Lezers met een (nog) een roze bril wordt verzocht dit verhaal over te slaan. Want Thailand wordt steeds meer een vuilnisbelt. Ik doel niet op de paradijselijke dorpjes, waar alle vuilnis nog waarde heeft en de buren je in de gaten houden.

Als de sociale controle wegvalt, met name in en rond toeristische centra, toont de Thai zijn/haar ware aard. Weg is weg en wat je niet ziet, is ook geen probleem. Verpakkingen van chips, plastic bekers, piepschuimen bakjes, plastic zakken en zelfs oud meubilair of kleding. Op is op, dus wordt het afval achteloos weg geflikkerd. En heb niet de moed daar een overtreder op te wijzen, want dan is Leiden in last. Zelfs de buurman, een politieman, verbrandt in zijn achtertuin zijn vuilnis. Mai penrai, was het enige antwoord op mijn vraag of hij het normaal vond ons in de verstikkende rook te hullen.

En zelfs waar ik in Bangkok woonde, in een fraaie moo baan, waren tientallen (Thaise) bewoners te beroerd om maandelijks 20 baht te betalen voor het ophalen van het vuilnis. Dat werd in plastic zakken buiten de moo baan langs de straat gegooid. Ik kan me daar geweldig over opwinden.

Afgewerkte olie? In het riool. Een zak met vuilnis? Over de muur. Eten voor de zwerfhonden? Gooi dat in een plastic zak naar ze toe. De rest regelen ze zelf wel. Waarom de blauwe afvaltonnen niet voorzien van een deksel, opdat de honden er niet in kunnen springen en de niet eetbare inhoud verspreiden? Ik zag onlangs zelfs twee koeien die het afval er uit haalden. En denk je dat deze beesten de rommel opruimen?

Erst kommt das Fressen und dan die Moral, is de Thai aan het hart gebakken. Het milieu eindigt op de laatste plaats. Kijk eens goed naar stranden waar hotels niet proberen de vloedlijn schoon te houden? Het Paradijs, verpakt in plastic.

Van een katalysator heeft een Thai nog nooit gehoord, laat staan van een roetfilter. In de Thaise media valt dan ook geen letter te lezen over de sjoemelsoftware bij de diesels vanVolkswagen. Stuur die auto’s maar naar Thailand, uiteraard voor een weggeefprijsje.

Thailand slacht de kip met de gouden eieren en gaat aan zijn eigen vuilnis ten onder. Buitenlanders begrijpen niet hoe het hier in Thailand werkt, ze beschikken niet over de juiste ‘thainess’. Aan mijn hoela!


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

43 reacties op “Leven als Bos in Thailand (6): Thailand wordt steeds meer een vuilnisbelt”

 1. compuding zegt op

  Ben blij dat dit eens ter sprake komt, ik erger mij hier ook aan.
  Ik durf niet meer, in de avond bij de gracht in Chiang Mai lopen.
  Je wordt bijna aangevallen door de ratten.
  En dat allemaal vanwege het afval die daarin gestort wordt

  compuding

 2. NicoB zegt op

  Tja het is me wat met het wegwerpvuil en het milieu.
  Ik zat in de trein, links en rechts raampjes open, iemand eet een, uiteraard plastic, zakje leeg, een afvalbak is direct naast alle zitplaatsen onder handbereik, nee, de consument loopt naar de andere kant van de trein en dumpt daar de lege zak door het open raam direct langs de spoorbaan.
  Helaas, dit is geen uitzondering.
  In Engeland mogen geen eenmalige plastic zakken meer verstrekt worden, in Nederland gaat dat per 1 januari a.s. in, een goede zaak, maar hopen dat Thailand ooit eens aan een inhaalrace begint.
  Merk wel op, dat ik toch ook wel wat vaker dan in het verleden mensen, ook kinderen, iets van hun route zie afwijken en naar een afvalbak zie lopen om daar hun afval te dumpen, er is nog hoop.
  NicoB

 3. Jacques zegt op

  Volledig met dit bericht eens. Overal ligt troep en zwerfafval, in de wijken langs de wegen. Het strand van Pattaya en Jomtien, ik durf er niet meer in het water, het lijkt Spanje wel jaren geleden. Gewoon de afval met pijpen in zee dumpen dan ben je er toch vanaf. Ook die strandventers ruimen die troep niet op. Bij ons in de Moo Baan het zelfde verhaal. De buitenlanders proberen nog orde te houden. maar een aanzienlijk aantal Thai, altijd rotzooi maken. Tegenover mij wordt gebouwd maar de afvalzakken blijven gewoon voor het huis op straat staan. Hadden al lang weg gekund, maar dat dat kost geld.
  Een tijd lang is vanwege een dispuut geen committee meer aangesteld geweest in onze wijk. Rechtszaak na rechtszaak en in de tussentijd, geen verlichting, geen vuilophaaldienst geen service, beveiliging etc. De meeste Thaise bewoners stoorden zich daar niet aan. Hoeven geen service kosten te betalen, scheelt weer 1000 bath per maand toch.
  Nee milieuwetgeving en normbesef is ver te zoeken bij de meeste Thaise mensen. Jammer want het kan zo mooi zijn hier.

 4. Ronald45 zegt op

  Gelijk!! , Je ziet het niet verkeerd het is gewoon zo, dacht even ik reageer niet, ik kan me er zo over opwinden,het is bekend. Maar de Thai doet het zelf uiteraard, ze zijn niet zo “opgevoed” als wij,laatst mijn buurman ging zijn keuken verbouwen nou je weet het al denk ik, alle afgehakte tegels, plafondplaten, hout, pleurt die zo aan de zijkant van de straat, terwijl elke donderdag de vuilnisman langs komt, en hun ook een container hebben,die ze buiten zetten, of al staat, het is het gemak denk ik, Pleur maar op straat. Alleen het gebeurt niet bij de woningen tussen de hekken daar is wel controle door de z.g portiers en als er dan vuil op staat ligt komt die even bij je langs voor een babbeltje, Ok ik dus die tegels en andere rotzooi opgeruimd met me achterlijke verstand , ja waar ben je mee bezig vraag ik me dan af, wil het “goede” voorbeeld geven, ok het was weer netjes voor een paar dagen, pleurt er een andere buur weer rotzooi keukenafval op dat stukje en behoorlijk stinken dus, met die warmte,keb er aarde overheen gegooid zodat het nog ergens op lijkt en bloemzaad gezaaid , ik moet zeggen het blijft wel wat schoner, maar je ergert je er wel aan, je weet wat er onder ligt, overal troep door heel Thailand van Noord naar Zuid, als je erop let als buitenstaander, kan me er zo over opwinden. Groet R,/ Pakred/ Nonthaburi.

 5. Bou zegt op

  He he eindelijk iemand die het durft te verwoorden . Erg me er al jaren aan en het wordt alleen maar erger .
  Ik zeg weleens tegen mijn thaise kennisen thailand heeft echt een groot probleem AFVAL en PLASTIC .
  En het interreseert ze helemaal niets dat is nog het ergste .

 6. Frans Nico zegt op

  Ook ik stoor mij aan de Thaise mentaliteit voor wat betreft zijn vervuiling van de omgeving waar hij of zij leeft en woont. Maar we bezien het door onze ogen in een geciviliseerde maatschappij.

  Vroeger was er weinig afval en afval dat er was werd door de verbruikers “verwerkt” of vernietigd. Woningen hadden veelal een moestuin. Het verteerbare afval verdween in een mestgat. Het volgende seizoen werd dat eruit gehaald en over het land verspreidt als mest voor de nieuwe aanplant. Plastic verpakkingen waren er niet veel. Veel werd los verkocht, zoals melk en vlees. Maar de maatschappij verandert, dus moet de overheid en de burgers meeveranderen. Daar ligt het probleem in Thailand.

  Burgers moeten hun afval legaal kwijt kunnen. De overheid is bedoelt om de maatschappij in goede banen te leiden. Een algemeen belang dus. Daarom heeft de overheid de taak dat mogelijk te maken. Huishoudelijk afval wordt wel opgehaald, maar hoe zit het met grof afval? Kan men een versleten bankstel kwijt? wat wordt gedaan aan recycling? Wordt huishoudelijk afval gescheiden ingezameld? Daar ligt dus een taak voor de overheid. Als die taak niet goed wordt uitgevoerd zoeken mensen andere wegen om van hun afval af te komen. Schuld moet dus eerst en vooral bij de overheid neergelegd worden.

  Hebben burgers dan helemaal geen schuld, zul je vragen? Natuurlijk wel. Maar gemak dient de mens en als de overheid het laat afweten, waarom zou ik mij er dan druk om maken? Dat is vaak de mentaliteit. Kennelijk zijn er mensen die een kleine bijdrage aan het laten ophalen van huishoudelijk afval teveel vinden en het liever langs de weg dumpen. Ook daar ligt een taak van de overheid door een vaste verplichte bijdrage vast te stellen die altijd moet worden betaald, of je nu wel of geen afval aanbied. Als de overheid het zo aanpakt mag ook handhavend opgetreden worden met zonodig boetes. Maar de bal ligt als eerste bij de overheid.

  Ik woon nu 11 jaar in Spanje. De eerste jaren constateerde ik hetzelfde als in Thailand. De overheid heeft dat nu goed aangepakt. Iedereen betaald een verplicht vast bedrag per jaar. Onze gemeente heeft net een nieuw recyclingdepot gereed waar we al ons (grof)afval ook kwijt kunnen. In alle wijken staan containers die elke nacht worden geleegd. Ook langs de wegen lag veel afval, maar dat is nu verdwenen. Zo kan het dus ook.

  Ik ben twee keer in Singapore geweest. Eens stad die uitblinkt in het ontbreken van “zwerf”afval, maar daar staan dan ook hoge boetes op het “laten vallen” van een snoeppapiertje of uitgekauwde kauwgom. Een mediacampagne, zowel naar de overheid als naar de burgers zou mogelijk kunnen helpen aan een mentaliteitsverandering. Alleen zich ergeren aan de vervuiling van de omgeving is niet voldoen om het te laten verdwijnen.

  • brabantman zegt op

   Singapore is schoon, denkt iedereen. Moet u niet in de Indian wijk komen, daar gelden de wetten blijkbaar niet. Echt enorm veel zwerfvuil.
   Ik kom regelmatig in deze stad en verwondert mij er elke weer over dat de properheid ophoudt buiten de toeristische wijken. Jammer.

 7. Cees1 zegt op

  Helaas heb je volkomen gelijk. Ze vinden het inderdaad doodnormaal om alles maar op straat te gooien.
  En als je er wat van vind kijken ze je aan of ze water zien branden. En het word gewoon goed gevonden door de gemeente. Ik woon tegen over de Tessabaan. En daar word vaak wat georganiseerd. Voetbal, en allerlei andere festiviteiten. Maar ze zetten nooit vuilnisbakken neer. Dus alles word gewoon op straat gegooid. Of wat ze nog liever doen in mijn tuin. Daar ik mijn land niet kan afsluiten gaan ze gewoon in je tuin zitten eten en drinken. En laten als dank gewoon de troep liggen.

 8. Khun zegt op

  Helemaal mee eens.
  Niet alleen langs de weg. Het eigen erf is vaak bedolven onder bergen puin en afval. Vaak staat een deur open, ongelooflijk de rotzooi die je binnen ziet.

 9. John Chiang rai zegt op

  Wat betreft het ontbrekende gevoel voor het milieu,kan ik het artikel van Hans Bos alleen maar onderschrijven. Het begint reeds in de supermarkt,waar haast ieder product voorzien wordt van een extra plastic zakje,zodat de consument vaak met tientallen zakjes huiswaarts gaat. Ook in de vele etenskraampjes wordt bij het afhalen van het eten niet aan plastic gespaard,zodat veelal de Cola,of Limonade ook nog in een plastic zakje verpakt wordt. Een groot deel van de Thai consumenten zou eerst omdenken,als ze evenals in Europa betalen moesten voor deze plastic verpakkingen. Vaak zie je op het land bergen van plastic zakken met afval in de brandende zon liggen,zodat alleen de stank reeds erg ongenaam is. en bovendien veel ongedierte aanlokt. Verder heb je ook veel Thai die het als oplossing zien,om het te verbranden,zonder dat ze zich verdere zorgen maken over de medemens,die deze rotzooi in zijn longen krijgt. In Chiangrai en omgeving hebben we ieder jaar enorme problemen met smog,die hoewel het eigenlijk verboden is,ontstaat door het afbranden van velden. Ook al zitten in deze tijd de wachtkamers vol met mensen die problemen hebben met hun luchtwegen,wordt er van de overheid veelste weinig gedaan,omhier werkelijk door te grijpen. Als je deze dingen met een Thai bespreekt,zie je een verlegen lachje,zodat je het Idee krijgt dat haast niemand dit als werkelijk probleem ziet.

 10. Ruud NK zegt op

  Hans, dit kom je overal in de wereld tegen. Toen ik nog in Nederland woonde, nu bijna 10 jaar geleden, telde ik regelmatig het aantal lege blikjes en flesjes langs de weg als ik hardliep. Per 100 meter en dan langs de bosrand lagen meestal tussen de 50 en 70 van dit soort vuil.
  Een flat in Zeist, waar de bewoners de gewoonte hadden om het vuil naar beneden te gooien kwam in het nieuws omdat ze en een rattenplaag en kakkerlakkenplaag hadden.

  • theo weert zegt op

   Inderdaad kom je dit helaas overal tegen. Het is erg in Thailand, maar ook in Indonesië, die gewoon alles buiten de deur in de sloot naast het huis gooien. Ik erg me er ook aan.

   Helaas zijn er veel Nederlanders, die buiten in de natuur het zelfde doen. In vele andere landen o.a. in Tsjechië en Litouwen ook over plastic liggen.

   In Nederland raap ik altijd de plastic doppen op, want die zijn waardevol voor de blindengeleidenhonden. hiervoor zijn in geheel Nederland en België inzamelpunten voor. https://www.facebook.com/plasticdopjes.

   Daardoor moet ik ook natuurlijk het flesje ook meenemen om het in een prullenbak te gooien. Soms loop ik wel met een 6 tal flesje in de hand en soms neem ik een plastic zak mee met de gedacht één persoon kan oprapen, dat een groot aantal natuurbarbaren weggooien.

   Nu de schuld alleen bij de regering leggen vind ik erg makkelijk. Wel zou er via deze kant via de TV hier meer aandacht aan besteed kunnen worden.

  • John Chiang rai zegt op

   Er zijn zeker ook voorbeelden in andere landen,zo ook in Nederland,maar dat deze vervuiling in het nieuws vermeld wordt,geeft al aan dat het hier om uitzonderingen gaat. Als Thailand iedere vervuiling in de krant melden zou,dan moesten ze een extra krant uitbrengen,en zelfs deze zou niet alles melden kunnen. Toen mijn Thaivrouw de eerste keer naar Europa kwam,viel haar als eerste op dat het hier erg schoon was,en ergert zich nog steeds aan het feit dat dit in Thailand niet zo is. Dit alles is alleen te bereiken met een goede wetgeving,en de controle hierop. Als ik af en toe de reakties lees van expats die juist deze flexibele omgang met wetten en regels in Thailand begroeten,moeten ze eigenlijk niet zeuren dat het met verschillende dingen een puinhoop wordt.

 11. Eddy zegt op

  Ik ben het volledig met je eens ze zijn ofwel te lui of zo groot gebracht hoe kan het ooit veranderen de bomma [grootmoeder] doet het de moeder doet het en de kinderen zien niets anders zij doen het ook zij denken zo moet het en als farang een beetje kuist en het vuil in een zak of vuilbak doet dan zeggen ze die zijn VEEL! te proper ik woon op het platte land en ik zeg het hier stink het de helle dag overal ligt hier vuil de vuilkar komt elke maandag en donderdag maar zij zijn te lui om het vuil in de blauwe bakken te gooien dus een vuil en lui volk waar gaat dat heen ?en wie komt er op na zien NIEMAND wand zij doen het ook.

 12. marijke. zegt op

  Wij verblijven ieder jaar in changmai.Als we aan het fietsen zijn komen we ook veel troep tegen.Het lijkt of een hotel of id gerenoveerd is er lig allerlei bouwmateriaal en een hele hoop closetpotten.Als je een sigaret weggooid kan je dat 2000 bath kosten.Maar ja je went eraan en inderddaad overal resten eten.

 13. Frank Kramer zegt op

  Natuurlijk herken ik het fenomeen van de enorme puinhopen die ontstaan overal waar in Thailand mensen wonen, werken of even pauzeren. Ergerlijk, vies en doodzonde. Maar ik zie wel het begin van een verbetering. De meeste van mijn Thaise vrienden ruimen doorgaans alles achter hun kont op.

  Maar zo een proces van bewustwording, verandering en discipline vraagt tijd. Meestal vraagt het zelfs 3 generaties. Want het onbekommerd dingen weggooien zit er al veel en veel langer in, dan een verhaaltje op school, een spotje op tv, of een foldertje met overheids informatie.

  50 jaar geleden, ging ik in Nederland vaak mee met mijn vader. Die bezocht boerenfamilies in de avond, waarvan de mannen overdag geen tijd en zin hadden om een nieuw pak of een nieuw jas te kopen. Daar werd overal het vuil of in een beerput, of op een vuurtje gegooid. En menig erf zag er vanaf de weg soms aardig uit, maar aan de achterkant was het meestal een uitdragerij van oude auto’s, banden, blikken en jerrycans. Het restmateriaal van landbouwgif lag overal. Net als nu in Thailand. Toen kwam de consumptie maatschappij en het gebruik van plastic er nog eens bij. Daarmee begon men hier in te zien dat dat verbranden toch niet zo slim was.

  En langzamerhand werd menig Nederlander zich bewust van de noodzaak dingen anders weg te werken. Menig Nederlander schrijf ik bewust, want kijk vanochtend nog, bij mij om de hoek. op een fraaie weg, door het fraaie bos, ieder meter ligt bezaaid daar met blikjes, zakjes en peuken. Bierblikjes, dus niet weggeworpen door de vele autochtonen hier in de wijk (Islam). Maar ook die bevolkingsgroepen wennen langzaam aan het idee van omgaan met afval. Hoorde voor de deur onlangs 2 meiden van de lagere school hun Turkse vader wijsneuzerig toespreken over het onnodig weggooien van peuken op straat.

  Ik zie in ieder geval op menig plek in Thailand van die groene vuilnisbakken staan (van oude autobanden) en die worden geleegd ook. Ik meende op Koh Mak onlangs te zien hoe ergens plastic gescheiden werd van ander vuil. De helft van de kindertjes op de lagere school naast mijn huis in Chiang Mai gebruikt de vuilnis bak al. En de lieve mamma Lek, waar ik tegenover mijn huis in Thailand iedere ochtend graag Joke eet, sorteert haar afval voor de composthoop en voor de vuilniszak. Het ergeren zal nog wel effies duren, maar het hoopvolle begin is er. En wat let je, geef nog gewoon enkele jaren glimlachend het goeie voorbeeld?

 14. Ferry zegt op

  Iemand zou een bedrijf voor het verwerken van plastic moeten beginnen , ook ik erger me groen en geel aan al het plastic in sloten bermen en langs de spoorbaan. Als het zo door gaat verzuipt thailand in zijn eigen plasticberg.

 15. Harry Kwant zegt op

  Moderator: Het gaat op Thailandblog over Thailand en niet over Nederland.

 16. gerrit zegt op

  Ik ben het volledig met de schrijver eens,maar,ik woon voor 50% in thailand prasat en het zelfde probleem, mijn oplossing is een lange termijn oplossing geef het goede voorbeeld ruim het op vooral op je eigen domein en je zult zien dat ook de thai dit ziende toch ook het voordeel zien,ik ben daar nu 8 jaar en op mijn eigen domein ruimen mijn kinderen alles op en rond mijn terrein zie ik dat book de buiren en steeds verdere afstand de zelfde dingen gaan doen. Dus geef niet zo”n commentaar maar doe er iets mee.

  • Jan S zegt op

   Goed voorbeeld doet goed volgen. Mijn complimenten; ook aan de schrijver van dit artikel.

 17. Henk zegt op

  Het is natuurlijk ook hoofdzakelijk de fout van de gemeente of de regering ,wij hadden een paar jaar geleden nogal war hout,golfplaten en sierra afval na het slopen van een buitenhok.
  Ik weet het niet of het in alle plaatsen zo is maar probeer daar maar eens van af te komen .
  Hier is geen milieustraat of iets dergelijks waar je dat kwijt kan dus ook wij hebben het hout opgestookt en de rest als verharding voor een zandweg gebruikt .
  Wel staan er natuurlijk het en der blauwe afvaltonnen waar je je plastictroep etc. in kwijt kan en die hier toch wel wekelijks geleegd worden .
  Overigens vond ik het vroeger zielig voor de mensen dat er iedere keer na een flinke bui het huis in het water stond maar ook dat is een gedeelte hun eigen schuld .Wij waren de beruchte 19e september ook in Pattaya die toen half onder water stond en als het water een beetje weg is zie je al de rioolputten dicht zitten met dergelijke troep ,99% van die troep drijft weg bij een regenbui en is no1 bij het verstoppen van de riolering en zolang de mensen dat soort gedrag niet afleren zal je ook dat probleem blijven houden .
  En natuurlijk het belangrijkste ::Je verteld de mensen hoe mooi Thailand is en dan word je om de zoveel tijd geconfronteerd met deze troep ,BAH wat een zooi soms !!!!

 18. Leen zegt op

  Bij mij in de schuur wonen 20 mensen, ik was het beu dat ze alle etenswaar en afval open en bloot lieten staan, afwassen deden ze eens in de paar dagen, ik was dat al lang beu, heb ze eerst vriendelijk met boze ondertoon toe gesproken en gevraagd of zij varkens zijn ? Na 2 weken geen verbetering, toen heb ik alle plastik zakken met etensafval in het woongedeelte uitgekiepert en 40 paar slippers erbij gegooid en de tussendeur naar het kook gedeelte dicht en op slot, daarna ze nog eens met zeeuwse “vriendelijke” woorden toe gesproken en nu is het iedere dag netjes opgeruimd, totdat ze er weer een bende van maken, tjaa dan kieper ik hun eigen vuil weer in de woonkamer, kwestie van opvoeden maar ze zijn hardleers hoor.

 19. Rick zegt op

  Ben afgelopen maand in Curacao geweest en daar zie je hetzelfde zodra je buiten de toeristen centra komt word alles overal gewoon langs de weg gedumpt.
  Maar dat geld niet alleen voor Curacao, ben ook in Bali geweest en bij de tanah lot een van de belangrijkste toeristen trekpleisters zag ik bij het eb tij een redelijke hoeveelheid plastic en rotzooi liggen die bij vloed gewoon in de zee zou verdwijnen.

  En gegarandeerd zijn er zo nog een paar honderd landen waar het milieu niet belangrijk is, ik kan me daar soms als je de armoede erbij afsteekt een beetje van voorstellen die mensen/landen hebben andere problemen op een andere prioriteit staan.

  Maar uiteindelijk word de planeet aarde en wij dus allemaal denk een keer het kind van de rekening het houd een keer op met deze planeet te verwaarlozen.

  Ik zou daarom ook o.a. hier graag meer aandacht zien voor de enorme tragedie van ( aangestoken ) bosbranden op o.a. Sumatra voor snel geld te verdienen door de elite. Het zijn de longen van de aarde die op dit moment snel vergiftigd worden! En in Thailand,Maleisië, Singapore hebben ze er nu al hinder van over een paar jaar wij allemaal ( want dit is niet een probleem dat enkel in Azië speelt maar wereldwijd denk ook aan andere laatste longen van de aarde als de Amazone).

 20. Frank brad zegt op

  Ja over het afval in Thailand zou ik een boek kunnen schrijven.

  Maar wat eigenlijk nog belangrijker is ( en dat wordt de laatste jaren steeds erger )is dat de fabrikant van deze weggooi producten de verpakking steeds groter en de inhoud steeds kleiner maakt.

  Let maar op bij bv chips , shampoo ,frisdrank etc etc
  De verpakking kunnen ze minstens 30% kleiner maken.
  Dan is pas één aanslag op het milieu………….

 21. Kees 2 zegt op

  “Leiden is niet altijd in last” als je een Thai op het weggooien van rommel wijst:
  3 keer heb ik dat wel gedaan, en met enige schaamte werd het opgeraapt.

  1. Een Thaise knaap liet zijn bierflesje in plastic zakje staan en wilde op z’n brommer wegrijden. Ik sprak hem beleefd doch streng aan. Hij stapte van z’n brommer en deponeerde het flesje in een vuilnisbak.

  2. Na toeven aan het strand gooide een vrouw een plastic zak in de vierkante gaten (waar waarschijnlijk bomen geplant gaan worden) in de nieuwe boulevard op Jomtien Beach ter hoogte van soi 3. Vervolgens liep ze naar haar man in de auto. Nadat ik daarvan wat zei liep ze terug en nam de rommel mee in de auto.

  3. Een knaap die bij een van de strandstoelverhuurders werkt, liep de boulevard op en gooide een leeg flesje weg. Ik raapte dat op, liep hem achterna en zei dat ie dat netjes in een bak moest gooien. Hij deed het, tot grote hilariteit van een paar mensen waarmee hij samenwerkt.

  (Uiteraard maak ik van tevoren wel een inschatting dat ik geen problemen krijg…)

  Maar helaas zijn dit druppeltjes op de bekende…..

  Het is bijvoorbeeld triest dat het een maand moest duren voordat bij de 2e nieuwe trap naar het strand ter hoogte van soi 1 of soi 2 (Jomtien Beach) de rommel opgeruimd werd. Links en rechts hadden de strandstoelverhuurders alles netjes in orde, maar de misplaatste Thaise trots weerhoudt hen ervan om rommel die niet op hun eigen gehuurde deel ligt op te ruimen. Als je hen erop wijst dat die rommel op hen afstraalt en slecht kan zijn voor hun business, reageren ze niet.

  Ik roep iedereen (die weleens op het strand zit) dan ook op om als er in de buurt van een strandstoelverhuurder rommel ligt, of aan de rand van het water, net te doen of je op een stoel wilt gaan zitten, maar vervolgens zegt: “Ik ga ergens anders zitten, want het is hier vies”.

  En stuur mails naar TAT, zoveel mogelijk klagen, met foto’s!!! Doe alsof je een toerist bent en dreig volgend jaar niet terug te komen als het zo vies blijft.
  Dit is het rechtstreekse email adres voor klachten: infodev@tat.or.th

  Raak ze in de portemonnee!

  Vorig jaar sprak ik de manager van Heritage Resort aan op het vuile strand (het was toen extreem vuil).
  ter hoogte van zijn resort. Zijn antwoord was dat de gemeente dat moest doen. Mijn argument dat het echter wel zijn probleem was, daar reageerde hij niet op. Ook mijn voorstel dat het toch een kleine moeite was om regelmatig even 2 schoonmaaksters in 5 minuten wat rommel op te ruimen, reageerde hij afwijzend.

  Ik heb ook nog 1337 gebeld en de rotzooi gemeld. Laat iedereen dat svp ook regelmatig doen.

  Vervolgens heb ik een email gestuurd, deed net alsof ik een Amerikaan was die met 3 anderen 2 kamers wilde huren gedurende 3 weken. Een dag later weer gecanceld met als reden: “Sorry, kreeg bericht van een kennis dat uw strand zo vies is”. Twee dagen daarna was er een schoonmaakploeg (11 vrouwen die het werk deden, 1 man die een truck bestuurde) die over een afstand van 600-700 meter het gehele strand schoonmaakten.

  Geen idee wat geholpen heeft, kan ook toeval geweest zijn….

  • Frans Nico zegt op

   Bravo Kees. Dat doe je goed. Maar je zal er niet populair door worden. Je bent maar een Farang. Pas als een Thai dit doet, denk ik, zal het serieus worden genomen. Neemt niet weg dat ik je dapper vind.

 22. Robert zegt op

  Inderdaad Hans het is een onuitroeibaar probleem! Ik zou hier geen oplossing voor weten. Waarschijnlijk onderwijs op de scholen? Hier in Pattaya staan op diverse plaatsen afvalcontainers langs de straat. Wie gooien hun afval daarin? De farangs. De smalle moo’s daar gooi je de rotzooi in, toch.
  Voor ons farang onbegrijpelijk. Inderdaad de afgang van Thailand is in zicht.
  Sorry Siam.

 23. Ruud zegt op

  Ik woon hier nu 9 jaar,veel reacties zijn waar.Ik verblijf nu in Thailand en zal me moeten aanpassen aan de Thaise cultuur al is dit niet altijd makkelijk.Ik ben gast hier,heb visum voor 1 jaar.
  Over plastic zakken bij supermarkt : Hoeveel Thai en buitenlanders nemen hun eigen boodschappentas mee ???? Spaart ook een hoop afval

 24. peter zegt op

  Oplossing vervuiling begint bij jezelf,speciaal in een andere cultuur met andere leefgewoontes en levensomstandigheden
  Vervuiling treed op door desintresse van bepaalde groepen in de thaise samenleving [er ligt al een plastic zak of blikje op die plek zodoende is het geen probleem als mijn blikje etc er bij word gegooid [kuddegedrag en geen gezichtsverlies]

  Vervuiling treed op door gebrek aan regels door de overheid [Singapore- strenge regels ,afval laten rondslingeren of weggooien staat een hoge geldboete op
  Gevolg schone steden op de plekken waar word gecontroleert
  Cultuur
  Thailand heeft een zeer diep gewortelde cultuur met als basis gezichtsverlies.
  Alsmede een voorbeeld en respectcultuur [cultuur kun je vervangen door samenleving].
  Mede hierdoor word er in de regel niet geluistert naar een farang of onbekende vanwege gezichtsverlies.
  Indien er echter meerdere personen aanwezig zijn van dezelfde groep waarvan de persoon word aangesproken op verwerpelijk gedrag door derden, zal deze persoon wel luisteren en het neergegooide
  opruimen of meenemen vanwege gezichsverlies van de groep waar hij op dat moment mee samen is.
  Gezichtsverlies
  Gezichtsverlies in de Thaise samenleving start uiteraard bij het thuisfront.
  Luisteren en niet tegenspreken van ouders ,ooms en tantes en alsmede oudere broers en zussen .
  Indien rommel word neergegooid [peuken, bierflesjes,eten,etc etc ] door dronken vaders,broers,ooms etc, word daar door vrouwen en kinderen niets of weinig van gezegt [gezichtsverlies]
  Door dit voorbeeld gaan kinderen en dan vooral de jongens hetzelfde gedrag vertonen, [kuddegedrag]
  Van de vrouwen en meisjes word normaal gesproken verwacht dat zij de boel opruimen en koken
  en afwassen etc etc
  De thaise bevolking is erg trots van inborst en zullen niet gauw iets van derden aannemen
  Legio voorbeelden bij het bouwen van huizen te over op thailandblog
  Samenleving van respect
  De leraar spreek je niet tegen,want wat hij zegt is de waarheid
  De dokter spreek je niet tegen, want hij heeft kennis
  De politie en militair spreek je niet tegen, want de gevolgen zijn niet te overzien
  De farang spreek je niet tegen, vanwege het feit dat hij rijk is ,anders verbleef hij niet in Thailand en arm spreekt rijk niet /nooit tegen
  Wat heeft dit nu met vervuiling te maken en de oplossing van dit probleem.
  Oplossing vervuiling samenleving
  Ga zelf het goede voorbeeld geven [voorbeeldfunctie] door in je eigen woonomgeving de boel op te ruimen alsmede de straat of soi waar je woont
  bij mijn schoonouders die wonen in de isaan in een karakterestieke bovenwoning met onder leefgebied voor iedereen en de kippen en honden en katten
  Met instemming van mijn schoonouders douche en toilet verbetert en keuken opgeruimt tevens de 4 kamers heringericht en bewoonbaar gemaakt
  Totale kosten toilet,douche kooktoestel en opruimen 4000 baht.
  Daarna de benedenverdieping opgeruimt en nieuwe beerput geplaatst [2000 baht]
  Meeste dieren verdwenen alleen een paar katten en 1 hondje veel zit en rustgelegenheid gemaakt van hun eigen bewaarde spullen [dit alles met tussenpozen in totaal in een tijdsbestek van 2 jaar]
  Nu word alles al 6 jaar perfect schoongehouden
  Alsmede de soi van 50 meter elke vrijdag helemaal schoongemaakt een half jaar lang
  In het begin lachende thai over die farang die alles schoonmaakt ,maar na verloop van tijd respect
  en nu is de soi al 5 jaar de schoonste in de omgeving onderhouden door de thai zelf .
  Tevens begonnen met planten in bakken bij mijn schoonouders en nu staat de hele soi vol met bloeiende plantenbakken door de thai zelf gekocht en onderhouden met hier en daar wat advies mijner zijds
  Zo kan ik nog vele voorbeelden geven daar ik door heel Thailand altijd tussen de thaise bevolking heb geleeft.
  Zodoende het verhaal van de vervuiling in Thailand en alsmede hopelijk de start van de oplossing
  Als je begint bij jezelf en je omgeving kan dit uitgroeien als een steentje dat je in de vijver gooit en op deze manier zonder gezichtsverlies ons mooie thailand weer schoon word.
  Alles in Thailand draait om respect voor je medemens ,geen gezichtsverlies en voorbeeldfunctie

  Hopende hiermee de denk en levenswijze van de thai in thailand voor meer duidelijkheid en begrip
  kunnen opbrengen van lezers en bloggers op Thailandblog.

  • kjay zegt op

   Peter, ik word moe van die roze bril en altijd maar begrip te hebben voor en begrip te hebben voor hun denkwijze…..Het wordt tijd dat de Thai eens begrip krijgt voor de zooi die ze maken en hoe ze hun eigen natuur vernielen!

 25. folkert zegt op

  De vuilnis ophaaldienst die ik in changmai ziet rijden hoe kunnen die al het vuilnis ophalen deze wagens zijn uit de jaren 1950 lijkt het wel, beetje modernisering zou al een klein beetje kunnen helpen doch niet het probleem oplossen.

 26. John zegt op

  Is waar
  Thailand is kwa afval een vies volk.Ruim je het netjes op buiten de muur en poort dan
  is het de volgende dag weer een zootje.
  Ben blij dat ik een muur rondom van 2 meter hoog heb.Zie je het vuil niet zo.Kinderen zien niet anders dan
  ah gooi maar op straat.Alleen als er eens een hoog persoon in het dorp komt kan het wel opgeruimd worden.
  Hopelose mentaliteit!!!!

 27. NicoB zegt op

  Sluit me helemaal aan bij Peter.
  Tijdens de bouw van ons huis dagelijks met een vuilnis zak het afval opgeruimd, maanden lang, uiteindelijk viel het de leveranciers van bouwmaterialen zelfs op, ook onze bouwvakkers, allen uiten dat ze nog nooit op een zo schoon bouwwerk geweest of aan het werk waren.
  De cementzakken en al het ander verpakkingsmateriaal als pallets mochten niet verbrand worden, ik voerde alles zelf af of bracht het in recycle, bv. pallets, het mocht ook niet gedumpt worden in het land van aangrenzende buren.
  Uiteindelijk pikten vooral de dames bouwvakkers het voorbeeld op en vroegen om afval tonnen, dat scheelde alvast de helft aan vuil.
  Die voorbeeldfunctie werkt zeker, hoe lang kan ik niet overzien, moet wel flink de tijd gegeven worden, afdwingen met gezichtsverlies leidt tot sabotage of ongeïnteresseerdheid.
  In de Soi ruim ik ter lengte van onze buitenmuur al het afval regelmatig weg, wie het er ook neer gooit, het valt dan op, dat er veel minder op dat gedeelte wordt weggesmeten dan daarvoor, praktisch tot nihil.
  Het kan wel, goed voorbeeld doet goed volgen, ergens moet een begin gemaakt worden.
  Als we door Thailand reizen zie je veel zwerfvuil, daar kun je je aan gaan ergeren, dat doe ik toch maar niet, het is hier zoals het is, maar verbetering …. begint bij jezelf, dan bestaat de kans op navolging.
  NicoB

 28. Facttester zegt op

  De posting is nu ruim 2 jaar oud, en het is er in die die tijd alleen maar slechter op geworden. Ik voer vorige week van Pattaya naar Koh Larn en halverwege zagen we zeker 100 vuilniszakken drijven. De problematiek van het afval op Koh Larn heeft afgelopen week ook op dit blog aandacht gekregen. Het is werkelijk een schande. En niet alleen op de stranden van Pattaya, Jomtien, Najomtien, Ban Amphur en Bang Saray spoelen dagelijks vele kilo’s rotzooi aan, het probleem speelt in de hele wereld. Met name Bali was veel in het nieuws met een gelijksoortig of erger probleem. Een vogel bevuilt nooit zijn eigen nest, maar die mensen hier in Oost Azië doen dat wel en blijkbaar zitten zij er helemaal niet mee.
  Voor mij persoonlijk is dit steeds erger wordende vuilnis-probleem de druppel. Vuile zee, vuile stranden, vuile wegen, krankzinnige verkeersdeelnemers, een overheid die het de farangs steeds moeilijker maakt, de discriminatie van de farangs (alleen dat woord al…) de stijgende prijzen, enz.
  Ik vertrek na 6 1/2 jaar volgende maand definitief uit Thailand en ga me vestigen ergens aan de Méditerranee.

 29. Taruud zegt op

  Op tv is al een tijdje een reclamespot te zien over zwerfafval. Je ziet mensen spullen dumpen en vervolgens komen andere mensen het opruimen. De vervuilers worden flink te kijk gezet.De boodschap is niet mis te verstaan. Ik hoop dat het helpt. En dat het reclamespotje nog een tijd blijft.

 30. l.lagemaat zegt op

  We waren bijna Koh Larn kwijt geweest, het zonk langzaam als een soort Atlantis weg.

  De gemeente Pattaya kwam te hulp met een bedrag van 95 miljoen Baht.
  De grote hoeveelheid vuil wat de ondergang veroorzaakte, wordt nu weggehaald!

  Laat bezoekers 200 Baht entree betalen om het eiland te bezoeken, dat moet gebruikt worden
  om het afval te verwijderen!

 31. Peter C zegt op

  De oplossing is natuurlijk even logisch als simpel :
  Hef statiegeld op alle plastic en glazen flessen en alle blikjes
  En dan niet 2 of 5 Bath : NEE , dat is de moeite niet waard om in te leveren
  Mensen gooien het dan nog steeds achteloos weg : op straat in de berm , of in de natuur
  Maak het aantrekkelijk om in te leveren : statiegeld van 20 Bath per item : dan loont het om ” netjes ” te wezen
  Overigens ben ik van mening dat zoiets hier in NL ook zou moeten ingevoerd worden
  Hier in NL bijvoorbeeld een inleverpremie van 1 euro per item
  Dat zal beslist werken om de gigantiese rotzooi op te ruimen en een schonere wereld te maken

  • Bert zegt op

   Flessen en blikjes is niet het probleem, die worden wel opgeruimd door een of andere verzamelaar, want die zijn immers geld waard. De piepschuimen bakjes en plastic zakjes en melkpakjes etc, alles zonder waarde.
   Dat blijft allemaal liggen.
   Moet zeggen dat de overheid/gemeente er ook wel wat van kan.
   Bij ons waren problemen met de waterleiding en de stoep moest opengebroken worden.
   Wat denk je, alle puin werd 30 meter verderop op een braak liggend land gegooid.
   Ook alle snoeiafval van de gemeente word daar gedeponeerd.
   Wordt het alvast een beetje opgehoogd zeggen ze dan.

 32. Toni zegt op

  Ik kan alleen maar bevestigen. In november was ik in Phuket. De binnenstad stinkt. Uitlaatgassen en waterkanalen die zwarte riolen zijn. Wie daar nog heen wilt raad ik een strandvakantie aan in de ietwat duurdere hotels rond Kamala beach of zo. Daar is het nog proper. Maar de rest… bah.

 33. John zegt op

  Ik neem altijd mijn grote boodschappentas mee naar Big C of Tesco. Wat doen de cassieres dan.. alles in plastic tasjes en die gaan dan in mijn tas. En kijken je aan alsof….

 34. willie zegt op

  Wordt voor een hoop mensen tijd om te re-emigreren als ik het zo lees.
  Ga de Thai maar proberen her op te voeden naar Europese maatstaven dan zullen ze toch ook Europese lonen moeten hebben.

  • Peterdongsing zegt op

   Ik geloof niet dat je loon iets te maken heeft met je mentaliteit. Ik zie hier om me heen werkelijk iedereen van jong tot oud alles gewoon neer gooien. Ik heb zelf een grote zwarte bak staan, papier er op met de tekst ‘afvalbak’ maar bijna iedereen gooit alles neer waar men staat. Twee stappen lopen is teveel. Dat gaan ze echt ook niet doen als ze 10x zoveel verdienen.

 35. Luit zegt op

  Dit probleem is er in heel Azie, enige oplossing in mijn ogen, op school beginnen en ouders ook meer bewust maken. Kids gaan in schooltijd nu een dagdeel per week de wijk/kampung in, met bezems en zakken, ik zie geregeld een hele klas lopen, maar er is geen bezem die de grond raakt hoor. 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website