Het begint met, nu ongeveer acht jaar geleden, een verblijf van ongeveer om de drie maanden in Thailand in een klein dorpje midden tussen te rijstvelden, niet ver van Khon Kaen. Op een van die keren staat mijn vriendin mij op te wachten met een baby in haar armen. Begon al te zweten voordat ik binnen was, ik snel hoofdrekenen. Gelukkig niet van mij.

Het verhaal was dat haar zoon een kortstondige relatie heeft gehad en dat de zoon is vertrokken naar Bangkok en de moeder van de baby met de noorderzon. Tot op deze dag van vandaag nooit meer iets van gehoord. Mijn vriendin zorgt voor onze vondeling vanaf eerste dag en eigenlijk zorg ik ook vanaf die dag voor beide. Nu acht jaar later zijn we begonnen met het bouwen van een huis voor drieën.

Het erf aan de rand van het dorp van mijn vriendin is zo groot als een voetbalveld. Een jaar of tien terug besloten wij om een muur laten zetten om het geheel, om zo slangen en ander kruipspul een beetje weg te houden.

Op het erf staat het (eigenlijk) te grote huis 15 x 15 meter. Grootste probleem bij een te groot huis: niet te koelen. Betalen 4.000 baht aan stroomrekening. We kiezen er voor een kleiner huis te bouwen, daarbij beter te letten op warmte-isolatie. Zelfde als in Nederland i.p.v de kou, de warmte buiten houden.

Ik kijk het erf rond en zeg daar is mooie plek om de eerste stok te grond in te slaan. Mis! Mijn vriendin zegt dat daar later haar dochter een huis gaat bouwen, en zo is het erf al onderverdeelt in kavels. Mijn tweede keus is geen probleem. Een beetje naïef vraag ik: moeten wij nog toestemming hebben om de bouwen? Zegt mijn vriendin: Van wie? De politie?

Nu weet ik wel iets van het bouwen van een huis, maar net als op school, je kan beter afkijken van iemand die er echt verstand van heeft. En zo zijn we gaan afkijken bij huizen in aanbouw. Wat mij opviel dat best veel gebouwd wordt. Terwijl mijn vriendin de vragen stelt over waar de materialen zijn gekocht en hoe duur het is. Neem ik de maten van verschillende huizen in aanbouw op mijn tekening aan.

 • De betonpalen van 3 meter lang 15×15 komen op a 560 baht pers stuk. Voor ons zou dat zijn 10.000 baht.
 • U profielen van ijzer voor dakconstructie komen totaal op 30.000 baht.
 • De dakplaten op kleur komen ook op 30.000 baht.
 • Arbeid om geheel samen te stellen 15.000 baht.

Voor dat geld heb je een begin van een huis en dak op palen, zonder de muren en de vloer. Met een beetje rondkijken hebben we te betonpalen voor a 500 baht weten te krijgen. U profielen heb veranderd in vierkant profielen zijn duurder maar sterker meerprijs 10.000 baht. Op mijn manier heb met paaltjes en touw de oppervlakte van het huis uitgezet 8×8 meter zonder de buitenkeuken.

Daarna gevraagd of de man die bij ons de muur om het erf heeft gemaakt nog leeft, zou mij kunnen helpen met het bouwen. Geen probleem. Nadat de materialen de zelfde dag dat ze gekocht zijn worden geleverd , kom die man al kijken met twee hulpen en ze beginnen gelijk mijn uitzetwerk te veranderen, was te dicht op de grens en er zou geen ruimte genoeg zijn voor de buitenkeuken.

Ik laat ze maar gaan. Zit van een afstandje te kijken in de schaduw van mangoboom. Ga weer terug naar Nederland en zie over drie maanden wel wat geworden is. Toezicht van mijn vriendin is veel beter dan mijn inbreng.

Ingezonden door Piet uit Rotterdam

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersinzending: Een keuze maken, geld op de bank sparen of huis bouwen”

 1. Harry Romijn zegt op

  Ik kijk altijd met stomme verbazing naar de fundamenten van Thaise huizen.
  – Enige sondering gedaan om de draagkracht van de bodem te weten te komen ? Nix.
  – Een dikke betonnen bekisting met een heel klein beetje staal-bewapening ? ? Sorry, maar.. zo goed als zinloos bij verzakkingen, als de bodem daar al geen draagkracht heeft.
  – Palen van 3 ( drie) meter ? ? Sorry, maar… ligt de grondweerstand al op 3 mtr diep , een stevige zandplaat of sterker ( = bedrock) ? Zo niet, is het weggegooid geld, want zakken die paaltjes langzaam door hun eigen gewicht de blubber in en gaat de zo goed als ongewapende bekisting breken, zie https://www.bangkokpost.com/print/613744.
  Dan nog heel dunne draagmuurtjes met liefst ook veel te dunne staal- of betonskeletwerk en… in de tempel gaan bidden als de betonnen vloeren omlaag klappen, alle bewoners plettend, als vlakbij een Thaise relatie in Ram Intra Soi 13 gebeurd is.

  Te veel stroomkosten naar de airco ? Daar zijn drie oplossingen voor:
  a) hitte niet op de muren laten vallen = schaduw creëren = overstekend dak. Zelfs een fijnmazig net gespannen boven… geeft al schaduw.
  b) reflecteren: meestal witte muur en folie op de ruiten. Idem dak. Eventueel ouderwets met luiken ( zie de Middellandse zee – toepassingen
  c) isoleren, vanaf een isolerende en reflecterende buitenschil ( Duitsers doen het al generaties), via een warmtegeleidingsweerstand in een ruimte tussen de muren ( = spouw vullen met…) tot als allerlaatste en minst zinvolle: een isolatiebekleding aan de binnenmuur, bijv geextrudeerd en branddovend polyethyleen. ( anders kijk je een keer het Grendfell Tower uit London effect.

  En ‘s nachts, als het buiten koeler is, via een tijdschakelaar de ventilatoren aan.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Piet is toch maar zijn verhaal aan het vertellen… Hij heeft een ervaring neergeschreven.

   ik lees zulke reacties, zoals de uwe, ook met stomme verbazing .. man, man, man

   • Harry Romijn zegt op

    Juist met dit soort verhalen hoop ik mensen te helpen een beter huis te kunnen bouwen of beter geïsoleerd, dus minders stroomverbruik en meer wooncomfort te laten bereiken. Geen afbrekende kritiek dus, maar mogelijk hulp.

 2. Danny zegt op

  Ben zeer geinteresseerd in het totale kostenplaatje dus incl de muren , badkamer, buitenkeuken en alle andere zaken die geld kosten. Ik ben nl ook van plan een huis te laten bouwen in de Isan voor mijn schoonmoeder met dezelfde afmetingen. Dus als je verdere info wil geven is dat van harte welkom

 3. brabantman zegt op

  4000 baht aan een stroomrekening? Voor een heel huis? Weet zo snel geen ander land waar je elke maand een dergelijk lage elektra rekening krijgt.

  • raymond kil zegt op

   misschien Nederland? Mijn electra rekening per maand voor een 2 onder 1 kapwoning 2800 bath per maand.

   • Harry Romijn zegt op

    Ik heb een redelijk groot huis, in NL, met daarin ook nog eens mijn kantoortje. We zijn met z’n tweeën, koken elektrisch, want hebben geen gas maar stadsverwarming. We gebruiken een 2650 kWh/jr * € 0,185 = € 490 ofwel * 37,5 = 18.400 Baht /jr = 1500 / mnd. Inmiddels alles LED en energiezuinig.

  • theoS zegt op

   Mijn stroomrekening is rond de Baht 2000- p/mnd. In het koele seizoen rond de Baht 1600-. Dit is met 2 air-cons die de hele nacht draaien. Baht 4000- vind ik veel.

   • Bert zegt op

    Wij betalen rond de Thb 1000 in het NIET airco seizoen en als het warm is met de airco aan rond de Thb 1500

  • George zegt op

   Ik heb een hoekhuis met drie verdiepingen waar we met 5 mensen wonen

   kosten voor maand mei 2018 VandeBron
   Verbruik Kosten *
   Telwerk 1+2 (levering administratief enkeltarief) 140kWh € 27,17
   Telwerk 3+4 (teruglevering administratief enkeltarief) 0kWh € 0,-

   🙂

 4. jean paul zegt op

  ik hoop dat er nog een vervolg komt 🙂

 5. lung addie zegt op

  Waar is het antwoord op de vraag uit de titel: “een keuze maken, geld sparen op de bank of een huis bouwen”? Komt nergens aam bod.
  Ondanks het feit dat er op dit blog reeds meerdere malen terecht advies gegeven werd om zelf, bij de bouw van een huis, ter plaatse aanwezig te zijn, sla je dat advies in de wind want je vertrekt voor 3 maanden naar Nederland en laat de verdere afhandeling aan je Tie Rakje over. In hoeverre is zij vertrouwd met het bouwen van een huis? Wat betreffende de keuze van de afwerkingsmaterialen? Wat met de elektra? Blijkbaar is jullie communicatie ook niet wat het zou moeten zijn daar jij zelfs niet op de hoogte was van het feit dat er een baby, ook al is die van de dochter, aan het gezin toegevoegd werd. Ik vraag me dus af hoe de communicatie voor het verdere verloop van de bouw gaat verlopen.
  Bereid je dus maar voor om, bij je volgende passage, iets anders aan te treffen dan wat je eigenlijk in gedachten had. Maar geen probleem, het terrein is een voetbalveld groot, dus je kan achteraf nog een tweede poging ondernemen.

 6. stevenl zegt op

  Denk eraan, mocht je dat nog niet gedaan hebben, om de papieren van je kind in orde te maken. Als jouw naam en die van je vrouw als officiele ouders vaststaan voorkom je een hoop toekomstige ellende.

  • Bert zegt op

   Stevenl goed lezen, is de baby van de zoon van zijn vriendin.

   • stevenl zegt op

    Heb ik gelezen. Maar als ze deze situatie niet veranderen geeft dat problemen in de toekomst, aangezien voor alles de handtekening van de moeder en vader nodig zijn. Ze moeten het kind adopteren, of als het kan (via de rechter kan dat, heb het zelf ook gedaan) zichzelf verantwoordelijk maken voor het kind (voogdij).

    Misschien een commentaar begrijpen voor je anderen beschuldigt van niet goed lezen.

 7. patrick zegt op

  Wij hebben 2 jaar geleden een huis laten bouwen.
  3 aannemers bezocht, zelf wat eigen schetsen overlegd, en aan hen de opdracht om met een ontwerp op papier te komen. een bouw bestek en een contract.
  Ik wilde onder andere spouwmuren, kunstof kozijnen met dubbel getint glas, een geisoleerd dak.
  3 fase electriciteit(industrieel tarief is goedkoper), met fatsoenlijke aarding en aardlek beveiliging.
  2 aannemers vielen gelijk af omdat deze geen idee hadden wat ik vroeg.
  de 3e heeft ons huis gebouwd, tot volle tevredenheid.
  voor de bouw begeleiding de oom van mijn vrouw aangesteld die civiel ingenieur is bij de gemeente.
  deze heeft dagelijks de voortgang gecontroleerd, of the gebruikte materialen conform bestek waren en de vergunning geregeld.
  ikzelf ben elke 3 maanden een week geweest tijdens de bouw.

  al met al het is zeker mogelijk om een kwalitatief goed huis te bouwen in Thailand.
  maar in zee gaan met de goedkoopste is in mijn ogen geen goed idee.

 8. Harry Romijn zegt op

  Ter leeringh ende vermaeck: zoek eens op de nodige websites: met plaatjes en video’s kan je mening Thaise aannemer en uitvoerder op prachtige ideeën brengen, want.. wat Aziatische ogen zien, kunnen zijn handen namaken…
  bijv: http://www.quicksmarthouse.com

  En het eind = een goed verkoopbaar huis t.z.t., met een leuke winst, ipv dat beetje rente van je spaargeld op de bank. Risico blijft: de grond is en blijft van een ander, die je eventueel ooit in de toekomst kan sarren als een patiënt zijn maagzweer.

 9. Mark zegt op

  Over het algemeen beschouwen Thaise “plattelanders” grond als iets van waarde op lange termijn. Het huis dat erop staat biedt nauwelijks financiële meerwaarde, integendeel vaak. Het heeft heeft wel belangrijke gebruikswaarde.

  De gemiddelde woning gebouwd in ruraal Thailand heeft niet de duurzaamheid, kwaliteit en levenscyclus die wij westerlingen in ons hoofd hebben. De woningen daar zijn veel sneller uitgewoond, gaan veel minder lang mee en meerdere levens na grondige renovatie komen hoogst zelden voor.
  De technische kwaliteit, beter het gebrek eraan, is duidelijk zichtbaar op de foto’s en levert grotendeels de verklaring voor de relatief korte levenscyclus van een gemiddeld Thais huis en de eigen-aardigheden die de bewoner ervaart.

  De farrang kan ook geen vastgoed als eigendom bezitten … en hij kan grond en stenen niet meenemen in zijn volgend leven.

  Beleggen in vastgoed of op de bank … een wereld van verschil in NW-Europa en in Thailand.

  Maar ondanks dat eerder tegenvallende beleggingsverhaal in Thais vastgoed zit er voor Piet uit Rotterdam een gouden keerzijde aan de medaille.

  Piet laat zijn vriendin daar lekker dat huisje bouwen. Zij, haar familie en vrienden zullen er erg gelukkig mee zijn. Ze zullen Piet ook als een geweldige vent zien. De kans is groot dat zij hem nog gelukkiger willen maken. Dat wordt boffen 🙂

  Piet is gelukkig in staat die mensen hun geluk te faciliteren en hoeft zich verder geen zorgen te maken. Waarom zou hij? Zijn vriendin en haar medethailanders weten al eeuwen hoe je daar een huisje bouwt. Heb je aan een plekje voor je hangmat gedacht Piet? 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website