De slang in de tuin is niet altijd een tuinslang

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
6 juni 2016

Het bezoeken van het toilet is tegenwoordig een riskante bezigheid. Bijna dagelijks kruipen slangen uit de pot om de bewoners in de edele delen te bijten. Ik heb daar in de bijna 11 jaar dat ik in Thailand woon nooit zorgen over gemaakt. Tot nu.

Ik weet dat in de regentijd slangen en ander gespuis uit hun (ondergelopen) holen kruipen. Veel fungeren vervolgens als ‘road kill, zo ontdek ik op mijn dagelijkse fietstocht. Het gaat meestal om jonge beesten, zich niet bewust van de hardheid van autobanden.

Maar om nu op te duiken in de toiletpot gaat me toch te ver. Dochter Lizzy durft al nauwelijks meer haar grote boodschap te doen, na de waarschuwing van vriendin Raysiya.

Helaas ontbreekt het bij de meeste verhalen over slangen in het kleinste kamertjes aan voor mij relevante gegevens. Hoe is de pot aangesloten op de septic tank? En die weer op het buitenriool? Lopen alle potten een even groot risico? En is er iets tegen de afschuwwekkende bezoekers te doen? Is het mogelijk dat slangen in de septic tank over en door de uitwerpselen glibberen om in doodsnood een uitweg te zoeken naar de badkamer?

Ik ben niet echt bang voor slangen al blijf ik ze liever uit de buurt. In Bangkok woonde ik in een waterrijke buurt. Drie keer heb ik een cobra doodgeslagen. Geen gemakkelijke klus, want de beesten gaan liever niet naar de slangenhemel. Vlak voor mijn huis probeerde ik met mijn auto over een drie meter lang beest te rijden. Tevergeefs, want de slang wist mijn wielen behendig te ontwijken.

In die tijd had ik drie dwergkippen en twee konijnen. De kippen sliepen in een hoge boom, de konijnen zat in een afgesloten hok. Binnen een paar weken waren ze alle spoorloos verdwenen. Slang of monitor lizzard, wie zal het zeggen.

In Hua Hin woonde ik eerst in een bungalow aan de rand van mijn moo baan. Af en toe een slang, maar ook een giftige centipede, die zich niets aantrok van de spuitbus die ik op hem leeg spoot. Buiten heb ik de onverlaat met een schep in twee delen gespleten, hetgeen hem niet verhinderde met twee giftige pinnen in mijn richting te wijzen.

Sinds mijn overbuurman op zijn stoep een nogal giftige pit viper aantrof, ben ik nog voorzichtiger geworden. Voordat ik naar buiten loop, controleer ik of zich geen ongewenste bezoekers hebben gemeld. De schoenen klop ik uit, niet alleen vanwege de slangen, maar ook mogelijke schorpioenen of honderdpoten. Ik overweeg de aanschaf van een vangstok om slangen te verwijderen. Misschien moet ik toch maar eens een cursus volgen om de goede van de giftige te onderscheiden.

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “De slang in de tuin is niet altijd een tuinslang”

 1. Khun Peter zegt op

  Wat ik bedoel te zeggen: men schreeuwt moord en brand als de schrijver laat weten dat hij een slang doodslaat. Ook niet mijn hobby overigens, maar nogal hypocriet als je vervolgens wel een geslacht dier opeet. Die worden daarvoor ook gedood.

  • Jason zegt op

   Dan ben ik maar hypocriet. Gelukkig kan ik het nog opbrengen om een beetje respect te hebben voor de natuur. Onnodig dieren en planten vernielen blijft mij er buiten. Vlees voor het slachten vind ik prima, maar om nou meteen alles dood te slaan….. Nee… Ik kies voor de andere opties. Laten vangen en er met een boog omheen rijden i.p.v. eroverheen.

   • Hans Bos zegt op

    Het is geen kwestie van onnodig dieren doormaken. Als je een flinke lap grond hebt rond je huis kunnen slangen alle kanten op. Iets anders is als je een bungalow bewoont op nog geen 400 vierkante meter ommuurd. En je een kleuter hebt die daar wil spelen. Dan is het kiezen of delen en gaat de cobra of pit viper er aan. Jammer, maar helaas. Ik ga de slangen het liefst uit de weg en zij mij ook. Als niet, dan moeten ze de gevolgen dragen.

  • Bacchus zegt op

   Het hypocriete aan vlees eten afkomstig van speciaal gefokt slachtvee omdat je het doden van slangen uit pure angst onnodig vindt, ontgaat mij in het totaal. Hypocriet is als je zegt niet bang te zijn voor slangen, maar ze toch maar dood slaat, of, nog erger, veilig in de auto dood rijdt! Overigens is de Cobra een bedreigde diersoort en ook nog eens een weinig agressieve slang. Een Cobra zal onder normale omstandigheden alleen bijten uit bittere noodzaak. Dat is ook de reden dat hij zich opricht: waarschuwen en intimideren. Indien je in de tropen gaat wonen is het goed om jezelf goed voor te bereiden en te informeren wat te doen in uitzonderlijke situaties, zoals een Cobra in je tuin. Iedere plaats, en zeker plaatsen als Bangkok en Hua Hin, hebben snake catchers. Even informeren bij het gemeentehuis of politie. Dit maakt het onnodig om bedreigde Cobra’s of andere “vervaarlijke” diersoorten te doden. Daarnaast is het doden van een Cobra, zeker van 3 meter+, een gevaarlijke aangelegenheid, mits niet veilig in een grote 4 wheel drive natuurlijk!

 2. jowe zegt op

  Ik maak alles kapot wat een bedreiging is/lijkt voor mijn familie. (nee, ik bedoel geen hond of olifant!!)

  Van de zotte dat ik eerst ga bestuderen of het beest goed of kwaadaardig is.
  Moet er niet aan denken dat mijn kinderen gebeten worden door een beest (of nazaten) omdat ik dat met mijn beste Greenpeace gevoelens dat beestje zielig vond.

  Het niveau van de mens staat bij mij hoger dan de dieren.

  #PANG#

 3. lung zegt op

  Aan alle Mensen die in Thailand wonen

  Ik heb maar 1 boodschap, Slangen doden omdat ze zich ergens bevinden is een laffe streek. Slangen zijn heel nuttig en vooral de ratelslang, want die wordt gevangen om tegengif te produceren. Aub, ga desnoods iemand halen die slangen opvangt. Verder wens ik jullie veel plezier!!

  Lung

 4. johan zegt op

  Op mijn vakantie 2016 ook genoeg beestjes tegengekomen. Savonds naar het onweer kijken in het donker,omdat de muggen dan minder op je aanvallen. Viel er een duizendpoot op mijn arm. Dan moet je rap handelen of het kan je dood zijn.

  • Ger zegt op

   spook verhalen over de duizendpoot. En over slangen…. Voordat er allerlei soorten verhalen worden neergeschreven is het beter je te verdiepen in de slangen welke in Thailand voorkomen. En mocht je alsnog worden gebeten dan de lokale klinieken hebben tegengif, zelf in de kleinere plaatsen.
   Vergelijk het met hondsdolheid welke voorkomt in Thailand. Men gaat toch ook niet elke hond die waarschuwend blaft afmaken. En van de honden is maar een heel klein gedeelte dragen van rabies virus.

   Gewoon afstand nemen van de dieren. slangen etc., terugtrekken, dan zal er niets gebeuren. Ik zie regelmatig duidendpoten of slangen , vindt het zelfs niet eng om ze observeren, zolang ze inderdaad maar niet te dicht bij komen.

   Kwestie van common sense , rustig de dieren hun gang laten gaan. Jij bent niet hun prooi dus is er geen reden om je te verweren.

   • Bacchus zegt op

    Het is een fabeltje dat je zomaar iedere kliniek in kunt rennen voor anti-serum wanneer je bent gebeten. Er zijn bovendien verschillende anti-sera! Voor ieder soort slang is er een specifiek anti-serum en is een specifieke behandeling noodzakelijk. Misschien heb je geluk als je een lokale kliniek inrent, maar ik zou daar maar niet op rekenen! Ook hier is het weer goed eens te informeren bij welk ziekenhuis of kliniek in de omgeving je dus terecht kunt voor welke slangenbeten! Het is dus ook belangrijk om te weten door welk soort slang je bent gebeten! Dat is lastig als je niet op de hoogte bent, maar probeer dan kleur, tekening, lengte, dikte, vorm van de kop te onthouden.

    Wordt je gebeten, blijf rustig en beweeg zo min mogelijk, dit om de bloedsomloop niet te versnellen. Spoel de wond schoon met water. Leg een verband aan, maar bind niets af, daar dit meer schade kan veroorzaken. Probeer zo snel mogelijk de noodzakelijke medische hulp te krijgen. Bel EMS/Emergency Medical Services 1669 (landelijk nummer).

    Dan nog wat informatie om te voorkomen dat dieren onnodig worden doodgemaakt: de schorpioenen, centipedes (duizendpoot) en spinnen in Thailand zijn giftig, maar niet dodelijk (mits niet allergisch)! Een beet kan flink pijn doen en flinke zwellingen veroorzaken, te vergelijken met een flinke wespensteek. Deze dieren zijn echter nuttig! Ze jagen op wat wij noemen ongedierte. Neem een flinke emmer en een veger en veeg ze de emmer in en zet ze weer uit op een rustige plek.

    Dieren doden uit pure angst en onwetendheid is uitermate dom, onnodig en in sommige gevallen ook gevaarlijk! Nog dommer is je woede te botvieren op een slang als het familiekippetje of -konijntje al opgesoupeerd is!

 5. Nico zegt op

  Ja, ja maar als je in een rijtjes huis woont in de stad, is het toch anders, dan kunnen ze geen kant op.
  Heb er een in huis gehad, kleine halve meter, gif groen, geen idee of hij giftig is of niet. maar opa heeft hem gevangen en hebben hem kilometers verder in het open veld weer losgelaten.

  Ben wel geschrokken van het verhaal van Corretje, dat ze op afstand gif spuiten, dat wis ik niet.

  Groetjes Nico

 6. Tino Kuis zegt op

  Er zijn tussen de 5 en 100 doden door slangenbeten per jaar in Thailand. Gemiddeld zo’n 20. Die doden komen bijna uitsluitend voor bij mensen die giftige slangen kweken en bij landbouwers.

  De kans dat iemand in een woongebied als bij Hans een dodelijke slangebeet oploopt is nul komma nul, OK: 0.0000001 procent. De kans dat je in het verkeer overlijdt is 1000 maal groter dan door een slangebeet, (blijf vooral thuis!) en je hebt 200 maal een grotere kans vermoord te worden (neem je pistool mee als je naar buiten gaat!).

  Een paar maanden geleden ben ik door een schorpioen bestoken in mijn grote teen. Ik belde mijn zoon om afscheid te nemen maar hij nam niet op. Toen ik na 15 minuten nog leefde (wel erg pijnlijk) ben ik het internet opgegaan en las dat schorpioenen in Thailand niet dodelijk zijn.

  Zie:
  Op deze website ook veel andere informatie.
  https://www.thailandsnakes.com/how-many-deaths-thailand-per-year-venomous-snakebite/

 7. BramSiam zegt op

  Ik lees hier dat men buiten in het donker gaat zitten omdat het licht muskieten aan zou trekken. Vele insecten laten zich inderdaad aantrekken door licht, maar muskieten maakt het geen bal uit of het licht, dan wel donker is. Dat is dus geen reden om in het donker buiten te gaan zitten. Ik neem aan dat slangen eerder wegblijven als je licht aan hebt, maar dat is maar een gok.

 8. Sjaak S zegt op

  Ik kwam net tien minuten geleden thuis. Ik maakte de poort open, reed naar binnen en maakte de poort weer dicht…ik schrok even, dacht ik dat het een van de vele gekko’s waren die tussen op de poort graag insecten vangen.
  Maar nee hoor, het was een heuse slang die minder dan tien centimeter van mijn neus af was en nog geen twee centimeter van mijn hand.
  Het beestje keek me even aan (dacht ik) en verdween toen de ene kant uit en ik de andere. Ik ben wel nog even mijn telefoon gaan halen en heb een foto van het lijf gefotografeerd. Groen/zwarte schubben had het beestje, dat ongeveer een halve meter lang was…
  Wat zou het zijn? Ben ik net op het nippertje aan een kwelvolle dood ontsnapt? Of was het een “onschuldige” wurgslang?
  Ik weet het nog niet… ga zometeen op internet zoeken met mijn foto…

  • Sjaak S zegt op

   Pfff… geluk gehad… het is de “Golden Treesnake”… de gouden boomslang. Het is een heel snelle slang, licht giftig maar niet dodelijk. Ik zag de slang op deze webpagina: https://www.thailandsnakes.com/non-venomous/common-thailand-non-venomous-snakes-photos-videos-links/

   Het is de gewone huis – tuinslang die je volgens de schrijver overal in Thailand tegen kunt komen…

   • Flosje zegt op

    Op de ,,” onze ” farm wonen ook golden treesnakes.
    Mijn schoonfamilie wist niet dat ze konden vliegen.
    Op you tube kan je ze zien.

    Hoewel ze de vleermuizen kolonie opgevreten hebben , en ookde palm gierzwaluwen hoog in de palmbomen gedecimeerd hebben. WORDEN ZE NIET GEDOOD !

    Ik bewonder hun klimkunst,maar loop voorzichtig onder de hoge bomen.
    Ze laten zich vaĺlen met prooi in den bek.

    Gif is sterk genoeg om een fĺinke vleermuis te verlammen , dan schuiven ze dat beest naar binnen.
    In ongeveer 30 minuten.

    Er wonen ook grote Phytons , doen niks.

    Mooi man al dat leven.

    • theoS zegt op

     Blijf hopen dat die slang je door laat gaan met leven. Jullie komen uit een land waar het gevaarlijkste dier een melk koe is. Een slang is een gevaarlijk dier en bij mij gaat ie d’r ook aan. @x 1 in huis gehad en 1x onder mijn auto + verschillende malen in de tuin. Allemaal naar de slangen hemel.

 9. de Boer zegt op

  Het hangt er nogal vanaf waar ze voorkomen, in een natuurgebied, waar je er rekening mee kunt houden, of in de tuin in een stedelijk gebied met spelende kinderen. Of zelfs binnenhuis. Het risico wat je ( gezin) loopt als slangen in huis komen is zo groot, dat doodmaken zeker een optie is. Wat dat betreft zijn we ook een deel van de natuur. Een leeuw wiens kroost door ander dieren wordt bedreigd dood ze. Niemand heeft het in dat geval over een laffe daad, dus waarom bij een confrontatie tussen mens en gifslang wel.

 10. Rien van de Vorle zegt op

  Ik ben bang van slangen, dodelijk of niet, ik vindt ze eng. Ik heb op 20 verschillende plaatsen gewoond gedurende mijn 20 jaar in Thailand en mijn 3 kinderen alleen opgevoed gedurende 15 jaar. Als 1 van mijn kinderen kwam aangerend ‘pap, er zit een grote slang waar wij spelen’, dan nam ik een wapen mee en was niet tevreden voordat het beest gedood was. Dat is gewoon mijn ‘instinkt’ zeg maar. Als ‘n slang in huis zit en waarschijnlijk moeilijk de open deur zal vinden en hij verstopt zich, dan open ik de jacht. Mijn vrouw zei eens middernacht tijdens een regenachtige zwarte nacht dat ze vond dat de 8 kippen die ik voor mijn kinderen in een eigen gemaakt hok had zitten, veel herrie maakten. Ik m’n broek aan en gaan kijken, ik zag alle kippen dood liggen maar het waren er nog 8, Hoe? eerst zag ik niks. Het geraamte van de 3 meter lange en 2 meter hoge kooi van klein gemaasde gaas met een metalen dak, was van dikke bamboo gemaakt. Toen zag ik ineens dat voor mijn voeten een 3 tot 4 meter lange Python langs de Bamboo lag en het lijf ging ook naar boven en toen zag ik zijn dikke kop, ik werd heel kwaad op de moordenaar en ben een spade (steekschop) gaan halen, heb de kooi wat opgelicht en ben gaan steken maar hij ging niet kapot en het was te nat en donker om te zien hoeveel steken ik had kunnen toebrengen. Ik ging terug naar huis om een scherpe Siam te halen en terug bij het kippenhok was de slang weg want hij had onder de opgelichte kooi waar nog een steen onder zat, weg kunnen glijden. Ik voelde me opgelucht maar de kippen bleven dood en de kinderen behoefden wat uitleg s’morgens. Maar na zo veel reacties hier van dierenbeschermers, voel ik mij nu toch wel heel schuldig. Toch ga ik door met het ‘killen’ van slangen en Schorpioenen die in mijn buurt komen (of van mijn familie, vrienden…..en medemens) waarschijnlijk wat schuldgevoel maar achteraf opgelucht en ‘n stuk veiliger.

 11. Leon1 zegt op

  In de WC pot afvoer zit normaal een terug slagklep, men kan die ook eventueel plaatsen.

 12. eduard zegt op

  Ik woon ergens in de ,,rimboe,, en kom heel vaak slangen tegen.Meestal die gifgroene die ongevaarlijk zijn. Kunnen en willen wel bijten, maar de tanden zitten te ver naar achteren om een mens te bijten,alleen om prooien te pakken .De andere laat ik met rust,ze zijn banger voor de mens dan wij voor hun.
  Wat mijn ervaring wel is dan ze zich zo plat als een muis kunnen maken, had er toen eentje in mijn slaapkamer en voor mij onbegrijpelijk hoe die daar kwam, vervolgens de bewakingsbeelden gekeken en kwam via de airco binnen. De leidingen worden omhult door pvc en daar ging die naar binnen ,heb alle overtollige ruimte in die pvc toegang volgespoten met pur en gelijk maar alle airco s gedaan. Tevens vluchtte er nog eentje buiten onder een deur door van mijn schuurtje, waar misschien 3 mm ruimte was, maar ze doen het gewoon.Daar zit meer gevaar dan hem in je tuin tegen te komen.

 13. T zegt op

  Een spuwende cobra spuit idd. gif maar zal zelden eerst zijn kostbare gif verspillen om je af te schrikken en daarna nog eens achter je aan te komen om je te bijten, dus weet niet wie je dat wijs gemaakt heeft of je moet het beest natuurlijk eerst een uur de pis lauw hebben gemaakt.

 14. Eric zegt op

  Steeds als ik bij mijn huisje in de Isaan de poort open doe word ik bekans van mijn sokken gereden door dat Thaise gespuis op een motorbike. Levensgevaarlijk en volgens de statistieken veel gevaarlijker en dodelijker dan de originele bewoners van het slangenleren jack of schoenen. Voortaan sla ik al dat gevaarlijke spul bij mij thuis voor de deur dood met een schop of prober ik er met een auto overheen te rijden. Als ze dan blijven kronkelen rij ik er nog een keer overheen of bedek ik ze met een grote steen.
  Wat hebben mensen toch tegen slangen? Zal wel iets bijbels zijn. Meer doden jaarlijks door vallende kokosnoten. Zullen we de kokospalmen in de tuin dan maar massaal omhakken. Nog meer doden door Nijlpaarden. Jagen we ook over de kling.
  Kom op. Niet alles wat we eng vinden moet dood. Dan zouden we ook maar weinig schoonmoeders over houden!

 15. janbeute zegt op

  Normaal zie je ze niet maar nu het ook eindelijk na maanden , regent hier in Pasang .
  Hebben wij deze week 2 zwarte scorpioenen op verschillende dagen in de keuken gehad .
  Zij komen vermoedelijk binnen via de afvoer pijp van de wasmachine en gootsteen .
  Mijn Thaise ega heeft er echter geen problemen mee , even de achterkant van de bezem en blik en pats daargaat de scorpioen naar de eeuwige jachtvelden .
  Naar wat ik zo al hoor over het probleem met steeds meer slangen in het toilet .
  Denkt men dat door er steeds meer van plastic gemaakte septic tanks gekocht worden .
  Die naar verloop van jaren ondergronds scheuren gaan vertonen , hier door de slangen een toegang verkrijgen om in het afvoer systeem te komen van het toilet .
  Ik hoor dan nu al weer de roep om over tegaan op het oude systeem van betonnen op elkaar gestapelde O ringen .
  Dit systeem heeft mijn huidige woning ook sinds vele jaren en functioneerd goed .
  Vraag mij dan ook af is altijd de zogenaamde op plastic gebaseerde nieuwe technologie altijd wel een pre .

  Jan Beute .

 16. Will zegt op

  Wat mij verwonder is dat niemand een snake tong (slangetang) gebruikt .het is te koop bij bv Ebay en zeer perfect bij het weghalen verwijderen van slangen, gekko’s ,varaan ect.
  Wat belangrijker is…het is safe voor jezelf en wil je nog meer afstand maak dan van een pvc pijpje en een paar meter antennedraad een catch pole ..kosten 2 € en 10 min werk …zie voorbeeldfilmpje ipv metaal (www.youtube.com/watch?v=1ogM5wEko88 ) heb ik blauwe pvc gebruikt
  Ik heb altijd een paraat- set klaarliggen ,te weten: Tong,pole,hoge laarzen en evt beenkappen,veiligheidsbril,zaklamp en een koffer/plastic emmer met deksel.
  Ik heb er veel baat bij gehad en ze vrij veel moeten gebruiken,maar de dieren zijn niet onnodig verwond of gedood en het geef je echt een voldoening als je ze verwijderd heb,want je hebt met je equipment alles en vooral jezelf safety onder controle.

 17. Ruud NK zegt op

  Corretje, je hebt gelijk. Sommige, maar niet alle cobra’s kunnen je in de ogen spuigen. Zelfs van 2 meter afstand. Hier kun je tijdelijk blind van worden. Echter niet blijvend en als je het in je ogen hebt kun je het gewoon met water uitwassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website