Lezersinzending: Eindejaars belastingvoordeel Thailand

Door Rembrand van Duijvenbode
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
13 november 2020

(Boyloso / Shutterstock.com)

Het kan zijn dat je het bericht over het eindejaars belastingvoordeel Thailand heb gemist, maar als dat niet het geval is dan is het volgende bericht uit de Bangkok Post voor lezers interessant: www.bangkokpost.com/business/1998351/b30-000-tax-break-gets-nod

Aankopen tot een totaal van 30.000 baht in de periode 23 oktober t/m 31 december 2020 zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting 2020. Er moet een belastingfactuur met het belastingnummer en NAW gegevens van de belastingbetaler bij de aangifte worden overlegd.

Bepaalde goederen komen niet voor aftrek in aanmerking zoals o.a. Alcoholische dranken, Tabak, brandstof, etc. Het handigste is de Tax Identification Card bij de winkel te overleggen. Het voordeel hangt af van het marginale belastingtarief dat van toepassing is.

Ingezonden door Rembrand

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersinzending: Eindejaars belastingvoordeel Thailand”

 1. chris zegt op

  Een koekje van eigen deeg, noemen we dat in Nederland. Leuk voor de hogere en middenklasse.
  De overgrote meerderheid van de Thais betalen helemaal geen inkomstenbelasting (in 2015 slechts 3 van de 67 miljoen; je betaalt alleen als je meer dan 150.000 Baht per jaar verdient) en kunnen dus ook deze extra stimulans voor de economie niet aftrekken. Je kunt het dan ook bezwaarlijk een stimulans noemen.

  “Just three million Thais out of 67 million regularly pay income taxes.”(https://asiafoundation.org/2015/04/15/thailand-and-taxes/)
  https://www.thethailandlife.com/income-tax-thailand

  • Erik zegt op

   Chris, voor die 3 miljoen zou ik het liever een sigaar uit eigen doos noemen…. Als ik trouwens naar die foto kijk wordt het me ineens duidelijk waar de wereldwijde tekorten aan fluweelzacht wc papier vandaan komen! 🙂

 2. Tino Kuis zegt op

  Wel ja, de 5 procent rijke Thais krijgen een belastingverlaging wat later door alle Thais moet worden gecompenseerd.

  • Ger-Korat zegt op

   Dat de andere 95% moeten opdraaien voor de 5% klopt niet want niemand vraagt hen meer belasting in welke vorm dan ook af te dragen. Iemand die goed verdient wordt hier negatief neergezet maar het is juist positief want hoe meer mensen veel geld verdienen hoe meer belastinginkomsten voor de overheid hoe meer er leuke zaken mee betaald kunnen worden zoals bijvoorbeeld een hogere ouderdomspensioen of meer geld voor sociale projekten.
   Je kan het ook zo zien: 95% betaalt geen inkomstenbelasting en de 5% krijgen een korting op de inkomstenbelasting welke ze afdragen. Dat is het voordeel van meer verdienen want dan mag je ook meer belasting betalen maar je houdt uiteindelijk netto meer over, op zich niets mis mee om veel geld te verdienen want in Nederland wordt bijna een ieder belast en in Thailand maar een kleine groep. Komt ook nog bij dat een besparing van de inkomstenbelasting wordt gecompenseerd door de hoger opbrengst van de Thaise BTW, 7%, door de extra uitgaven. En als het wordt uitgegeven aan produkten welke in Thailand worden geproduceerd help je aan extra werkgelegenheid.

 3. Johnny BG zegt op

  Iedereen die jaloers op deze regeling is zou er voor moeten zorgen dat ze er zelf gebruik van kunnen maken. De overheid is al jaren bezig om meer mensen in het belastingsysteem te krijgen met het doel dat alles wat eerlijker verdeeld wordt. De mensen uit het zicht van de belastingdienst bedonderen de boel en dan is het weleens goed dat er iets recht getrokken wordt.

  • Erik zegt op

   Dat is niet echt genuanceerd, Johnny BG. Mensen maar even beschuldigen van het bedonderen van de boel!

   Je bent vergeten dat Thailand het stelsel kent van aftrekposten, persoonlijke vrijstellingen en een nul-% schijf en iemand van 65 of ouder komt snel aan een van betalen vrijgesteld inkomen van een half miljoen baht. Zie de berekening die Charly in dit blog heeft geplaatst kort geleden en ook anderen zoals Rembrand en Lammert de Haan. Komt nog bij dat een andere faciliteit van de Personal Income Tax het verschuiven van ‘inkomen’ naar ‘spaargeld’
   in het volgend jaar toelaat en gebruik maken van wetgeving valt bij mij niet onder ‘bedonderen’.

   Thaise arbeiders op minimumloon komen, ook als de partner meewerkt, niet snel aan dat half miljoen of men moet een vette overheidsbaan hebben. Ik ben er van overtuigd dat van die 64 miljoen mensen ‘uit het zicht van’ zoals jij dat noemt de overgrote meerderheid volstrekt legaal bezig is en niets verweten kan worden behalve dat ze arm zijn en moeite hebben rond te komen.

   Helaas zijn er altijd die wél de kluit bedonderen maar om nu maar iedereen die niet beschreven wordt voor de Personal Income Tax te beschuldigen van ‘bedonderen’ is mij een brug te ver.

   • Johnny BG zegt op

    Alle kritiek is leuk en aardig maar ken ook de realiteit.
    Er kan op persoonlijke manier en zakelijke manier handel gedreven worden. Persoonlijke handel via Lazada en Shopee vallen niet op want de focus ligt op btw afdragende bedrijven. Tot 1.8 miljoen omzet valt dat er ook buiten.
    Het hele spel van ontduiking speelt daar en gaat ten koste van de eerlijke spelers.

  • TheoB zegt op

   Beste Johnny,

   Zonder het mijn vriendin te (hoeven) vragen weet ik zeker dat ze graag zoveel zou verdienen dat ook zij van deze regeling gebruik zou kunnen maken. Maar met alleen 4 jaar ประถม (lagere school), omdat haar ouders verdere scholing niet konden betalen, waren en zijn haar kansen om ooit een inkomen en/of vermogen te hebben dat ruim boven de belastingvrije voet uitkomt nagenoeg nul komma nul.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website