Tumkratoei

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
21 december 2023

Tumkratoei

Kathoeys lijken in Thailand algemeen geaccepteerd en dat geldt gelukkig ook voor de Isaan. Sinds kort is er een nieuw restaurant in Ubon waarbij de keuken buiten onder een afdak is gesitueerd. Daarbuiten kun je bestellingen opgeven voor wat je mee wilt nemen maar je kunt ook gewoon binnen de gerechten consumeren.

Het bijzondere is dat de drie koks kathoeys zijn, althans ze zijn overdreven opgemaakt, hebben opgestoken haar en vrouwenkleren aan. Ze zijn alle drie wel wat grofgebouwd en in een kathoey verkiezing zouden ze totaal kansloos zijn. Aardig zijn ze wel.

Vanaf de openbare weg zijn ze goed te zien onder dat afdak en om elke twijfel te voorkomen hebben ze het restaurant Tumkratoei gedoopt.

Ze kunnen gelukkig wel koken.

10 reacties op “Tumkratoei”

 1. erik zegt op

  Ik denk dat Tumkratoei (uitspraak Dtamkratoei) een keten is, je vindt ze op meer plaatsen in de Isaan. https://www.facebook.com/Tumkratoei/

  Het woord Kathoei schrijf je net iets anders; daar staat geen ‘r’ in.

 2. Philippe zegt op

  Het doet altijd raar bediend te worden door een (grote) dame met een zware stem … even wennen maar uiteindelijk telt voor mij wat er op het bord ligt en als dat perfect is zoveel te beter ! Bij mijn weten zijn de grootste chefs in Europa allemaal mannen, dus als men de lijn doortrekt misschien niet zo slecht dat ze u soigneren (culinair wel te verstaan 555).

  • koen zegt op

   Uiteindelijk telt wat er op je bord ligt? Dat vind ik niet. In een restaurant is de inrichting van de zaak en de stijl van het personeel nog belangrijker dan de inhoud van het bord. Call me old-fashioned maar bediend worden door dat type kathoei vind ik niet smakelijk, sorry, no offense.
   Ik ga wel naar een ander restaurant waar een vriendelijke juffrouw of heer mij bedient.

 3. Marinus den Uil zegt op

  Ik ben nooit in Thailand geweest maar lees wel graag de verhalen hier.
  Wat me opvalt is de sexuele vrijheid die zo op het eerste gezicht in Thailand mij opvalt.
  Iedereen kan zijn wat hij wil, geen probleem.
  Tuurlijk dat kan je in Nederland ook, maar ik vind dat Thaise toch anders, misschien kan je het woord ongedwongen hier gebruiken, iets wat dicht bij vrijheid komt.
  Een restaurant met Kathoei (schrijf ik het goed?) is zoiets.
  Ik vind het prachtig.

  • TheoB zegt op

   Zoals Ruud en khun moo hieronder al meldden is de seksuele vrijheid in Thailand niet echt groot.
   Een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht is nog steeds niet toegestaan. Er zijn in het parlement nu wel wetsvoorstellen in die richting in behandeling.
   Officieel van geslacht veranderen is nog steeds niet mogelijk.
   Opklimmen naar invloedrijke maatschappelijke posities kunnen de genders die zich anders gedragen dan hetero wel vergeten.
   Ik heb de indruk dat er in Thailand een nogal strikte indeling van de genderidentiteit (https://coconuts.co/bangkok/lifestyle/random-thailands-smorgasbord-of-sexualities-in-one-handy-diagram/) wordt gehanteerd, met binnen elke gender een strikte gedrags- en dresscode.
   Bij voorbeeld: een tomboy gedraagt zich overdreven mannelijk, heeft kort haar en draagt ’typische mannenkleding’; een katheuy/ladyboy gedraagt zich overdreven vrouwelijk, heeft heel lang haar en draagt ’typische vrouwenkleding’; enz.
   Men moet zich conformeren aan het stereotype beeld van/over de gendergroep.

 4. Ruud zegt op

  Kathoeys lijken in Thailand algemeen geaccepteerd, lijken dat is de juiste zegswijze want ze worden dat op vele plaatsen niet.

  • khun moo zegt op

   Ruud,

   Precies wat je aangeeft.
   Kathoes worden in Thailand niet agressief bejegend, maar dat is iets anders dan breed geaccepteerd.
   Wanneer je Thaise Kathoes in nederland spreekt, vinden ze Nederland veel toleranter.

 5. peter zegt op

  {k vind het toch best wel vreemd hier in de Isaan,naast mij woont er een gezin met drie kinderen,het zoontje is denk pas 10 jaar oud,loop nu al met strikjes in zijn haar en zijn gedrag lieg er niet om,hoe hij loopt en praat,getuig al in een vroeg stadium om maar Katoey te worden,inderdaad de ouders hebben er geen moeite mee lijkt mij.
  Nog een andere kwestie mijn bloed mooie nichtje,heeft nu drie verschillende relaties achter de rug,met drie kinderen,ze heeft nu maar doen te besluiten om Tomboy te worden,denk door teleurstellingen en ect. besluiten ze maar iets om maar te hopen op een goede afloop.

 6. Marcel zegt op

  Ik vind het prachtig een multi culturele sexuele samenleving..niemand zou moeten beoordeeld worden op voorkeur van religie sexuele geaardheid afkomst etc etc. Doen ze hun werk goed dan prima toch! Mijn Thaise buurman en ik gaan geregeld uit in de gay places in antwerpen en neen zijn geen gay.

  • Frans zegt op

   Ik heb ook niets tegen die mensen maar wat me wel opvalt is dat ze, hoe zal ik het noemen … ‘anders denkenden’ … meer en meer eisen beginnen te stellen.

   Er gaat geen dag voorbij of we worden geconfronteerd met het gejammer vanuit de LHBTIQA+ (what’s in the name …) gemeenschap precies alsof wij, de gewone hetero koppels niet meer bestaan. Ik begin me steeds meer abnormaal te voelen.

   Iedereen denkt en doet wat hij of zij goed vindt, voor mij absoluut geen probleem. Maar dit alles kan ook in stilte. Door hun extremere houding maken ze zich niet populairder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website