Lezersinzending: Dankwoord aan de Thaise douane!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
1 oktober 2016

Hierbij spreek ik een dankwoord uit aan de Thaise douane. Ik zal u graag uitleggen waarom ik dat doe.

Sinds 1971 heb ik diabetes type 1 (suikerziekte) en daarbij heeft mijn afweersysteem de insuline producerende cellen de nek omgedraaid. Ik ben dus afhankelijk van insuline-injecties en het hele leven van een diabeet draait erom de balans te houden tussen gegeten koolhydraten en de te injecteren insuline die nodig is voor het opnemen van glucose in de cellen. Teveel insuline spuiten betekent een te laag bloedsuiker (hypo) en kan leiden tot een coma; te weinig insuline kan op lange termijn leiden tot schade aan onder andere de nieren, ogen en het zenuwsysteem.

In de jaren 70 en 80 waren er urine teststrips en daarmee kon suiker in de urine worden aangetoond. Suikers worden via de urine afgescheiden als bloedsuikers te hoog zijn. Dus die urinestrips signaleerden alleen maar een te hoog bloedsuiker. In de jaren 90 zijn er bloed glucose teststrips op de markt gekomen en met een druppel bloed op de teststrip en een bijbehorende glucosemeter kan het bloedsuiker worden afgelezen. Ook in de insuline is er een enorme ontwikkeling geweest van dierlijke insuline (varken, rund) naar door bacteriën gemaakte menselijke insuline.

Sinds enige jaren zijn er ook insulines die tot 24 uur lang werken. Met onder andere deze 24 uur insuline kan de zogenaamde basaal/bolus therapie worden gevolgd. Eén keer per dag wordt die basale 24 uur insuline gespoten en die geeft elk uur nagenoeg dezelfde hoeveelheid insuline vrij om de regelmatige vrijgifte van glucose uit de lever op te vangen. Daarnaast moet vóór elke maaltijd kortwerkende (bolus) insuline gespoten worden om de koolhydraten uit die maaltijd te verwerken. Ik volg deze basaal/bolus therapie en bepaal vóór elke maaltijd en vóór het slapen mijn bloedsuiker en gebruik vervolgens vier teststrips per dag.

Als je in Nederland woont, geeft de zorgverzekering naar ik meen drie teststrips per dag, maar in 2012 verhuisde ik naar Thailand en moet daarom nu zelf de teststrips betalen. Aanvankelijk kocht ik die in Nederland, maar daar is iets heel vreemds aan de hand. Er zijn maar een paar merken teststrips en die kosten nagenoeg allemaal € 26,50 per 50 strips of € 0,53 per strip.

Ik vroeg daarom enkele jaren geleden mijn Thaise apotheker of hij ook teststrips verkocht, maar de prijs lag nog hoger dan die in Nederland. Na zoeken op internet vond ik bij Amazon USA Amerikaanse teststrips voor € 0,29 per strip (inclusief vrachtkosten en 20% invoerrechten) en sinds twee jaar bestel ik bij hen steeds voor drie maanden teststrips (400 stuks in acht doosjes van 50 strips voor totaal € 116,– ). Tot nu toe ging het bestellen van Amerikaanse strips altijd uitstekend en binnen 14 dagen werden ze netjes thuis in Samroiyod afgeleverd.

Echter, de laatste keer werd ik gebeld door de douane en die hadden mijn zending onderschept want 400 strips was een veel te grote hoeveelheid. Mijn uitleg dat het maar voor drie maanden gebruik was werd niet geaccepteerd en ook de door mijn arts opgestelde verklaring niet en die “grote” doos (25 x 20 x 15 cm) werd onherroepelijk teruggezonden naar de VS.

“Wat nu zei Piesje Kru?”. Zoeken op de website van Lazada en ja daar is de wereld aan teststrips uit vooral China te koop. Ik bestelde vervolgens bij hen 300 teststrips uit China voor THB 1977 ofwel circa € 0.17 per teststrip inclusief verzendkosten en zonder dat daar – volgens Lazada – invoerrecht op betaald behoeft te worden. Ik ben dus aangekomen op een derde van de Nederlandse teststrip prijs en de meeteenheid van de meter is ook nog eens de Nederlandse. Zijn ze goed die Chinese teststrips? Ik denk het wel want ik vergeleek het testresultaat met mijn Amerikaanse meter en het meetresultaat was precies hetzelfde.

Is er dan geen nadeel aan het gebruik van die Chinese meter en teststrips? Ja dat is er, want de handleiding is alleen in het Chinees en de meter zegt mij in het Chinees dat ik een druppel bloed moet aanbrengen zodra ik er een teststrip insteek. En hij geeft een Chinees commentaar op het testresultaat dat ik uiteraard niet begrijp. Met dat nadeel van het Chinees kan ik goed leven want de meter geeft mij de juiste bloedsuiker waarde en daar gaat het om.

Daarom kan ik die rigide, niets willen begrijpende douanemevrouw wel kussen, want zonder haar had ik nog steeds duurder gekocht in de VS en elke keer invoerrechten betaald. Vandaar dat ik volmondig zeg “Dank u wel Thaise douane en ik doe u mijn beleefde groeten!”.

Ingezonden door: Rembrand van Duijvenbode

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersinzending: Dankwoord aan de Thaise douane!”

 1. Eduardus zegt op

  Even weg van het thema Thaise douane daar heb ik gelukkig niets meer mee van doen, maar wil het wel even over Lazada hebben, bestel vaak dingen bij hun, woon nogal buitenaf in de Isaan, een geroosterd kippetje kun je hier op elke hoek van de straat kopen, maar een goede matras of vrieskist moet je toch iets verder weg, in mijn geval is Udon toch gouw 160 km heen en terug. Niks dan goeds over Lazada, wil hier geen reclame maken, maar toch, had een probleem met bezorgen van bestellingen, die werd namelijk door een koeriersdienst uitgevoerd, en daar lag nu juist het probleem!, heb daarom contact opgenomen en het aan hun uitgelegd, het antwoord was vriendelijk als wel zeer verassend, ….geen probleem Meneer……, wij sturen U de bestelde producten vanaf nu per Post, en wel op de zelfde voorwaarden, dus gratis aan huis, heb inmiddels twee keer de postbode aan de deur gehad met aan pakketje, en netjes afgeleverd.

 2. erik zegt op

  Thailand heeft de importregels aangescherpt en daar kan die ‘rigide’ mevrouw ook niks aan doen. Ze voert de wet uit en dat is nou net wat hier zo vaak niet gebeurt…..

  Er is tenminste EEN internetwinkel in Nederland die Thailand uit de lijst met landen heeft weggestreept omdat men de regels strenger heeft gemaakt en iets weigeren is gemakkelijker als er geen gezicht aan die doos vastzit, een gezicht dat ter plaatste iets kan uitleggen.

  Wat importheffing betreft, ik meen te weten dat de Asean op dat terrein al in werking is en dat zal een hoop schelen. Daarom is het goed dat je eerst zoekt in de regio alvorens in USA of EU te kopen.

  Vraag: die Chinese strips, passen die in de in Thailand verkochte ACCU-zoveel meter (voor glucose, maar ze zijn er ook voor urine, cholesterol, etc.) ? Want de glucosestrips zijn in Thailand best aan de prijs….

  • Rembrand zegt op

   Erik,
   Fabrilanten maken de meter zo dat alleen hun eigen strips (sensors) passen, Je moet daarom ook meteen een nieuwe meter kopen.

   Ik kocht de meter genaamd “Medical diabetic Household blood glucose monitor” voor THB 697 inclusief 100 test strips, 100 prikpennaalden en 100 alkohol pads. Deze meter is de Sannuo Yizhun GA-3 glucose meter. Daarnaast kocht ik 200 test strips, 200 prikpennaalden en 200 alkohol pads voor in totaal THB 1280. De leverancier is Cofoe Medical supermarket en ik bestelde op 20 september en ontving de zending op 30 september. Waarom weet ik niet maar in de doos zaten twee glucose meters en dat is goed want ik koop later altijd een tweede meter voor reserve.

   Hoewel het niet mijn interesse had zag ik wel ook test strips voor urine en chloresterol op de Lazada website.
   Rembrand

   • erik zegt op

    Bij lazada dus, ik ga eens beter snuffelen. Dank voor jouw info.

 3. erik zegt op

  Heb eens gekeken bij lazada thailand en daar kosten 100 strips San Nuo Anwend 1.493 baht en dat is al een verlaagde prijs. De prijs die jij noemt staat er niet bij voor 300 strips, of je hebt een andere lazada dan ik?
  Als je dat met ons wilt delen, dan graag!

  • Rembrand zegt op

   Erik,
   Als je op Lazada.co.th in het zoekveld “glucose test strips” invult dan krijg je een overzicht van alle glucose test strips. Bij de merken kan je dan Cofoe aanklikken en dan vind je o.a. de twee producten die ik kocht. Ik zag wel dat ze de korting op de lijstprijs verlaagd hebben van 50% naar 40%. Succes.
   Rembrand

 4. ronny sisaket zegt op

  Beste mensen ,
  Ik bestel mijn strips en andere zaken ook in china bij Aliexpress en heb nooit problemen met de douane gehad zolang als je bestelling onder de 35 dollar blijft zijn er dan ook geen taksen te betalen , bestel ze in meerdere pakjes ,je moet ze bestellen met verzending inbegrepen en moe word je er niet van want jij moet die pakjes niet naar Thailand dragen .
  Persoonlijk heb ik al 287 zendingen zo gedaan en nog nooit taksen betaald .

  nb: mijn toestelletje met 50 strips koste mij 7.99 dollar

  groetjes
  ronny

 5. Nicole zegt op

  Inderdaad is Alie express heel goed voor bestellingen naar Thailand. word netjes aan de deur afgeleverd. en je kan bij de bestelling zien of het gratis geleverd word.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website