DutchMen / Shutterstock.com

Beste lezers,

Dit bericht heb ik ontvangen van de SVB.


Geachte heer, mevrouw,

U ontvangt een AOW- pensioen of Anw-uitkering. Hierop passen wij heffingskortingen toe. Door deze kortingen betaalt u in Nederland minder belasting over uw AOW-pensioen of Anw-uitkering. Dit gaat veranderen.

Wat verandert er?

Door een wetswijziging passen wij de heffingskortingen vanaf 1 januari 2019 niet meer toe op uw AOW-pensioen of Anw-uitkering.

Wat betekent dit voor u?

Wij houden meer belasting in op uw AOW-pensioen of Anw-uitkering. Daardoor ontvangt u vanaf 1 januari 2019 een lager nettobedrag. Omdat de bedragen van 2019 nog niet bekend zijn, kunnen we nu nog niet zeggen wat uw nieuwe nettobedrag wordt.

Kreeg u altijd een naheffing van de Nederlandse belastingdienst, omdat u te weinig belasting had betaald? Dan krijgt u voortaan geen naheffing meer of u krijgt een lagere naheffing.

Wanneer hoort u meer van ons?

Met deze brief informeren wij u alvast over de wetswijziging. In december 2018 krijgt u een brief van ons waarin staat hoeveel AOW-pensioen of Anw-uitkering u krijgt vanaf 1 januari 2019.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Ga dan naar svb.nl/contact en kijk hoe u uw vraag kunt stellen.

Met vriendelijke groet,

Sociale Verzekeringsbank


Ingezonden door Gert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

37 reacties op “Lezersinzending: Brief van SVB over afschaffing heffingskorting in 2019”

 1. willem zegt op

  Het kan zijn dat u een vrij hoog pensioen heeft waardoor uw inkomen (AOW en pensioen samen) in 2019 geen recht meer geeft op een heffingskorting.

  Heffingkorting bouwt af naarmate het loon toeneemt.

  De maximale heffingskorting is toegenomen maar de afbouw ook.

  • Lammert de Haan zegt op

   Beste Willem,

   Ik ga ervan uit dat de inzender van dit bericht in Thailand woont. Dat zou betekenen dat hij vanaf 1 januari 2015 al geen recht meer heeft op heffingskortingen, ongeacht de hoogte van zijn inkomen.

   Dat veel in Thailand wonende Nederlanders hiervan nog steeds niet op de hoogte zijn komt omdat de SVB, in strijd met de Wet loonbelasting en de Wet inkomstenbelasting, in een groot aantal van deze gevallen nog steeds de heffingskortingen toepast. Bij ontdekking hiervan door de Belastingdienst (i.v.m. een controle) werd menig in Thailand wonende Nederlander geheel onverwacht opgezadeld met naheffingsaanslagen over twee jaren met ook nog eens een voorlopige aanslag over het lopende jaar.

   En om o.a. dat te voorkomen is in het Belastingplan 2019 als maatregel opgenomen dat vanaf dat jaar de heffingskortingen niet meer in mindering worden gebracht op de loonheffing maar slechts bij de inkomstenbelasting.

   Overigens heeft Hans Bos nog maar kort geleden hierover een uitstekend artikel geplaatst in Thailand Blog.

   • edo zegt op

    vlgs eu recht lapt dhr snel van D 66 ( vlgs peilingen gehalveerd met 8 zetels ) zoals ook velen in de regering weer eu regels aan zijn laars Zo heeft men in het land waar men belasting betaalt of waar men al de inkomen heeft ookrecht op dezelfde aftrek etc.
    Ongeacht of het land waar ik bijna al de inkomsten krijg , men mij als fiscaal inwoner behandelt of niet , ik in ieder geval recht heb op dezelfde vrijstellingen en aftrekposten als echte inwoners van dat land . Zie ook non-discriminatie en gelijkheidsbeginsel

  • RobHuaiRat zegt op

   Beste Willem je vertelt onzin. Sinds 01-01-2015 hebben mensen die in Thailand wonen geen recht meer op loonheffingskorting. Punt uit. Deze brief zou eigenlijk eind 2014 verzonden moeten worden. Dus oud nieuws.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Volgens mij geld dit alleen voor mensen die uitgeschreven zijn in Nederland en een AOW of rijkspensioen hebben.
  Want sinds 01-01-2015 als je aangifte doet wordt je nu gerekend als buitenlandsplichte en heb je geen keuze mogelijkheid meer.
  Daarom moest ik over 2015 meer belasting betalen,omdat de SVB toen nog steeds mij heffingskorting gaf.
  De ABP heeft het wel gedaan geen heffingskorting.
  In overleg met de Haan heb ik toen besloten om via Digid met de SVB om mij geen heffingskorting meer te doen.
  Dus M.I.V. 01-01-2016 kreeg ik van SVB netto 105,50 euro minder.
  Hans

 3. erik kuijpers zegt op

  Wie buiten Nederland woont heeft ingaand 2019 geen recht meer op het belastingdeel van de heffingskorting. Dat vind ik een noodgreep want er zijn al regels voor mensen die buiten NL wonen.

  Wie in Thailand woont, dus na emigratie, heeft sowieso geen recht op heffingskorting en dat is al vanaf 1-1-2015. Met de wetswijziging doen ze de deur nu helemaal dicht voor mensen die toch heffingskorting vragen.

  • erik kuijpers zegt op

   Ik schreef “Wie buiten Nederland woont heeft ingaand 2019 geen recht meer op het belastingdeel van de heffingskorting. “. Laat ik dat nuanceren: dit is voor de heffing van LOONbelasting.

   In de inkomstenbelasting geldt of je een kwalificerende belastingplichtige bent. Dan heb je wel recht op heffingskorting als je woont in een van de aangewezen landen, en er zijn nog twee voorwaarden.

   Thailand is geen aangewezen land, voor de volledigheid.

 4. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  PS .
  Volgens mij doet de SVB het nu automatish, voor de mensen die uitgeschreven zijn uit Nederland.
  Of ze wel of niet belasting aangifte doen.
  Want er zijn mensen met alleen AOW of een klein pensioen die toen geen belasting aangifte hoeven te doen.
  Dus nooit gedaan hebben.
  Vind het wel sneu voor deze personen nu.
  Ik heb altijd aangifte moeten doen.
  Hans

  • edo zegt op

   Heb dus ook een bezwaarschrift ingediend tegen deze verspreiding
   en nog vele andere bezwaarschriften

 5. Henk zegt op

  Hallo Gert,
  Zoals SVB aangeeft is dit een wetswijziging miv 01-01-2019 en heeft in dit geval niet te maken met de hoogte van het inkomen. Wat Willem zegt over de afbouw is trouwens wel terecht.

  Door de wijzigingen per 1 januari 2019 zijn er vanaf dat moment, voor de heffingskortingen, drie categorieën:
  1) Inwoner van Nederland:Recht op belastingdeel van de heffingskortingen
  2) Inwoner van EU/EER/Zwitserland/BES-eilanden:Recht op belastingdeel arbeidskorting
  3) Inwoner van ander land:Geen recht op belastingdeel heffingskortingen

  • ruud zegt op

   Er staat niet, dat de wetswijziging van 2019 was.
   Er staat, dat ze vanaf 1-01-2019 de heffingskortingen niet meer toepassen.
   Wat, of wanneer die wetswijziging was wordt verder niet op ingegaan.

  • theoS zegt op

   4) Binnenlands belastingplichtig = Recht op heffingskorting.

 6. Henk Hollander zegt op

  Als je uitgeschreven bent in Necerland heb je sinds 2015 geen recht meer op welke heffingskoring of aftrek post dan ook. Aangezien de SVB die heffingskoring wel yoepast (ten ontechte dus) kun je betalen na je belastingaangifte. Dit verandert dus nu. Geen aftrek mee door de SVB en dan ook geen aanslag meer achteraf.

 7. Henk zegt op

  Als niet-inwoner van Nederland ga je meer inkomstenbelasting (en dus ook loonheffing) betalen vanaf 1-1-2019. Het belastingdeel in de heffingskortingen is straks niet meer toe te passen voor niet-inwoners van Nederland.

 8. Jan zegt op

  Vreemd. Ik heb dit bericht niet ontvangen. Had het jaar 2017 voor het eerst pensioen ( en AOW) en werd dit jaar verrast met een belastingaanslag van €3000. Dan maar liever wat minder per maand en geen naheffing.

  • Christina zegt op

   Loonheffing als je AOW en pensioen hebt laat je het toepassen op het hoogste bedrag.
   Of je laat het niet toepassen op beide. Dit advies kreeg ik van mijn belasting consulent.
   De mogelijkheid bestaat dat je dit alsnog kunt laten toepassen je staat dan niet voor verrassingen achteraf.

 9. ruud zegt op

  Wat de brief alleen maar zegt, is dat de heffingskorting, die waarschijnlijk onterecht werd toegepast, niet meer plaats zal vinden in 2019.
  Als u officieel in Thailand woont, hebt u namelijk geen recht meer op die heffingskorting.
  Als u al langer in Thailand woont, zou ik er rekening mee houden, dat u wel eens een navordering van de belastingdienst zou kunnen krijgen als die heffingskorting onterecht wel is toegepast in het verleden.

 10. John D. Kruse zegt op

  Hallo,

  ik heb zoals velen dezelfde brief gekregen en reken er maar op dat het voor allen geldt die een heffingskorting hebben genoten. Heb er twee Tweets aan gewijd. https://twitter.com/JohnDKruse.
  Leefde voor Thailand 10 jaar in Spanje. Geen premies moeten afgedragen, dus nu 20 % minder en zo wordt het verhoudingsgewijs nog nijpender. Zoals gelezen op Internet zouden de AOW-ers er in 2019 pakweg 175 Euro per maand bij krijgen, maar dat moet door de lLB heffing vanaf 1 januari grotendeels weer worden ingeleverd. M.i.v. 2021 wordt het nog minder rooskleurig. Dat is wat ik er van maak!

  Groet,

  John D. Kruse

  • Lammert de Haan zegt op

   Dat klopt voor een deel John D. Kruse.

   Bij wonen in Thailand vindt er geen inhouding plaats voor wat betreft de premie volksverzekeringen doch enkel de loonbelasting. Dus i.p.v. 18,65% in de eerste schijf bedraagt de inhouding slechts 8,9%.

   Uit het Belastingplan 2019 blijkt al wel dat de loonbelasting in met name de eerste schijf de komende jaren tamelijk fors omhoog gaat: van 8,9% voor 2018 naar 9% voor 2019 en 9,4% voor 2020 en 2021.

   Heb je recht op heffingskortingen dan wordt deze stijging inderdaad gecompenseerd door ook een stijging van de heffingskortingen, maar woon je buiten Nederland dan heb je als “surrogaat” Nederlander enkel te maken met het hogere belastingtarief.

   Vanaf 2021 wordt een soort van vlaktax ingevoerd en worden de eerste twee schijven samengevoegd tot één schijf, waarvoor een tarief aan belasting geldt van 9,4%.

   Geniet je, naast je AOW-uitkering ook nog van een redelijk bedrijfspensioen en waardoor je in het huidige systeem boven de € 20.142,– (2e schijf) uitkomt, dat gaat over het meerdere ook het tarief van 9,4% gelden i.p.v. de huidige 13,20%.

   • edo zegt op

    Vlgs oeso modelverdrag is de fictieve woonplaats van belang en niet de nderlandse wetgeving
    artikel 5 en 7 dus een combinatie ervan
    zie ook artikel 27 internationale verdragenrecht

    • Ger-Korat zegt op

     Het OESO-modelverdrag zelf heeft geen juridische waarde, een persoon kan zich dus niet beroepen op het verdrag. Ook indien het belastingverdrag tussen twee landen gebaseerd is op het OECD-verdrag, kan een inwoner zich niet beroepen op een andere tekst in het OESO-modelverdrag, slechts het verdrag tussen beide landen heeft rechtskracht

     • edo zegt op

      men vergeet het internationale verdragenrecht erbij te halen – is dit niet voor niks waar nederland zijn handtekening geplaatst heeft en zie ook grondwet artikel 98

      • edo zegt op

       ik bedoel artikel 94 grondwet en artrikel 27 internationale verdragenrecht
       en art 3.111, lid 6 , 14 , 20, 25 oeso model verdrag

       • Lammert de Haan zegt op

        Beste Edo,

        Gelukkig is in jouw tweede bericht artikel 98 van de Grondwet en handelend over de krijgsmacht, vervangen door artikel 94. En toch sla je de plank ook nu nog steeds volledig mis.

        1. Jij kent de strekking en reikwijdte van het OESO-MODELverdrag niet;
        2. Je kent al evenmin de arresten van het Europese Hof van Justitie, waarin geconcludeerd werd dat een verschil in behandeling binnen het belastingrecht is toegestaan, mits dit is gebaseerd op het territorialiteitsbeginsen.

        En van dit laatste is m.b.t. het recht recht op heffingskortingen duidelijk sprake.

        • edo zegt op

         Beste lammert de haan en toch heeft het hoge gerechtshof over fictieve woonplaats waar men belasting moet betalen anders beslist

        • edo zegt op

         over de eu regels hoor ik niemand iets zeggen
         de regering is niet voor niets diverse keren op de vingers getikt door brussel

 11. Maryse zegt op

  Ik kreeg ook zo een soort brief van de SVB en deed navraag bij mijn belastingadviseur in NL die tevens mijn belastingaangifte doet. Zijn antwoord was als volgt:

  “Je hebt als inwoner van Thailand geen recht op kortingen. Dat is al jaren
  zo. Dat het via de AOW eerder wel is toegepast is feitelijk al ten onrechte
  gebeurd. In de aanslag 2017 is ook geen korting verleend. Dat is de reden
  dat er bijbetaald moest worden.”

  Ter informatie.

 12. Andre zegt op

  Beste, dit is wel weinig info die U van U zelf geeft.
  Bent U geemigreerd met alles of heeft U nog diverse rompslomp in Nederland of reist U heen en weer of bent U 4/12 in Nederland?.
  Zonder enige info kunnen mensen niet reageren of vaag reageren omdat ze niet weten waar het om gaat.
  Ik wens U alsnog veel sterkte toe maar ook U weet dat er veel gaat veranderen ten nadele van de pensionada’s, helaas.

 13. theoS zegt op

  Deze brief heb ik ook ontvangen. Ik ben van mening dat ik als binnenlands belasting plichtige en belastinbetaler aan Nederland recht heb op heffingskorting. Heb zojuist een e-mail naar de SVB gestuurd daarover. Ik leg mij niet hierbij neer.

  • erik kuijpers zegt op

   Theo S als jij binnenlands belastingplichtig bent dan krijg je de heffingskortingen als jouw inkomen en omstandigheden aan de eisen voldoen.

   Ben je buitenlands belastingplichtig dan zijn er voorwaarden; woon je in Thailand dan voldoe je niet aan die voorwaarden. Dat is al vanaf 1-1-2015 zo.

   Protesteren bij de SVB is zinloos, bij de belastingdienst ook. Wetten worden door het parlement gemaakt en gewijzigd dus daar moet je zijn. Al geef ik je geen enkele kans op succes.

  • Ger-Korat zegt op

   Een definitie is een samenvattende omschrijving van de kenmerken van een begrip, zodat het niet met een ander verward kan worden.

   Dus verdiep je eens in de definitie van binnenlandse belastingplichtige en buitenlandse belastingplichtige. En nee het heeft niets met nationaliteit te maken maar voor de Belastingdienst waar je woont en/of je inkomsten hebt.

  • Joseph zegt op

   Dat is nog maar de vraag, geen aangifte meer
   We hadden tot 2015 het keuzerecht
   Dat is nu kwalificatie binne de EU
   Helaas kunnen wij er in thailand geen gebruik van maken
   In mijn ogen een ontrechtvaardige regelgeving .
   Ik had altijd zorgkosten van ongeveer 6000 euro ( medicijnen en dokters/ ziekenhuis kosten )
   Dus sinds 2015 een grote aderlating .
   Maar tja belasting zegt is niet ons probleem wij passen regelgeving toe.
   Eigen keuze en wonen in goedkoop land is onzin,
   Thailand is soms duurder dan in Nederland buiten dat heb je hier verplichtingen aan vrouw en kind,
   Dus niet ff terug naar Nederland ,
   Voor 80 + een niet eenvoudige zaak

   Owww en zie de daling van de Euro, maar dat is een andere zaak
   Groetjes

   • ruud zegt op

    In het verleden, was er in Nederland een vrijstelling voor het in Nederland belastte inkomen en in Thailand een vrijstelling voor het in Thailand belastte inkomen.(voor zover opgegeven)
    Dat was ook geen eerlijke situatie lijkt me.
    Die vrijstelling in Thailand bestaat nog, alleen heb je daar voor je AOW niet veel aan.
    In Nederland vrijgestelde inkomsten profiteren daar echter wel van.

 14. will zegt op

  is het bedrag van de heffingskorting ong 100 euro netto per maand of per jaar?

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Will,

   De heffingskortingen bestaan uit twee delen, nl. het belastingdeel en het premiedeel.Afhankelijk van jouw situatie zou je, bij wonen in Thailand, tot en met het belastingjaar 2014 en bij keus voor behandeling als binnenlands belastingplichtige, recht hebben op enkel het belastingdeel. Uitgaande van de voor 2018 geldende normen bedraagt dit belastingdeel voor AOW-gerechtigden maximaal:
   a. algemene heffingskorting € 552,–;
   b. ouderenkorting € 677,–;
   c. alleenstaande ouderenkorting € 202,– is
   d. totaal € 1,431,–.

   Als je wilt weten wat het afschaffen van de heffingskortingen ingaande 2015 bij wonen in o.a. Thailand voor jou betekent, moet je dit op een andere manier benaderen. Ga dan uit van 8,9% loonbelasting (oplopend naar 9,4% in 2020 e.v.) van je AOW-uitkering, eventueel verminderd met de inhouding van loonbelasting zoals die nu al plaatsvindt.door de SVB.

   Als vuistregel hanteer ik altijd een verlies aan AOW-uitkering van ruim 1 maand AOW per jaar, nl. 8,9% x 12 is 106,8% van één maand AOW-uitkering.

 15. Joseph zegt op

  Zeg maar per maand of meer

 16. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Will, bij mij was het 2016 100,50 euro per maand
  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website