Tambien baan is absoluut niet nodig

        • rebell zegt op

         Dank U wel voor Uw ervaring in deze. Zoals ik al vertelde; verschillende Thaise gemeenten handhaven verschillende wetten-of vinden deze zelf uit. Je kund ze wel konfronteren met de handhaving in andere gemeenten, maar dat werkt averechts. In Sa Kaeo moet je een huurkontrakt voorleggen of als je eigenaar bent van een huis of codo, een yellow book. Heel speciaal wordt het als je inwoond bij de familie. Dan mag het hoofd van deze familie en de dorps opperhoofd opdraven en bijna onder ede, verklaren dat je daar woond. Dat is te gek. Dat vind ik ook, maar je komt aan die specialisten in de Sa Kaeo city hal niet voorbij. Dus gewoon doen wat ze vragen.

 8. Jack G. zegt op

  Kopie op zak en als ze er om vragen moet je binnen 24 uur even langs bij de politie lijkt mij een prima werkbare situatie.

 9. ton zegt op

  De hierboven genoemde “razzia” in Chiang Mai was niet bedoeld om het bij zich hebben van een paspoort te kontroleren. Het was een gezamenlijke actie van immigration, tourist police en police ter controle van werkvergunning, verblijfs vergunning en visa. Degene die hun rechtmatig verblijf niet konden aantonen dienden dat alsnog de volgende dag te doen. Het was dus niet “omdat ze hun paspoort niet bij zich hadden”

 10. Hemelsoet Roger zegt op

  Het tonen van ‘n Thais rijbewijs i.p.v. pasport bij controle, wordt dat ook aanvaard?

 11. Foodlover zegt op

  Het loopt allemaal zo’n vaart niet. Als je normaal gedraagt zul je heus niet in ieder buurt je I.D te laten zien. Trouwens Thais rijbewijs staat je paspoort nr. op.Hier in Nederland ben je ook verplicht om je te kunnen identificeren, wie heeft hier altijd dit bij zich, ondanks verplichting?

  • chris zegt op

   Correct.
   Ik woon hier nu 8 jaar, heb twee staatsgrepen meegemaakt en vele vele gewelddadige demonstraties. Heb nog nooit mijn paspoort hoeven te tonen. Maar ga de plaatsen ook niet opzoeken om te voorkomen dat ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ben.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik ken er die al 20 jaar dronken rondrijden en nog nooit tegengehouden werden.
    Ze gebruiken meestal sluipwegen om te voorkomen dat ze tegengehouden worden.
    Wil dit dan zeggen dat het op die manier wel toegelaten is om dronken rond te rijden ?

 12. Leon Essers zegt op

  Dat je, je moet identificeren in binnen en buitenland kan ik begrijpen ,maar als je van de ene streek naar de andere gaat en je moet melden bij politie of aanverwanten
  lijkt mij overdreven.
  Ben in begin jaren 70 op vakantie geweest in Hongarije met een visum,tijdens mijn zwerftocht daar moest ik me ook elke dag melden bij de politie, misschien werd ik gezien als een spion uit het westen.
  Denk dat het regime de touwtjes gaat aanhalen.
  Note: neem je thais rijbewijs mee als je op stap gaat als indentificatie.
  Leon

 13. Hemelsoet Roger zegt op

  Als ik het goed lees, zou ik telkens als ik naar Bangkok ga voor enkele dagen-naar de ambassade bv.-dat eerst moeten melden aan de immigratie? Dat is 75 km. van bij mij thuis, heen en terug 150 km.! Akkoord voor naar ‘n ander land te gaan, maar enkel naar ‘n andere provincie? Dat is me toch wel wat ver gezocht, vind ik. Ik woon hier nu 6 jaar en heb me voordien nog geen enkele keer eerst moeten aanmelden bij de immigratie vooraleer naar ‘n andere provincie te gaan en daar nooit problemen mee gehad, nu dus wel?

  • rebell zegt op

   Gewoon lezen wat in de stelling staat. Je moet je elk moment kunnen legitimeren waar je ook bent in Thailand. Als jij een paar dagen in Bangkok ga ik er van uit, dat je in een hotel overnacht ? Dan wordt deze melding door het hotel voor je gedaan. Daarvoor mag/moet aan je steeds aan de hotel bali het overnachting formulierte tekenen en klaar ben je.

   Ik rij bijna wekelijks door geheel Thailand zonder dat ik mij ergens melde, behalve dan in het hotel. De rest regeld het hotel.

 14. Hemelsoet Roger zegt op

  @Foodlover: Op mijn Thais rijbewijs staat wel ‘n ID nr. op maar dat is beslist niet het nummer van mijn pasport hoor, ook niet dat van mijn ID kaart.

 15. Jasper zegt op

  Hemelsoet Roger:
  Als je in een (groter) hotel verblijft doen zij het automatisch voor je. Theoretisch moet je je wel melden als je bij familie verblijft, maar dat valt eigenlijk niet te controleren…
  Ik zou dus rustig doorgaan met ademhalen.

 16. pratana zegt op

  Wel ik kom nu ook al ruim 15 jaar naar het dorp van mijn vrouw op verlof en bij ons is er al steeds een wachtpost met militairen en grenspolitie maar die hebben me nog nooit paspoort gevraagd nochtans heb ik het over de weg van Chanthaburi naar de Korat (317)wij wonen niet ver van de beroemde “Khao Soi Dao waterfalls” of border market (voor de visarunners )met Cambodja op zo een 15/20km van het dorp, wel al meerdere malen aangehouden voor verkeersfouten die ik in de verste verte nooit heb begaan maar dat is een ander verhaal….
  Trouwens zondag 3/8komen we toe voor één maandje 🙂

  • ruud zegt op

   Misschien dat die verkeersfouten minder worden, als u een betalingsbewijs vraagt?
   Dan wordt dat aanhouden minder aantrekkelijk.

 17. Hemelsoet Roger zegt op

  @Jasper: Sedert ik hier woon verblijf ik nooit in ‘n hotel in Bangkok, wel in ‘n huurappartement en daar vraagt men nooit naar enig document of vraagt men nooit mij te melden, dus waar is de controle dan?:)

 18. Daniel zegt op

  Ik woon in CM in een blok van 60 appartementen. Ik heb nog nooit mijn paspoort moeten tonen. Elke dag komt er een agent. en vermelding maken met zijn naam en uur hij er was. Dat is alles. Enkel op het einde van de maand komt men met twee agenten. Dan komt men de steekpenningen ontvangen. Vermoedelijk komt men dan met twee omdat één niet of minder te vertrouwen is. De tweede is dan doorgaans een hoger geplaatste te zien aan de witte koorden aan zijn uniform.
  Eigenlijk zou elke dag een lijst van de aanwezigen moeten bezorgd worden???

 19. Robin zegt op

  Een keertje aangehouden voor een legitimatie in Thailand. Ik had alleen een kaartje van mijn hotel op zak en dat was genoeg.

 20. franky zegt op

  Al vele jaren verblijf ik 3 maanden per jaar in een gehuurd bungalowtje even buiten Nong Khai. De eigenaresse moet mij binnen 24 uur na mijn aankomst bij de immigration aanmelden en daarvoor krijg ik een soort “verblijfsvergunning” dat samen met een kopie van mijn paspoort ( mijn pasnummer staat ook op de verblijfsvergunning) een volledig goedgekeurde identificatie vormt. Daarbij draag ik ook altijd een kopie van mijn int. rijbewijs mee als ik op mijn 125 cc wekenlang door Thailand trek. Alleen om mijn rijbewijs is mij wel eens gevraagd en steeds weer goed bevonden.
  Wel heeft de eigenaresse ooit bijna een boete moeten betalen omdat zij mij niet binnen 24 uur na mijn aankomst in Thailand (!) had geregistreerd omdat ik op weg naar Nong Khai in Khon Kaen had overnacht. Dit feit werd gelukkig geaccepteerd.

 21. Piet zegt op

  Ik woon in klein dorpje in Isaan
  Er is wekelijks controle in de hoofdstraat door politie
  Ik word altijd aangehouden en mijn Thaise rijbewijs gevraagd en getoond
  Ook op de terugweg als ik een kwartier later weer naar huis ga en meestal door de zelfde agent
  Bij navraag waarom ik zoveel keer word aangehouden was de agent zijn antwoord dat hij alleen met mij zijn Engels kon oefenen !!! Hij vroeg me andere woorden te gebruiken zodat hij wat meer kon leren ..
  De eerste woorden die in me opkwamen toen stonden absoluut in geen enkel Engels leerboek…

  • Rob V. zegt op

   Dat was exact mijn gedachten Hans! Beleefd wn in goed Engels duidelijk maken dat je geen ID hebt, dat die nog thuis ligt voor de veiligheid. Kijken hoe hij reageert.
   Kun je daarna testen of hij in het Engels de wet duidelijk kan maken of kan discuseren in het Engels. Wellicht is hij het dan snel zat (jouw gedrag of het Engels oefenen…).

   Heb zelf als toerist altijd een kopie van mijn paspoort opzak en soms een Nederlands ID kaart. Paspoort blijft veilig opgeborgen. Heb geen van die papieren nodig gehad behalve bij de grens. Huren van een voertuig e.d. doen we op naam van mijn vriendin en waar nodig met achterlaring van 1 van de 2 rijbewijzen (auto, motor) die we op die dag niet nodig hebben. En bij een eventuele controle netjes glimlachen en groeten.

 22. franky zegt op

  Het ligt er maar aan hoe je de plaatselijke controleur benadert. Naar mijn rijbewijs wordt tijdens mijn trips heel af en toe gevraagd en na een “sawadee krap” vanuit mijn kant wordt er met een vriendelijke lach elke keer weer na het bestuderen van mijn int. rijbewijs gereageerd met: “Honlèn! Footbon! Very good! You can go.” Naar mijn paspoort is mij nog nooit gevraagd, zelfs niet uiterst dicht aan de grens met Myanmar en Cambodja.

  • rebell zegt op

   Als je de tegenspeler vriendelijk benaderd heb je bijna nooit een problem. Die instelling heb ik ook. Uiteindelijk doen die mensen gewoon hun werk. Daaraan mee werken is voor mij alijd een lol. Het steeds dwars liggen bij de minste gelegenheit is niet dat wat je verder brengt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website