Water drinken in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
21 juni 2012

Het is in deze periode warm tot bloedheet in Thailand, het zweet loopt vaak tappelings over je rug en andere lichaamsdelen en je verliest veel vocht. Dorst, dorst en al gauw grijp je naar een flesje of blikje ijskoud water of frisdrank, want dat verloren vocht moet weer aangevuld worden.

Kamertemperatuur

Sommige drankjes, zeker als ze koolzuurhoudend zijn, smaken het best als ze koud zijn, want ongekoeld vlakt de smaak behoorlijk af. Als het echter om het aanvullen van verloren vocht gaat, is ijskoud niet zo aan te raden. Beter is het dan om gewoon water op kamertemperatuur van ongeveer 25º C. te drinken. Het lichaam moet immers dat vocht verwarmen tot lichaamstemperatuur van ca. 36º C. om goed te kunnen worden geabsorbeerd.

Volgens Dr. Juthamas Kuesakul, een specialist in de traditionele Chinese geneeskunde en acapunctuur in het Samitivej Sukhumvit Hospitaal voegt daar aan toe, dat bij zeer warm weer en na een sporttraining best iets koeler mag worden gedronken, maar zeker niet ijskoud.

Onderzoek

In een onderzoek werd getracht vast te stellen of een koele sportdrank beter werkt dan één op kamertemperatuur. Atleten werden in twee groepen verdeeld, de ene groep kreeg gekoelde (ca 7º C.) drank tijdens een pauze van het sporten, de andere een ijskoude drankje. Daarna werd het sporten voortgezet en na afloop werden hun prestaties gemeten.

Het bleek dat de afkoeling van het lichaam van de atleten, die gekoelde drankjes dronken, sneller verliep dan die van de atleten met ijskoude drankjes. In het eerste geval betekent dit dat het lichaam niet zoveel energie hoefde te steken een de regeling van de lichaamstemperatuur, waardoor er meer energie beschikbaar is voor de fysieke prestaties.

IJskoud water

Een glas ijskoud water maakt het lichaam “aan het schrikken” en kan zelfs haarvaatjes beschadigen. Voor de meeste mensen is het beter het lichaam op natuurlijke wijze te laten afkoelen. Het versnellen van het koelproces door middel van ijskoud water kan bacteriën en ander vuil in de poriën aantrekken, omdat het lichaam die niet snel genoeg kan elimineren door het zweten, zei Dr. Juthmas.

Zij voegt er aan toe, dat ijskoud water de bloedvaten krimpen, waardoor het niet onmogelijk is dat er bijvoorbeeld pijn op de borst ontstaat door onvoldoende bloedtoevoer. Onder normale omstandigheden, wanneer je lichaam niet oververhit is, doet koud water meer kwaad dan goed.

Spijsvertering

IJskoud water zorgt er ook voor, dat de darmen samentrekken en daardoor wordt de spijsvertering in het lichaam verstoord. Uit onderzoek is gebleken, dat het lichaam voedsel op zijn best verteerd bij een temperatuur van 37º C. en dus is het beter iets warms te drinken tijdens een maaltijd. Warm water of, zoals vele Chinezen doen, thee bevordert de circulatie in het lichaam beter. Het zorgt ook voor een verhoogde bloedtoevoer, het leidt tot zweten en daardoor weer bevordert het de afvoer van gifstoffen.

Drinkgewoonte

Dr. Juthamas legt uit, dat het drinken van warm water, zeker als je wat ouder bent, goed is voor het lichaam. Zij raadt aan elke dag te beginnen met het drinken van twee glazen warm water, nog voordat je je tanden poetst. Wacht dan 45 minuten tot een uur voor je gaat ontbijten, zodat het water goed geabsorbeerd kan worden.

Drink voor en na elke maatlijd een glas water op kamertemperatuur en dan nog één een uur voor het slapen gaan. Al met al is dat ongeveer twee liter water per dag en dat is alles wat je nodig hebt om het verlies van vocht door zweten, plassen, ontlasting en dergelijke te compenseren.

Vrij en beknopt naar een recent artikel in de Bangkok Post. 

4 reacties op “Water drinken in Thailand”

 1. HansNL zegt op

  Persoonlijk zweer ik bij warm weer gewoon bij thee!
  Engelse thee of Thaise rode thee.
  Bij voorkeur op zijn Engels, scheutje melk, beetje suiker.

  Heel goed dorstlessend en stukken beter als dat ijskoude gedoe.

 2. Roelof Jan zegt op

  Hoe weet je of je genoeg drinkt ? Heel eenvoudig ! Als je unrine duidelijk donker is dan lichtgeel (iets meer dan citroensap ) dan drink je te weinig . Dus altijd bij de hand voor controle . Water drinken is overigens het beste , als snap ik best dat je naar een pilsje ook kan verlangen .

 3. Frank zegt op

  Heel goed artikel over water; een glas warm water ’s morgens bevorderdt ook een goed stoelgang !
  Thee drinken is wel lekker maar er zit wel caffeine in dus 2 liter per dag ?
  Je verliest ook veel zout als het warm is en je transpireert. Er zijn zouttabletjes voor maar dan is het hoeveelheid zout te groot.
  Koop een zakje chips of iets dergelijks en neem een paar keer p. dag een handje vol.
  Geen volle zak hoor 🙂

  Frank F

 4. ruud NK zegt op

  Na mijn rondje hardlopen (10 km+) en in Thailand, bij thuiskomst altijd eerst 1 of 2 glazen ongekoeld water. Daarna een grote mok oploskoffie met een heel klein beetje zout erin.
  Naast het advies van Roelof Jan, houdt in de gaten hoelang het geleden is dat je bent wezen plassen. Is dat lange tijd geleden dan heb je te weinig gedronken en dien je aan te vullen, en bij voorkeur alleen water. Te weinig vocht veroorzaakt lusteloosheid en je voelt je moe. Als je het niet goed in de gaten hebt kun je er dagen last van hebben. Zonde van je vakantie!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website