‘Wonen is goedkoop maar elektriciteit is duur in Thailand’

Wie er woont of een periode overwintert in Thailand zal aangenaam verrast zijn over de maandelijkse kosten. Wat er uit springt is de elektriciteitsrekening; die is naar verhouding vrij fors.

In Nederland schrik je iedere maand van de rekeningen zoals gas, water, elektriciteit, telefoon, zuiveringslasten en gemeentelijke belastingen.

In Thailand zijn deze bedragen veel aangenamer. Een kleine opsomming van mijn maandelijkse kosten voor wonen:

 • Water: 150 baht
 • Afvalverwerking: 0 baht
 • Gemeentelijke belasting: 0 baht
 • Elektriciteit: 2000 baht

Ik had geen vaste telefoonlijn, maar die kost ongeveer 100 baht (abonnementskosten). Voor internet betaalde ik slechts een gering bedrag omdat ik op de WiFi verbinding van de buurman zat. Voor afvalverwerking betaalde ik niets. Echter ik las laatst wel dat een expat in Bangkok, voor het eerst sinds 5 jaar, 30 baht moest betalen voor afvalverwerking in de maand september. Omgerekend slechts € 0,70 dus niet iets om van wakker te liggen.

Elektriciteit is duur in Thailand

Tijdens mijn overwintering was ik wel verbaasd over de prijs voor elektriciteit. Hoewel ik alleen de airco gebruik in de slaapkamer, moest ik toch tussen de 1500 – 2000 baht betalen. Wanneer je meerdere airco’s gebruikt, kan dat snel oplopen naar 4.000 baht (95 euro) per maand. Ter vergelijking: in Nederland betaal ik gemiddeld 70 euro per maand voor elektriciteit.

Hoeveel betaal jij aan elektra in Thailand? En wat doe jij om de kosten voor elektriciteit in een beetje in de hand te houden?

55 reacties op “‘Wonen is goedkoop maar elektriciteit is duur in Thailand’”

 1. Dirk B zegt op

  Er worden apels met citroenen vergeleken hier.
  €70 voor elektriciteit in Nederland kan natuurlijk.
  De denkfout is hier dat je er er de kosten voor verwarming moet bijtellen.
  In Thailand is dat natuurlijk koeling=airco.
  Ben benieuwd of je met €100 per maand in Nederland toekomt dan.

  Iki n België allezins niet.

  Blijft het feit dat elektriciteit in Thailand inderdaad relatief duur is.

  groeten,
  Dirk

  • Khun Peter zegt op

   Natuurlijk snap ik dat ik Nederland gas verstook. En als ik in NL een airco zou laten loeien zou dat ook flink extra kosten. Maar daar gaat het nu niet over.
   In Thailand gebruikte ik geen vriezer, afwasmachine, wasmachine, wasdroger en andere elektrische apparatuur die ik wel in NL gebruik.

   • Martymops zegt op

    Ik weet niet hoe het is in Nederland,maar als ik in Belgie, de vriezer,vaatwasser,wasmachine,wasdroger ,televisie enz. regelmatig gebruik kom ik niet toe met 70 euro per maand. En zoals gezegd hier moet je wel de verwarming erbij tellen ,in Thailand wil je het koel hebben ( een keuze die je zelf maakt ) door de airco aan te zetten ,ik gebruik enkel een grote fan maar ik hou wel van de warmte,maar in Nederland en Belgie moet je wel de verwarming gebruiken zo’n 8 à 9 maanden per jaar.

   • Petertje zegt op

    ben ik niet met je eens, ik gebruik in Thailand wel degelijk een vriezer, koelkast, vaatwasser, wasmachine en aircon.
    Bij e lkaar ben ik per maand ong. 4000 baht kwijt aan electra.
    In Nl dus ook de gas voor verwarming er bij rekenen, kom ik echtniet uit met 100 euro hoor

  • nappie zegt op

   Het ligt er ook aan of dat je een nieuwe airco of oude hebt . Dat geldt eigenlijk voor alle elektrische apparatuur . Ook een goede isolatie van het dak helpt veel .
   Mijn verbruik was 3500 thb per maand met 2 airco 2 tv 2koelkasten en de verlichting .
   Na 2 nieuwe airco nog 2500 thb per maand . En nu het dak laten isoleren ik betaal nu ongeveer 1800 thb per maand .

   • Pim zegt op

    Vergeet niet dat de isolatie in de avond je warmte in je huis vasthoudt .
    Je kan dus nog veel goedloper om een meganiche luchtafvoer op je dak te plaatsen .
    Wel even op een leuke manier wat gaten in je plafond maken .
    Niet op een wijze dat je tegen de sterren kijkt .

    • ruud zegt op

     Je kunt het beste direct boven je plafond isoleren.
     Dan heeft de warmte onder het dak niet zo veel invloed op de warmte in de kamer.
     Het is natuurlijk wel zo, dat alle warmte die je binnen de isolatie produceert, met apparatuur en mensen [mensen kun je vergelijken met een goeilamp van 125 watt, of 5 van 25 watt als u een lamp van 125 watt te fel vindt voor in huis] vervolgens middels de airco moet worden afgevoerd.
     Ik ben zelf van plan om een electrische ventilator met een thermostaat buiten in de muur te plaatsen.
     Als de temperatuur in de koele periode ’s avonds onder de ongeveer 24 graden zakt zal de ventilator de buitenlucht naar binnen blazen.
     Dat scheelt weer met de airco.
     Ik zit alleen nog even te dubben hoe ik de insecten het beste buiten kan houden.
     Want die komen natuurlijk op het licht af als de lamellen van de ventilator opengaan en dan kan ik insektensoep van de grond schrapen.
     Waarschijnlijk zal ik buiten horrengaas aan moeten brengen, mogelijk kan ik die aan de binnenkant van de kap van de ventilator plakken.

     Dit zal overigens in het zuiden van Thailand en langs de kust waarschijnlijk niet zinnig zijn.
     Je zult daar waarschijnlijk lang moeten wachten op een temperatuur onder de 24 graden.

     • martin zegt op

      Het beste is je dak aan de onderkant te isoleren met PU schuim (2 komponenten schuim). Dan verder je plafond isoleren en voor een optimale (geforceerde) koeling=lucht doorstroom van de ruimtes boven het plafond te zorgen. Het knelpunt bij de meeste huizen in Thailand is de dunne 1 steen buiten muren die vaak de hele dag in de zon staan. Dubbel muur bouwen of met gas-beton stenen is veel duurder en doe de Thai bijna nooit.
      Ventilatoren mag je tegen insekten etc. met een net van horre. Deze kunnen op maat worden vervaardigd door de plaatselijke glas ramen en pui fabrikant. martin

 2. Henkw zegt op

  Ligt denk ik toch aan het verbruik. Wij hebben een groot huis, geen airco. hebben gemiddeld per m/jaar 345 kw pm en ca 1509 baht /m rekening. Als ik ook 1128 kw zou verbruiken zou ik uitkomen op 4500 baht. /pm. Chiangmai

 3. gerrie Q8 zegt op

  Dirk, je bent me net voor. Verbruik van het gas moet toegevoegd worden om de vergelijking eerlijk te houden.
  Zelf verbruik ik in Thailand maximaal 100 baht aan water per maand en zo’n 1000 baht aan stroom. Indien niet echt nodig, gaat de airco op de slaapkamer uit en gaat de ventilator aan.
  Misschien dat de stroom in de Isaan goedkoper is dan in BKK, maar heb geen rekeningen bij me op dit moment om het te vergelijken.

 4. chris zegt op

  De kosten verschillen erg. De grootste elektriciteitsverbruiker is d aircon. Dus akls je bezuinigen wilt: de aircon uitzetten en zoveel mogelijk met fans werken. Ik heb geen aircon maar twee relatief grote fans en betaal gemiddeld 600 Baht per maand . De computer en de tv staan veel aan en ik kook ook elektrisch. Het verbruik gaat al aanzienlijk omlaag als je de aircon in een lagere tand zet en het combineert met een fan.

  • Henk van't Slot zegt op

   Ik doe dit ook, kwartiertje voor dat ik ga slapen airco aan in de slaapkamer,wanneer het lekker koel is airco uit,en de fan aan.
   Ik doe dit niet zo zeer om de kosten te drukken,maar omdat ik het niks vindt om met de airco aan te slapen,wordt er trouwens ziek van.
   Betaal gemiddeld 2500 bath per maand,koken doen we op een inductie kookplaat,gebruikt ongeveer 30% minder stroom dan een normale kookplaat,en een pan water is in no time aan de kook.

 5. Tino Kuis zegt op

  Beste Khun Peter,
  De Thaise overheid is zeer vrijgevig, vooral voor arme mensen, zoals je weet. Er is gratis electriciteit voor arme huishoudens, ik meen tot een 90 eenheden (Kilowatt?), een 400 baht per maand, maar dat kan veranderd zijn, misschien dat anderen dat beter weten. Jij betaalt mee aan de arme huishoudens, dus niet……..Toen mijn rekening 3 jaar geleden opliep tot 3.000 baht ben ik geen besparen ‘Licht uit, Anoerak!’ en het bedrag daalde tot 2.000 baht.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Tino, de eerst zin bedoel je misschien cynisch? Zo vrijgevig is de Thaise overheid niet, maar dat is mijn mening.
   Ik weet wel dat in veel dorpen in Thailand geen elektriciteit wordt betaald omdat ze het (illegaal?) aftappen.

   • Tino Kuis zegt op

    Een beetje ironisch bedoeld, rijst en zo. Nee, hoor, er is echt een officieel ‘gratis electriciteits programma’, onder de, ik dacht 90 eenheden (400 baht?), hoeven de mensen niets te betalen, en dat zijn veel huishoudens. Illegaal aftappen komt (dus) weinig voor. Net als met de rijst maakt men zich ook zorgen over deze vrijgevigheid.

    http://www.aseanaffairs.com/thailand_news/energy/regulators_worried_over_thailand_s_free_electricity_scheme

   • Jacques zegt op

    Hoho Khun Peter,
    Dat is geen illegaal aftappen. Wanneer je onder een bepaald verbruik blijft hoef je voor electriciteit niet te betalen, zoals Tino terecht opmerkt.
    Al mijn buren zijn super zuinig, koelkast uit, geen fan of airco en vroeg naar bed. Het beetje stroom dat je dan verbruikt is gratis.

    Onze elektriciteitsrekening is, als we er niet zijn ongeveer 600 Baht. Loopt op naar 1500 Baht wanneer we in ons huis zijn. Maar wij hebben dan ook geen airco. Het valt dus nogal mee.

 6. lungfons zegt op

  Ik betaal per maand rond de 1600 baht, huis met drie slaapkamers, badkamer met elektrische boiler, bak zelf mijn eigen brood, tart en cakes. wasmachine 1x per week, airco 1 op slaapkamer, 24 graden. TV en ventilator gans de dag aan. In België betaalde ik bijna zoveel aan de huur en taxe en milieubelastingen alleen, zonder verbruik.

 7. teun zegt op

  Peter,

  Ik woon in Chiangmai. Ik heb wel een wasmachine, vaatwasser en gecombineerde koel-/vrieskast.

  De duurste stroomverslinder is de airco. Al wekenlang kan ik met een fan af. En doe dat dan ook. Dat scheelt met 1 airco in nachtelijke uren direct zo’n TBH 1.000-TBH 1.400 p/m.
  Ook overdag geen airco ,maar de fan.

  Voor de rest kloppen je aangegeven maandelijkse kosten heel aardig.

 8. andre zegt op

  Wij hebben 2 airco’s en die draaien af en toe, wel een vriezer en 2 ijskasten en internet.
  Dit komt uit op +/- 1700 baht per maand.
  Stroom kost +/- 4.3 baht per kilowatt.
  Ik weet niet wat het per kilowatt in Nederland kost.
  Ik vind het allemaal wel mee vallen.

 9. Soi zegt op

  In Thailand kost een KwH elektriciteit om en nabij ruim genomen 4,3 baht. Verbruik je minder wordt de KwH prijs ook minder, en andersom. De prijs is incl. transport en Btw. Vandaar!
  In Nederland is de prijs per KwH 23 eurocent resp 9,7 baht, aldus ruim 2 x zo duur. (In België betaal je om en nabij 20 eurocent voor een KwH, aldus 8,4 baht.)
  Zo, een vreemde gedachte uit de wereld geholpen.
  Er vanuit gaande dat je in Nederland gas nodig hebt om te stoken, en in Thailand stroom om te koelen, het volgende: een m3 gas kost zo’n 61 cent=25,6 baht.
  Gemiddeld verbruikt een huishouden in Nederland 3500 KwH per jaar, en 1800 m3 gas. Dat kost dan per maand aan energie: (3500×23)/12plus(1800×61)/12=158,58 euro.
  Zelfs als je in Thailand maandelijks 5000 baht betaalt aan electriciteit omdat je zo nodig 24 uur continu airco’s laat draaien dan nog ben je goedkoper uit.

  • Bacchus zegt op

   Soi, duidelijke uiteenzetting.

   Als ik kijk naar mijn electra- EN gasverbruik in Thailand dan kom ik net aan de 2.000 baht per maand; soms iets daarover. Gas betaal ik 180 baht per maand (= 1 kleine gastank per maand). Aan electra betaal ik gemiddeld 1.800 baht per maand. Ik gebruik in de slaapkamer (bijna) iedere avond de airco. Verder heb ik een wasmachine draaien (3xp/wk), een koel/vries combinatie, overdag verschillende fans, 2 laptops (die vaak gezamelijk draaien), een grote boiler en ‘s-nachts verlichting rondom het huis.

   Hier betaal ik dus voor gas EN licht rondom de 50 euro. Mijn laatste rekeningen in Nederland bedroegen rondom de 200 euro(incl. btw). Daar had ik dan wel een droogtrommel en vaatwasser draaien.

   Ik weet niet of er regionale prijsverschillen zijn in Thailand, maar als je in Thailand 3 tot 5.000 baht betaald voor alleen electra, doe je volgens mij iets verkeerd. Misschien heb je dan ergens een stroomlek, anders begrijp ik het niet.

   Voor water betaal ik ongeveer 75 baht per maand. In de droge tijd sproei ik bijna dagelijks de tuin; het gehale jaar door de plantenbakken. Ik was regelmatig onze auto. Douchen doen we 2 tot 3 keer per dag met 2 personen. Hier kom ik dus nog niet aan de 2,50 euro
   aan kosten per maand, in Nederland betaalde ik rond de 75 euro per 3 maanden.

   Aan afval verwerking betalen we 25 baht per maand.

   Kortom: Thailand is qua energie- en watergebruik veel en veel goedkoper dan Nederland.

   De electra hoeft hier inderdaad niet betaald te worden wanneer de rekening onder een bepaald bedrag blijft. Ik dacht ook zo rond de 400 baht.

 10. richard walter zegt op

  Ik overwinter al jaren in een condo city view te chiangmai.
  vorig jaar waren mn elektrakosten in september en oktober nihil.
  men vertelde my wanneer je in een mnd een laag verbruik heb dat vanwege de regering gratis is.
  de airco staat by my zelden aan, eten doe ik altyd buitenshuis.

 11. Pim zegt op

  Khun Peter je weet waar ik woon en gewoond heb .
  Op een of andere manier ben je op zijn Hollands gezegd genaaid vroeger had ik het huis waar jij nu naast hebt gewoond .
  Nu heb ik in Nederlandse ogen een huis van een miljonair waar tot mijn ergernis van het lawaai de pomp van het zwembad vele uren per dag mij pest .
  1200 .-Thb was de normale rekening toen wij samen in het huis woonden .
  Met de komst van mijn dochter ging dit naar 1600.-Thb .
  Ik heb nu eigenlijk geen airco meer nodig wat de kosten aanzienlijk omhoog bracht door in het plafond ruimte te maken voor opstijgende warme lucht te laten ontsnappen via een ventilator die hierdoor in beweging komt en de warme lucht naar buiten laat verdwijnen .

  Zorg enkel dat de tegels die verwarmd door de zon bedekt zijn omdat deze warmte vasthouden .
  De kleur is belangrijk ,donkere kleuren houden warmte vast .
  Nu heb ik gisteren een rekening gekregen van 3041.57 Thb wat komt door het verbruik van de vriezers om de vis waarvan op dit moment weer 757 kilo onderweg naar mij is aan de praat te houden .
  Dat is toch echt niet duur .
  Ik adviseer altijd mijn bekenden enkel als besparing van de stookkosten in de winter naar Thailand te komen zodat ze de vliegkosten al hebben verdiend .

  Inderdaad Tino ,mijn famlilie in de Isaan hoeven niets te betalen zolang ik daar niet kom om kroketten van Dirk daar uit te delen ,de frituurpan gebruikt dan teveel terwijl ik ook warm water gebruik om mijn zonden af te wassen .

 12. egon wout zegt op

  Mijn rekening per maand voor een huishouding van 2 personem ca 1100 baht. Ik heb 2 koelkasten, 1 wasmachine, 1 T.v. , 1 deskcomputer, 1 fan s,nachts en af en toe 1 fan overdag. In het droge seizoen een sprinklersysteem a 20 minuten per dag. Wat mij enorm heeft geholpen is het vervangen van al mijn lampen door “spaarlampen”. Ik weiger aircon in huis . Dit regenseizoen moet ik zelfs 1 extra deken gebruiken.

 13. cor jansen zegt op

  Heb hier 3 airco,s en die draaien als het allen nodig is,

  in de slaapkamer de gehele nacht en elke dag,

  maar er zijn mensen met pompen voor zwembad,

  watervallen in de tuin,en dat vergeten ze.

  Ik kom niet boven de 3000 kw/u per maand.

  Denk dat veel mensen niet meer weten wat het in NL

  allemaal kost en eventuele bijkomende kosten, als OZB, enz. enz.

  Vraag maar na, na zo,n winter wat de kosten zijn.

  groeten Cor Jansen

 14. BA zegt op

  Denk dat wij normaal op +/- 1600 baht zitten, met 1x AC, 1x koelkast, 2x TV, en computer.

  Maar het wisselt nogal, als ik net het land uit ben voor werk dan is het veel minder.

 15. Hua zegt op

  Ik weet niet hoe het is geregeld om arme gezinnen gratis stroom te verstrekken.
  Voorheen als ik onder de 200 bath bleef werd er niets van mijn bankrekening afgeschreven.
  Ik heb nu af en toe een nota van minder dan 100 bath en die wordt gewoon van mijn rekening afgeschreven.
  Is gratis stroom voor arme gezinnen uitsluitends in bepaalde streken?
  In Hua Hin bij electriciteitsmaatschappij PEA dus niet helaas.

  Weet iemand hoe dit geregeld is?

  Groet,

  Hua.

 16. Eugenio zegt op

  Het is inderdaad een beetje appels met peren vergelijken.
  In Nederland komt zuiver drinkwater uit de kraan.
  Ik betaal 3 euro (126 baht) voor 1000 liter.
  Hoeveel wordt er voor een gezin in Thailand per maand aan drinkwater uitgegeven ?

  • ruud zegt op

   Dat hangt af van de prijs van het water.
   Het water in het dorp kost 6 Baht per cubieke meter
   Het water in de stad kost 20 Baht per cubieke meter.
   Ik probeer het dorpshoofd wel te overtuigen om met de tessaban te praten over het nut van een aansluiting op de waterleiding die uit de stad komt en dit water bij te mengen met het lokale water.
   Dan hoeft de prijs voorlopig niet zo heel veel te stijgen.
   Het water was vorige maand weer op en ze moesten weer dieper graven.
   Ik heb hem uitgelegd dat dieper graven het probleem uiteindelijk niet oplost.
   Dat was hij helemaal met mij eens, maar ik geloof eigenlijk niet dat hij al is wezen praten.
   Voorlopig zal ik eerst maar investeren in een extra watertank, want als het water nu al schaars is, zal het in het droge seizoen nog wel erger zijn.
   Gelukkig heeft het de laatste tijd geregend.

 17. martin zegt op

  Je ziet vaak in Thailand, dat de airco op 100% staat met mindestens een huis deur open. Of er draaien binnen overal ventilatoren, maar ze zitten allemaal buiten op de veranda. De TV draait de gehele dag, maar niemand kijkt. Dan worden vaker onnodig TL buizen in en uit geschakeld bv. in het toilet en ga zo maar door. Ik heb en wil geen airco-ook niet in de wagen. Ik heb plafond ventilatoren, doorsnee ca 40 cm die maar 5 wat gebruiken. Je wilt een lichte luchtstroom voelen en geen bries ?. Alle verlichting in huis werd vervangen door LED lampen. De stroomteller werd voor een low current type vervangen. Dan kom je ook meteen in een andere tarief groep terecht. Per maand heb ik van mijn provider 50Kw vrij-tot 50Kw dus gratis. Ik lig gemiddeld tussen de 40 en 46Kw/maand en betaal dien ten gevolge al maanden geen Baht voor mijn stroom. Misschien is het een idee voor anderen ?. De kosten van water kun je moeilijk beinvloeden-want drinkem moet je. En dat alleen uit de fles, niet uit de kraan. Maar met het kraan water wat Thais voor de vaat gebruiken doen we het in Nederland een hele week mee. Het ligt er gewoon aan hoe je aanpakt. martin

  • Tino Kuis zegt op

   Martin,
   Ik vind dat je altijd heel waardevolle en praktische technische informatie geeft. Zou je niet een stukje willen schrijven over ‘Hoe hou ik mijn huis koel in Thailand?’ ‘Hoe bespaar ik op stroom?’ En misschien iets over zonnecellen? Ik denk dat we daar veel aan kunnen hebben.

   • Hans zegt op

    Ik heb ook altijd de link gelegd van een zonnig thailand en ik zie geen zonnecel, dat is raar, misschien heb jij dat ook.

    Hoe vreemd het misschien ook klinkt, maar zonne-energie is in het zonnige thailand voor de particulier prijstechnisch (momenteel) niet interressant. Met de huidige stroomtarieven ligt de terugverdientijd op zo een 20 tot 25 jaar.

    Ik vraag me verder af of uberhaupt de technische levensduur van zonnecelpanelen wel 25 jaar is.

 18. martin zegt op

  Hallo Tino Kuis -en anderen. Om zo een verhaal in een blog te schrijven, gaat niet. Dat gaat zo ver in de materie dat dit niet te doen is-denk ik. Vuist regel is, als je verkeerd begint, kan het nooit goed eindigen. Een huis dat verkeerd gebouwd werd -dunne muren-verkeerde bakstenen-etc, kun je achteraf moeilijk koel houden. Ik ben in huizen van expats geweest die het wel goed deden. Ze gebruikten 20cm Q-Block, Kunststof ramen met dubbel isoleer en zonwerend glas. Verder grote dak overhang, zodat de zon bijna niet aan de muur kon komen. Minder grote venster op de zon-zijde, grote vensters op de schaduw zijde etc. Dan werd het dak van binnen met isolatie materiaal bespoten. De plafonds werden extra geisoleerd en ga zo maar door.
  Vooral nergens TL buizen in je huis. Alles (bijna alles) met LED verlichting. Tuin en andere permanente verlichting via voltaik techniek.
  Voor hen die graag iets meer willen weten zou ik aanraden, kijk eerst a.u.b. op het I-Net . Dat staat vol met info over voltaik-en LED techniek. Daar kun je de basis kennis opdoen. Voor wat de bouw aangaat heeft dat ook met een warmte = isolatie berekening te doen. Dat is bij elk huis anders. Bij een huis kun je alleen achteraf sparen als van te voren veel en op de juiste plek investeerd. Er komt heel veel bij kijken. Gemakkelijk is dat niet. Wij expats komen meestal in aanraking met bestaande huizen en minder met het feit, dat wij zelf gaan bouwen. Dat maakt het niet gemakkelijker. En als het een huur huis is, ga je nog minder veranderen of aanpassen, denk ik ?. martin

  • ruud zegt op

   Ik heb wel gedacht aan dubbel glas bij het vervangen van mijn ramen.
   Ik heb dubbel glas alleen niet kunnen vinden bij Global House.
   Dus het is enkel glas geworden.
   De nieuwe aanbouw is van 2 rijen schuimbetonblokken gemaakt met een spauw en het plafond heeft een 10cm dikke isolatielaag.
   Dat is duidelijk te merken, want zelfs in de brandende zon blijft het redelijk koel zonder koeling.
   Dat schuimbeton is verder geen probleem, want het zijn toch geen dragende muren.
   Al het dragen wordt door de betonnen palen en de ijzeren constructie bovenop die palen gedaan.

 19. teun zegt op

  Martin geeft goede adviezen/ideeen. Maar uiteindelijk gaat het toch om het bedrag dat maandelijks wordt betaald. En als ik nu alles eens lees dan hebben we het over – gemiddeld – over TBH 2000 p/m voor electra. Dat is dus omgerekend EUR 50,-/pm. En als je begint met fans te laten draaien ipv steeds airco’s dan kan dat zomaar TBH 1.000 p/m schelen.
  Gewoon een kwestie van wennen.

  En voor EUR 50/pm kun je toch onmogelijk de conclusie trekken, dat stroom hier (relatief) duur is. Dat is gewoon flauwekul. In Nederland ben je voor een vrijstaand huis voor gas en licht toch zomaar EUR 300 p/m kwijt. Als je dus de gaskosten in Nederland/Belgie afzet tegen de electrakosten hier dan is dat een zeer substantieel verschil.

  Ik begin dus steeds minder te begrijpen van de hele opwinding over deze kostenpost in Thailand. Het betreft een luxe uitgave waar je ook nog eens behoorlijk op kan besparen ook! Namelijk zomaar ca. 50 %. En dan gaat het toch helemaal nergens meer over?

  Ik heb ook een pomp zelfs. Niet voor mijn zwembad (dat heb ik niet) maar om ervoor te zorgen dat ik altijd voldoende druk heb om boven te kunnen douchen etc. als ik dat wil. Zonder pomp is er ‘smorgens rond 7-8 uur nog wel eens een waterdruk-probleem. En dan nog is mijn electra-rekening ca. TBH 1.000/pm (=EUR 25 p/m). Dat is samen met water ad ca. TBH 100/pm (=EUR 2,50/pm) dus maximaal EUR 30/pm. En dat lukt je NOOIT in Nedelrand. Dus waar hebben we het eigenlijk over.

 20. janbeute zegt op

  Gelukkig leeft Jantje weer goedkoop .
  Mijn beide verblijven aan de srraat waar ik woon , betaal ik niet meer dan 1000 bath .
  Een enkele keer iets meer tijdens droge periodes voor water voorziening van planten ed.
  Maar ik hou niet van airco , en dat scheelt zeker een grote slok op de borrel .
  Overal heb ik spaarlampen en gebruik mijn energie verbruik verstandig zoals blijkt , wat ik hier gelezen heb .
  Ik heb overigens wel veel pompen voor besproeing en vijvers ed , maar draaien niet altijd .
  Water gebruik aan beide woningen gemiddelt totaal 160 bath .
  Want onze Jantje is Zuunig .

  Groetjes Jantje

 21. frans zegt op

  misschien een kleine generator kopen gedurende die periode?. brandstof is goedkoop.

 22. Rob zegt op

  Nou wij hebben neen grote koelkast met vriezer een fan die altijd aan staat een computer 4 x per dag een 15 minuten onder de douche, tv mediaplayer en af en toe de airco aan, en dan betalen we gemiddeld zo,n 1000 Bath per mnd.
  Als elke nacht de airco aanstaat betalen we 1500 Bath.
  Ps. We zijn met 2 personen.

 23. Croes zegt op

  Ik woon bijna 2 jaar in Thailand en heb mij zeker niet te beklagen over de kosten van het woon-levensonderhoud.
  Ik heb 1 airco in de slaapkamer die toch gemiddeld s,nachts tussen de 8 a 10 uur draait.
  Mijn verdere grootste verbruikers zijn frigo-diepvries,strijkijzer,elektrische frietketel,en wasmachine,en betaal iedere maand tussen de 1000-1500 bath.
  Gino.

 24. Arjen zegt op

  Per Kwh is elektriciteit spotgoedkoop in Thailand. Zo goedkoop dat ik de investering van Euro 20.000 aan zonnepanelen nooit terug zal verdienen. Alleen het vervangen va de accu’s kost al meer dan de besparing aan elektriciteit.

  Wij hebben een groot terrein dat s avonds redelijk goed verlicht wordt. We hebben een rekening van 400-600 Baht/maand. Afhankelijk of ik veel gereedschappen gebruikt heb (lassen kost veel electra!!)

  Wij bebben xan ook geen airco. Zet eens een Kwh meter voor je airco of laat hem een maand uit..en contreer eens voor de zekerheid als je je hoofdzekering uitzet of je meter ook echt stopt. Als hij in dat geval nog draait steelt iemand je elektriciteit.

 25. Sjaak S zegt op

  Ik vind dat de stroomrekening met 1600 tot 2000 baht in een huis met zwembad, twee badkamers met heet water en drie airco’s, waarvan een iedere nacht aan staat, nogal mee valt. Dit zijn energie kosten, die in Nederland in een goed geïsoleerd huis met hoog rendement ketel, dubbele beglazing en de verwarming in de winter op slechts 18 graden het vijfvoudige zijn. Dus waar kijk je naar?
  Wat ik schrikbarend hoog vind zijn de kosten voor een ziekenfonds. Weliswaar andere materie, maar vooral voor de ouderen al bijna onbetaalbaar..

 26. teun zegt op

  Moderator: laten wij het bij elektriciteit houden, anders ontstaat er weer een off-topic discussie.

 27. Leo Bosch zegt op

  @Khun Peter,

  Om te bepalen of elektriciteit duur is (bv. duurder dan Nederland), moet je de prijs weten van 1 Kwh.
  Ik woon niet in een huurwoning, dus betaal zelf mijn elektrarekening en betaal voor 1 Kwh. slechts 4.35 Baht (nog geen 10 eurocent).Incl.vastrecht en VAT!
  Mijn verbruik ligt zo rond de 600 ã 700 Kwh. (ca.2500 à 3000 Baht) per maand.
  Dat is voor een pomp van het zwembad ,4 aircons ( beperkt gebruik) en 3 koelkasten .
  Ik weet de prijs van 1 Kwh.+ vastrecht en BTW in NL.niet, maar heb een donkerbruin vermoeden dat het iets meer zal zijn dan in Thailand.

  Wel is bekend dat veel verhuurders van woningen in Thailand ook een forse opslag doen op de Kwh.prijs.
  Dat zou misschien een veklaring kunnen zijn dat jij relatief veel betaald voor elektra
  Informeer of kijk eens eens hoeveel Kwh. je verbruikt.

  Leo Bosch.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Leo, ik schrijf nergens dat elektriciteit in Thailand duurder is dan in Nederland. Want dat is niet zo. Ik heb alleen aangegeven wat ik in Nederland voor stroom betaal. Verder heb ik de conclusie getrokken dat elektriciteit in Thailand relatief duur is als je het vergelijkt met andere woonlasten aldaar.

   • cor jansen zegt op

    Je ziet het goed,als je elektra gebruikt, en iets meer als

    de meeste Thai is het in verhouding duurder,als het water,

    en gas verbruik, voor niets gaat de zon op, en elektra heeft

    met de gas,en olie prijzen te maken.

    groeten Cor Jansen

 28. martin zegt op

  In verschillende blogs is te lezen dat er toch grote verschillen in het maandelijkse elektro gebruik zijn. Het klopt dat isolatie, s’avonds de warmte in je huis vast houdt. Maar als je een goede isolatie hebt, hoe komt dan toch de warmte in je huis ?. Waren er toch overdag deuren en ramen helemaal open ?. Een luchtafzuiger op het dak is een goede oplossing. Bij mij draait deze overdag op zonne energie en s’avonds op konvektie. Airco is een grote stroom vreter en buitendien ongezond. Ik heb en ik wil geen airco. Ook in mijn auto is nooit airco aan, wel de ramen open.
  In de verschillende Home markt vindt je geen ramen met dubbel glas. Maar er zijn diverse firma in Thailand die je ramen met dubbel glas leveren.
  Ik ga er van uit, dat met schuimbeton, zoort gelijke bv. Ytong stenen bedoeld zijn ? In Thailand worden die oa. onder de naam Q-Block verkocht. Deze stenen hebben een zeer grote isolatie waarde. Q-Block kun je als dragende muur gebruiken, wel afhankelijk van de belasting van de bovenbouw. Ideaal voor bungalow bouw. Bij andere doelen moet je beton support gebruiken. Zie voorlichting op de Q-block site cq. prospekt bij de bouw materiaal handelaar.
  In geen enkel blog lees ik het feit dat het in Thailand elke dag om 19:00 donker is integendeel met Nederland. Dus brand het licht in Thailand het gehele jaar langer en vaker als in Europa. Daar hebben we zomertijd-Thailand kent dit niet.
  Een prima idee vind ik het zoeken naar stroom leks cq. stroom diefstal. Met een stroom meter, kost in Europa ca € 30,- kun je de stroom vreters opsporen. Dat gelt speciaal voor oude koelkasten en wasmaschines etc. Je kund het ook zelf uitrekenen. Op elk apparaat staat de KW waarde. Vuistregel: hoe hoger deze nummer, hoe meer stroom die gebruikt. Niet vergeten; de inschakel stroom die vele malen hoger zijn kan. Dus zet je koelkast op stand 2, inplaats op 6.
  Maar het meeste kun je sparen door anders met energie om te gaan en door oa. alle TL buizen te vervangen tegen spaarlampen (duur) of LED verlichting. TIP: voor die mensen die af en toe in Bangkok zijn. IKEA in Bangkok (Ja, onze beroemde IKEA) heeft een grote kollektie LED verlichtingen tegen een schappelijke prijzen. Ik ben regelmatig in Bangkok en koop daar regelmatig LED verlichting.
  Zonnen panelen hebben een levensduur van ca. 20-25 jaar. Dat ligt aan het type cq. de kwaliteit van de fabrikant. De USA satellite Voyager 1, gestart in 1977 gebruikt al 36 jaar zijn zonnecellen als energie bron. Ik denk dat die kwaliteit echter te duur is om alleen je tuin verlichting op aan te sluiten. martin

  • Pim zegt op

   Martin .
   Je noemt dingen op die een goed advies geven .
   Ter aanvulling ,alles wat koelt moet zoveel mogelijk gevuld zijn .
   Mijn deuren staan de hele dag open behalve voor inbrekers.
   Zodoende is de temperatuur in de avond nog in huis door de isolatie .
   Geen probleem de vloertegels houden warmte vast en de tegels bij de koelkast door de warmte die afgegeven is die dag .
   1 uurtje in de avond de airco aan ,dan is het in huis met de warmte gedaan ,wel alle ramen en deuren dichtdoen .
   Iets ervaring heb ik wel met 5 grote vriezers en 3 koelkasten en 4 airco’s in huis .
   Over water is bij mij belachelijk ,wij hebben een bron die steeds dieper moet gaan op de Moo baan .
   De meeste mensen hebben al via het gouvernement nu een aansluiting genomen om te voorkomen dat zij zonder water komen .
   Met 9 mensen willen wij nu ook een aansluiting hebben die nog geen 100 meter weg is .
   P.P. vragen zij ons 39.000 Thb om aangesloten te worden .

   • martin zegt op

    Dank je wel Pim. Ik heb speciaal aangespeeld op die mensen die onbewust elektra gebruiken door een verkeerde houding in de omgang met elektra. Met een paar tips heb ik aangetoond, dat je met relatief weinig kosten je elektro gebruik=rekening positief kunt beinvloeden.
    De meeste tips zijn interressant voor huis eigenaars. Zij die een huis huren gaan denkelijk hun elektra niet om bouwen ?. Maar ook zij kunnen gemakkelijk sparen door bewust met stroom om te gaan cq. hun airco uit te schakelen, koelkast op Nr. 2 te zetten en de TV uit als je niet kijkt etc.

    Wij zijn een 2 personen huishouding, +koelkast + wassen elke 2 dagen + PC elke dag 1-2 uur + ventilator in de avond uren. Koken doen we op gas-elektro boiler voor de dousche is niet aanwezig. Wij gebruiken gemiddeld tussen 42-48Kw / maand en vallen dien ten gevolge in het gratis tarief bij gebruik van minder als 50Kw / maand. martin

 29. KhunRudolf zegt op

  Als je het op de keper beschouwt, en niet vergelijkt met de Ned. (Beldische) situatie, dan is in Thailand elektriciteit de grootse kostenpost. De reacties bezien is een bedrag groot ThB 2000 zo’n beetje een goed gemiddelde bij gebruik van huishoudelijk apparatuur als (meerdere grote flatscreen-) TV, wasmachine, koel-vriescombinaties, fans voor overdag, plus airco in 1 slpk. voor de nacht. Aldus bij meer cq minder gebruik van al die en andere apparaten (de een heeft 2 laptops p.dg nodig, de ander kookt en bakt elektrisch, etc.) stijging cq daling van deze kostenpost.
  Op een goede 2e plaats komt het internetabonnement: zelf betaal ik ThB 630 p.mnd.
  Aan watergebruik komt een ruim gemiddelde van ThB 125 goed in de buurt, waarbij niet geteld drinkwater. Het komt mij voor dat veel farang het houden bij bier drinken.
  Aan het 2 x p.wk ophalen van huisvuil betaal ik 20 baht p.mns.
  Gemeentelijke belastingen ken ik niet.
  Alzo: stroom kost in Thailand meer dan andere nutsvoorziening.

  • martin zegt op

   KhunPeter, ik ben het helemaal met jouw eens. Maar de elektra is ook die kostenpost waar wij het meeste invloed op hebben. Omdat je water voor verschillende doelen gewoon nodig hebt, kun je daar moeilijk of bijna niet op besparen. Ook op je I-Net abonnement is dat moeilijk. Steeds weer met je laptop naar een free WiFi plek lopen lijkt me op duur niet te doen. Geheel anders is dat bij elektra. Daar kun je wel massief sparen. Ik lees hier in blog: wij hebben 3 koelkasten ?. Nouja zeg, dat kost geld ?. Maar je kunt heel gemakkelijk een andere zoort verlichting gebruiken, isolatie van je huis, geen TV inschakelen als niemand kijkt, geen (of minder) airco etc. etc. kleine ventilatoren gebruiken etc. etc. Ik heb al verschillende tips gegeven. Sommige tips zijn heel gemakkelijk en goedkoop uit te voeren, andere niet of moeilijker. Verlaag je stroom gebruik-begin met jezelf ? (grapje). martin

   • martin zegt op

    Sorry, nog vergeten te zeggen. Met 2 buur mensen (dus zijn we met zijn drie) heb ik een I-Net (WiFi) sharing. We hebben 1 acces point die wij alle 3 gebruiken. We hebben alle 3 dezelfde acces code en delen de kosten/maand onder deze 3 mensen. Dit kunnen we doen omdat niemand van ons uren lang films download of bekijkt. We gebruiken het net bijna leen voor e-mails en als informatie bron.
    Mij kost het I-Net maar ca. 220 Bht / maand. We hebben wel vrij hoog een acces point -booster- monteerd. Daardoor wordt het signaal versterkt en werkt in een straal tot ca. 40-50 mt. rond de versterker. Bij heftig regenweer is het iets minder. martin

 30. KhunRudolf zegt op

  Thailand is volop bezig met zonne-energie. Dat zonnepanelen niet op daken van woonhuizen te zien zijn heeft te maken met de lage prijs voor elektriciteit voor gewone huishoudens. Maar geloof mij maar dat grote(re) bedrijven allemaal hun stroombehoefte betrekken uit zonne-energie. In Thailand is het niet altijd zo dat als je het niet ziet dat het er dan ook niet is. Laat staan als je het niet weet. Jezelf afvragen is effectiever dan maar wat roepen.

  Thailand heeft al zonne-energiecentrales die tot 500 MW stroom leveren. (Als je je ogen onderweg goed de kost geeft zie je voorbij Bangkok bv. complete zonnepaneelvelden.)
  In november vorig jaar werd aangekondigd dat tegen 2022 de Thaise zonne-centrales tot 1 GW (dus een verdubbeling) moeten gaan leveren. Ter vergelijking: Nederland wil tegen 2023 4,4 GW windenergie.

  Rondom Chiangrai o.a. profiteren 7200 Thaise huishoudens van zonne-elektriciteit van de grootste zonne-energie generator in Noord-Thailand. De centrale bedekt 24 hectare ruig, bergachtig land met panelen (Mae Chan), wordt geëxploiteerd door Chiang Rai Solar Company Ltd., en levert 9,5 MW. De panelen werden geleverd door de Noorse REC Group.

  Een en ander betekent dat stroom, welke door ons reageerders gebruikt, mede afkomstig is uit zonne-energie.

  Zie ook:http://www.rechargenews.com/news/policy_market/article1292033.ece

  • Sjaak S zegt op

   Op de bypass van Pranburi richting Petchaburi ligt ook zo’n veld met zonnepanelen. Het zou ook echt vreemd zijn als een land met zoveel zonne-uren geen gebruik van zonne energie op grote schaal gebruikt. Ik zou het zelf ook willen doen, maar daarvoor is het inderdaad te duur.
   Het is in ieder geval fijn om te zien dat er gebruik van zonne energie gemaakt wordt.

 31. Leo Bosch zegt op

  Khun Peter,

  Je hebt gelijk, elektra is in Thailand iets minder spotgoedkoop dan de andere woonlasten, als leidingwater, gas, onroerend goedbelasting, reinigingsrechten, huishuur.

  Leo Bosch.

 32. martin zegt op

  Voor die Thais, die een beetje verder weg wonen alsdirekt in een- Thaise binnenstad- kunnen goedkope zonne panelen kopen. Dat gaat via je stroom leverancier, ten minste in de provincie Sa Kaeo. Daardoor is het mogelijk dat ook die mensen een paneel kopen kunnen die niet veel geld in de beurs hebben. Kondities moeten je effe navragen bij je eigen stroom leverant.

  Ik vind het uitstekend dat wind en vooral zonne energie ook in Thailand een toekomst hebben. Als je ziet wat bv. de UAE (oa.Dubai) van plan zijn met zonne energie klinkt dat een beetje naar science fiction. Aan het einde van dit jaar gaan ze naar 13.Mw. In 2020 willen+hebben ze 1.000 Mw. Te gek, maar maakbaar.
  Dat wordt een voorbeeld voor de rest van de wereld. En wat is met de zonne oven Four Solaire bij het plaatsje Odeillo (Catalaans: Odello) in de Frande pyreneen. Daar wordt geexperimenteerd met een (spiegel) zonne oven-energie sinds 1975.
  En dan hebben we nog het zonne toren principe. Uitgevonden door een duitzer en berust op de konvektie van zonne warmte.
  Behalve de wind energie, heeft zonne energie een geweldig nadeel nl. als het avond=donker wordt is de stroom-lol voorbij. En dat is tot nu toe het grootste nadeel van zonne energie.
  Ohja, bijna vergeten; vanaf dit jaar heft de Spaanse regering een extra belasting bij eigenaren die zonne panelen geinstalleerd hebben. Spanje, . .hallo, jullie zijn echt heel goed bezig !. martin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website