Thaise miertjes zijn actieve diertjes

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
20 oktober 2017

Huis en tuin worden elke twee maanden bespoten door een bedrijf dat zegt ongedierte te bestrijden. Dat is bittere noodzaak, want anders is de hele handel binnen de kortst mogelijke tijd in handen van kakkerlakken en mieren.

In het huidige huis hebben we gelukkig vrijwel geen last van kakkerlakken. Toen we nog in een townhouse woonden was dat wel even anders. Na het spuiten liepen een stuk of dertig zeer grote kakkerbeesten als idioten door het huis, afkomstig uit de afvoeren. Als de wereld vergaat, blijven deze beesten in leven…

Maar dan de mieren! En niet een soort, maar wel een stuk of vier. Voornamelijk in de mangobomen zitten de rode mieren, die veel lijken op onze bosmieren. Die kunnen lelijk bijten, al is de jeuk na een paar minuten over. De bestrijders van ongedierte proberen met spuiten de nesten in de bomen te raken, gemaakt van bij elkaar gebogen boombladeren. Ga er niet onder staan als een paar miljoen razende mieren naar beneden vallen.

Net zo groot zijn de zwarte jongens, die ijverig het terras afstropen naar iets eetbaars, maar geen zin hebben hun gif aan mensen te verspillen. Die zijn dus wel lastig, maar ongevaarlijk, evenals een nog kleinere soort. Die maakt de keuken onveilig. Laat iets eetbaars op het aanrecht liggen en deze mieren vallen er op aan. Ik heb ze nog niet op bijten kunnen betrappen.

Een paar maanden geleden zat ik op een oude bureaustoel bij een garage. Weer achter het stuur begon het overal te jeuken. Het gevolg van bijtgrage piepkleine mieren. Mijn vriendin heeft ze onder het rijden in mijn nek doodgeknepen, maar de beestjes lieten stevige bulten achter. Geen aanrader dus.

Destructief zijn de termieten, kleine, witte beestjes. Die vreten aan het houtwerk en als je dat door hebt, is het al te laat. Mijn Duitse buurman heeft zijn hele keuken kunnen slopen en vervangen. Het houtwerk is buiten verbrand.

Als de bestrijders hun spul in huis en tuin hebben gespoten, zijn we een paar weken van het gedonder af, tegen betaling van 600 THB per keer, afhankelijk van de omvang van huis en tuin. Daarvoor controleren ze ook op termieten en spuiten ze speciaal gif in gaatjes die ze met een priem in het houtwerk prikken. Het ‘normale’ gif is volgens hen niet gevaarlijk voor mensen. Maar elke keer komen wel andere Thai spuiten, dus of dat klopt, is nog maar zeer de vraag.

N.b. Dit artikel is geschreven toen Hans Bos nog in Bangkok woonde, momenteel woont hij in Hua Hin.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Thaise miertjes zijn actieve diertjes”

 1. joy zegt op

  De rode mieren in de (mango)boom kun je biologisch bestrijden door de nesten te (laten) verwijderen.
  De mieren zelf en hun eieren zijn een delicatesse in de Isaan. Zelf ben ik er gek op.
  V.w.b. de kleine zwarte en grote moet je er voor waken niets aan etensresten, dus ook geen kruimeltjes, achter te laten. Dan zou het mee moeten vallen…
  De kleine rode is echt addergebroed, als je hun nest verder niet stoort door er onwetend vlakbij te gaan zitten of het onbewust te vernielen, is er ook niet veel aan de hand.
  Wees er van bewust dat deze mieren een belangrijke functie hebben.

  Groet Joy

 2. ruud zegt op

  De grote rode mieren zijn inderdaad dol op de mangoboom.
  Die stond vlak bij mijn huis heb ik dus maar omgehakt.(om laten hakken)
  Die mango’s koop ik wel op de markt.

  Verder bent u een gelukkig mens met maar 4 verschillende soorten mieren.
  Ik heb een heel assortiment die elkaar in de loop van een jaar afwisselen.
  Die kleine rode (volgens mij een transparant lichaam met een rode kop 0,5 mm groot) bijten gemeen.
  Dan zijn er die heel kleine, nauwelijks zichtbaar, die in enorme aantallen tevoorschijn komen, als er ergens iets te eten ligt ligt.
  Dan nog diverse andere smaken rood en zwart.
  En als klap op de vuurpijl de mieren? die door mijn voegspecie graven.

  Bestrijdingsmiddelen zijn overigens alleen onschadelijk voor de Thai.
  Als buitenlander zou ik uit de buurt blijven als ze spuiten, en daarna flink luchten, en alles wat met eten te maken heeft goed schoonmaken, nadat de gifwolken zijn neergedaald.

 3. Rob Tha Mai zegt op

  Kakkerlakken komen inprincipe in de havensteden voor. Spuiten helpt niet, zodra ze gif voelen laten ze de eitjes vallen en 3 mnd later heb weer kakkerlakken. Dus spuiten binnen 3 mnd in holtes en langs plinten.
  Je hele tuin spuiten is lekker gezond voor jou en de buren. In Thailand wordt met gif gespoten, wat in de rest van de wereld niet meer gebruikt mag worden en dan nog zonder masker voor, hoogstens een bivakmuts voor.
  De hele kleine miertjes in de keuken kunnen zelfs in dichtgedraaide broodbelegpotjes, zelfs de pindakaas. Daarom zijn de koelkasten in Thailand zo groot.

 4. Khun Yan zegt op

  Mijn nieuwe laptop werd gekoloniseerd door de kleine rode mierensoort…niets meer aan te doen…het klavier is onbruikbaar geworden.

 5. Nicky zegt op

  wij hebben in iedere kamer insectenverdelger in het stopcontact. Dan doen we ook nog 1 keer in de week overal spuiten. Moet zeggen, voorlopig blijft het aardig dier vrij

 6. Rori zegt op

  Eh het is een misverstand om te denken dat de rode en zware mieren aardig zijn. Mijn vrouw is als de dood voor de zwarte. Bij beten hiervan krijgt zij dus rode vlekken en shock reacties. Over gevoelig.

  Ik ben een week of 5 terug bij schoonmoeder thuis bezig geweest met het snoeien van de mangoboom en dus op 4 plaatsen gebeten door de gele kregen.
  Plaats geen fotos maar ik had 4 donkerrode plekken van zeker 15 bij 8 cm waar blaren bij ontstonden. Had het idee dat de huid oploste. Zag er niet uit. Net als zware brand wonden.
  Ben naar het ziekenhuis geweest en heb van de dermatoloog twee cremes en pillen gehad. Voor de zekerheid fotos doorgestuurd naar de huisarts in nederland. Met de omschrijving en fotos van de mieren erbij. Heb gelukkig het zelfde advies gekregen dan van de dermatoloog hier. Ben 5 weken verder maar de plekken zijn nog steeds zichtbaar.
  Dus de mieren zijn niet zo aardig als sommigen hier schrikken.

 7. Luit zegt op

  Om mieren buiten de deur houden, ondanks dat bij mij alles de hele dag open staat, gebruik ik bord krijt. Het oude schoolbord krijt werkt uitstekend, een aaneen gesloten stuk tekenen op je plavuizen ik doe dat op mijn terras en ze gaan niet over de lijn, zorg wel dat er geen onderbreking in de lijn zit. Na het moppen/schoonmaken weer even op nieuw een lijn zetten…. Zoals reeds geschreven zijn het ook nuttige beestjes….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website