Huisjes kijken van lezers (44)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
16 december 2023

In 2004 heb ik samen met mijn vrouw een flink stuk grond gekocht (13 rai) in een gehucht in de buurt van Nong Sang in Nongbualamphu provincie, met het plan om in de daarop volgende jaren een huis te bouwen.

Het grondstuk was zelfs voor Thaise begrippen ‘dirt cheap’, en dat had ook natuurlijk een reden: men had het grondstuk gebruikt om zand uit te graven voor de aanleg van een weg in de omgeving, en daarmee was het totaal ongeschikt geworden voor landbouw en eigenlijk ook voor de bouw van een woning. De eigenaar moest er bovendien wegens familieproblemen vanaf, zoals je wel vaker tegenkomt in de Isaan.

Na natuurlijk eerst onderzocht te hebben of de juiste eigendomspapieren voor handen waren en of er geen beslag op lag van bank of andere schuldeisers, durfde ik het wel aan om de koop te sluiten.

Het was dus noodzakelijk om het hele perceel flink onder handen te nemen, maar om 13 rai op te hogen met zand van elders zou veel te duur worden, dus besloten we om een flinke waterpartij te laten uitgraven en het zand daarvan te gebruiken voor het ophogen.
Zo gezegd, zo gedaan: er werd een vijver gegraven van ongeveer 30 x 50 meter en zo’n 4 meter diep. Dat waren als ik het mij goed herinner ongeveer 1200 vrachtautootjes vol. Drie weken lang heb ik dagelijks op een overkijkende zandheuvel vrachtautootjes zitten turven op een papiertje om de stand bij houden en dagelijks af te rekenen met het grondverzetsbedrijf. Vervolgens hebben we de opgebrachte grond zo’n 2 jaar laten inklinken.

Ontwerp en bouw

In 2006 zijn we stapsgewijs begonnen met de bouw van een woning. We hadden geen haast aangezien mijn vrouw en ik gewoon ons dagelijks leven in Nederland doorbrachten.

We hadden de tijd om zorgvuldig te werk te gaan bij het bepalen hoe we dit project wilden aanpakken en wie we ons vertrouwen zouden kunnen schenken om alles tot een goed einde te brengen, tegen een acceptabele prijs. Besloten werd om de bouw te gunnen aan een lokale aannemer/timmerman en zijn kompanen. Hij had behoorlijk wat ervaring met het bouwen van huizen in de omgeving, waarvan we er alvorens de opdracht te verstrekken eerst een aantal hebben bekeken om te beoordelen of we dit moesten overlaten aan hem.

Wat het ontwerp van het huis betreft: Ik wilde een huis dat zoveel mogelijk in authentieke Thaise stijl zou worden en perfect zou passen in de natuurlijke setting van de omgeving. Op zo’n 15 kilometer afstand van onze stek had ik een huis gezien dat beantwoorde aan de door mij gewenste stijl, dus de eigenaar gevraagd of we binnen mochten kijken en foto’s maken. Dat was heel behulpzaam bij het overbrengen van mijn ideeën aan de aannemer/timmerman. Ondanks het feit dat deze authentiek bouwstijl niet zo vaak meer wordt toegepast vanwege de hoge kosten en schaarste van hardhout, had hij de benodigde kennis in huis, zijn helpers helaas in mindere mate, maar het zou goed komen werd mij verzekerd.

De door ons beoogde bouwstijl vergt enorme hoeveelheden (hard)hout en dat is zoals bekend schaars én duur! Om de kosten te drukken hebben we al ons (hard)hout zelf ingekocht bij boeren in de regio die verkoopbare bomen hadden. Deze bomen lieten we dan zagen bij een lokale houthakker in het dorp in de door ons verlangde lengtes en diktes. Dat was een stuk goedkoper dan materialen in Khon Kaen, Udon Thani of Nong Bua Lamphu in te kopen. Bovendien hebben we (ik geef het toe: dubieuze) hulp gehad van een ‘bevriende’ politieagent die af en toe even de andere kant op keek als er iets na zonsondergang werd gekapt en bij de houtwerf werd afgeleverd. Tja, wat zal ik ervan zeggen.. corruptie is fout maar kan soms ook in je voordeel werken. Maar dat is een geheel andere discussie.

Wat de bouw van de benedenverdieping betreft: Nadat eerst een flink aantal betonpalen de grond in ging werden de muren opgetrokken van een soort LEGO bakstenen: https://youtu.be/BsnTjTn5lfM die op elkaar worden gestapeld. Dat was in die tijd nieuw (volgens mij) en werd vlak in de buurt gemaakt door een gepensioneerde piloot van Thai Airways. Ik vond het nogal een geniaal systeem en het bouwde netjes en snel en de kleur van de stenen stond mij aan. Binnen is de benedenverdieping één grote ruimte met een plavuizen vloer. Door de terracotta kleurige muren en het houten plafond heeft het ondanks het grote oppervlak een warme uitstraling. Door de vele ramen is het ook licht genoeg en kan de wind er lekker doorwaaien. Airco hebben we dus niet. Achter de eigenlijke woning is een ruime aanbouw gebouwd in dezelfde stijl als de woning, hier bevindt zich de keuken en opslag voor gereedschap en brommers en een douche en toilet.

De bovenverdieping is toegankelijk via een trapopgang aan de voorzijde van het huis, waar zich 2 grote en 2 kleinere slaapkamers bevinden aan een ruime hal en een douche en toilet. Alles van hout wat een mooie uitstraling geeft. Ook hier weer veel openslaande ramen voor de ventilatie en licht. Door de rondom overstekende dakrand schijnt de zon maar heel kort rechtstreeks op de ramen waardoor het relatief koel blijft binnen. Het dak is bedekt met dakpannen van cement in een kleur die ik ooit eens tegenkwam op een woning in Khon Kaen, ver voordat we zelf gingen bouwen en die perfect past bij de stijl van het huis. Dus vandaar mijn keus.

WanWisa Homestay

Omdat het huis nogal ruim bemeten is hebben we in 2008 besloten om een deel van de kamers te verhuren aan gasten. Onder de naam WanWisa Homestay is onze Bed & Breakfast geopend, voor meer informatie moet men even Googelen.

Wat de kosten betreft van dit fijne huis: ik moet het exacte antwoord schuldig blijven, doordat het in fases over een periode van 3 jaar is gebouwd, ben ik de tel kwijt geraakt. Mijn meest nauwkeurige schatting komt op ongeveer 1.500.000 THB.

Ingezonden door Hans


Beste lezer, heb jij ook een huis laten bouwen in Thailand? Stuur een foto met wat informatie en de kosten naar [email protected] en wij plaatsen het. 


28 reacties op “Huisjes kijken van lezers (44)”

 1. Henri zegt op

  Beste Hans, natuurlijk een prachtig huis met eigen stijl en karakter. Step by step opgebouwd. 13 Rai grond, allemachtig man , dat is een klein landgoedje. Maar goed terug naar het huis, hardhout een geweldig produkt, staat er over honderd jaar nog. Wel onderhouden en verzorgen. Een poos terug in gang gezet, leuk verhaal over de bouw, ik neem aan dat je er nu permanent woont, anders kan je geen bad en breakfast runnen.
  Ik weet niet wat je leeftijd is en hoe vitaal je nog bent, maar ik denk dat het huis, onderhoud rondom en je logies je wel bezig houden. Ik heb er in ieder geval met genoegen naar gekeken, heb zelf een houten huis in Nederland zodoende. Nog vele jaren woonplezier met je partner, maar dat zal wel lukken daar.

  • Hans zegt op

   Beste Henri,
   Dank je wel voor je lovende woorden. Dat is toch altijd leuk om te horen, vooral omdat ik liever niet te koop loop met onze stulp. Dan krijg je soms van die scheve gezichten en jaloerse blikken en daar houden we niet zo van.
   Het onderhoud is inderdaad wel een issue, want ondanks dat er veel hardhout is verwerkt zijn we in constante oorlog met termieten. Maar dat hoort erbij, want iedereen in m’n gehucht heeft er last van.
   De afgelopen maanden alles weer flink onder handen genomen en strak in de lak gezet. Dus voorlopig kan het weer even mee.
   De tuin is ook veel, heel veel werk maar man, wat is dat genieten van al die mooie bloemen, (fruit)bomen en vlinders. Nadeel is dat er af en toe wat naar binnen glipt wat je niet wil. Al geregeld slangen moeten verwijderen en schorpioenen zitten ook met enige regelmaat rond de aanbouw.
   Maar je went eraan hoor! Je woont in de tropen en niet in het aangeharkte Nederland.
   Nogmaals dank voor je warme reaktie en mocht je ooit de Isan eens bezoeken dan ben je van harte welkom ! Voor meer plaatjes: https://www.facebook.com/wanwisahomestay/ http://www.wanwisahomestay.com

 2. jean Herman zegt op

  Waaw, prachtig gewoon. Met heel veel verstand gerealiseerd! Proficiat

  • Hans zegt op

   Dank je wel, ik ga ervan blozen..

 3. Eric Hulshof zegt op

  kort maar krachtig, top/geweldig

  • Hans zegt op

   Dank, dank !

 4. Jules zegt op

  Het mooiste en leukste huis tot nu toe, Hans! Geweldig gedaan, met veel beleid, planning en gezond verstand. Ook financieel geweldig; 1.5M voor 13 rai, afgraving etc, hout en het bouwen van het huis. Ongelooflijk! Dat gaat je vandaag de dag niet meer lukken, denk ik zo.
  Jammer dat je niet meer fotos had; ik had graag meer gezien!

  Succes met homestay 🙂

  • Hans zegt op

   Hallo Jules, hartelijk dank voor je reaktie.
   Je hebt gelijk: zo’n project krijg ik niet meer klaar voor dat bedrag, we hebben het dan ook over ruim 10 jaar geleden. Toen was in Thailand alles nog een stuk goedkoper als tegenwoordig.
   Het is ook te danken aan goede ‘public-relations’ en het feit dat mijn vrouw en ik goed liggen bij de mensen in het dorp. Het feit dat ik Thais spreek en veel voor de lokale gemeenschap heb gedaan door het opzetten van hulpprojekten zorgde voor veel onontbeerlijke goodwill.

   Voor meer foto’s kun je terecht op de FB pagina: https://www.facebook.com/pg/wanwisahomestay/photos/
   Staat ook een album op van de bouw.
   Groetjes Hans

 5. willem zegt op

  Mooi huis, Hans. Oogt authentiek en stijlvol. Heel veel woongenot gewenst daar!

  • Hans zegt op

   Dank je wel Willem! Top!

 6. PEER zegt op

  Inderdaad, net als Jules, in een woord geweldig.
  En goed je kans afgewacht om goei hardhout te kopen en te verwerken. Chapeau hoor. Het meest originele huis tot nu toe!! En Jezus: 16 rai dat is bijna 2 hectare!
  Ik ben zeer tevreden met mijn stulpke in Ubon, maar ben wél jaloers. Ook op de hele aktie die jullie hebben ondernomen om dit bezit te laten ‘groeien’ !!

  • Hans zegt op

   Dank je wel Peer!
   Ik ben overweldigd door al de positieve reakties! Heb een hele tijd getwijfeld of ik mijn bijdrage wel moest insturen, omdat ik bang was dat mensen ‘zuur’ zouden gaan reageren uit afgunst of zo. Of er over zouden vallen dat misschien een deel van het hout semi-legaal was bemachtigd ofzo.
   Maar dat valt tot nu toe 1000% mee!
   Maar eerlijk is eerlijk: Zo’n project is geen kattepis, vooral niet als je er niet continue bij bent als er gewerkt wordt. Heb er ook best wat grijze haren aan overgehouden, want ik bespaar je de verhalen maar over, gestolen partijen dakpannen, betalingen voor werkzaamheden die achteraf (nog) niet verricht, visvijvers die s’nachts werden leeggevist etc.etc.
   Maar ik geef het toe: Al met al denk ik ook dat we het goed hebben gedaan. Omdat we geen haast hadden, heeft de factor tijd ons heel veel geld bespaart.
   Heeft je huis ook in deze rubriek gestaan? Welke aflevering?

   Groet van Hans

   • PEER zegt op

    Hallo Hans,
    Nr 11 is ons huis in Ubon Rachathani

    • Hans zegt op

     Hallo PEER,

     Nou dat is ook niet mis!
     Ik had jou bijdrage toch al wel gezien en gedeeld op mijn Facebook pagina: https://www.facebook.com/pg/IsanPost/posts/

     Prachtig praktisch huis! En zo te lezen ook een prima ligging. Rustig en toch winkels in de buurt.
     En van termieten heb je waarschijnlijk ook geen last.
     Dus geen enkele reden om jaloers te zijn toch?!
     Veel woonplezier gewenst daar!

     gr Hans

 7. PKK zegt op

  Mijn complimenten Hans, een schitterend huis.
  Je schrijft:de muren opgetrokken van een soort LEGO bakstenen.
  Ik heb daarna nog een youtube filmpje bekeken.
  Ik zou graag willen weten waar je deze legostenen heb gekocht.

  • Hans zegt op

   Dank je wel PKK,
   De LEGO stenen werden destijds gemaakt in het gehucht Sok Chan (vlakbij Nong Sang, Nongbualamphu Prov. door een ex-piloot van Thai Airways. Hij was met pensioen geloof ik.
   Maar hij is er al heel lang mee gestopt of de productie is verhuisd.
   Ik heb echter geen idee waarheen. Voor de hand zou liggen omgeving Khon Kaen of Udon Thani, dat zijn flinke steden in de regio.
   Naderhand ben k deze stenen ook niet meer tegen gekomen in ons dorp.

   Maar ik kan me niet voorstellen dat dit elder niet gemaakt wordt, want het is een mooi systeem.
   Misschien hebben andere ThailandBlog lezers een idee?

   • Erwin Fleur zegt op

    Beste Hans,

    Ik zie de lego stenen met regelmaat terug komen in Nongkhai waar ze
    er nog veel bouwen.
    De Thai gebruikt pvc pijp om het bouwsel te verstevigen.
    Fijn en leuk speelgoed.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin

 8. thea zegt op

  Hans, wat een prachtig huis, het lijkt wel een huis van 2 eeuwen terug, alsof ik geschiedenis zie.
  En dan al die planten en fruitbomen, een paradijs.
  Dat je er nog maar heel lang van mag genieten, het is prachtig.
  En jaloerse mensen, je schouders er voor optrekken.

  • Hans zegt op

   Hallo Thea,

   Dank je wel voor je positieve reaktie.
   Het was onze bedoeling om een huis te bouwen dat perfect zou passen in de setting. We zitten midden tussen de rijstvelden in een onontwikkeld gebied. Wel aan de rand van een gehuchtje.
   Jammer dat de Thai zelf het zich bijna niet meer kunnen (of willen permiteren) om deze traditionele bouwstijl in stand te houden.
   Laatst stond er trouwens een huis in deze rubriek in Buriram, ook in Thaise stijl, dat vond ik ook heel mooi! Link: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/huisjes-kijken-22/
   De farang moeten de Thaise bouwcultuur maar een beetje in stand houden 555

   gr Hans

 9. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans,

  Het is een waar kunstwerk wat erg veel werk en denk vermogen vergt.
  Mijn complimenten!

  Ook ik weet na al die jaren niet precies meer wat het heeft gekost, met
  alles er op en er aan en nog niet gesproken over het eten enz.

  Wij hebben ons hout ook via een achterdeur gekocht wat inbeslag was genomen,
  het zij zo.

  Het huis is prachtig opgetrokken in de Thaise styl.
  Ik heb er verder geen andere worden meer voor dan veel Thais woongenot toe te wensen.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  P.S. ben er wel een beetje jarloers op;)

  • Hans zegt op

   Hallo Erwin,
   Dank voor de complimenten.
   Inderdaad het eten was natuurlijk niet een te verwaarlozen kostenpost.
   Want behalve som-tam moet er natuurlijk wel een biertje en vooral lao khao bij geserveerd worden.Dat hoort er natuurlijk bij. Niet voor te stellen in Nederland, maar de factor sanook is veel te belangrijk!
   En van harte gegund want het was wel ploeteren hoor op die kale zandvlakte in de bakkende zon voor alle werklui.
   Heb je een bijdrage voor deze rubriek ingezonden Erwin? Welke is het?

   Groet van Hans
   PS: niet jaloers zijn!

 10. Stefaan zegt op

  Prachtig bouwproject ! En op 2 hectare is er nog ruimte om te bouwen.
  Geen airco’s ??

  Voor mij zijn de donkere ruimtes een no-go. Daar zou ik met moeite kunnen leven.

  Je mag fier zijn op het resultaat. Geniet !

  • Hans zegt op

   Hallo Stefaan,

   Ruimte genoeg inderdaad, ons plan was een klein aantal bungalowtjes te bouwen langs de waterkant.
   Door allerlei omstandigheden is dat nog steeds niet gerealiseerd. Maar zo houden we wat te wensen over.

   We hebben inderdaad geen airco’s alleen ventilatoren. Reden: omdat de bovenverdieping geheel van hout is, zijn we bang dat het temperatuur verschil tussen binnen en buiten te groot zou worden, hetgeen misschien schade aan het houtwerk zou toebrengen. Eerlijk gezegd weet ik niet of dat een realistische angst is.

   Doordat alle ramen open kunnen, en vanwege de overstekende dakranden en rokken komt er weinig direct zonlicht naar binnen. Maar eerlijk is eerlijk: s’zomers wordt het wel redelijk warm boven, want het dakoppervlak is nogal fors.
   Dus misschien dat we toch ooit nog eens airco nemen.

   Dank voor je reaktie
   Gr Hans

 11. rene zegt op

  wat een te gek huis iets wat wij ook voor ogen hebben in lampang
  als je nog meer foto`s hebt wil ik ze graag zien om een idee`n op te doen

  mvg rene

  [email protected]

  • Hans zegt op

   Hallo Rene,
   Op de facebook pagina van de homestay staan een aantal fotoalbums, ook van de bouw.
   Misschien heb je daar iets aan.
   Het is alles wat heb.

   Link: https://www.facebook.com/pg/wanwisahomestay/photos/

   Hartelijk dank voor je reaktie en succes met je plannen, ben benieuwd naar je ontwikkelingen!
   mail: [email protected]

 12. Peter zegt op

  Drie woorden
  Prachtig …..prachtig …..prachtig

 13. Sjaak S zegt op

  Het ziet er prachtig uit. Toch even een vraag over het hardhout, dat je (agent wegkijkend) dan ook gedeeltelijk illegaal hebt gekregen en dus ook het milieu schaadde? Na alle positieve reacties gelezen te hebben, interesseerde het blijkbaar ook niemand, dat deze zeldzame houtsoort, dat van bomen verkregen wordt, die eeuwen nodig hebben om groot te worden? En waarvan iedere boom die (vooral illegaal) verkregen een verarming van de Thaise bossen betekent?
  Ik ben geen milieu activist en zeker niet heilig, maar ik vind het een beetje vreemd dat je daarmee ook ligt te pronken, alsof dit alles goed te praten valt. Natuurlijk ziet het huis er prachtig uit, maar deze oude bouwstijl behoort tot een tijdperk waarin men zich nog niet bewust was van de enorme schade die door het gebruik ervan ontstaat. Niet in een tijdperk waarbij je beter had moeten weten.
  Verdomme, ik wil geen moraalridder zijn, maar dit, samen met de steekpenningen is iets waarvan wij ons vandaan moeten houden, wil je iets bijdragen aan een betere wereld. Je bent door je eigen trots zo verblind, dat je hier in het openbaar ligt te pronken met de schade die jij in de wereld aanricht, waarin onze kinderen moeten leven, niet eens ziet.

  • PEER zegt op

   Hans is er niet trots op, hij vermeldt het slechts.
   “Wie zonder zonden is; werpe de eerste steen”
   Wie is er in Thailand nog nooit staande gehouden door de hermandad?
   En hem 100 bath in z’n hand gestopt en verder gegaan.

   Ik ben ‘n fervent “jungle”-fietser, en wanneer ik weer es door ‘t Isaanse glooiend land rijd.
   Dan hoor ik vaak in the middle of nowhere kettingzagen brullen. Ik kan het niet nalaten om te gaan kijken.
   Wordt niet vriendelijk aangekeken, maar ik trek dan gewoon ‘n lach.
   Dan is zo’n kanjer van 80cm om, en met krijtdraadjes worden er kalklijntjes op de stam getrokken.
   Met kettingzagen weten ze precies rechte balken en planken uit het slachtoffer te krijgen.
   En ‘s-avonds liggen de balken op de bouwplaats.
   Dit zijn dus ordinaire stropers.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website