Ik ben nu rond de 40 jaar en heb reeds een jaar een relatie met een Aziatische vrouw. Relatie gaat vrij goed, we hebben mekaar reeds 4x gezien. Deze maand is zij naar België geweest voor een ganse maand ook dit verliep zeer goed. Zowel op cultureel vlak als taalvaardigheid verloopt het prima. We waren de hele maand steeds bij elkaar.

Gisteren vertrok zij weer naar haar geboorteland (Filippijnen). Ik voel mij echter zo leeg en zo moedeloos, het huis is leeg bij manier van spreken. Het is echt een gemis. We gaan mekaar pas terug zien in de maand november, toch een 5 tal maand. We zien mekaar dagelijks wel via Skype en Facebook maar dit is toch ook niet echt ideaal, je verwacht toch meer in een relatie.

Voor ze naar België kwam vond ik dit allemaal niet erg en kon ik daar perfect mee leven, maar nu denk ik hier toch heel anders over. Als ik aan de toekomst denk word ik er helemaal niet blij om. Wat gaat dit geven trouwen en hoelang gaat het duren voor we definitief bij elkaar zijn, 1 jaar is eigenlijk niets. Het duurt nu haast al een half jaar voor we mekaar terug zien. En het leven gaat door we worden er niet jonger op.

Dan spreek ik nog niet eens over de administratie die er bij komt kijken en waar ik haast geen kaas van heb gegeten. Zij heeft een mooie job, gaat ze dit zomaar moeten opgeven om hier in Belgie helemaal niets te hebben of een veel lagere job te moeten uitoefenen in het beste geval. Zij ziet dit allemaal wel goed zitten maar ik ben er toch wel iets realistischer in. De relatie beëindigen omdat het verstand iets anders zegt dan het hart, tja daar heb ik dan ook de moed niet voor.

Ingezonden door Steven

11 reacties op “Lezersinzending: Lange afstandsrelatie toch moeilijker dan gedacht.”

 1. Stan zegt op

  Steven, uw inzending bevat niet zichtbaar een vraag. Wel lees in tussen de regels een grote schrik voor de onzekerheden van de toekomst.
  Of is het een gebrek aan zelfzekerheid? Je hebt het administratief toch voor elkaar gekregen dat zij een maand naar België kon komen?
  Uw diep verlangen om de huidige eenzaamheid te doorbreken zal je zeker ook in staat stellen om de administratieve uitdaging aan te gaan om een langdurige verblijfsvergunning te bekomen! Dit is voor de meeste lezers onder ons ooit ook een uitdaging geweest waar ze “geen kaas van hadden gegeten”…
  Uw partner heeft minder twijfels en wil zelfs een lagere job uitoefenen? Ik vermoed dat zij de Engelse taal goed beheerst als Filipijnse? Mits avondles kan zij zich verder bijscholen zodat er meer keuze tot werkgelegenheid is. Ik zou zeggen: ga ervoor!

 2. Stan zegt op

  Steven, uw inzending bevat niet zichtbaar een vraag. Wel lees in tussen de regels een grote schrik voor de onzekerheden van de toekomst.
  Of is het een gebrek aan zelfzekerheid? Je hebt het administratief toch voor elkaar gekregen dat zij een maand naar België kon komen?
  Uw diep verlangen om de huidige eenzaamheid te doorbreken zal je zeker ook in staat stellen om de administratieve uitdaging aan te gaan om een langdurige verblijfsvergunning te bekomen! Dit is voor vele lezers onder ons ooit ook een uitdaging geweest waar ze “geen kaas van hadden gegeten”…
  Uw partner heeft minder twijfels en wil zelfs een lagere job uitoefenen? Ik vermoed dat zij de Engelse taal goed beheerst als Filipijnse? Mits avondles kan zij zich verder bijscholen zodat er meer keuze tot werkgelegenheid is. Ik zou zeggen: ga ervoor!

 3. luc zegt op

  Haha , philipijnse Ben al veel naar dat land geweest maar verblijf nu toch in thailand en spreek vlot thais.Ge hebt het toch kunnen regelen dat ze 1 maand naar belgie kon .OK Zeer goed .Maar als ge beiden op elkaar verlieft bent zijn daar totaal geen problemen mee dat ze voorgoed bij u is in belgie ofwel haar land. Philipijnen , daar verdient ze veel geld ? blijkbaar .Maar hoe ? Het zit daar ook vol met koreanen die 8000 pesos per dag betalen aan hun ??? Dus ??? Thailand is totaal andere mentaliteit : en die spreken meestal rechtuit als ge zelf zo spreekt en weet ge direct waar ge staat .Philipijnen draaien rond de pot en ge weet nooit juist hoe en wat En in belgie willen ze trouwen on belgse nationaliteit te krijgen , maar eens getrouwd ??? Meeste scheiden later en een leren kennen die meer geeft dan u : Zijn ze weg bij een ander. Thailand zou ook kunnen maar meestal niet of ze gaan het u zeggen en nie rond de pot draaien. En in thailand als ze het voor u hebben speelt geld geen rol , maar iedereen werkt om te verdienen en goed leven te leiden maar niet enkel om alleen geld. Dus verstand gebruiken en als het van beide kanten gemeend is weet ge dat direct ZEKER.

  • rori zegt op

   Wat een vooroordelen tav pinays. Ik heb mijn werk en prive gewerkt in ZO-Azie en gewoond. cq woon daar regelmatig nog steeds.
   Om onderscheidt te gaan maken tussen pinays en thaisen is het zelfde als onderscheidt makentussen noren en spanjaarden.
   Ik ben 17 jaar getrouwd geweest met een pinay. We zij elkaar ontgroeid doordat ik voor mijn werk soms 3 a 6 maanden niet huis was. Een Thai en Pinay of Vietnamees werken vanuit een andere gedachte. De andere NIET kwetsen. Een Thai die zegt waarop het staat is net zo zeldzaam als een gouden tientje van 1835.
   Men wil niet trouwen. Men wil zekerheid en liefde. Meestal scheiden vanwege geld? Hmm wta gebeurt er met laten we zeggen eu burgers in het algemeen. 1 op 4 huwelijken eindigt in een scheiding. Dus wat en hoe?
   Oh ik zie het het verhaal is cynisch bedoeld. Een thaise die NIET om het geld trouwt? Oh ik ken genoeg belgische en nederlandse vrouwen die ook alles voor geld doen.
   Zeker mijn buurvrouw. Iedere dag een ander duur merk auto voor de deur. Maar ja zij is niet getrouwd en heeft een plastic voorgevel.

 4. rori zegt op

  Hmm ik noem je verhaal drempelvrees.
  Ik kan niet geheel volgens het belgisch immigratiesysteem praten maar wel vanuit het Nederlands gegeven. Belgie is als ik het snel scan globaal hetzelfde.
  Nederland: MVV aanvragen na examen. Wachten op toestemming of afwijzing maximaal 1 jaar maar vaak binnen 6 maanden geregeld.
  Op basis hiervan kan zij eigenlijk onbepaalde tijd in Nederland verblijven bij de partner mits aan de voorwaarden word voldaan.
  1. Eigen woonruimte aanvrager
  2. Voldoende inkomen aanvrager
  3. Behalen inkomexamen immigrant cq vriendin
  4. Halen inburgering binnen 3 jaar

  Ik weet niet of het helemaal klopt maar dat is via ministerie buitenland en vreemdelingen zaken te achterhalen.
  https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Pages/home.aspx

  Als U van haar houdt en U het ziet zitten om met haar een langdurige en verdere relatie aan te gaan wat houdt U en haar tegen om gewoon de procedure op te starten? Dan kan zij vanaf globaal December gewoon bij U in Belgie blijven.
  Vraag Uzelf eerst in alle ersnt af wil ik met haar verder tot mijn dood? Wat is nu 1 jaar als U 40 bent? De helft van een mensenleven gemiddeld heeft U achter de rug. 39 jaar zonder haar. Dus 1 jaar meer of minder??? Wat is het probleem? Ga ervoor of niet.

 5. rori zegt op

  Liefdesvrees of koudwatervrees?

  Waarom niet gewoon een procedure opstarten voor permanent verblijf?
  Dit in plaats van 1 maand. 3 maanden is ook mogelijk.
  3 maanden op en af. Heb ik ook gedaan in het begien.
  De procedure staat op internet http://www.agii.be/thema/je-bent-familielid-van-een-derdelander/de-derdelander-heeft-onbeperkt-verblijfsrecht-in-belgie/je-bent-echtgenoot-of-gelijkgesteld-partner-van-een-derdelander-met-onbeperkt-verblijfsrecht/welke

  Gewoon de stap nemen. Niet wikken en wegen maar doen. Je bent 40 een MVV procedure kost 6 maanden en daarna kunt U bijna onbeperkt samen blijven mits aat de voorwaardenword voldaan.
  Belangrijkste zijn eigen woning en voldoende inkomen.

  Veel succes. Oh voordeel filippina tv thaise ligt vooral in de cultuur en de taal op basis van RK en engels al voertaal.

 6. George zegt op

  Ik kreeg binnen een maand bericht van de IND dat een MVV werd afgegeven en mijn partner een afspraak kon maken bij de ambassade in Manilla, Paspoort met visum in 10 dagen retour. Intussen een afspraak CFO geboekt in CEBU op vrijdag voor het Thaise deel binnen twee maanden alles geregeld. Trouwen hoeft niet maar een goed samenlevingscontract is zorgzaam voor beide partijen. Bij een kinderwens zou ik pas trouwen. Let op voor verborgen schulden zoals paspoort dat er al is maar niet betaald i.v.m. OFW naar buitenland. Of een inschrijving bij een bureau om naar het Midden Oosten te gaan dat een schuld oplevert met een hoog percentage.

 7. Rob V. zegt op

  Een relatie op afstand is niet makkelijk, het gemis van een knuffel of een kus, een simpele aanraking of gewoon gezellig samen zijn. Voelen de korte bezoeken samen goed dan zou ik zeker voor de migratie procedure gaan. Op dit blog staan dan wel een handleiding voor kort verblijf voor B & NL, voor immigratie alleen een handleiding voor Nederland. Kan die rare snuiter van een auteur ook niets aan doen, Hollanders…

  Zolang er geen Vlaming een dossier op stelt zul je het moeten doen met de info van o.a. DVZ en Kruispunt (Agii.be). Als een visum kort verblijf gelukt is moet migratie ook wel lukken. Wat je ook doet, veel succes! Vooral voor haar zal het in het begin niet meevallen. Migratie is niet niks, de taal leren, een job vinden, nieuwe sociale contacten leggen (en oude die verwateren, familie ook niet meer om de hoek). Maar als jullie verzot op elkaar zijn kun je bergen verzetten!

 8. koen zegt op

  Ik zal proberen kort mijn wedervaren te schetsen:
  Ik ben Belg en werkte/woonde drie jaar in Frankfurt (D). Ik leerde daar een Keniaanse au-pair girl (1 jaar Schengen visum) kennen. We hebben haar visum 2 x 1 jaar kunnen verlengen wegens “studeren Duitse taal”. Na drie jaar lukte dat niet meer, maar wilde ik ze toch verder helpen – geen liefde maar wel genegenheid uiteraard als je drie jaar samenwoont- en is ze mee naar België kunnen komen via “wettelijk samenwonen”. Men spreekt soms van schijn “wettelijk samenwonen”, maar liefde is geen voorwaarde. Broer en zus kunnen ook wettelijk samenwonen, maar naar de buitenwereld toe waren wij een koppel. Wettelijk samenwonen kan als je relatie kan bewijzen (e-mails, vliegtuigtickets, foto’s, etc) van minstens 1 jaar, meen ik (of was het twee jaar? Google it).
  Na 5 jaar integratie kan zij onder gemakkelijke voorwaarden Belg worden (dubbele nationaliteit): taal spreken, verenigingsleven, minstens 300 dagen of zo gewerkt. Zij heeft hier een diploma en rijbewijs gehaald en werkt. Nadien is ze iemand tegengekomen, hebben wij het wettelijk samenwonen stopgezet, ze is nu in BE getrouwd en heeft een kind.
  Nu zit ik min of meer in jouw schuitje. Ik ben twee jaar terug op datingsite op zoek gegaan naar relatie in Thailand, omdat ik over drie jaar wil emigreren naar Thailand (ben 54 jaar, dus “retirement visum”), niet naar Nairobi! We hebben eerst 6 maanden Skype en het laatste jaar ben ik 5x naar Thailand gereisd. Volgende week ga ik terug voor drie weken en mijn vliegticket voor augustus ligt ook al klaar. Lange afstand met dagelijks Skype en Whatsapp lukt bij ons, maar er zit dan ook nooit veel meer dan 2 maanden tussen. Zij werkt in real estate en ik wil absoluut weg uit BE, dus wij gaan samenwonen in Thailand (BKK – Hua Hin) als alles goed blijft verlopen waar ik vertrouwen in heb. Ben trouwens een huis aan het kopen (leasehold), op mijn naam.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!

 9. peter zegt op

  ok je voelt je nu dus eenzaam, omdat je een geweldige tijd in België hebt doorgebracht met haar. Je bent nu dus echt verliefd. Das mooi man !! En nu verder ?
  Zij wil in België komen wonen en en dan evt lager werk doen? Ok zij wil; offeren blijkt om bij jou te zijn. Weet niet wat haar werk nu is of dat van jou. Wil je je werk blijven doen en dan zij haar nieuwe werk in België? Wil je emigreren naar de Phils en dan daar wat gaan doen en zij haar eigen werk ? De Phils zijn flexibeler dan bv Thailand, waar je bijna niets mag doen. De Phils zijn mooi.K heb er wel het eea van gezien.
  Tja je kan trouwen, wat jezelf wilt Het is geen garantie voor de toekomst. Daar weet ik alles van. Je vrouw kan zomaar veranderen. Echter moet je hier vanuit gaan ? Je kan bij trouwen natuurlijk op huwelijkse voorwaarde trouwen. Ik denk zeker een optie om uit te voeren. Scheelde bij mijn 2e huwelijk aanzienlijk, had immers eigen huis. Het bleek van mijn zijde een giga fout, echter niet de huwelijkse voorwaarden !
  Je bent pas 40 (das jong), hoewel ik je insteek begrijp. EN je leeft maar een keer en soms moet je er voor gaan, echter zeker niet als een blinde kip. Hou bepaalde zaken in het oog. En zelfs dan nog kan je verrast worden. Mensen zijn mensen en je weet nooit wat er werkelijk gedacht wordt.
  Ik had vanaf 2007 een relatie met een Philse en dacht dat ze wel echt ervoor zou gaan, maar liep keihard op de klippen na 6 JAAR. Zaken, welke heimelijk speelden. Lang verhaal.
  Zoals ik zei, nooit geen garanties wat relaties betreft. Maar niet geschoten altijd, mis.
  Er zijn zoveel verhalen (ken er wel een paar), maar hoeven niet op jouw te slaan, jij geeft je eigen draai eraan en ik hoop voor je dat het de goede is. De toekomst is in jouw handen. Bekijk de mogelijkheden, niet alleen vanuit het hart maar ook praktisch. Je kan het in boxjes bedenken, maar ook daar buiten.
  Vergissen is menselijk en dan zal je weer moeten herzien bij errors, en dat noemt men dan leven.

  • rori zegt op

   sluit me hier helemaal bij aan. nooit geschoten altijd mis. je doet levenservaring op en 40 jaar wat een jaren alleeen en nu 40 met een lieve pinay erbij. doen waarom niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website