Lezersinzending: Jaarvisa immigration Chiang Mai

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
12 september 2015

Omstreeks juli dit jaar is het lmmigration Office in Chiang Mai deels verhuisd naar een nieuwe locatie, het prachtige Promenade-winkelcentrum aan de rand van de stad. Echter gelijktijdig zijn een aantal spelregels veranderd en wel in zeer negatieve zin, hetgeen tot enige onrust leidt onder de farangs in en rond Chiang Mai.

Tot voor enkele maanden kon men voor verlenging van het jaarvisum via de website van lmmigration Chiang Mai een afspraak maken. Dat was weliswaar allemaal erg krap bemeten, maar er was een redelijke balans tussen enerzijds de mensen die erin slaagden zo’n afspraak te maken en anderzijds degenen die vroeg opstonden en vanaf 5:00 of 6:00 uur in de wachtrij gingen staan.

Het maken van een afspraak via de website is echter onlangs afgeschaft. Men kan nog alleen terecht door er vroeg genoeg heen te gaan. Daarnaast heeft lmmigration bekend gemaakt dat nog slechts 20 aanvragen per dag in behandeling worden genomen. Op lmmigration Chiang Mai melden zich echter zo’n 75 tot 100 buitenlanders per dag voor eerste afgifte of verlenging van het jaarvisum. Iedereen boven het getal 20 wordt nu verwezen naar een soort bureautje of agency. Dit bureautje regelt *als intermediair- de visum-verlenging voor een bedrag van 3.000 Thai Bath per stuk; dat is exclusief de 1.900 THB die het visum zelf kost.

ln de praktijk heeft het merendeel van de mensen dus geen keuze en wordt gedwongen om gebruik te maken van de diensten van deze intermediair. Gaan we uit van 100 mensen pèr dag, minus 20 is 80 per dag. Maal 3.000 THB komen we op een bedrag van grof genomen 240.000 THB per dag. Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar alle informatie die binnenkomt wijst erop dat dit wel degelijk het geval schijnt te zijn.

Uiteraard mag men zich de vraag stellen, wie dit zo heeft geregeld en hoe het precies zit met de rol van het bureautje en eventuele verdere verdelingen? Ook mag men zich afuragen of de leiding ter plaatse deze gang van zaken heeft goedgekeurd en hoe dat dan zit. En of de toezichthoudende autoriteit is (BuZa of BiZa) hiervan op de hoogte is c.q. met deze nieuwe procedures heeft ingestemd.

Het hoeft wel geen betoog dat -wordt hier niet op ingegrepen- deze gang van zaken snel zal worden overgenomen door (bureautjes bij) andere lmmigration-offices. Dan is het geen probleem van Chiang Mai alleen meer. Eventuele individuele acties hiertegen zouden af te raden zijn; er is niet in te schatten of iemand naderhand persoonlijk last kan krijgen met lmmigration.

Let wel op het mogelijk volgende misverstand: bij alle lmmigration-offices in Thailand zijn wel tussenpersonen werkzaam die deze service bieden; daar is op zichzelf niks op tegen. Maar dat doet men dan naar eigen keuze, uit vrije wil en niet gedwongen, zoals dat in Chiang nu in de praktijk het geval is.

De vraag aan de Nederlandse Ambassadeur is, of hij van een en ander op de hoogte is en of híj bereid is om dit probleem eventueel na eigen onafhankelijk onderzoek- met de bevoegde autoriteit te bespreken. Het vraagstuk is ook aan de orde in kringen van Duitse en Engelse farangs in Chiang Mai. De vraag is dus ook of hij in verbinding staat met collega ambassadeurs om deze problematiek eventueel af te stemmen met andere nationaliteiten. Dit stuk bevat uitsluitend hoofdlijnen, grote aantallen geruchten en individuele meningen zijn niet opgenomen.

Ingezonden door: Anoniem

Naschrijft redactie: Deze vraag is vrijdagavond voorgelegd aan onze nieuwe ambassadeur Karel Hartogh die voor een kennismakingsgesprek naar Hua Hin was gekomen.

17 reacties op “Lezersinzending: Jaarvisa immigration Chiang Mai”

 1. compuding zegt op

  Zou je dan niet beter uit kunnen wijken naar een andere stad? Chiang Rai?

 2. Alex Ouddiep zegt op

  Ik wil de strekking van dit anonieme bericht niet ondergraven, maar zet wel vraagtekens bij de aantallen. Er zouden in uw voorstelling jaarlijks 100 buitenlanders x 250 werkdagen = 25000 personen in de provincie Chiangmai verlenging van hun jaarvisum aanvragen. Zou de provincie Chiangmai 2,5 miljoen inwoners tellen, dan zou 1 op de 100 mensen hier op een jaarvisum verblijven. Ik kan het me niet voorstellen.

  • janbeute zegt op

   Beste Alex .
   Er wonen hier vele farangs in het noorden vlakbij CM neem dat maar van mij aan .
   Alleen al in het kleine gehucht in de provincie Lamphun waar ik woon , ergens op het platteland 50 km ten zuiden van CM ken ik al 3 Nederlanders .
   Enkele Duitsers een Zwitser twee Zweden twee Aussies .
   En er zijn er nog veel meer .
   Ook de provincies Lamphun en Lampang vallen onder de CM immigration .
   Het is niet voor niks zo druk op de Prom .

   Jan Beute .

 3. NicoB zegt op

  Heel fijn dat de Ambassadeur de moeite nam om helemaal naar Hua Hin te komen voor een kennismakingsgesprek.
  De vraag is vrijdagavond gesteld, heeft de Ambassadeur ook op de vraag geantwoord?
  Zou me niet verbazen als Chiang Mai dit zo toepast, dat deze nieuwe werkwijze heel snel door het land gaat, met alle nare gevolgen van dien.
  Waarom zet Immigration niet zelf de tarieven hoger en zo nodig meer mensen in als de werkdruk zo groot is?
  Dit klinkt niet goed, ik ben het er mee eens, dat dit een punt van aandacht en actie is voor de Ambassadeur, tesamen met vele collega Ambassadeurs, dit kunnen we niet als individu bestrijden.
  Hoop dat hier actie komt en dit wordt teruggedraaid.
  Ben benieuwd.
  NicoB

  • HarryN zegt op

   Beste NicoB, Ja en nee. Ja hij heeft op de vraag gereageerd zal dit zeker meenemen en hij heeft mij gevraagd nog een mail te sturen over de situatie in Huahin zodat hij ook weet hoe het daar gaat (gaat behoorlijk goed) . Nee, hij heeft natuurlijk ook geen zwart wit antwoord klaar en zoals hij zei moet je niet betweterig bij de Thaise overheid binnenkomen want dat werkt averechts. Het zal dus nog wel de nodige moeite geven en zekerheid dat het in Chiangmai beter zal worden is er niet. Op politiek niveau zullen we geduld moeten hebben en het beste er maar van hopen.

   • NicoB zegt op

    Dank voor je antwoord HarryN.
    Mocht je het van belang vinden ten behoeve van bredere info voor de Ambassadeur, dan wil ik wel een verslag maken van hoe het gaat in Rayong, zodat je dat ook aan de Ambassadeur kunt toesturen.
    Afgelopen augustus stond ik na 15 minuten met een retirement verlenging voor een jaar weer buiten, da’s andere kost dan in Chiang Mai.
    Ik hoor wel van je.
    NicoB

    • HarryN zegt op

     Beste Nico B Lijkt mij wel een goed idee je kunt het sturen naar [email protected] Dan wacht ik nog heel even om mijn rapport testuren naar de ambassade. Dus graag op zo.n kort mogelijke termijn. Vast bedankt.
     Harry

 4. Antoine van de Nieuwenhof zegt op

  Ik lees, na dit Blog, ook iedere dag het (duitse) Blog “Der Farang”, ook hier is dit een groot Thema intussen. Hopelijk is de ambassadeur zich niet te min om hier voor zijn “medelanders” in de bres te springen en de vinger op de zere wond legt bij de Thaise autoriteiten.

 5. Ger zegt op

  Is dit het pensionado jaarvisum? Zo ja, dit dient toch eke 3 maanden verlengd te worden? In dat geval vind ik zo’n intermediair wel handig als ik bv in NL of ergens anders zit als het weer verlengd moet worden. Of moet je je bij die intermediair ook in persoon melden? Weet iemand dit?

 6. Nest zegt op

  Dat bureautje wordt uigebaat door de nieuwe Immigratie chef…Tijd dat Prayut hier tegen optreed, hij zou toch geen corruptie tolereren…

 7. colin de jong zegt op

  Zou een goed begin zijn, maar ook de koppen bij elkaar om ons meer rechten te geven, want wij zijn nagenoeg rechteloos, in tegenstelling tot de Thais die naar de EU vertrekken. Die kunnen wel een huis en eigen zaak op naam beginnen zonder al die bizarre regels. Gelijke monniken, gelijke kappen.

 8. janbeute zegt op

  Ik heb helaas ook met dit immigratie kantoor in Chiangmai te maken .
  Ben volgend jaar in April na Songkran , dus zo als het er nu naar uitziet weer zwaar de klos .
  Heb daarom drie weken geleden voor het eerst mijn 90 dagen melding via de post gedaan .
  Misschien de volgende keer via het internet .
  Vroeger op de bike naar de oude lokatie bij het vliegveld , rond 1 uur in de middag een nummer gekregen en daarna gemiddeld ongeveer twee uur wachten om vervolgens op de terug weg even te shoppen bij de Rimping market in HangDong .
  Als ik al die verhalen nu hoor en fotoos zie van lange wachtrijen , dan zakt me de moed in de schoenen .
  Oh ja je kunt ook ala 500 bath terecht bij dit zelfde visum kantoor voor je 90 dagen report .
  Ook ik volg de vele en vele negatieve reacties via internet sites .
  Las net een uur geleden dat de eigenaar van het visa kantoor een hoog geplaatse immigratie bobo is .
  Of het waar is weet ik niet , maar waar rook is is veelal ook vuur .
  Deze week het verhaal van een ook op Retirement wonende farang in Lampang .
  Lampang ligt ongeveer 100 km ten zuiden van CM .
  Om 03.00 morgens in de auto op naar de Prom .
  Eenmaal daar aangekomen lange tijd wachten naast een geiten weide .
  Om dan later te horen te krijgen , vandaag vol kom morgen maar weer terug .
  Er zijn er die de moed al opgeven , en naar het visum kantoor gaan .
  Dat is volgens mij ook de hele opzet , want elke farang is kassa .
  Wat ik persoonlijk een zeer groot gevaar vind , vooral in deze tijden van terreur aanslagen en valse paspoorten .
  Is dat je je Paspoort moet afgeven aan een visum kantoor , die vervolgens ingehuurde studenten .
  Vroeg in de morgen met jou en van andere farangs papierwinkel en paspoort in de rij staan .
  Wat gebeurt er in de tussentijd met je paspoort , wordt misschien gekopieerd voor frauderen .
  Denk hier ook maar eens serieus over na .
  Dat er vele farangs onder dit kantoor vallen dat is zeker .
  11 jaar geleden was het niet zo druk , heb wel eens in de namiddag mijn Ret visum kunnen verlengen .
  Op de oude lokatie was het sinds de laatste 5 jaren al een gekkenboel vroeg in de morgen .
  Wat ik ook weer gelezen heb is dat het op de airportlokatie nu rustig is .
  Deze wordt alleen nog gebruikt voor op Huwelijk , workpermit visa en nog een paar zaken .
  Ik heb gisteren mijn stiefzoon op gehaalt van het vliegveld , en ik zag al passerende dat het aangrenzende parkeer terrein bij de buren leeg was van bikes en brommers .
  Ik las zelfs al verhalen dat er farangs overwegen om alleen al door de ergenis hun Retirement om te zetten in Marriage visa .
  Naar een andere immigratie lokatie bv Mae Hongson of Chiangrai is niet mogelijk .
  Daar je woonachtig en geregistreerd bent in dit rayon van de CM immigratie .
  Je zou haast bedenken om een huis oid tijdelijk te huren in Hua Hin en je daar te laten inschrijven .
  Nee de Chiangmai immigratie hoeft op dit moment voor mij niet meer .

  Jan Beute .

  • teun zegt op

   Jan,

   Ik woon in district Chiangmai. Een paar jaar terug verbleef ik zeer korte tijd (in hotel dus) in Pattaya. Ik moest net mijn jaarvisum verlengen. Ging zonder problemen bij Imm. Pattaya.

 9. Wim van Beveren zegt op

  Hopelijk (voor mij dan) blijft het bij Chiang Mai, ik woon in Phichit en moet naar Phitsanulok voor mijn visa.
  Daar ben ik normaal in 10 minuten klaar voor mijn 90 dagen, en in 30 minuten voor mijn jaarverlenging.
  Laatste keer kreeg ik de mogelijkheid om voor 1000 baht af te kopen om elke 3 maanden terug te komen, heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.
  Dus nu 1 x per jaar en dat voor 1900 baht.
  Ze krijgen wel altijd een bedragje in de tipbox van me.

 10. Aad zegt op

  Hallo vrienden, Ik kan de blog van Don Webb aanraden die zich met deze materie uitgebreid bezig houdt: http://donslifeinthailand.com/. Wij gebruiken Assist Visa (eigenaar/directeur Rhys Bonney) in Chiang Mai voor onze 90 dagen meldingen (1000 B pp – 4x) en voor de verlenging. Zeer betrouwbaar en correct!

  Overigens blijkt de internet 90 dagen melding nuawelijks te werken.

 11. tonymarony zegt op

  Beste Nest ik heb deze week vernomen op tv dat inderdaad Prayut is begonnen met de gehele reorganisatie van de Immigratie en de politie top in thailand over te plaatsen in alle regio,s en dat er militairen aan de grenzen worden geplaatst op die posten , en er word wel efficenter gewerkt bij de politie ivm arrestaties van personen die door betalingen over de grens kwamen.

 12. tonymarony zegt op

  Beste Ger even tussen haakjes je vraagt pesionada visa dat is je jaar visa en de 90 dagen moet je elke 3 maanden uitvoeren ik hoop dat je het nu begrijpt die is alleen ter controle dat je nog hier verblijft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website