Het nieuwe jaar begint goed voor een aantal van ons. De in mijn ogen vernederende meldingsplicht bij een Visum voor Kort Verblijf (Schengenvisum) is per 1 januari 2014 afgeschaft.

Voorheen was het zo, dat als je bijvoorbeeld met jouw Thaise partner naar Nederland reisde, hij of zij zich binnen 72 uur moest melden bij de vreemdelingenpolitie. Daarna moet je dan naar het politiebureau om je partner te laten registreren. Er waren daarop al een aantal uitzonderingen want bij sommige gemeentes kon je een vreemdeling digitaal registreren.

Vanaf 1 januari 2014 is deze verplichting nu komen te vervallen. Gelukkig maar, ik vond de gang naar de politie nogal onplezierig en overbodig. Zeker gezien alle andere vormen van registratie zoals pasfoto’s, vingerafdrukken en andere zaken die in het Visa Informatie Systeem (VIS) worden opgeslagen.

Meer informatie: www.politie.nl/onderwerpen/kort-verblijf-vreemdelingen.html

Met dank aan onze lezer Rob V, voor de melding van deze wijziging.

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Meldplicht vreemdelingenpolitie bij kort verblijf Schengen afgeschaft”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Eindelijk! Een enorm voordeel voor mij. Moest altijd van Koewacht via Antwerpen naar Goes voor deze registratie en van te voren ook nog eens telefonisch een afspraak maken. Kostte me meer dan een halve dag en dat voor de kat zijn viool!

  • Luc Dauwe zegt op

   Hallo, ik woon reeds 9 jaar in Phitsanulok, fijn iets te horen van een buurman ,ik woond in westdorpe

   groeten Luc

   • Gerrie Q8 zegt op

    Bete Luc, in de hoop dat de moderator het door laat gaan (het gaat om het goede doel, dus waarom niet) want ik zou ik je graag 12 januari ontmoeten op de nieuwjaarsreceptie van Thailandblog. Kunnen we een pintje pakken, helaas geen van Waes Boots, maar wel een ander Nederlands merk. Ik zou zeggen, pak de bus en kom af. Je hoeft niet schaa te zijn, want een bange beer is geen beer!

    • Luc Dauwe zegt op

     Beste Gerrie Q8 wil je zo goed zijn Uw Email adrs te sturen, het mijne is
     pinong.1@hotmail.com Groeten Luc Dauwe

 2. Mathias zegt op

  Hebben we het hier over een Nederlandse regel of over alle Schengen landen?

  • Rob V. zegt op

   Het betreft hier de meldplicht in Nederland, maar wellicht dat andere landen hem ook afschaffen. De meldplicht was namelijk opgenomen in de Schenovereenkomst maar daar is de plicht vervallen in de laatste versie van het verdrag. Landen mogen maar hoeven nu dus niet langer de meldplicht te handhaven.

   Voor achtergrond info zie mijn laatste reacties helemaal onderaan in Hans zijn Oranjeklant artikel:
   https://www.thailandblog.nl/column/hans-geleijnse/oranjeklant/

 3. Phan zegt op

  Maar op de website van de IND staat dat alleen voor EU-burgers deze meldplicht is afgeschaft:

  Afschaffing meldplicht EU-burgers

  Nieuwsbericht | 2-1-2014
  EU-/EER-burgers en Zwitsers die in Nederland wonen (en werken) hoeven in 2014 geen registratiesticker in hun paspoort meer te halen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het voornemen bestaat deze meldplicht voor EU-burgers per 6 januari 2014 af te schaffen.

  • Rob V. zegt op

   Nee, dat is een andere meldplicht. Het betreft hier wel degelijk de meldplicht voor een Schengen C visum (VKV, visum kort verblijf). Zie ook:

   “Geen meldplicht meer bij kort verblijf
   Komt u naar Nederland voor een kort verblijf? Dan hoeft u zich niet meer te melden bij de vreemdelingenpolitie. Deze zogeheten meldplicht is met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft.”
   Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/visa/visum-voor-kort-verblijf-nederland

   Hartstikke fijn natuurlijk want het was een onzinnige bureaucratische regel. Mensen vergaten hem weleens, vooral hen die visum vrij mogen inreizen. Het afmelden verliep ook niet altijd goed (de KMAR deed dat richting de VP als de toerist weer vertrok). Stond er soms toch plots de Vreemdelingen Politie op de stoep om te kijken of de gast niet illegaal in overstay was. En wat het nu concreet voor nut had? Mensen men slechte bedoelingen die toch een visum hadden kon den eenmaal hier toch wel in de illegaliteit verdwijnen, of ze zich nu gemeld hadden of niet. Kortom een slecht systeem waar eigenlijk alleen de goedwillende toerist en de verblijfsverstrekker last van hadden.

   Nu is het hopen dat hij voor België en andere landen ook wordt afgeschaft. Dat zou best kunnen want men is het nu vanuit Europa ( Schengenakkoord) niet meer verplicht. Toen ik een ambtenaar in de zomer van 2013 wees opinconsistentie van de meldplicht (Nederland hield een meld termijn van 3 dagen, Schengenakkoord 3 werkdagen), deelde hij mij mede dat de plicht vervallen was in het laatste akkoord en men dus aan het kijken was hoe men de wet ging aanpassen. Tot de mogelijkheden bedtind het schrappen van de meldplicht, of een meldplicht opzetten met dezelfde termijn/voorwaardes sls onze buurlanden etc. Voor details, zie mijn berichten in het Oranjeklsnt artikel van Hans Gelijense. De link staat staat in een andere reactie van mij hier iets boven.

   • Phan zegt op

    Het zou inderdaad heel mooi zijn als de meldplicht in NL voor iedereen is afgeschaft. En de berichten op de websites van de politie en de rijksoverheid lijken daar ook op te wijzen. Maar op de website van de IND staat toch echt iets anders. Kan iemand uitleggen waarom die meldplicht waar in het IND-bericht sprake van is, een andere meldplicht zou zijn ???

    • Rob V. zegt op

     Het nieuwsbericht van de IND betreft EU burgers die in Nederland komen om te werken. Het nieuwsbericht van de Rijksoverheid & Vreemdelingen Politie betreft de meldplicht voor toeristen van buiten de EU (visum kort veblijf en visum kort verblijf vrijgestelde personen).

     Als je het nieuwsbericht van de IND lees dan zul je opmerken dat ze het hebben over “EU-/EER-burgers en Zwitsers die in Nederland wonen (en werken) hoeven in 2014 geen registratiesticker in hun paspoort meer te halen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het voornemen bestaat deze meldplicht voor EU-burgers per 6 januari 2014 af te schaffen. De meldplicht was bedoeld om het verblijfsrecht te toetsen, maar is slechts een momentopname. (…) ” . Bron: https://ind.nl/organisatie/nieuws/Paginas/Afschaffing-meldplicht-EU-burgers.aspx

     De berichten van Rijksoverheid.nl en politie.nl gaan nadrukkelijk over niet Europese toeristen.

     De IND bemoeit zich niet met de meldplicht van toeristen kort verblijf. Naar goed ambtelijk gebruik is het hun pakje aan niet maar dat van de VP. Ik heb de IND ook weleens aangeschreven waarom bijvoorbeeld de meldplicht niet op de IND site werdt vermeld (wel zo handig als mensen op IND.nl zoeken naar info over een visum kort verblijf). Het werdt slechts in 1 regeltje genoemd in een folder over het VKV dat je kan/kon downloaden. Even zoals het niet duidelijk vermeld wordt door de IND dat een vreemdeling reeds in het bezit is van een V nummer als men al eens op een VKV naar Nederland is gekomen. De reactie van de IND op mijn feedback om nadrukkelijker melding te maken van de meldplicht en V nummer kwam er op neer dat die informatie niet onder de IND valt en na de gaan valt bij Rijksoverheid.nl en de VP. Dat zal ook wel de reden zijn dat de IND website géén melding maakt van het vervallen van de meldplicht, het valt niet onder hun taken dus het intresseert ze niet ook al zou de burger daar wel bij geholpen zijn. Klantvriendelijkheid valt nogal eens ver te zoeken, men voert de opgedragen taken uit en daarmee klaar… Denken vanuit klantbelang? Hahahaha…

 4. Harry zegt op

  Als de IND dan ook de landen namen uit elkaar weet te houden..
  Mijn Thaise (zaken) partner, nota bene met een subsidie van het NL Min. v Econ Zaken naar NL gehaald, met alle papieren uit Bangkok, geboren daar, Thais paspoort enz.. kreeg in haar NL verblijfsdocument vermeld: nationaliteit: Taiwanese. Ja, hebben we overheen gekeken. Toen ze dus terugkwam van een korte zakentrip naar Engeland werd ze door de Marechaussee op Schiphol niet meer tot NL toegelaten. Slechts één mogelijkheid: enkele reis Bangkok.

  Moderator: Graag alleen een reactie over het onderwerp: afschaffing meldingsplicht.

 5. George zegt op

  De nicht van mijn Thaise vrouw is in de afgelopen twee jaar twee keer drie maanden in NL geweest. In 2011 heeft ze zich gemeld. In 2013 dat niet gedaan, geen problemen gehad. Het is de vraag dus of en in hoeverre er controle was en er sancties werden gekoppeld aan het niet naleven.

 6. will lehmler zegt op

  Moderator: kijk hier: https://www.thailandblog.nl/category/dossier/schengenvisum/

 7. theoS zegt op

  In Thailand is het veel erger,vind ik.Je Thaise vrouw is verplicht om binnen 24 uur aan de politie te melden dat er een vreemdeling bij haar in huis is komen wonen.De formulieren daarvoor zijn te downloaden van de Immigration website.Notabene je eigen vrouw!De doorsnee Thai weet dat niet eens,ook mijn vrouw niet.Wordt op het ogenblik alleen de hand aan gehouden met hotels e.d.Iets voor Suthep om de farangs te pakken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website