Tandarts in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
9 april 2014

Volgende week heb ik weer een afspraak met mijn tandarts hier in Pattaya. Niet, dat ik een gaatje heb, hoor, of een andere kwellende behandeling moet ondergaan, maar gewoon een periodiek onderzoekje met wat tandsteenverwijdering en het wegpoetsen van aanslag van het sigaren roken.

Meestal loop ik daarna – na de betaling van de kosten 500 baht – als een gelukkig man de deur weer uit, niemand kan mij die dag bederven.

Met het schrijven, praten en denken over tandartsen lopen echter de rillingen over mijn rug, want ik ben elke keer weer doodsbenauwd om te gaan. Niemand heeft zo’n angst voor een tandarts als ik, wat waarschijnlijk te maken heeft met wat ik overdrijvend een “jeugdtrauma” noem.

Bloed

Ik zie me nog als 5- of 6-jarig jongetje aan de hand van mijn moeder naar huis teruglopen met een grote handdoek in mijn hand, die allengs droop van het bloed. De tandarts had zojuist een melkkies getrokken en dat bloedde een beetje. In mijn voorstelling voel ik de pijn nog en het bloedde het niet een beetje, want zonder die handdoek was ik ongetwijfeld doodgebloed.

Ik herinner het mij niet meer, maar ik neem aan, dat ik daarna wel regelmatig naar de schooltandarts ben geweest en ook ging ik de Marinedienst uit met een gaaf gebit. Daarna ging het mis. Er was een tandartsentekort in die tijd en toen ik er na jaren eindelijk één gevonden had, die mij wel wilde helpen, bleef het bij slechts een enkel bezoek. Hij zei: “Ik heb je geholpen, maar als je je tanden niet beter poetst, blijf dan maar weg. Ik ben gvd geen bouwvakker om tandsteen weg te hakken”.

De man was van een generatie tandartsen, die niet verdoofden bij simpele vullingen, want “ik heb een signaal van de patiënt nodig om te weten of ik diep genoeg geboord heb”. Sommigen van hen namen tijdens langdurige behandelingen ook een rookpauze voor zichzelf en een neef van mijn vrouw had voortdurend een zak Engels drop, die hij tijdens het leggen van drievlaksvulling leegkauwde.

Dezelfde tandarts heeft in die tijd bij mijn vrouw zonder vooroverleg een kies getrokken, omdat hij vond, dat die niet voldoende ruimte had. Tranen met tuiten over dat gat in haar mond en dus naar de orthodontist om dat gat weer weg te werken. Twee of drie jaar heeft dat geduurd en ik ben ik er wel zeker van, dat voor wat ik die man heb moeten betalen, ik een aardig autootje had kunnen aanschaffen.

Door de jaren heen zijn tandartsen geldwolven gebleken. Ik heb eens een onderzoek gelezen waarbij de tandheelkundestudenten in Nederland gevraagd werd naar hun motief om tandarts te worden. Nummer 1 op de lijst was met afstand ”snel en veel geld verdienen”, als orthodontist (de beugelsmid zal ik maar zeggen) kun je dat proces aanzienlijk versnellen.

Tandartsenkliniek

Tien à vijftien jaar niet naar een tandarts geweest en dat liet zijn sporen na. De oplossing kwam door een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, die een speciale tandartsenkliniek in de Jordaan opende. Het tandartsentekort moest opgelost worden en in die kliniek liet men daartoe opgeleide mondhygiënistes eenvoudige vullingen leggen onder toezicht van een echte tandarts.

Door een kennis, die daar werkte, kon ik daar terecht en mijn gebit werd er voor een godsvermogen gerestaureerd. Er werd geen kies of tand getrokken, maar wel werden er nogal wat één-, twee en drievlaksvullingen door de lieve dames gelegd. Angstgevoelens verdwenen niet echt, maar hun motto was, dat pijn lijden tijdens een tandartsenbehandeling niet (meer) nodig was, wat dan een redelijke geruststelling was.

Daarna tot aan mijn verhuizing naar Thailand keurig periodiek naar de tandarts, er werd wel eens een gaatje gevuld of een vulling vervangen – langzaam maar zeker ging men over van amalgaam naar composiet – maar echte problemen had ik niet meer. Of toch? Die periodieke afspraken maakte ik wel, maar ik probeerde dat vaak dan weer uit te stellen, puur uit angst. De afspraak met de tandarts was altijd een tijdsgewricht voor mij. Mijn kalender draaide om die dag van de afspraak. Een reis naar het buitenland? Oh, dat is twee weken voordat ik naar de tandarts moet. Een etentje met vrienden? Ja, dat is 8 dagen na de tandarts, enz.

Klantvriendelijk

Nu dus in Thailand en je mag wel zeggen, dat voor iemand als ik, het tandheelkundige niveau zo hoog en vooral klantvriendelijk is, dat je bijna alleen daarvoor al naar dit land zou verhuizen. In de toeristenplaatsen zijn er volop tandartsen, ik schat het aantal praktijken en praktijkjes alleen in Pattaya wel op 80 à 100. De markt is kennelijk nog steeds groeiende, want ik zie voortdurend nieuwe “dental centres”openen.

De grote ziekenhuizen hebben ook alle wel een tandheelkundig centrum. Ik ben er in één geweest, het was op een zondag, er waren 12 tandartsen aan het werk, in uiterst moderne werkkamers en geen wachttijden. Toch vond ik dat geen goede ervaring, want – commercieel, nietwaar – de tandarts vond, dat ik drie kronen nodig had en dat voor elke kroon een wortelkanaalbehandeling zou worden uitgevoerd. Ik heb niet eens naar de mogelijke kosten gevraagd, want bij het horen van het woord wortelkanaalbehandeling haakte ik af. Ooit eentje ondervonden, maar dat is het ergste wat een tandarts bij je kan doen.

Ik vond op aanraden van iemand, die net een compleet nieuwe gebitsprothese (kunstgebit) had laten aanmeten, een alleraardigste jonge tandarts in Soi Buakhow. Geen geldwolf, maar doet zijn werk met veel passie en liefde, zodat ik elk bezoek met vertrouwen tegemoet zie, hoewel natuurlijk de angst nooit helemaal zal verdwijnen. Immers, de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

Die drie kronen waren nodig en die heeft mijn tandarts geplaatst, een wortelkanaalbehandeling vond hij absoluut niet nodig. Ik nam de duurste variant van de drie uitvoeringen en schuchter vertelde hij, dat de totale behandeling dan wel 30.000 baht zou gaan kosten. Mai pen rai, dokter, daar heb ik er in Nederland nog niet één voor.

Prijzen

Zonder een centje pijn gevoeld te hebben, loop ik nu weer met een gaaf en goed onderhouden gebit in Pattaya rond. Uiteraard zijn er ook tandtechnici, waarvan ik in Nederland al eens gehoord had, die ook voor Nederlandse en andere buitenlandse tandartsen of tandtechnische laboratoria werken.

Veel kronen, protheses en dergelijke, die in Nederland geplaatst worden, worden tegen een zeer lage prijs in Thailand gemaakt en vervolgens tegen de normale westerse prijs doorberekend, tel uit je winst.

Prijzen zijn uitermate laag en in geen vergelijking met Nederland. Kijk op Internet naar de vele websites van bv. “Dentist in Pattaya” en verbaas je over de genoemde prijzen. Iemand met een slecht gebit in Nederland, komt naar Thailand en laat het nodige restaureren. Met de kosten daarvan spaart hij – in vergelijking met Nederland – zoveel uit, dat een aanvullende vakantie als het ware gratis is. Het nuttige dus met het aangename combineren, want iemand met een gaaf en goed onderhouden gebit is gelukkig!

– Herplaatst bericht –

48 reacties op “Tandarts in Thailand”

 1. Johnny zegt op

  Leuk verhaal. Bedenk wel dat de tandartsen in Thailand niet allemaal dezelfde kwaliteit leveren, bovendien is er verschil in opleiding en dus ook de prijs. Mijn tandarts in het dorp is een fijne vent, maar bepaalde handelingen kan hij niet doen. Daar komt een ander voor. Sommige tandartsen zetten ook implantaten, doch in de regel moet je naar een implantoloog.

  Mijn tandarts zei ooit: ” jij en je vrouw passen goed bij elkaar, allebei een slecht gebit ” .

  Ik moest 500 bath afrekenen.

 2. Hansy zegt op

  Een van de eerste keren, dat ik in Thailand was, brak er een kies. Ik wist al, dat dit een kroon zou worden.
  Volgende probleem: een betrouwbaar adres vinden.

  Op basis van een advies van een Brit op naar het Bangkok hospitaal.
  Uitermate kundig behandeld.
  Op de vraag waarom er een aantal verstandskiezen ontbraken, en mijn antwoord, dat deze in NL niet gerepareerd worden, was het antwoord: wat zonde.

  Je kon idd uit drie uitvoeringen kiezen: palladium (deze wordt in NL gebruikt), 18 kt goud en 24 kt goud. Prijzen van 8-12k.

  Sindsdien zijn er inmiddels al 3 kronen geplaatst. Eén daarvan op de verstandskies.

  • piet zegt op

   24 kt goud? zal niet gaan te zacht.

 3. Chang Noi zegt op

  Ooit moest ik eens 2 kronen laten zetten. De eerste deed ik bij luxe clinic op Sai Sam in Pattaya. Maar ik vond de behandeling niet fijn (ruw) dus ik besloot de tweede in het Bangkok-Pattaya hospital te laten doen. Ik had van te voren de prijs gevraagd en dat was iets duurder als de vorige.

  Maar het bleken meer behandelingen te zijn (achteraf gezien m.i. overbodig) en de uiteindelijke rekening viel aanzienlijk duurder uit. Ja …. de kroon kost x bedrag maar daar komt nog bij verdoving, xray, gebruik medische instrumenten, etc.

  • Peter@ zegt op

   Ik heb net 2 kronen laten zetten in Nederland, kosten € 1018,54 terug van mijn zorgverzekeraar € 475,62 maakt: € 542,92 het verschil met Thailand is dus niet gigantisch maar misschien een volgend keer eens proberen na overleg met mijn zorgverzekeraar. Je moet geloof ik wel kunen aantonen dat het daar nodig was op dat moment.

   • Bert Gringhuis zegt op

    De meeste mensen in Nederland zijn voor tandartskosten niet verzekerd.

   • Folkert zegt op

    Vindt verschil in prijs wel groot.

    Hier wordt vergeten wat een verzekering per jaar kost.

    4 jaar geleden Bangkok hospital alle oude amalgaan vullingen laten vervangen door kunststof vullingen, vulling waar het tand vlees terugtrekt, voor tanden opgevuld spleet , gebroken kies gerepareed ca 6,5 uurtjes behandeling, 30 jaar niet bij de tandarts gweest prijs 1000 €.

    April in Changmai naar de tandarts, gebit reinigen, kapotte kies gerepareerd een kies die grote vulling nodig had, kroon met kanaalwortel behandeling, alle rontgen fotos, hele behandeling 400 € (kroon 10.000 bath)

  • Hansy zegt op

   Achteraf met allerlei extra kosten komen, is natuurlijk weer typisch Thais.

   Bij het Bangkok hospitaal in Phuket had ik hier gelukkig geen last van. Vooraf krijg je daar een goede offerte.

 4. erik zegt op

  ook in BKK prima klinieken,net 14 dagen geleden alles laten nakijken was wel 720 B dus duurder dan in Pattaya,haha

 5. Michiel zegt op

  Goeiedag,

  2 weken geleden nog in het Bangkok Hospital (BKK) geweest om eens te laten bekijken wat de mogelijkheden daar waren voor een missende kies.

  Ik kreeg de volgende prijsopgave mee op een post it velletje.

  1x implantaat + 100000 bath incl. bot opbouw

  1x 3 kronenbrug
  Metaal 40000 bath
  Goud 54000 bath
  Ceramisch 50000 bath

  Dit is dan wel inc. volledige x ray a 800 bath en verdere kosten verdoving enz.

  Ik ben bij CZ aanvullend verzekerd en zij gaven aan gewoon de maximale jaar vergoeding mee te betalen ongeacht of het een noodzaak is. Maakt in mijn ogen ook niet uit of ze noe hier € 450,00 voor een behandeling moeten vergoeden of bv in Thailand.

  Maar gezien de huidige koers van de Bath zijn bijna al deze opties voor mij € 1000 en meer ,dus heel veel prijsverschil was er dus niet met Nederland.

  Volgende keer eens kijken bij een wat kleinere tandarts praktijk.

  Ik moet er wel bij kwijt dat ik meer vertrouwen heb en een positievere indruk heb van van de tandartsen in Thailand dan die van mij hier in NL , want mede dankzij hun wortelkanaal behandelingen ben ik inmiddels al L en R een kies kwijt.

  En aangezien we jaarlijks een tijd in Thailand verblijven gaat mijn voorkeur voor een (dure) ingreep toch naar Thailand. Mede door de specialisatie daar elke tandarts in de grotere praktijken specialist is in een bepaalde handeling.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Hallo Michiel,

   Ik ben geen tandarts en kan dus ook niet beoordelen of een implantaat de oplossing voor je is. Kan het niet met een kroon? Ik heb bij een ziekenhuis altijd de indruk, dat ze de duurste variant aanbieden.

   Ik heb eens op wat NL websites gekeken en vond, dat implantaten toch wel erg veel geld kosten. Jij bent echter verzekerd, zodat dat wellicht geen probleem hoeft te zijn.

   Kleinere praktijken zijn m.i. wat klantvriendelijker en ik zou er zeker een of meerdere consulteren voor een “second opinion”

   Sterkte en succes ermee!

   • Hansy zegt op

    Voor een kroon heb je altijd een bestaande tand of kies nodig.

    @Michiel heeft het over een missende kies. Dit kan dus niet met een kroon worden opgelost.

   • michiel zegt op

    Goededag,

    Ik mis inderdaad de hele kies dus dan wordt het een implantaat of brug (deze bestaat uit meerdere kronen).

    Alleen een gezien dat een implantaat best een hele opereratie is en deze hier in NED ongeveer € 2500 kost en bij bangkok hospital dus ook ( 100000 thb) valt deze denk voor mij af.

    @Bert Ik heb ook wel het idee dat Bangkok Hospital (duur) is maar ik wilde toch hun prijzen eens weten en je krijgt daar 2 jaar (garantie). Dus loop je minder risico als eens terrug moet vanwege problemen zelf voor de kosten op te draaien. Tandarts foetsie of praktijk verdwenen,thaise garantie enz.

    Tevens was de wachtkamer daar ook gevuld met welgestelde Thai en op olie sjeiks lijkende personen.

    Ook ben ik al een keer eerder even bij die Tandarts naast de Burger King bij Khao San Road binnen gelopen . Daar kreeg ik ook wel een positieve indruk van en die zit er al jaren. Gaf me toen de zelfde adviezen om een andere kies mogelijk te kunnen behouden als hier bij de kaakchirurg in Ned. Iets met het splitsen van de wortel en daar een kroon op bouwen.

    Deze man vertelde me tevens dat als ik een implantaat wilde dat beter in mijn eigen land kan laten doen vanwege ( bacterien ,infectie risico`s) .Hij wilde dan de kroon wel verzorgen.

    Klonk mij toen wel eerlijk in de oren ( maar misschien is hij gewoon niet zo goed in implantaten en had hij er geen zin in)

    Affin ik zal volgende trip naar th wel eens verder kijken . Verder bijf ik het blog volgen want , hierdoor heb ik al een aantal tips gehad.

  • Johnny zegt op

   Michiel,

   Ik ben bezig geweest implantaten te verkopen in Thaland. Die dingen zijn niet zo duur. Bij ons werd een implantaat verkocht vanaf 60 euro. Het zetten van een implantaat mag nooit meer kosten dan 36.000 bath, inclusief het implantaat.

   Een brug kost 18.000 bath en een kroon 10.000 bath.

   succes

   • Hansy zegt op

    Een kroon (en dus ook een brug) is in Th te koop in 3 kwaliteiten, palladium, 18 kt goud en 24 kt goud.
    Het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant. De buitenkant is in alle uitvoeringen gewoon keramisch.

    Tussen de goedkoopste en duurste zit een behoorlijk prijsverschil. (± 8-12k)

 6. Hansy zegt op

  [quote]
  de tandarts vond, dat ik drie kronen nodig had en dat voor elke kroon een wortelkanaalbehandeling zou worden uitgevoerd.
  [quote]

  Wortelkanaalbehandeling gebeurt soms preventief. Hierbij wordt de wortel volledig weggehaald. Dit gebeurt onder verdoving en je voelt er niets van.

  Pijnlijk is de zogenaamde “wortelkanaalbehandeling” waarbij een ontsteking wordt weggehaald. Dit gebeurt zonder verdoving. Bij deze behandeling blijft de wortel behouden.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Bij mij gebeurt niets zonder verdoving, laat dat duidelijk zijn.
   Het liefst zou ik onder narcose gaan, er schijnt 1 tandarts in Alphen aan de Rijn te zijn, waar dat kan.

 7. John zegt op

  Dit zijn nog eens leuke berichten over tandartsen. Weet iemand het adres van de tandarts in Soi Buakhow?

  • Gringo zegt op

   Hi John,

   De tandarts waarover ik in het verhaal spreek is Dr. Chanya Kulpiya van het Dental Art Centre in Soi Buakhow, tel 038 720990.
   De praktijk bevindt zich tussen Soi 19 en 21, direct naast een 7-Eleven.
   Van harte aanbevolen!

   • Joop zegt op

    Hi Gringo,

    Werkt jouw tandarts ook met implataten?

    vrgr Joop

    • Gringo zegt op

     Ja, Joop, mijn tandarts beheerst het hele programma. Zie de website:
     http://www.dentalartpattaya.com/Service.html

 8. John zegt op

  Hoi Gringo,
  bedankt voor uw mail. Ik zal er naar toe gaan en mijn mening laten weten. Ook zal ik doorgeven dat ik het adres van u ontvangen heb
  Vriendelijke groetjes,
  John,
  Bangsaray

  • John zegt op

   Hoi Gringo,
   nogmaals bedankt voor het advies. Zoals ik mailde heb ik een afspraak gemaakt. Moet zeggen dat Dr. Chanya Kulpiya commercieel goed bezig is. Van af de straat is op een bord al te zien wat de prijzen zijn. Deze zijn redelijk tot laag. Door dat hij, waarschijnlijk hier het druk heeft, moest ik een afspraak maken. Ze controleerde mijn gebid grondig en vertelde mij dat alles in orde was en een behandeling niet nodig was.
   Tot mijn verbazing was het GRATIS!! Dus volgend jaar weer hier op controle.
   Nog prettige kerstdagen en een gezond 2011
   John
   Bangsaray

   • Bert Gringhuis zegt op

    Mooi werk, John, dat het gratis was verbaast mij zelfs! Een beetje commerciele tandarts had altijds wel wat gevonden al was het alleen maar wat tandsteen weghalen en polijsten voor 500 Baht.
    Hoe dan ook, je begint het nieuwe jaar al goed en voor de rest wens ik jou ook het allerbeste!

    • Tjitske zegt op

     Beste Bert,

     Volgende week (16 maart) vertrekken wij naar Thailand voor ruim 3 weken. Het is onze 10de keer.We gaan eerst weer verschillende plekken bezoeken en dan onze laatste week in Pattya doorbrengen zoals we elke vakantie doen. We zitten dan in het Areca Lodge. Een erg goed centraal gelegen hotel. Nu was het me de vorige keer al opgevallen dat ik soms borden op de weg zie van tandartsen. Nu heb ik eind vorig jaar en begin dit jaar al veel bij de tandarts in Nederland gezeten. 6 nieuwe kronen en bruggen gekregen(Moest hiervoor ruim 800 euro zelf betalen en de rest de verzekering over 2 jaar). Daarna begon de ellende. Moest wortelkanaalbehandelingen hebben door mijn mooie nieuwe kronen heen. En weer een eigen rekening van ruim 800 euro.
     Momenteel gaat het best wel goed maar ben eigenlijk niet van plan om weer naar de tandarts te gaan. Moest eigenlijk alweer voor een afspraak met de mondhygieniste maar heb deze afgezegd. Kun jij mij aanraden om voor een controle en en cleaning naar de tandarts in Pattaya te gaan?Vriendelijke groet, Tjitske

     • Bert Gringhuis zegt op

      Zeker aan te raden, Tjitske! Ga voor controle en schoonmaken ga de tandarts hierboven genoemd. Het is op loopafstand van de Areca Lodge. Ga vanuit het hotel rechtsaf naar Soi Buakhow, daarna links en zie dan de beschrijving hierboven.
      Omdat je maar een week in Pattaya bent, raad ik aan direct in het begin te gaan. Zou de tandarts toch een gaatje vinden, dan kun je dat nog even laten verhelpen.
      Kom maar even verslag uitbrengen, ik ben ’s avonds meestal wel in Megabreak, de poolhal in dezelfde straat als de Areca Lodge. Vraag naar Albert!

      • Tjitske zegt op

       Dank voor je reactie Albert. Ik had al een berichtje gestuurd naar Dental Art om een afspraak te maken want ze hebben op het ogenblik een Hot Promotion: Laser Tooth Whitening and cleaning voor 5000 Bath. Ik heb deze verzonden via hun site onder het kopje contact. Helaas heb ik hier nog geen reactie op gekregen. Daarom dacht ik vanmorgen: ik stuur ook nog even een mailtje via: <[email protected]
       Helaas kreeg ik deze mail direct retour: This Message was undeliverable due to the following reason:
       Each of the following recipients was rejected by a remote mail server.
       The reasons given by the server are included to help you determine why each recipient was rejected.
       Recipient:
       Reason: 5.1.1 : Recipient address rejected: User unknown in virtual mailbox table
       Nu heb ik misschien een hele brutale vraag maar zou jij voor mij willen vragen wat het juiste emailadres is? Alvast bedankt en we zullen er eentje op drinken!!!

       • Bert Gringhuis zegt op

        Tjitske, stuur even een mailtje naar de redactie, zodat we onze E-mail adressen kunnen uitwisselen. Praat wat makkelijker!
        Mooie website trouwens van de tandarts, had ik nog niet eerder gezien:

        http://www.dentalartpattaya.com/index.html

       • Tjitske zegt op

        emailadres gestuurd naar contact. Laat even weten of deze doorkomt.

       • Tjitske zegt op

        Naar bovengenoemde tandarts geweest.
        Echt SUPER!!!!
        Aan te raden dus.

 9. Ferdinand zegt op

  Wij leven in de prov Nongkhai. Zeer slechte ervaringen met tandartsen. Op het platte land zijn echte tandartsen vrijwel niet te vinden. Mijn vrouw had een wortelkanaal behandeling nodig, in de diverse dorpen maar zelfs in Nongkhai zowel bij part tandartsen als bij ziekenhizen als Wattana niet mogelijk. Alleen trekken en vooral veel witmaken en (?) vrijwel overal implantaten (makkelijker dan een wortelkanaalbehandeling ? of commercieel aantrekkelijker) Elke tandarts zei zonder meer “dat kan ik niet” steeds doorverwezen naar Ziekenhuizen als Eck Udon in Udon Thani (150 km rijden) kosten daar ca 5.000 bath !
  Zelf daar 2 kiezen moeten laten trekken per stuk 2.500 bath + 150 bath bijdrage kosten hygiene en extra voor rontgenfoto.
  Geen idee waarom er in de hele omtrek geen tandarts te vinden is die zich aan iets anders waagt dan een simpele extractie (mijn 2 kiezen waren deels afgebroken en daarom wilde niemand er aan beginnen) en men een eenvoudige wortelkanaalbehandeling iets vind voor een specialist in een groter ziekenhuis. Prijzen net zo hoog als in NL.
  Erg het gevoel dat kwaliteit van tandartsen (buiten Bangkok en toeristische centra) abominabel slecht is en men gek is op witmaken en andere lucratieve handelingen als het plaatsen van een sterretje of diamantje dwars door het glazuur in je tand.

 10. Hans G zegt op

  Ik ben twee keer naar een tandarts geweest in Pattaya.
  Echter de stoel ligt zover achterover, dat ik stik in mijn eigen speeksel.
  Toen de tandarts bij het zetten van een vulling een blauwe vloeistof in mijn mond spuitte, stikte ik bijna echt. Nadat ik 20 minuten heb zitten hoesten, heb ik de behandeling maar afgebroken. Na twee maanden heeft mijn tandarts in Nederland de behandeking afgemaakt. Ik heb bij verschillende tandartsen gevraagd of de elevatie van de stoel niet anders kan, maar dat kon niet zeiden ze.
  Dus toch maar in Nederland naar de tandarts

 11. Wanny zegt op

  Interessant. Ik heb al jullie emails gelezen, maar niets over emailen kromen gezien bij de
  reacties. Ik heb goede ervaring in Hua Hin bij SSmile. Moet een grondige renovatie ondergaan. Lastig maar beter dan met halve gaten en hele ontstekingen in de mond te blijven lopen omdat de tandarts in Nederland weigert een gebroken kroon te vervangen als ik bij hem niet alles tegelijk laat doen.
  Dus… Laat ik het hier doen. Beetje veel goedkoper en vooral prettiger.
  Die kleinere Thaise handen en bewegingen zijn veel prettiger dan de ‘kolenschoppen’ van mijn NL tandarts. Boor, afzuigapparaat, klem en tandartsvingers passen in NL niet in mijn mond. Dat is pas benauwd.

  • Hansy zegt op

   Uit wiki:
   Net als goud kan palladium tot een zeer dunne laag worden geslagen (0,1 µm).
   Daaroverheen komt de porseleinen afwerklaag.

   Van het net:
   Van welk materiaal zijn kronen gemaakt?
   […]
   Metaal-porselein
   Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

   In NL alleen dus palladium, in Th ook goud 18 krt of 24 krt.

   Het metaal zie je dus niet, maar het zit wel in de kroon of brug.

   En amalgaan vullingen kennen ze in Th niet, zover ik weet. Het is allemaal tandkleurig.

   • Folkert zegt op

    Dacht dat palladium verboden was i.v.b. met giftigheid.
    Binnenkort naar Chang Mai voor paar kronen palladium, ong. 10000 bath stuk, kan misschien wel iets goedkoper doch ben uitermate tevreden over de behandelingen bij:
    Elite Smile Dental Clinic Dental Clinic http://www.elitesmilecm.com vindt ik ook wat waardt .

    folkert

 12. Maryam zegt op

  Hallo,

  Ik wil graag mijn stage mondhygiëniste in thailand doen.. Wat raden jullie mij aan? Ik heb totaal geen enkel verband met thailand maar ik wil daar heel graag stage lopen het moet wel een praktijk zijn met op niveau behandeling kan uitvoeren

  • Gringo zegt op

   @Maryam: de tandheelkunde in Thailand staat over het algemeen op een hoog peil. Voor zover ik weet is het vak mondhygieniste echter nog niet uitgevonden hier. De mondhygiene wordt door de tandartsen zelf verzorgd (en goed!)

   Er wordt op allerlei gebied stage gelopen in Thailand, dus je kunt het best wel proberen. Schrijf de grote ziekenhuizen aan, die hebben alle een tandheelkundige afdeling.

   Op het Internet vind je ook een aantal sites, die bemiddelen in het vinden van een stageplaats in Thailand. Dat zal best wat kosten, maar het voordeel is wel, dat zij met de nodige formaliteiten (o.a. speciaal visum) op de hoogte zijn.

   Succes ermee!

 13. Ed de Bruijne zegt op

  Weet iemand nog een goede tandarts in Pattaya, bij voorkeur in Naklua?

  • Gringo zegt op

   Er zijn tientallen goede tandartsen in Pattaya, ook in Naklua.
   Loop vanaf de Delphin rotonde over Naklua Road en je komt er zeker een stuk of vijf tegen over een afstand van pakweg 1 kilometer.

 14. Roxy zegt op

  Hallo Grinco,

  Dat verhaal klinkt heel erg goed.
  Ik heb veel problemen in mn mond de laatste tijd, ik denk aan twee bruggen te moeten en
  verschillende kronen die vervangen moeten worden.
  Waarschijnlijk ook een implantaat, maar daar ben ik zelfs hier in N-L erg huiverig voor.
  Buiten dat zijn de kosten niet meer op te brengen, ik moet nog zeer diep nadenken wat te doen!

  mvg,

  Roxy

 15. herman van hoof zegt op

  Inderdaad kliniekjes genoeg in Thailand ..maar vooral voor wiite tanden kronen enz kortom alles war makkelijk en veel geld opbrengt….echter de pure tandverzorging vind ik veel slechter als in het Westen….het enige wat eventueel een pluspunt kan zijn is als de behandelende arts zijn of een deel van zijn opleiding buiten Thailand genoot want de thaise universiteiten zijn echt om mee te lachen !

 16. tewada zegt op

  Ik ben momenteel in koh samui waar we wederom weer tijdens onze vakantie een bezoek aan de tandarts hebben gemaakt
  Ik kan niet meer zeggen dan dat de tandarts hier in Chaweng je een heel vertrouwd gevoel geeft
  Afgelopen september hier een onwijs mooie brug van 4 kronen laten zetten voor 34000 baht
  Binnen 6 dagen was de brug klaar werd erin gezet en paste in 1 keer perfect!!
  Op mij geen tandarts meer in Nederland, van dat geld vlieg ik wel even naar Thailand inc ticket en hotel ben ik nog goedkoper uit voor zulke behandelingen.
  Alles samen gevat , mensen het is het proberen zeker waard!!!

 17. Klaas zegt op

  Goedemiddag, weet iemand een betrouwbare en goede tandarts in Chiang Mai? Voor kronen, en of implantaten en botopbouw?

 18. HansNL zegt op

  Als het al nodig is om een tandarts te bezoeken vervoeg ik me bij de afdeling tandheelkunde van het staatsziekenhuis in Khon Kaen.

  De laatste keer, of wellicht de voorlaatste, wie weet tenslotte wat de toekomst moge brengen, kreeg ik een tandarts die me deed herinneren aan een vriend van me die tijdens zijn leven het edele vak van tandheelkundige beoefende.

  Deze tandarts in Khon Kaen praatte honderd uit, sprak goed Engels en had net als wijlen mijn vriend, de gewoonte om grapjes te debiteren.
  Ik verzeker U, het is knap lastig lachen als je met de bek wijd open ligt.

  Mijn vriend in Nederland, hopenlijk bevorderd tot de tandsartsenpraktijk van OLH, vertelde me eens een verhaal dat me mijn hele leven bij zal blijven.

  De tandartsen in mijn toenmale woonplaats hadden zo af en toe weekenddienst.
  Mensen met noodgevallen met bijtspijkers, zoals hij tanden noemde, konden dan gedurende een uur of zo bij de dienstdoende tandarts terecht.
  Op dit spreekuur kwam eens een keer een man die nogal luidruchtig kennis gaf van zijn ongenoegen over het lange wachten, de beperkte openingstijd en meer vandat soort fraais.
  En dat terwijl hij nog in de wachtkamer op zijn beurt moest wachten.
  De luidruchtigheid liep zo erg op dan vriendmans een afkeurend geluid moest laten horen, vanuit de behandelkamer notabene.

  Maar sprak hij tot mij, geen probleem.
  Heb de goede man het gebit bekeken, en moest een kies trekken die zijn houdbaarheidsdatum lang voorbij was.
  Nu is het zo, sprak hij, dat wij tandartsen tijdens de opleiding leren de verdovingsspuit zo te hanteren dat het prikken niet al te pijnlijk is.
  Dus, weten we ook waar het wel extra pijn doet.
  U voelt hem al komen?
  De man heeft werkelijk elke prik tot in zijn tenen gevoeld, en terug.
  Hij was inderdaad erg luidruchtig, hoorbaar tot ver buiten de woning.
  De behandeling was eenvoudig, maar ik heb er lang over gedaan, de kies was nogal groot dus heb deze eerst doormidden gezaagd, en daarna de twee stukken stuk voor stuk getrokken.
  De verplichte wachttijd in de wachtkamer was een wel heel stille.
  Dank U wel dokter sprak de patient na betaald te hebben.

 19. frank zegt op

  ik zie hier heel wat positieve berichten over tandartsen in Thailand. Ik woon zelf in hua hin en ben reeds een paar keer gaan vragen bij een dental Clinique wat de kosten zouden zijn voor een brug van vier tanden. Ik kwam iedere keer uit bij een toch wat hoge rekening zeker als je niet voor tandzorgen verzekerd bent. Toevallig was ik op vakantie in Nha Trang in Vietnam toen plots 2 tanden zowel links als rechts het begaven en er grote stukken afsprongen . Daar ik een heilige schrik heb van tandartsen ( in Belgie laat ik mij alleen behandelen door een zeer goede vriend tandarts die ik reeds meer dan 35 jaar ken) was het voor mij toch een hele opgave een tandarts in Vietnam op te zoeken . Ik kon eigenlijk toch niet zo blijven lopen met 2 tanden vooraan in mijn mond die er niet uitzagen, dus maar mijn stoute schoenen aangetrokken. Toen de tandarts mij mededeelde dat er geen andere mogelijkheid was om er weer deftig uit te zien dat een dubbele brug met kronen te maken van 8 tanden dacht ik : hier gaat mijn spaarpotje !!!
  Wel voor de 8 kronen heb ik welgeteld 220 euro betaald ongeveer een twintigste wat ooit een tandarts in belgie mij voorstelde. Dus uitkijken is de boodschap en Vietnam is nog heel wat goedkoper dan Thailand en ik kan u verzekeren van het feit dat alles piekfijn is uitgevoerd en volledig pijnloos !!

 20. Jim zegt op

  Ben nu 4x naar 3 verschillende tandartsen in BKK(suk soi 22 en soi 7) en Trat BKK-Trat hospital geweest om vullingen te laten zetten a 500 thb/vulling .De eerst deet(soi 7) het een jaar,de tweede(soi22) een uur en naderhand ook 1 jaar.De 3de (soi 22) 1jaar en de laatst in Trat 4 maanden.
  Tja dan weet je genoeg.
  Groetjes
  Crazy Jimmy
  Koh Chang

 21. paul zegt op

  hallo Gringo,met veel belangstelling je artikel over tandartsen en behandelingen gelezen,heb je misschien voor mij het adres van die tandarts in soi buahkow,bij voorbaat dank,vr,gr.paul.

  • Khun Peter zegt op

   Volgens mij:
   Dental Art Clinic – Soi Buakhao
   502/34 Moo 10 Soi Buakhao, Pattaya, Bang Lamung, Central Pattaya, Pattaya, 20150
   Tel: 038 720 990


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website