Koopervaring SSD met Lazada

Door Rembrand van Duijvenbode
Geplaatst in Achtergrond, Lezersinzending
Tags: , , ,
20 november 2020

Recentelijk heb ik bij Lazada een SSD (Solid State Drive) gekocht en moeten retourneren omdat ik het niet kon gebruiken. In deze bijdrage vertel ik u over mijn koopervaring en hoe/waarom u uw iets oudere laptop sneller en veiliger kunt maken.

Velen van ons hebben wellicht niet het (aller)nieuwste model laptop en zijn ontevreden met de prestatie en veiligheid van het apparaat. Zo heb Ik twee laptops: een grote en een kleine van het merk Asus. Mijn “grote” met z’n 17” scherm kocht ik zes jaar geleden voor ongeveer ฿ 42.000 voornamelijk om foto’s en video’s mee te bewerken en ik noem haar nu maar even “Bertha”. Deze laptop met Windows 10 heeft één kleine 128 GB SSD om vanaf te starten en één grote 1000 GB HDD (Hard Disk Drive) om documenten, muziek, foto’s en video’s op te slaan. Mijn “kleine” met 11.6” scherm kocht ik drie jaar geleden voor ongeveer ฿ 9.000 en gaat vooral mee op reis en ik noem haar nu maar even “Elfje”. Zij heeft een 500 GB HDD.

Hoe snel uw laptop werkt hangt af van de software, de processor, het werkgeheugen en soort opslagmedium. Veelal ligt de snelheidsbeperking in het opslagmedium en daarom loont het zich om te bezien of de HHD niet vervangen kan worden door een SSD, vooral omdat de laatste jaren de prijzen van SSD’s aanzienlijk gedaald zijn. Genoeg reden voor mij om in mijn laptops de HDD’s te vervangen door SSD’s. Een SSD is feitelijk een drager met alleen maar computerchips en een HDD is een snel ronddraaiende schijf waarop data wordt geschreven. Een SSD is zeg maar ongeveer 15 keer sneller dan een HDD, maar het hangt wel af van de grootte en snelheid van de buffer in zo’n SSD. Gewoonlijk is vijf à zes procent gereserveerd voor de controller/buffer en een 1000 GB SDD geeft daarom ongeveer 950 GB aan opslagruimte.

Stap 1: vervanging van kleine SSD in Bertha en HDD in Elfje

Hiervoor kocht ik twee 500 GB 860 Samsung EVO SSD’s. Samsung heeft speciale Data Migration software waarmee u een 1:1 kopie van de te vervangen schijf kunt maken. Zeg maar een kloon. Daarvoor hebt u dan wel een zogenaamde “Sata to USB” kabel nodig en voordat u de computer openschroeft maakt uw deze klonen. Dus op de oude 128 GB-opstartschijf van Bertha staat nu precies hetzelfde als op de kloon buiten de laptop. Voor Elfje geldt hetzelfde. Vervolgens worden Bertha en Elfje geopereerd en worden de schijven uitgewisseld. Bertha heeft een speciale klep waarachter de schijven zich bevinden, maar Elfje onderging een grote operatie waarbij alle schroeven in haar buik losgemaakt moesten worden om toegang tot haar ingewanden te geven. Beide zijn succesvol geopereerd en startten zonder mankeren. Bertha start nu in 20 seconden en Elfje kreeg vleugels start nu in 30 seconden in plaats van in drie minuten.

Stap 2: vervanging van de HDD in Bertha

De SSD’s van Samsung zijn de duurste op de markt. Op YouTube zag ik een aantal vergelijkingen tussen Samsung en Crucial en de conclusie was dat ze beide even snel zijn, beide vijf jaar garantie hebben en men dus voor de goedkoopste zou moeten gaan. De prijs voor de Crucial 500MX 1TB (1000 GB) ligt op ฿ 3.600 en voor Samsung 860 EVO op ฿ 4.500 en ik koos dus voor de Crucial SSD. Toen ik echter de Crucial met de “Sata to USB” kabel op Bertha aansloot werd deze door Bertha niet gezien. Heeft Bertha misschien makken of is er iets anders aan de hand? De twee Samsungs werden eerder zowel door Bertha als door Elfje zonder gemor herkend. In Bertha’s Device Manager werkten alle apparaten zonder fouten en ook de Troubleshooter kon geen fouten vinden. Ook Elfje kon de Crucial SSD niet vinden. Dus dan maar met de leverancier contact opnemen voor hulp.

Stap 3: contact met leverancier en afhandeling van het retour/geldteruggave proces

Via chat met de leverancier Legend: “Dear Legend, Today I received the Crucial 1 TB 500 MX SSD. Unfortunately, my Asus laptop doesn’t recognize this disk”. “Please tell me what to do”. Na twee uur krijg ik een vraag als antwoord: “hi, did you initialized the drive?”. Ondertussen had ik op de Crucial website gelezen dat bij het klonen van een schijf, het initialiseren niet nodig is. (Initialiseren tov formatteren: stel een nieuwe weg wordt aangelegd en is afgesloten met een hek. Initialiseren kan je zien als het weghalen van het toegangshek en formatteren met het tekenen van de lijnen waar op de weg gereden mag worden). Dus antwoord ik met “Nee” want ook voor de Samsung SSD’s heb ik dat niet gedaan. De firma Legend leest vervolgens mijn antwoord niet en support stopt dus hier en ik besluit tot terugzending van de Crucial SSD.

Daartoe moet een retourtoestemming aan de leverancier worden gevraagd en die moet dat binnen zes dagen toestaan. Legend doet vervolgens niets en het Lazada computersysteem grijpt in en staat de retour toe. Vervolgens kan men een retouretiket afdrukken en aangeven of het opgehaald moet worden of door de koper teruggezonden zal worden. Na ontvangst van de retour moet Legend binnen vijf dagen beslissen over de geldteruggave. Ook hier doet Legend vervolgens niets en het Lazada computersysteem grijpt weer in en staat de geldteruggave toe en na twee dagen wordt het bedrag bijgeschreven op mijn creditkaart.

Excuses en verwijt van de leverancier

Uiteraard schrijf ik een koopbeoordeling over het niet communiceren met de klant en over het niet actief afhandelen van de retour en geldteruggave. Ik geef uiteindelijk twee sterren omdat het goed verpakt was en snel toegestuurd was. De retourafhandeling en communicatie met de leverancier beoordeel ik als slecht.

Een dag later schrijft Legend mij: “Hi Rembrand, sorry we missed your message. You needed to initialize the SSD to see it. The drive that you returned is not faulty you just had to run disk manager to see it. I will make sure staff keep an eye on return approval and process but if you just initialized the SSD to begin with you wouldn’t have had an issue”

Mijn moeder zei altijd bij “als” excuses: “as is verbrande turf en daar kan je niks mee”.

Advies

Als u enigszins oudere laptop heeft, dan kan het vervangen van HDD’s door SSD’s voor u interessant zijn. Ik praat dan over laptops met een goed beeldscherm, voldoende RAM en werkend met de laatste software Windows 10. De lees- en schrijfsnelheid van SSD is veel hoger, ze gebruiken 3x minder energie, gebruiken zeven keer minder rekenkracht, zijn vier tot tien keer betrouwbaarder en zijn tien keer schokbestendiger dan een HDD. Het vervangen van een HDD kost u iets meer dan een uur, waarvan de helft voor het klonen van de data. De prijs van SSD’s ligt op ongeveer 4.5 Baht per GB, dus voor een 500 GB schijf betaalt u rond de 2.250 Baht. Als u uzelf niet vertrouwt om het zelf te doen, dan weet u nu ook dat de klus voor een goede computershop niet veel werk is.

Rating: 4.38/5. From 8 votes.
Please wait...

15 reacties op “Koopervaring SSD met Lazada”

 1. Evert zegt op

  Heb dit vorig jaar ook laten doen bij een computershop in BKK (Fashion Island voor de kenners).
  Mijn laptop van de Aldi, een Medion Akoya Intelcore I3, aangeschaft voor ± € 500 in 2012.
  Opstarten duurde een eeuwigheid en de harde schijf stond op het punt om compleet te chrashen. Mijn dochter heeft hem toen naar één van de vele shopjes gebracht in Fashion Island. Na een prijs afgesproken te hebben heb ik mee zelf er even mee bemoeid, alle data moest over gezet worden en dat was geen probleem.
  Na één uurtje kon ik hem weer ophalen en inderdaad, alle data netjes overgezet. Programma’s met licentie konden niet overgezet worden en de originele Windows 10 en ms office ook niet. Maar alles werkt perfect, zelfs netjes alle updates van Windows 10. Dit alles voor een prijs van thb 2250 voor een ssd van 512 gb.
  Dat alles officieel is betwijfel ik, maar het werkt en ik kan voorlopig ff voor uit. Hoop dat de Aldi dit jaar nog met een nieuwe actie komt.

 2. ruud zegt op

  Toen ik mijn harde schijf wegens leesproblemen van de schijf (linear read error – geen idee wat dat inhoudt) heb vervangen heb ik mijn data extern opgeslagen (dat lukte nog met een hoop haperingen) en de computershop gevraagd een ssd te installeren met alleen Windows en zonder allerlei ongevraagde software.
  Ik had geen zin om me erin te verdiepen hoe ik die schone installatie moest doen op een lege computer.
  (Hoe installeer je Windows zonder browser en hoe installeer je een browser zonder Windows?)

  Toen ik ‘s middags terugkwam voor mijn computer vertelden ze dat de computer nog steeds bezig was met copieren van de harddisc en dat ze niet begrepen, waarom dat zo lang duurde.
  Ik heb ze toen uitgelegd dat ik een schone Windows installatie had gevraagd, omdat een kloon maken van een haperende harddisc niet zo best werkt.

  Mijn computer is toen inderdaad aanmerkelijk sneller geworden.
  In het begin was het even wennen aan de veranderde snelheid waarmee schermen wisselden, maar nu zie ik dat niet meer.

 3. Lunghan zegt op

  Hallo Rembrand,
  Een goed te volgen verhaal, en ik denk voor veel mensen hier interesant ,(voor mij in ieder geval wel), ik koop ook heel veel op Lasada , dus ik kijk wel even uit waar ik koop.
  Ik heb een Acer 17 inch HD van een jaar of vijf , ik wil dit ook gaan doen , alleen weet niet wat en waar te bestellen of te kopen , wie weet toevallig een goede shop in Pattaya voor dit soort dingen?

  • Rembrand zegt op

   BestE (lung)han,
   Als je een vijf jaar oude laptop hebt, dan is zeker de upgrade van HDD naar SSD interessant;
   Of je het zelf wilt doen of laten doen hangt van je laptop af. Mijn Bertha heeft een klep waarachter de geheugenchips en schijven zich bevinden. Als dat bij jou ook zo is, dan kan je het heel goed zelf doen. De HDD schijf zit met vier schroeven aan twee geleiders vast, die op hun beurt op de computer vast geschroefd worden. De SSD Is qua afmeting precies even groot als een HDD en de schroefgaten zitten op dezelfde plaats.
   Koop alleen de Samsung 860 EVO SSD en niet de Samsung 860 QVO SSD. Met de Samsung Data Migration Software kopieer je 1:1 de hele schijf inclusief de Windows installatie en licentie. De combinatie Samsung SSD en migratie software is het beste dat op de markt is. Je kunt ook een grotere schijf kopen dan je nu hebt. Dan eenvoudig de schijven verwisselen en klaar ben je.
   Rembrand.

   • JosNT zegt op

    Beste Rembrand,
    Ook ik heb een oude laptop. Toshiba van 2014 i3, 8GB ram en HD 500GB. Een jaar geleden heb ik een USB stick met legale Windows 10 gekocht en een clean install gedaan (vroeger werkte ik met Windows 7). Nadien steeds de updates gedaan. Ik zou ook mijn HD willen vervangen door een SSD.

    Ik lees: ‘Koop alleen de Samsung EVO SSD. Met de Data Migration Software kopieer je 1:1 de hele schijf inclusief de Windows installatie en licentie’.
    Mijn vraag: is die ‘Data Migration Software’ ingebouwd op de SSD en zal ik geen problemen ondervinden met mijn andere legale software (waaronder MS Office suite)? Ik vrees namelijk dat bij updates zal verondersteld worden dat die programma’s gedraaid worden op een andere computer en ik licentieproblemen zal krijgen.

    JosNT

    • Ceesdu zegt op

     Dag Jos NT

     Het is niet moeilijk zelf Windows 10 op uw hd of ssd te zetten.
     Zoek met Google de” Media Creation Tool 20H2″. Ga naar de link, go microsoft en hij Windows wordt automatisch naar uw HD gedownload en setup

     Succes Cees

    • Rembrand zegt op

     Beste Jos,
     De Samsung Data Migration software moet je downloaden van de Samsung website en deze software werkt alleen met Samsung SSD’s. Andere merken SSD’s herkent die niet. Met de software maak je een 1:1 kloon van je oude HDD inclusief windows en alle programma’s. Na het klonen direct de oude HDD vervangen door de kloon SSD en alles start en werkt als tevoor. Ik heb o.a. Microsoft office, Adobe Lightroom en Photoshop, etc en alles werkte vanouds. De licenties kijken naar het nummer van de computer en niet van de harddrive.
     Je moet het klonen wel voorbeiden: eerst HDD scannen op fouten, internet en alle draaiende programma’s zoals virusprotectie, dropbox, onedrive, etc stoppen, HDD met behulp van de Samsung data migration software klonen naar SSD, na klonen laptop uit, Laptop open schroeven maar eerst batterij eruit en aan/uit 5 seconden ingedrukt houden, Laptop open schroeven, SSD vervangen en daarna omgekeerde volgorde.
     Je kan overwegen om een 1TB SSD te kopen, want ik kloonde in mijn Bertha mijn 128 GB schijf naar een 500 GB schijf zonder enig probleem.
     Rembrand

  • l.lagemaat zegt op

   Aan de Pattaya Thai (zuid) Tukcom 3e etage rechts.

   Achter Tukcom ligt Computershop 4 you: reparatie/verkoop onderdelen

 4. Ceesdu zegt op

  Het zou best kunnen dat u een Bios firmware update nodig had om de Solid state drive te kunnen zien. Als uw laptop 6 jaar oud is lijkt het mij geen luxe eens te kijken bij ASUS voor een update. Succes Cees

 5. Ceesdu zegt op

  Het zou zomaar kunnen dat uw Bios Firmware een update nodig heeft. Niet alle bios kunnen een ssd schijf van 1TB zien. Uw laptop is 6 jaar oud misschien eens kijken bij ASUS of ze een nieuwe Bios Firmware updat hebben voor uw laptop. Succes

  • Rembrand zegt op

   Beste Cees,
   Bedankt voor het advies. De specificatie voor mijn laptop geeft aan HDD/SSD 1000 GB en die gaat over de SATA bus. SATA III is backwards compatible met eerdere SATA versies. Omdat ik een 1000 GB HDD drive vervang door een 1000 GB SSD zou ik geen problemen met de BIOS moeten hebben, ook omdat de BIOS geen verschil kent in HDD en SSD. Wel in de SATa aansluiting. Maar als ik in de problemen kom, dan kijk ik er zeker naar.
   Rembrand

 6. Roland zegt op

  Beste Rembrand,
  Ik lees hier dat je goed op de hoogte bent van computertechnologie en meer bepaald over het omspringen met SSD schijven.
  Ik heb dienaangaande een paar vraagjes die de andere lezers hier wel niet zo direct zullen interesseren. Daarom mag ik u vragen of ik via email in contact kan komen met u?
  Mijn email adres is khun_roland@hotmail.com
  Het zou mij een welgekomen gunst zijn mocht ik contact kunnen leggen met u.
  M.v.g., Roland

 7. martin zegt op

  Ik koop alles bij JIB en deze heeft een garantie policy die wordt nagekomen.
  een keer een moeder bord teruggebracht welke defect raakte kort voor het einde van de garantie periode en werd na getest te zijn vervangen door een ander,
  Nooit problemen met dit bedrijf gehad,
  On line aankopen binnen 2 dagen binnen.

 8. Bob, Jomtien zegt op

  Lazada is alleen een tussenleverancier van vele fabrikanten. Daarom zie je ook zoveel verschillende prijzen voor dezelfde producten. De omschrijvingen van de producten zijn vaak misleidend of er wordt niet geleverd wat wordt afgebeeld en beschreven. Ik ben zeker geen fan meer van Lazada en zeker niet vanniet merkproducten. Wasmiddelen enzo OK maar fan, laptop etc zeker niet daar Lazada zelf niet garant staat. En als de leverancier wel terugneem maar niet terugbetaald zie dan maar je geld te krijgen van Lazada. Ik spreek uit ervaring.

 9. anna zegt op

  klonen gaat ook prima met minitool partition wizard(home editie) en is gratis


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website