Lezersinzending: Duiken bij Pattaya, niet voor herhaling vatbaar

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
25 april 2018
Vassamon Anansukkasem / Shutterstock.com

Verleden jaar ben ik gaan duiken in Pattaya. Ik zag er echt naar uit om terug, net als 30 jaar geleden in Venezuela en Curacao, terug onder water de prachtige natuur te bewonderen. Ik begon met een beginnerscursus en had voor deze een instructeur voor mij alleen.

Deze Thaise dame sprak nou niet direct het correcte Engels en het lawaai rondom verplichte me dikwijls te vragen om te herhalen. Het werd een dagtrip. Goed, ik had de basisinstructies gekregen en vervolgens ging het naar een prachtige baai na ongeveer een uur rijden in een Tuk-Tuk. Dan op een boot, die echt uit de film kwam, met een gevarieerd aantal instructeurs van over heel de wereld. Ik heb maar niet naar hun licenties gevraagd.

Het was mijn beurt om te springen in het water na dat de instructeurs mij hadden aangekleed. Mijn instructrice was al in het water en wenkte me. Een beetje angstig sprong ik…. en ging als een blok naar de bodem. Zeven meter diep, mijn oren barstten zowat, ik geraakte net niet in paniek. Mijn instructrice gebaarde, in de duikerstaal, van alles en nog wat en ja, het lukte om een beetje hoger te komen. De tocht onder water kon beginnen. Ik geraakte maar niet stabiel en dikwijls waren mijn voeten boven en mijn hoofd beneden. Slecht uitgelegd door mijn lerares. Ook geen oefening vooraf…..! Rondom mij zag ik alleen maar troebel vervuild water en plastiek zakjes vanuit de supermarkten zweefden rondom. Ach ik kan hier nog een paar pagina’s schrijven over die onderwater exploratie. In ieder geval, de tweede duik heb ik voortijdig afgebroken, ik had er geen zin meer in.

Het was een prettige dag, alleen… daar waar ik voor gekomen was, was niet leuk en voor mij, niet voor herhaling vatbaar.

Ingezonden door Norbert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Lezersinzending: Duiken bij Pattaya, niet voor herhaling vatbaar”

 1. Michel zegt op

  Wat jammer dat iets wat heel mooi en relaxed zou moeten zijn zo verpest wordt door een instructrice die niet weet wat ze doet.
  Pattaya is inderdaad niet de mooiste en schoonste omgeving om te duiken, maar met betere instructies had het toch stukken beter geweest.
  Mocht je een volgende keer gaan duiken raad ik je aan de instructeur om zijn of haar licentie te vragen en deze hier na te checken: https://apps.padi.com/scuba-diving/pro-chek/

  Andere organisaties dan PADI hebben helaas niet de mogelijkheid instructeurs na te checken en zijn wat mij betreft ook niet zo professioneel.

  Ook kun je op PADI.com nagaan of de duikschool werkelijk bij PADI is aangesloten en hoe de kwaliteit is.

  Helaas kent ook de duikwereld teveel oplichters en charlatans.

 2. Willem zegt op

  He Norbert wat jammer, ik duik al sinds 1981 en nog steeds met veel plezier. Ik ga de laatse 5 jaar naar Phuket om te duiken. Daar is het helderder en niet vervuild. Kijk eens op phuket-scuba.com. Een Nederlandse duikshop waar ik met heel veel plezier elk jaar terug kom. suc6

 3. T zegt op

  Duiken in Pattaya is sowieso niet zo een succes alleen ervaren duikers kunnen er nog wel eens leuk naar wrakken duiken.
  Voor de koralen en onderwaterfauna hoef je het niet te doen, daar moet je echt voor in de regio rondom Koh Tao of in de Andamaanse zee bij Phuket zijn.
  Wil je korterbij bij Bangkok/Pattaya mooi duiken moet je naar de riffen rondom Koh Mak / Koh Kood gaan.

 4. Leon zegt op

  Er zijn betere plaatsen in de wereld om te duiken, dan de wateren rondom Pattaya. Dat is zo. Toch zijn er genoeg plekken, ook voor beginners, waar je heel relaxed kan duiken. En het is nog mooi ook. Een goede instructeur kent deze plekken. En zal daar met je gaan duiken, als beginner. Zoek eens op Mermaids in Jomtien. Zelf denk ik dat je in hun wel vertrouwen kan hebben.

  • Jean zegt op

   Inderdaad,
   Mermaids jomtien is een van de betere
   Heb er ook mee gedoken in november, en er mijn wrakduiken brevet mee gehaald

 5. nicole zegt op

  Onze zoon ging vroeger altijd op pih pih duiken. Hij had het er altijd naar zijn zin, maar de laatste jaren te veel chinezen. Hij gaat nu naar een andere locatie of op Bali.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website