Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand. Tevens geeft hij een kijkje in zijn belevingswereld in Thailand.

Vervanging retirement door marriage – deel 2

Op dinsdag 22 september eerst naar de Bangkok Bank voor het bank statement en updaten van het bankboekje en vervolgens wederom naar Immigration Udon. Bij de Bangkok Bank zijn we om 13.00 uur en 20 minuten later staan we weer buiten met een bank statement en een bijgewerkt bankboekje. Kosten van het bank statement: 200 baht.

Van de Bangkok Bank naar Immigration is een drietal minuten met de auto. Daar aangekomen zie ik dat het buiten zwart staat van de mensen. Teoy parkeert de auto en intussen loop ik naar de menigte. Een medewerker vraagt wat ik kom doen. Uitgelegd dat ik voor een verlenging van mijn verblijf kom. De medewerker neemt mijn paspoort in en gaat naar binnen. Niet veel later komt een andere medewerker met mijn paspoort naar buiten en probeert mij uit te leggen dat ze vandaag geen tijd voor me hebben. Ze moeten ruim 200 mensen uit Laos en Vietnam zien te verwerken. Ik doe een poging om toch vandaag geholpen te worden, geef haar het bank statement en, intussen ook geholpen door Teoy, proberen we voor te dringen.

De medewerkster gaat weer met mijn paspoort en bank statement naar binnen. Even later komt de Immigration officer naar buiten en ik zie al aan zijn lichaamstaal dat hij ons vandaag niet van dienst gaat zijn. Nog een korte discussie, overigens op vriendelijke toon, met hem gevoerd. Winst: het bank statement blijft geldig, dus we hoeven bij ons volgend bezoek het bank statement niet opnieuw bij de Bangkok Bank af te halen. Wel moet het bankboekje weer worden geupdated. Hij adviseert begin oktober terug te komen. Alle drukte heeft ongetwijfeld te maken hebben met het aflopen van de gratis verlenging van verblijf tot 26 september.

Eigenlijk heb ik flink de pest in, maar dat zakt al snel weer weg. Teoy brengt me naar Good Corner. Zelf gaat ze naar de Makro om zalm en andere zaken te kopen en daar in de buurt met een vriendin Thais te eten. Ik zit weer op mijn vertrouwde stek, aan mijn vaste tafel, en geniet weer van de beelden die aan mij voorbijtrekken.

Er valt voor mij op dit moment verder weinig aan deze posting toe te voegen. Het vervolg moeten we afwachten als we begin oktober wederom naar immigration gaan. Pas dan zal ik deze posting kunnen afronden. De tussenliggende periode zullen we gebruiken om vrienden te bezoeken in Bueng Khong Long. Daarover volgt een aparte posting (inmiddels geplaatst).

Het is maandag 5 oktober en ik ga met Teoy een nieuwe poging doen bij Immigration om mijn verblijf met een jaar te verlengen, maar nu dus op basis van huwelijk. Eerst naar de Bangkok Bank om mijn bankboekje bij te werken. We treffen het daar niet. Er is slechts een baliemedewerkster actief. Kost al met al ruim een half uur. Niet te geloven. Enfin, direct door gereden naar Immigration. Gelukkig, deze keer buiten het gebouw geen mens te bekennen en we mogen gelijk naar binnen. Ook binnen is het heel rustig en ik word direct geholpen door een medewerkster. Ik geef haar mijn paspoort en alle verzamelde papieren. Zij gaat aan de slag, ik zit erbij en kijk er naar.

Routinematig gaat ze door alle documenten heen, sorteert ze naar eigen inzicht en laat regelmatig kopieën maken door een van de meisjes achter haar. Jammer dat ze mij daar niet om vraagt, want ik heb van alle documenten een tweetal kopieën gemaakt en meegenomen.

Plotseling word ook ik aan het werk gezet. Ik moet alle documenten van mijn handtekening voorzien. En het zijn er heel wat. Ik geef de getekende papieren terug en zeg: dat is dan 5.000 baht. Ze kan er wel om lachen. Ik dacht dat ik nu wel klaar was, maar nee, ik moet nogmaals een kopie van alle documenten van mijn handtekening voorzien. Ondertussen zit zij allerlei gegevens in te typen. Blijkbaar is er een database waarin alles wordt opgenomen.

Tot mijn grote vreugde zie ik dat er nu allerlei stempels in mijn paspoort worden gezet met de initialen van de Immigration mevrouw en van haar baas. Ik krijg de indruk dat blijkbaar aan alle eisen is voldaan en dat de verlenging gewoon kan doorgaan. Dat is toch altijd weer een hele opluchting, want er is altijd de kans dat er naar iets wordt gevraagd waar je totaal niet op hebt gerekend. Tussendoor moet ik 2.500 baht aftikken. Normaal betaal je 1.900 baht voor de verlenging maar het is nu meer in verband met het overzetten van retirement naar marriage.

Ik betaal het met plezier.

In mijn paspoort staat, zoals Ronny al had voorspeld, onder meer een stempel met “under consideration”.

Dit “under consideration” geldt tot 4 november. Op 4 november wordt de definitieve jaarverlenging toegekend. In de tussenliggende maand kan Immigration ervoor kiezen ons huis met een bezoek te vereren en te zien of ik daar daadwerkelijk met Teoy woon. En ze kunnen eventueel wat zaken verder uitzoeken. Nu we toch bij Immigration zijn, gelijk maar een nieuwe 90 days gedaan. Volgende 90 days begin januari 2021.

Ik begrijp overigens nu heel goed dat Immigration niet zo dol is op buitenlanders die op basis van huwelijk voor de eerste keer een verblijfsperiode willen bekomen. Ik kwam om 14.15 bij Immigration binnen en vertrok er weer om 15.45 uur. De medewerkster was dus gewoon anderhalf uur uitsluitend voor mij bezig om die verblijfsperiode van een jaar op basis van huwelijk in de boeken te krijgen. Daar zitten ze, zo kan ik mij voorstellen, niet echt op te wachten.

Twee dagen na ons bezoek aan Immigration wordt Teoy gebeld door Immigration. Ze komen ons de volgende dag, donderdag 8 oktober, in ons huis bezoeken. Ok, geen probleem.

Vreemder is dat Immigration op donderdagmorgen weer naar Teoy belt met het verzoek alsnog met een tweede getuige te komen als de medewerkers van Immigration ons thuis komen bezoeken. Hiervoor belt Teoy met een vriendin die dicht in de buurt woont. De Immigration medewerkers beperken zich tot het invullen van een aantal formulieren, het noteren van de gegevens van de tweede getuige en het maken van een tweetal foto’ s. Een in de living room terwijl we op de bank zitten en een staand voor ons huis met het huisnummer zichtbaar.

Op 4 november kunnen we naar Immigration om het “under consideration” stempel te laten vervangen door een nieuw stempel met een jaar verblijfsvergunning.

Al met al toch best een behoorlijk veelomvattend proces.

 1. Naar Bangkok voor het regelen van allerlei papieren bij de Nederlandse ambassade en het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken teneinde tot een formeel gesloten huwelijk te komen;
 2. Met deze papieren naar het gemeentehuis in Udon om een huwelijksakte te realiseren;
 3. Naar Immigration voor de jaarverlenging op basis van huwelijk in plaats van retirement.

Nu maar hopen dat dit een eenmalige uitbarsting is van bureaucratisch ge-eikel en dat het de komende jaren allemaal soepel verloopt. Zoals het de afgelopen jaren bij Immigration Udon altijd heel soepel is gegaan bij alle zaken die ik daar moest afhandelen. Wat dat betreft uitsluitend lof voor dit immigration kantoor.

Ik lees hier wel eens over immigration kantoren die het een en ander veel moeilijker maken.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

Rating: 4.70/5. From 10 votes.
Please wait...

29 reacties op “Vervanging retirement door marriage – deel 2”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Gelijk welke verlenging is 1900 Baht… er is geen enkele reden om nu 2500 Baht te vragen. Of het zijn dure koppies daar. 😉

  • Charly zegt op

   @RonnyLatYa
   Het waren erg veel copies Ronny.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 2. Rob zegt op

  En wij in Nederland maar denken dat de IND moeilijk doet. 5555

 3. tooske zegt op

  Ik had in het verleden ook een visa on marriage, gek van de formulieren, de 2 getuigen en het huisbezoek die overigens dachten ook nog thee money te moeten vragen voor de diesel en het bezoek, bij mij niets dus.
  Maar heb het jaar erop mijn marriage visa weer om laten zetten naar het non immigrant O, snel en geen gezeik. Inkomensverklaring van de ambassade en kopien paspoort, pasfoto, en 1900 thb.

  • RonnyLatYa zegt op

   “Maar heb het jaar erop mijn marriage visa weer om laten zetten naar het non immigrant O”
   Je “marriage visa” is ook bekomen met een Non-immigrant O dus moet je niks omzetten. Je vraagt een de verlenging van je verblijfsperiode enkel op een andere basis aan d.w.z. “Retired” ipv “Thai marriage”.

 4. Foppo zegt op

  Eigenlijk mis ik iets in het verhaal.
  Heeft de baas van de imigratie politie je vrouw niet even apart genomen met een smoesje om even wat bathjes te vragen?

  Bij ons de eerste keer wel zo,n jaar of drie geleden.
  Mijn vrouw vertelde dat pas later dat ze hem 2000 bath had gegeven nadat hij daarom gevraagd had.
  We zaten buiten in de sala toen “the leader of the group” vroeg of hij gebruik mocht maken van het toilet en mijn vrouw ging hem voor naar binnen.
  De “bijdrage” was bedoeld voor wat eten en drinken voor hem en zijn collega,s.
  Toen ik het hoorde ontplofte ik bijna en het jaar daarop stond ik op scherp maar toen vroegen ze nergens om.
  Ik heb nog foto,s van hun bezoek, alleen mocht ik die pas maken toen ze hun blikje bier op hadden en hadden weggezet.

  Dit jaar zijn ze niet geweest, misschien wegens Corona maar ik hou ze in de gaten.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik mis helemaal niks in het verhaal. Ons werd nog nooit om wat extra gevraagd.
   Bij huisbezoek hebben we ze wel wat te drinken aangeboden maar een flesje water volstond.
   Ook in het kantoor van Kanchanaburi worden correcte prijzen gevraagd en krijg je daar steeds een betalingsbewijs van.

 5. Sjaak S zegt op

  Al met al toch best een behoorlijk veelomvattend proces.

  1.Naar Bangkok voor het regelen van allerlei papieren bij de Nederlandse ambassade en het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken teneinde tot een formeel gesloten huwelijk te komen;
  2.Met deze papieren naar het gemeentehuis in Udon om een huwelijksakte te realiseren;
  3.Naar Immigratie voor de jaarverlenging op basis van huwelijk in plaats van retirement.

  Dit natuurlijk omdat je nog niet getrouwd was (1 en 2). Ik ben al vier jaar getrouwd en hebben punt een en twee allang gedaan. Dus blijft er alleen nog maar stap drie over. Maar hopelijk komt het niet zover dat het nodig is.

 6. Charly zegt op

  @Foppo
  Nee, geen enkele poging tot het innen van tea money. Niet op het kantoor van Immigration en ook niet toen ze bij ons thuis op bezoek kwamen. Ook de afgelopen jaren geen enkele poging daartoe.
  Immigration Udon is door mij altijd als bijzonder vriendelijk en hulpvaardig beoordeeld.
  De afgelopen jaren had ik voor mijn verlenging van verblijf alleen mijn paspoort bij me, het bank statement en bankboekje. Dat was alles. Zij zorgde voor de rest.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

  • Ruud NK zegt op

   Charly heb je van immigratie een betalingsbewijs gekregen met daarop 2.500 baht vermeld of was het maar 1.900 Baht?

   • Charly zegt op

    @Ruud NL
    Ik heb van immigration Udon nog nooit een betalingsbewijs ontvangen, nu dus ook niet.

    Met vriendelijke groet,
    Charly

 7. quillaume zegt op

  My god wat een vreselijke bureaucratie. het begint er op te lijken dat we dus echt niet welkom zijn.
  Overal kopie van maken handtekeningen erop enz enz. Wat doen ze met die formulieren??
  Ik heb het zelf ook meegemaakt. Op een gegeven moment komt er een Thai mijn tuin inrijden.
  Begint in het Thais te brabbelen. Stelde zich niet voor. Ik moest mijn paspoort tonen en hij begon
  twee foto’s van mij te maken. Bleek van immigratie te zijn. wat een hork
  Blijkbaar stinkt ons geld niet vandaar dat ze ons gedogen.

  • Sjaak S zegt op

   Ik kan jouw gedachten niet volgen. Deze bureaucratie was al aanwezig voordat jij hier kwam wonen. We zijn hier in Thailand en niet in Nederland. Een Thai begint niet Thais te brabbelen, maar spreekt zijn eigen taal in zijn eigen land, waar jij Nederlands brabbelt.
   Gezien de omstandigheden, een totale afschotting van de buitenwereld, hebben ze ons geld liever niet nodig. Liever geen geld als nog meer Covid-9 gevallen. In ons schone Nederland zijn er per dag meer gevallen dan in de afgelopen 9 maanden in Thailand.

   De hele papierkraam om een huwelijksvisum te krijgen is zo moeilijk gemaakt, omdat er waarschijnlijk ooit te veel schijnhuwelijken waren van mensen die geen normaal visum konden krijgen. Doen ze het in Nederland dan anders?

 8. Henk zegt op

  Ik probeerde een Marriage visum in Bueng Khan. Kreeg het niet voor elkaar, argument was: Teveel werk!

  • Charly zegt op

   @Henk
   Ik zou toch proberen bij Bueng Khan door te zetten op een verblijfsvergunning op basis van marriage.
   Ik vermoed dat je nu ieder jaar verlengt op basis retirement. Tot vorig jaar was dat geen probleem. Vanaf 01 november 2019 moet je wel een ziektekostenverzekering kunnen overleggen, die voldoet aan de eisen van de Thaise overheid. Bij verlenging verblijf op basis van mariage hoeft dat dus niet.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • Lung addie zegt op

    Beste Charly,
    je geeft hier een foute info: een ziekenkostenverzekering hoef je enkel te hebben indien je op basis van een Non O-A visum een jaarverlenging aanvraagt. Indien Henk op basis van een Non O visum een jaarverlenging aanvraagt, als gehuwde met een Thaise, dan hoeft hij helemaal geen ziekenkostenverzekering te hebben. Ook niet als hij niet gehuwd is en op basis van retirement een jaarverlenging aanvraagt.

    • Charly zegt op

     @Lung addie
     Je hebt helemaal gelijk. Die verplichte ziektekostenverzekering geldt alleen voor visum O-A houders en niet voor visum O houders.
     Dus inderdaad, indien Henk een verblijfstatus heeft op basis van een visum O, is een ziektekostenverzekering niet verplicht.

     Met vriendelijke groet,
     Charly

   • TheoB zegt op

    Nu zaai je verwarring Charly.
    De aanvragers van een Non-Immigrant O-A visum bij de Thaise ambassade in hun thuisland moeten nu een bewijs van ziektekostenverzekering (฿400.000 inpatient, ฿40.000 outpatient) kunnen overleggen. Dat mag een verzekering van een Thaise of niet-Thaise verzekeraar zijn.
    (Vanwege COVID-19 moet er nu ook een bewijs van ฿100.000 verzekering voor behandeling van COVID-19 overlegd worden.)
    Bij de aanvraag van een jaarverlenging in Thailand op basis van dat visum moet bij sommige immigratiebureaus wél en bij sommige immigratiebureaus geen bewijs van ziektekostenverzekering overlegd worden. Dat moet een verzekering zijn van een uit een door de Thaise overheid samengestelde lijst van Thaise verzekeraars.
    Voor aanvragers en houders van een visum Non-Immigrant O geldt die eis vooralsnog niet.

    Ik geloof dat ik het helemaal juist heb, anders hoop ik dat RonnyLatYa mij corrigeert.

    PS: voor ฿600 kun je bij een kopieerzaakje ongeveer 120 zwart/wit kopieën (laten) maken.

    • TheoB zegt op

     Oeps! Correctie:
     Degenen die bij hun “O-A” visumaanvraag een bewijs van ziektekostenverzekering moesten overleggen, moeten ook bij de aanvraag van een jaarverlenging een bewijs van ziektekostenverzekering overleggen.
     Degenen die vroeger bij hun “O-A” visumaanvraag géén bewijs van ziektekostenverzekering hebben hoeven overleggen, moeten bij jaarverlenging bij sommige immigratiebureaus wél en bij sommige immigratiebureaus geen bewijs van ziektekostenverzekering overleggen.

     • RonnyLatYa zegt op

      Dat klopt dat het ene immigratiekantoor het vraagt en het andere niet aan buitenlanders met een O-A.
      Hangt af hoe men de tekst leest of wil lezen voor zij die voor 31 oktober reeds een verlenging hadden.

      Kon je lezen in volgend document
      Order of the Royal Thai Police no. 548 /2562
      Subject: Amendment for Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom

      Het ging over volgende tekst.
      ……
      (6) Only for an alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A, must buy a Thai health insurance online, which covers the length of stay in the Kingdom with no less than 40,000 baht coverage for outpatient treatment and no less than 400,000 baht for inpatient, via the website longstay.tgia.org.
      …….
      “2.An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A (not exceeding 1 year) and has been permitted to stay in the Kingdom before this order is effective, will be able to continually stay in the Kingdom for a granted length of stay.”

      Gans die verzekeringsverplichting ging in voege op 31 oktober 2019. Eigenlijk pas een jaar dus….

    • ergens in Thailand zegt op

     PS: voor ฿600 kun je bij een kopieerzaakje ongeveer 120 zwart/wit kopieën (laten) maken.

     ik denk dat je 60 bath bedoelt ik doe het in een shopje (Udon) en daar vragen ze 0,50 b (50 satang) voor 1 zwart/wit kopie.
     Jij betaald 5 bath per kopie normaal heb je er 10 voor lol lol

     pekasu

 9. carlosdebacker zegt op

  Ben voor halverwege uw verhaal gestopt om verder te lezen. Ik ben al jaren op married visa en voor mijn statement ben ik ook in BKK Bank in Pattaya, al jaren 100 bath. Voor married visa uw statement hoort er bij maar laat je gewoon zien bij de bevoegde officier dat uw papieren behandeld.

 10. Antonius zegt op

  Nu veel mensen hun retirement visum omzetten naar marriage visa i.v.b met geen duure verzekering hoeven aftesluiten. Zal dit dus ook snel voor de marriage visa van toepassing zijn.

 11. Henkwag zegt op

  Eerlijk gezegd, begrijp ik al die toestanden niet die U moest (en vrijwillig wilde) ondergaan, slechts vanwege het omzetten van het Non-immigrant O naar een Marriage visum. Wellicht kan iemand mij de voordelen daarvan uitleggen, is het vooral vanwege de 400.000 resp. 800.000 bath inkomen per jaar ? Mij lijkt, Uw verhalen (Charly) te hebben gevolgd, waarin vaak sprake is van relatief dure hotels, restaurants en flessen wijn, dat dat geen probleem zou moeten zijn. Ik ben gehuwd (voor de Nederlandse wet) met een thaise, maar heb dat (nog) niet omgezet naar een thaise legalisatie. Wij wonen hier nu permanent 16 jaar, voor immigratie geldt dus dat ik nier gehuwd ben, heb dus al lange tijd een retirement visum en nog nooit in die 16 jaar enig probleem gehad met de jaarlijkse verlenging (zie ook de reactie van Tooske). Kortom en nogmaals: wat is Uw voordeel ? Ik ben daar serieus benieuwd naar !

  • Jacques zegt op

   Het feit dat Charly er voor kiest om zijn retirement status om te zetten in een marriage versie is een persoonlijke keuze, waar hij natuurlijk zijn redenen voor heeft. Of hij die wil delen is aan hem. Op persoonlijk vlak zijn er dan voor- en nadelen die gaan spelen. Denk hierbij aan de feitelijke verblijfspositie of een erkenning van kinderen.
   Bij de standaard aanvraag in onder anderen Nederland en België van een O visum of OA visum zijn basiseisen die bekend zijn en af te lezen in het dossier van Ronny Lat Ya. Onder anderen is voor de OA aanvraag van kracht dat men moet beschikken over een ziektekosten verzekering, geldig in Thailand. Voor de O versie is dit niet nodig. De eis om minder geld te hoeven overleggen bij een verlengde verblijfsaanvraag in Thailand zou ook een reden kunnen zijn. Bij de OA is dit aanzienlijk minder, zoals inmiddels wel bij de meeste van ons bekend en dit gaat dus ook op bij een verlenging van een non O visum op basis van Thai marriage. Of 40.000 baht per maand aan inkomen of bankrekening 400.000 baht of combinatie daarvan.
   Wat ik begrepen heb uit het verhaal van Charly is dat hij in Thailand verblijft op basis van een non immigrant 0 visum met verlenging op basis van retirement en dat hij dat retirementdeel nu om wil zetten naar een marriage aanvraag. Er is bij hem geen sprake van een nieuwe visum aanvraag op basis van OA.
   Voor hem gold en geldt die eis van het overleggen van een ziektekosten verzekering in Thailand dus niet.

   • RonnyLatYa zegt op

    Charly verbleef voordien hier op basis van een Non-immigrant O-A visum en om dan een verlenging van die verblijfsperiode op basis van “Retirement” te bekomen moet je inderdaad een ziekteverzekering voorleggen. Een die goedgekeurd werd door Thailand trouwens. Niet elke verzekering of maatschappij komt hiervoor in aanmerking.
    “First year, all applicants can buy health insurance from insurance companies in their owned countries or authorized insurance company in Thailand. When the applicants want to renew the visa, the applicants must buy insurance from authorized insurance companies in Thailand only. Any inquiries on completing Insurance application can be addressed at each insurance company.”
    https://longstay.tgia.org/home/guidelineoa

    Wil je dat vermijden (misschien omdat je al jaren een goede verzekering hebt), dan heb je 2 mogelijkheden
    – Een nieuw Non-immigrant O gaan vragen in een ambassade/consulaat. Daarvoor moet je natuurlijk Thailand verlaten. Een Non-immigrant O-A visum kan je in Thailand namelijk niet omzetten naar een Non-Immigrant O.
    – Een jaarverlenging vragen op basis van huwelijk. Voor dat laatste heeft hij dan gekozen.

    Staat trouwens in zijn vorige inzending allemaal perfect uitgelegd en ook waarom hij dan die keuze maakt.
    https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/vervanging-retirement-door-marriage-deel-1/

    Charly stuurt regelmatig verhalen in over wat hij meemaakt. Ook deze inzending hoort in dat rijtje thuis. Ik vind zijn inzendingen trouwens leuk om lezen.
    De keuzes die hij maakt zijn persoonlijk en hij hoeft zich voor die keuze niet te verantwoorden. Laat staan dat men er dan ook nog zijn uitgavepatroon bijhaalt om zijn keuze in vraag te stellen.

 12. Charly zegt op

  @Jacques en @Henkwag
  Ik stel voor deel 1 van mijn posting nog eens te lezen. Daarin staat toch duidelijk in welke situatie ik mij bevond en waarom ik die situatie wilde wijzigen.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

  • Henkwag zegt op

   Ik begrijp ‘t nu. Het verschil tussen Uw en mijn situatie is dat ik 16 jaar geleden ben begonnen met een non-immigrant O, en dus niet met een O-A. In augustus jl. nog bij immigratie Jomtien geweest voor verlenging, binnen 15 minuten klaar, volgende dag ophalen. Ik heb nog nooit iets van een ziekteverzekering hoeven te laten zien (heb er wel 1, Pacific Cross), dus vandaar dat ik me afvroeg waarom al die papieren rompslomp die U hebt moeten ondergaan. Nogmaals, is nu duidelijk ! HG

 13. Pieter zegt op

  Dank voor je verhaal, met veel plezier weer gelezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website