Overal in Thailand luiden de alarmklokken. Er is bijna geen water meer in de stuwmeren en de regen laat op zich wachten. Ik durf de stelling aan dat het groeiend leger toeristen hier (mede) schuldig aan is. En het eind is nog niet in zicht.

Is het voor het eerst in de geschiedenis dat Thailand met een degelijk tekort aan water kampt? Mogelijk, maar de historische boeren waren daar altijd wel op voorbereid. En toeristen bezochten Thailand in geringe mate, zo’n vijftig jaar geleden.

En wie schreeuwt tegenwoordig het hardst om water? Niet Lek met de pet. Die heeft nauwelijks een stem en kan geen vuist maken. Het zijn de hotels/condo’s die het hardst roepen. Zonder water geen douche, geen tropische tuin en ook geen zwembad met 300.000 liter per stuk. Hoteliers denken, maar aan een ding: kamers vullen. Hoe meer toeristen hoe beter en wat buiten de poort gebeurt zal ze een rotzorg zijn.

Langzaam maar zeker gaat de wereld zich zorgen maken over het dreigende overtoerisme, de hedendaagse sprinkhanenplaag. Ze zorgen voor inkomsten bij de lokale bevolking, maar tasten ook tradities en normen en waarden aan. Om nog maar te zwijgen van het milieu, want toeristen laten doorgaans meer vuilnis achter dan keiharde valuta.

Laten we eerlijk zijn: als niet 40 miljoen bezoekers jaarlijks Thailand bezochten was een oceaan aan zoet water beschikbaar voor de lokale bevolking. Maar die denkt nu alleen aan overleven en minder over de dag van (over)morgen.

Premier Srettha Thavisin is een zakenman, die in het groot denkt. Dat heb je nu eenmaal met mannen die in het onroerend goed hebben gezeten. Hij wil onder meer de Formule 1 naar Bangkok halen en daar het hoogste gebouw ter wereld neerzetten. Over megalomaan gesproken. Srettha wil een landbrug tussen Chumpon en Ranong die enkele miljarden gaat kosten en casino’s in pretcentra. Hij wil ook alle luchthavens fors uitbreiden.

Suvarnabhumi moet in 2027 maar liefst 80 miljoen buitenlanders ontvangen, het dubbele van dit jaar. Dat wil dus zeggen: meer startbanen, meer wegen, meer hotels, meer water en ga zo maar door. Het is een moeilijk te verkopen zaak om overtoerisme te voorkomen door belasting te heffen bij binnenkomst en het tegelijkertijd makkelijker te maken om binnen te komen en te blijven (Russen, Kazakstanen, Chinezen, Indiërs). Het kind wordt op deze manier met het badwater weggegooid.

20 reacties op “Steeds meer toeristen hebben steeds meer water nodig”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Hans Bos, het is een combinatie van factoren. De groeiende industrie is een grote waterslurper, de gestegen welvaart ook bij de Thai zelf doet de behoefte aan schoon water toenemen. De toerist drinkt mee en heeft in de douche en in het zwembad ook water nodig dus eigenlijk zijn wij het allemaal.

  De zoetwatervoorraad neemt wereldwijd af. Het smelten van de derde pool (zie https://www.thailandblog.nl/achtergrond/de-smeltende-derde-pool-ook-thailand-voelt-de-pijn/) veroorzaakt ook een deel van de afname. Het is ‘en en’ en we moeten er mee leren leven.

  En onze polder ontkomt er ook niet aan…. In de VS wordt jaarlijks geknokt om het water van een onderaardse stroom die de Colorado rivier voedt en ook daar neemt de instroom langzaam af.

 2. GeertP zegt op

  Dit zat er aan te komen en zal in de toekomst alleen nog maar erger worden, kijk onderstaande video en je zal versteld staan.
  https://youtu.be/_DcLkZnJYV0?si=1o19y_5NmJ2gNML9

 3. Yan zegt op

  De grootste waterverspilling is ongetwijfeld “Songkran” …Geen enkel ander land doet het na om zoveel water te verspillen in 1 week tijd.

  • Roger zegt op

   Komaan zeg. Een jaar bestaat uit 52 weken. Dat beetje verspilling in dat ene weekje zal het verschil niet maken.

   En Songkran duurt eigenlijk maar 3 dagen …

 4. Dick41 zegt op

  Beste Hans,
  het aandeel van de toeristen valt wel mee.
  70 miljoen inwoners gebruiken ca. 2555 miljoen m3 per jaar
  40 miljoen toeristen gebruiken ca. 112 miljoen m3 gedurende een verblijf van gemiddeld 14 dagen of wel 4.3%. Daar komt dan bovenop verdamping van zwembad water(een fractie) en rrigatie. Veel van de tropische tuinen worden geirrigeerd met teruggewonnen afvalwater in de resorts, dus dat wordt als het ware 1 keer extra gebruikt.
  De industrie gebruikt een veelvoud, maar ja brengt ook brood, of rijst op de plank voor de bevolking.
  Ook komt het afvalwater uit de steden uiteindelijk, hopelijk na zuivering, weer in de grond of rivieren terecht en loopt dan bij Bangkok de baai van Thailand in, of bij Samui, Phuket etc. direct de zee in, weg is weg.
  Lekkage van ondergrondse leidingen, het zogenaamde Non Revenue Water is > 60% in heel ZO Azie.
  Daar moet, en kan iets aan gedaan worden, Het verbruik door de toeristen is dus is een non-probleem.
  Slechte irrigatie technieken in de land-en tuinbouw en sommige landbouwproducten veroorzaken onnodig veel water verbruik, waaronder rijst de grootste is. Vertel de Thai even dat ze aardappels moeten gaan eten, dat scheelt weer een slok op een bprrel.
  Een groot probleem is dat de rode broeders de Mekong hebben afgedamd waardoor ze de watertoevoer vanuit de Himalaya’s kunnen regelen (voor zichzelf). Daardoor komt er minder grond- en oppervlakte water naar Vietnam, Cambodia en Thailand.
  Stuur eens een briefje naar Xi.
  Groeten van de waterman.

  • Rudolf zegt op

   Quote: 70 miljoen inwoners gebruiken ca. 2555 miljoen m3 per jaar
   40 miljoen toeristen gebruiken ca. 112 miljoen m3 gedurende een verblijf van gemiddeld 14 dagen of wel 4.3%.

   Ik weet niet wat de bron is van van die 112 miljoen m3 water, maar het maakt wel verschil of die 112 miljoen m3 de hoeveelheid water is die de toerist zelf gebruikt, of dat dat inclusief het water is dat VOOR de toerist wordt gebruikt, bijvoorbeeld om het zwembad te vullen, zijn kleding te wassen en het voedsel te verbouwen dat de toerist eet.
   Als dat exclusief het water in het zwembad – en die andere zaken is – is, is het werkelijke waterverbruik van de toerist natuurlijk hoger dan die 112 miljoen m3.

  • Petervz zegt op

   Dick, geen idee waar jij het jaarlijkse waterverbruik vandaan haalt. Maar stel dat je gelijk hebt, dat ligt het probleem niet zozeer bij het lage landelijke % dat door toeristen wordt verbruikt, maar de hoge concentratie can dat verbruik door toeristen op slecht een paar plaatsen. Phuket bijvoorbeeld heeft 100x zo veel toeristen dan bewoners, dus daar zal de toerist aanmerkelijk meer water verbruiken dan de lokale bevolking. Dat geldt tevens voor een aantal andere eilanden waar veel meer toeristen verblijven dan dat er mensen wonen.
   Deze hoge toeristen concentratie leidt op eilanden niet alleen tot watertekorten, maar ook tot overbelasting van afvalverwerking, wegen, elektriciteitsverbruik, medische voorzieningen e.d.

 5. Roger zegt op

  42 procent van het zoetwater in Dubai is afkomstig uit ontziltingsinstallaties. De oceanen zijn een onuitputtelijke bron voor de watervoorziening.

  Mits een slimme aanpak is het ontzilten van zeewater de perfecte oplossing voor het drinkwatertekort aan banden te leggen.

  • Dat kost enorm veel energie en iemand moet dat betalen. Dus dan gaat de prijs voor water flink omhoog.

   • Herman2 zegt op

    Peter,

    Wat je zegt klopt uiteraard.

    Maar de waterschaarste zal er sowieso voor zorgen dat water een duurzaam en onbetaalbaar goed wordt in de toekomst. En dit is niet alleen een probleem van Thailand.

    Als het klimaat alsmaar warmer wordt zal het water ‘ergens’ vandaan moeten komen. En de enige onuitputtelijke bron is zeewater.

    Onze aardbol wordt langzaam maar zeker uitgeput met dank aan de overbevolking. Dit laatste aanpakken zou al veel oplossen, maar dit is een andere discussie.

    • Rudolf zegt op

     Als het warmer wordt, verdampt er ook meer zeewater dat dan als regen op het land valt.
     Hoe die rekensom van meer verdamping en meer regen in de praktijk uit gaat pakken zullen we moeten afwachten.

     En dat drinkwater in Dubai

     Dubai heeft heel veel energie in de vorm van zonlicht tot zijn bechikking.
     Daarmee kun je heel veel drinkwater maken van zeewater.

     Met voldoende zonnepanelen kunnen ze van Dubai en omstreken misschien zelfs een tropisch paradijs maken.

  • william-Korat zegt op

   Het meeste zoetwater stroomt nog steeds de Golf van Thailand in, beste Roger.
   Langdurige opvang in reservoir zou in het voordeel kunnen zijn in tijd van overvloed.
   Maar ja, daar zet je weinig punten mee weg schijnbaar in ‘Bangkok’
   El Nino heeft toch ook nog een aardig aandeel in het gebrek aan water in stuwmeren op dit moment.
   Verleden jaar was het al krap zat met de stuwmeren en dit jaar is dat nog niet aangevuld.
   Zie https://ap.lc/WyZDV van verleden jaar.
   Ontzilten is een goede methode in gebieden als Dubai hier in Thailand zou het lachwekkend zijn.

 6. Johann zegt op

  De afgelopen 2 weken in Chonburi (Sriracha) elke dag en nacht enorm zware regenbuien. Zoals normaal gesproken altijd deze tijd van het jaar. Ķijkt u op de radarbeelden vandaag dan ziet u dat de waterbakken zich weer snel vullen.

 7. Johnny BG zegt op

  De antwoorden zeggen verdomd veel over de kennis van watermanagement hhh
  Ik zou denken dat op de eilanden en drukke vakantieoorden geinvesteerd moet worden in onziltingssystemen en de toerist betaalt daar uiteindelijk voor. In Isaan graven ze nog meer plassen op plekken waar de grond verzilt is en uiteraard daarna eveneens worden omgeven door bossen.
  In het zuiden en noorden debk ik niet dat er een waterprobleem is anders dan dealen met de natuurlijke omstandigheden en daarbij behorend professioneel management.
  Er is alleen één heel belangrijk puntje. Degene die hoog op de apenrots van (iedere) regering zit vindt zichzelf veel slimmer ook al ontbreekt het aan kennis.

  • william-Korat zegt op

   Alsof jouw toelichting over ‘zo kan het ook’ coöperatie zoveel verheldering gaf.
   Het is een blog dus mensen geven naar eer en geweten hun mening mag je van uit gaan.

   Het is en blijft een omweg ontzilten, als er genoeg regen valt in de regio, gas en olie kan men ook via pijpleidingen goedkoop van A naar B brengen.
   Dijken dammen, grote gaten in de grond oftewel opslagruimte creëren is iets wat men in Korat al jaren doet.
   Wateropvang aan de straat afvoeren naar opslag, het stuk grond van een van de koninklijken familie heeft zo’n put waar ook een universiteit staat.
   Ken hier meer plaatsen waar men meren heeft van serieuze afmetingen nog steeds of in het verleden als visvijvers, recreatie of gewoon wateropslag.
   Het kan overal aan land ja, zelfs in de Golf van Thailand met een langetermijnvisie

   Deze dame blijft de deur op een heel klein kiertje houden en zegt het wel te weten.

   Over grondwater. Cijfers, wetenschap en achtergrond. In mensentaal.

   Marijke Huysmans Professor Grondwaterhydrologie (Vrije Universiteit Brussel) en Hydrogeologie (KU Leuven) https://twitter.com/MarijkeHuysmans

   https://ap.lc/GKdnD

 8. Danny zegt op

  Het meeste zoet water wat prima voor drinkwater kan zorgen stroom via rivieren gewoon de zee in.
  Er is genoeg drinkwater..nu nog even beter organiseren.
  De mens en toeristen gebruiken echt een fractie van het water wat via de rivieten de zee in stroomt of door rijstvelden en landbouw niet effectief wordt gebruikt.
  Toch moet ik altijd weer lachen als Songkran wordt genoemd voor de waterproblemen.
  Een beter gebruik van al het goede rivierwater en stuwmeren zet meer zode aan de dijk dan het beetje water wat de mens en toerist nodig heeft.
  Danny

  • Rudolf zegt op

   Goed rivierwater zal in de praktijk zwaar vervuild blijken te zijn vrees ik.
   Dat was vroeger in Nederland ook zo – en misschien nog steeds – en ik denk niet dat Thailand al zover is dat de rivieren uit schoon water bestaan, de industrie wil graag goedkoop van zijn (bijvoorbeeld chemisch) afval af.

   • RonnyLatYa zegt op

    Water dat je daarvoor wil gebruiken dan afleiden en opvangen voor het vervuild wordt door die industrie….

 9. Guido e Jonghe zegt op

  Veel thaise mensen zijn niet zuinig met water.
  Ook veel waterlekken in de leidingen langs de straten. Op dit ogenblik Ben ik en mijn vrouw bij familie in khon kaen

  • Bart zegt op

   Daar kan ik zeker inkomen Guido.

   Als ik mijn vrouw de afwas zie doen … het water begint te stromen bij de eerste lepel en stopt pas als de laatste pan afgespoeld is. Opmerkingen daarover helpen niet.

   En ondanks de waterschaarste is de prijs van het water hier eigenlijk relatief goedkoop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website