Thaise viespeuken

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
18 april 2016

Zonder te generaliseren, mag ik toch wel zeggen dat veel Thai viespeuken zijn, zonder enig begrip voor het milieu. Afgewerkte olie verdwijnt zonder schaamte in het riool en flessen, blikken en plastic zakken gaan zonder omwegen over de muur. Die aan de voorzijde overigens keurig is aangeharkt….

Zelfs in een grote stad als Bangkok, met een uitstekende ophaaldienst voor vuilnis (40 eurocent per maand), treffen we overal bergen afval of puin aan. Vaak staat er dan ook nog een bordje bij dat het verboden is om daar ook maar iets te storten.  Veel straatrestaurantjes doen  vrolijk aan de vervuiling mee. Etensresten verdwijnen linea recta in de put of over de muur, waar kakkerlakken en ratten er zich  tegoed aan doen. Het wachten is dan op een Thai die probeert het vuil in de fik te zetten. Wat door de vochtigheid zelden lukt, waarna de berg soms wekenlang rokend ligt te smeulen. Fijnstof? Roetfilter? Vetvanger?  De Thai kijkt je eerst verbijsterd, daarna lachend aan en zegt: ‘Mai penrai…’ Het geeft niet!

Nou, het geeft wél, al komen de Thai daar in de toekomst nog wel achter. Je mag bijna nergens meer roken, maar die regel is niet van toepassing op stokoude dieselbussen of nog oudere vrachtwagens. Met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien.

En zuinig zijn met licht en water? Ach, het kost toch niets, roept de doorsnee Thai en laat doodleuk thuis de airco lopen als hij gaat winkelen. Om nog maar te zwijgen van de lopende motoren als moeders de kinderen van school gaan halen. Ach, het kost toch niets…

Wie denkt zich te kunnen amuseren op stille stranden als bij Rayong of het zuidelijke Phangan komt snel tot de conclusie dat de belangrijkste reden voor de stilte is de overbevolking aan plastic zakken. Op een vaartochtje naar het Milieu-problemen beroemde en ooit idyllische James Bond-eiland kom je er gegarandeerd een paar honderd tegen. Grootste probleem is nog dat veel zeedieren denken dat het hier gaat om eetbare kwallen.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De vuilnis-litanie is zonder meer eindeloos. Wellicht dat koninklijk ingrijpen hier de juiste oplossing is. Iedere Thai zou dan niet zijn eigen straatje moeten vegen, maar dat van zijn buurman.

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Thaise viespeuken”

 1. Rob zegt op

  De vervuiling zal alleen maar toenemen als de overheid hier geen paal en perk aan stelt. Ik kom al tien jaar in Thailand en een verbetering is niet te zien. Op het platte land echter (Isaan) word er door de bevolking beter met het vuilprobleem omgegaan. De vervuiling zal zeker van invloed zijn op het toeristen bezoek.
  Laten we hopen dat er verbetering in zicht is.

  • georgio zegt op

   Als ze eens beginnen bij de kinderen in de scholen, dat ze zich bewust maken van het milieu, maar ja ze gaan met de ouders mee naar hier en naar daar, picknicken, en wat zien ze?? bij het terug naar huis rijden blijft de afval liggen.

   Ik woon in de Isaan, midden tussen de rijstvelden, in het weekend komen veel thai een verfrissing zoeken in het water, dat is het kanaal dat voor mijn domeintje ligt ,normaal om de velden van water te voorzien voor de rijst plantage, dat water komt van den Ubolratana dam, weet ge, nu met Songkran was het kanaal vol met water, anders alleen in het weekend, een dag, en ze sluiten terug af.
   Ze laten alle rotzooi rond slingeren, en zijn nog niet beschaamd als ik vraag om alles op te ruimen, kijken ze mij met grote ogen aan oei wat zegt dien FARANG?? Het brengt ook ongedierte mee, maar daar zijn zij zich niet bewust van want ze wonen daar toch niet.
   Zal ik mijn vuil bij hen is achterlaten, en ook grote ogen optrekken als ze me vragen…ruim dat eens op.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Op het platte land is het soms nog erger !
   Hadden laatst een groot feest in de tempel vlaak bij .
   Een van onzer veld hebben we gratis als parkeer plek
   aan de tempel geleend . Volgende ochtend alle auto weg en overal
   vuilnis op het veld .
   de Tempel heeft over 1 miljoen baht verdiend
   maar ze hadden keen 300 baht over om een thai te betalen , die de rommel op ruimt !
   En van langs rijdende autos wordt van alles bij ons in de tuin gegooid.
   Soms gooien buren hun vuilnis over hun muur tussen onzer banan planten ,
   wat ik dan gewon weer terug over de muur gooi.
   Mischien , dat ze dit dan begrijpen !

   • Rien van de Vorle zegt op

    Toen ik 25 jaar geleden ging kennismaken met de familie van mijn vriendin 50 km achter Udorn Thani, trof een hut op een iets verhoogd stuk grond met een pikkeldraad er om heen, op 100 meter van de provinciale weg, alleen via een smal pad te bereiken. Het was een gehucht met 10 hutten op 2 km van het echte dorp. Toen waren er slechts een paar oude stinkende bromfietsen en ‘n fiets met kapotte banden. Ik ging fietsbanden kopen en plakspullen met wat gereedschap en repareerde de fiets i.p.v. daar te laten liggen en een nieuwe te kopen. Er was nog geen elektriciteit. Als men s’morgens terug kwam van de markt in het dorp, zat elk item in een plastic zakje en kwam men vaak terug met 10 plastic zakken. Men haalde de zakjes leeg en de wind bepaalde waar het terecht zou komen. De prikkeldraad rond het erf hing helemaal vol plastic en achter elke grasspriet. Ik ging een badkamer bouwen en het huis opknappen, het erf egaliseren en liet grind komen om de paden te verharden, nieuwe afrastering e.d. en ik ging alle rotzooi in een wijde omtrek oprapen wat mij dagen vergde en ik voelde en wist dat men dacht ” kijk daar die idiote buitenlander”! Het interesseerde me niet wat ze dachten en deed mijn mond niet open maar liet juist met mijn houding en blik weten dat hun de idioten waren. ik wist alleen niet waar ik met alle verzamelde troep heen moest dus ik groef een groot gat om daarin alles te verbranden. Vanaf toen deed ik dat elke 2 weken en ik kreeg vrij snel bijval van mensen waarvan ik het niet had verwacht. Wat het vuil op tempel terreinen betreft, ik ken verschillende vrouwen die ‘n tijdje de tempel ingingen om te mediteren maar het eerste wat die vrouwen s’morgens moesten doen was het terrein gaan schoonvegen. Soms zie je het ook monniken doen of burgers die het vrijwillig doen maar het verwonderde mij dat mijn vriendinnen daar aan werden gezet terwijl ze voor iets heel anders de tempel ingingen. Ik vroeg mij af hoe de (mannelijke) Monniken zich zouden voelen als ze de vrouwen het erf zagen opruimen? Ik heb jaren aan de rand van Bangkok gewoond waar in de wijk gerecyclede vuilnisbakken van oude autobanden stonden. Een goede poging natuurlijk maar veel te zwaar om die boven op de vuilniswagen te heffen om om te kiepen. In de wijk zag het er redelijk goed uit alleen de straathonden waren de frustratie omdat ze alles uit de open vuilnisbakken trokken omdat men er geen deksel op deed. Met bepaalde dingen lopen ze in Thailand ver achter omdat het nooit is bijgebracht en men heeft niet leren nadenken, slechts geleerd dat 1 + 1 = ………. p.s. niet iedereen is zo!

 2. pw zegt op

  Honderd procent mee eens!

  Die discussie over de kolen(!)-centrale in Krabi is nergens voor nodig.

  Als de Thai zich bewust is van alle energie die hij verspilt, en daar iets mee doet (!) dan zal een rekensommetje uitwijzen dat Thailand een overschot aan elektra heeft i.p.v. een tekort.

 3. Johan Choclat zegt op

  Inderdaad, de enige die nog iets te vertellen heeft en waar iedereen respect voor
  heeft is de koning .Misschien kan hij de bevolking motiveren hun afval eens op te
  ruimen, dat zou Thailand nog veel mooier maken dan het al is

 4. John Chiang rai zegt op

  Ik geloof dat er geen Volk is, dat trotser op zijn land is, als een Thai,terwijl ze er zelf steeds meer een vuilnisbelt van maken. Ook als je vaak om de huizen kijkt,zie je dat vaak de mooiste Villa midden in de rotzooi staat,omgeven van plastik ,lege flessen,en verdere huisvuil.

 5. gonnie zegt op

  Na het lezen van bovenstaande dacht ik direct aan het initiatief wat Lung Addi in de regio Pathui heeft opgezet,en op 7 april een verslagje op Thailand blogg plaatsten.
  Helaas zijn wij nog niet in de gelegenheid om permanent in Thailand te verblijven, maar misschien een idee voor Farangs om ook een soort gelijk project op te zetten.

 6. Nicole zegt op

  in het begin van deze eeuw, hing er op de toenmalige luchthaven(Don Muang) een bord
  NO LITERING 3000 BAHT FINE
  Het eerste jaar werkte dit redelijk. iedereen was bang voor een boete. Doch, een poosje later, geen bord meer dus weer vuil op straat. Wij roepen al jaren dat ze hierover voorlichting moeten geven. Op tv kan je toch makkelijk in soaps een boodschap verwerken, op scholen voorlichting geven…. Zolang de regeringen hier geen opdracht toe geven en zelf hun eten of drinken uit een plastic zakje nuttigen….. Wat zal dan de gewone Thai zich zorgen maken. Is al jaren bekend. THAILAND VERZUIPT IN PLASTIC

 7. Ronny Cha Am zegt op

  Er zijn thai in soorten….
  Ik heb een buur die alles netjes houdt, woont alleen en veegt regelmatig zijn grote erf,
  Daarentegen wonen er buren 30 meter verder en het is er een stort, lege flessen Chang, blikjes, restafval, dierlijke beenderen en overal vliegen de plastiekzakjes in het rond, en het boeltje heeft ook een aardig geurtje. Ze zijn allen zeer proper van lichaam en kledij. Toch zo’n groot verschil.
  Zaterdag op het water in keang krachan was het genieten…bootje varen, mooie landschappen en plots verschijnen er plastiekzakjes in het vizier. Je ziet dat daar zelden in dat natuurgebied…en ja..even verder de vuilnis volgend treffen wij een vakantievierende familie aan in een tentje. Ook genietend van de ontzettende schoonheid. Maar niet beseffende dat ze het terwijl ernstig aan het vervuilen zijn…spijtig.

 8. Simon zegt op

  De reactie die ik hier lees, begrijp ik maar al te goed. Ook ik, betaal elk jaar mijn onroerengoed- en waterzuiveringsbelasting. Waar menig Nederlands gezin met angst en beven naar uitkijkt.
  En dan heb ik het nog niet eens over het deel dat ik maandelijks van mijn salaris afdraag, aan belasting. Waar weer een deel, als subsidie naar de gemeentes gaan.

  De titel “Thaise viespeuken” en de aanhef, “Zonder te generaliseren, mag ik toch wel zeggen dat veel Thai viespeuken zijn, zonder enig begrip voor het milieu”.
  Getuigt in mijn perceptie niet echt van veel kennis en inzicht in de Thaise situatie laat staan van enig respect.

  Ik vraag me echter ook af of het nut heeft daarop te reageren, want tegen vooringenomen stellingen van mensen die enkel kunnen kijken met een tunnelvisie. Nee, daar wil ik niet echt mijn tanden op stuk bijten. Maar ik zal in het kort, (heel kort) proberen het inzicht van sommigen, een zetje te geven in de richting naar een iets andere inzicht.

  In Thailand is er in mijn beleving genoeg awareness en know-how, voor wat betreft het milieu. Echter in tegenstelling met Holland, wordt er in Thailand, niet van bovenaf beleid gevoerd. De Thaise overheid ziet het als haar taak om te signaleren, te onderzoeken en met cijfers te communiceren.

  Van het volk wordt verwacht, daar iets mee te doen. En op elk niveau wordt dan, naar eigen goeddunken, beleid gevoerd eventueel d.m.v. “Sponsoring” door de overheid. Dat dit niet gaat zoals wij in Holland gewend zijn, ligt er dan dik bovenop.
  Niemand kan ontkennen, dat die wel eens mee gemaakt heeft, dat het halve dorp wordt opgetrommeld om een schoonmaakactie te houden. Scholen organiseren ook dit soort acties. Ook de tempel wordt wel eens grondig aangepakt.

  De Thai waar ik mee te maken heb, hebben doorgaans andere prioriteiten in het dagelijks leven, dan zich druk te maken om de dingen waar wij ons als farang aan storen. Ze zijn zich daarbij, van geen kwaad bewust en reageren dan doorgaans met “mai pen rai”.

  Maar het is niet reëel aan de Thai te vragen, om zijn halve salaris aan belasting af te staan, om aan bijv. de Nederlandse norm te voldoen. En dan nog zal het ze niet lukken.
  Ook Nederland heeft zich moeten ontwikkelen naar het niveau waar ze nu staan. Daar wil ik persoonlijk nog wel aan toevoegen, dat ik niet altijd, waar voor mijn geld krijg. Wel regeltjes waar ik niet om gevraagd heb. Zet je, je vuilnisbak, de avond voor de afhaal dag langs de straat, dan heb je kans dat er bij je wordt aangebeld.

  Dat is dan weer een van de redenen, waarom ik zo graag in Thailand ben.

  • lomlalai zegt op

   Voor zover ik weet (maar misschien is dat in Thailand anders) kost het je geen ene cent aan belasting om je eigen rotzooi in een afvalbak te deponeren in plaats van het van je af te gooien of waarschijnlijk gewoon te laten liggen…..

 9. Fransamsterdam zegt op

  Als ik in Pattaya ben kan ik vanaf mijn balkon elke ochtend vrijwel iedereen zijn eigen straatje schoon zien vegen. Als ik iets op de grond gooi krijg ik vrijwel altijd commentaar van mijn gezelschap. Veegwagens zoals die in Amsterdam 3x daags de hele binnenstad doorkruisem zie ik nooit. Bergen afval zelden. Ondanks de hitte zijn er nauwelijks plekken waar het chronisch stinkt. Ik vind het eigenlijk reuze meevallen, zeker voor een tropisch aziatisch land. Maar ik zal mijn roze bril wel weer op hebben en de regering te welgevallig zijn.

  • Rien van de Vorle zegt op

   Dat men dat in Touristische gebieden doet lijkt mij logisch. Zelfs de Thai die met Tourisme te maken hebben beseffen dat als ze het een zooitje laten worden, de Touristen weg blijven en dan gaat het ze geld kosten. In zulke gebieden weet ik dat elk huishouden er op wordt aangesproken, waarschijnlijk door iemand van de Gemeente. De meesten die van Tourisme bestaan, die doen het in elk geval omdat het direct in hun voordeel is. Hoe netter het aanzien van een winkel, restaurant of kantoor, hoe aantrekkelijker voor potentiele klanten. Zo wordt er in eerste instantie geselecteerd door buitenlanders.

 10. Jacques zegt op

  Als je het op de korrel neemt dan is het een smerige boel hier in Thailand. Heel veel mensen die totaal niets op hebben met het milieu. Ze doen maar wat en afval weggooien kan toch overal, waarom daar geld voor betalen. Volgens mijn vrouw moet de amphur hier iets aan doen. Nou dan kan je wachten tot je een ons weegt, want dit heeft echt geen prioriteit. Dus kijken we maar weg en zeggen dat het eigenlijk wel een mooi land is. In de psychologie heet dit underacten en dat is maar beperkt vol te houden. Het blijft wat mij betreft een van de grootste ergernissen in dit land.
  Overigens heb ik een onderzoek gelezen al jaren geleden over de rotzooi in het centraal station van Amsterdam. Daar werd bijgehouden op welke plekken het vuil ontstond etc. Op de schoonmaak dag was het even minder erg gesteld, maar al gauw zodra er meer afval opdoekt, dan zie je dit heel snel erger worden. Het was dus ook een psychologisch verschijnsel dat de mens zodra het vuil waarneemt dit wil vermenigvuldigen of denkt er kan nog wel wat meer bij want het is hier toch al smerig. Misschien denkt de Thai ook op deze manier want uiteindelijk verschilt de mens niet zoveel.
  Prayuth heeft al eerder betoogd dat het gebruik van bijvoorbeeld plastic zakken in de supermarkten etc in de ban moet. Dat leverde hem weer veel commentaar op en uiteindelijk is het weer niet doorgegaan.
  Aanzetten om het verkeer veiliger te krijgen en milieu ter sprake brengen dat vraagt moed en doorzettingsvermogen. Dit zit niet in vele Thai, daar past inderdaad de term “mai pen arai” uitstekend bij.

 11. Henk zegt op

  Oke daar gaat hij weer :Zolang de Regering hier niets aan doet zal dit wel eeuwig blijven .
  Wij hadden een oud gebouwtje wat ingestort was en probeer dat maar eens kwijt te worden ,dat gaat je niet lukken omdat er niet 1 stortplaats hier is waar je al dan niet tegen betaling je rotzooi kwijt kan worden dus dan maar de fik erin en de rest langs de weg.
  Ik kom regelmatig op de avond/nachtmarkt in Chon Buri waar om de paar meter wel een eettentje staat maar je leeg tempexbakje of plastic zak ??nergens een afvalton te vinden dus hopla ook maar aan de kant van de straat .
  Inderdaad hebben wij ook nette buren die hun plaats regelmatig vegen en als het blik vol is ook dan hopla naar de andere kant van de muur ,is maar een paar keer gebeurd omdat wij toevallig de buren aan de andere kant van de muur waren ,1 keer een halve kliko vuil over de muur gekieperd en nooit geen last mee van gehad.
  En dan natuurlijk het belangrijkste ::Niemand zal zijn kinderen leren om het lege flesje of wat dan ook op te ruimen ,ze laten het gewoon vallen en zijn zich absoluut van geen kwaad bewust

 12. Tino Kuis zegt op

  Wij reden eens van Chiang Mai naar Chiang Kham. We maken dan altijd even een stop hoog op een berg met een prachtig uitzicht op het meer van Phayao. Ik raakte in gesprek met twee mannen die een fles bier aan het drinken waren. Toen het bier op was gooiden ze de fles in de berm terwijl er &^%$*& twee meter verderop een afvalbak stond. Ik houd mijn mond niet. Ik zei, wijzend op de flessen: ‘Als de koning nou eens zou zien wat jullie doen wat zou hij dan zeggen?’ Alles in de koninklijke taal natuurlijk. Ze raapten braaf de flessen op en gooiden ze in de afvalbak en dropen schaapachtig af. Thais moeten leren elkaar aan te spreken op hun gedrag.

  Toen ik 15 jaar geleden in Chiang Kham ging wonen was er alleen een afvalophaaldienst in het stadje en niet in de dorpen eromheen. Mensen verbranden hun afval of gooiden het gewoon ergens neer. De afvalstortplaats lag een 10 kilometer verderop, te ver voor velen. Tien jaar gelden kwam er ook in de dorpen een vuilnisophaal dienst. Een paar kilometer van ons huis werd een afvalscheidingsgebouw neergezet en een verbrandingsoven. Dat gaf veel verbetering maar oude gewoonten slijten langzaam. Ook mijn zoon gooit regelmatig zijn sigarettenpeuk op de grond. Ik : (*&^%$*&

 13. wil zegt op

  Hier op het mooie Koh Samui wordt het vuil door de overheid overal in de prachtige oerbossen
  gedumpt. Als de wind jouw kant op staat is het soms niet meer te harden van de stank.
  De riviertjes worden volgeplempt met afval welke zich een weg zoekt naar de baai van Lamai , ik zou
  hier wel eens een monster van het zeewater willen laten nemen.
  Ze hebben hier jaren geleden een vuilverbranding installatie laten bouwen maar door achterstallig
  onderhoud en gemakzucht werkt deze installatie al jaren niet meer dus dumpen we alles in de bossen.
  Geld om de vuilverbranding te renoveren is er niet , waar is dat geld gebleven het is n.t.b. één v/d
  rijkste plaatsen van Thailand met miljoenen toeristen.
  Verleden jaar heeft hier een dag lang een helikopter van Thai 3 opnames gemaakt v/d rotzooi en de
  kapotte centrale maar hebben hier nooit meer iets van gehoord dus gaan we lekker door met dumpen
  ondanks de protesten van hoofdzakelijk de Thaise inwoners. Corruptie ?? Wel Nee !!

 14. Henk@ zegt op

  Ik zat in een lijnbus werd er op de snelweg gewoon een afvalzak door een raam naar buiten gedonderd. Op zo’n moment moet je je wel inhouden en dat terwijl de bus vol zat met militairen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website