Renovatie in huize Charly

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
8 maart 2019

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Zoals in eerdere postings al aangegeven, zijn we toe aan een kleine update van ons huis.


Renovatie in huize Charly

We hebben ons huis ruim drie jaar geleden gekocht. Het huis was op dat moment zo’n vijf jaar oud. Nu derhalve ruim acht jaar. Tijd om wat zaken te renoveren en up-to-date te maken. Met name de twee badkamers kunnen wel een facelift gebruiken. Ook het hekwerk rondom de tuin is vanwege beginnende roestvorming aan vervanging toe.

Voor een wat uitgebreidere inleiding > zie mijn verhaal onder de titel “Boontavorn”, op 22 januari 2019 geplaatst in dit blog.

Na een aantal verkennende bezoeken bij Boonthavorn en doHome hebben we afgelopen week de knoop doorgehakt en beslissingen genomen met betrekking tot de materialen die we willen hebben. Dat was nog niet eens zo eenvoudig, want door het grote aanbod zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Dan is het zaak om zo dicht mogelijk bij de eerder door ons zelf opgestelde wensen/eisen te blijven en in ieder geval weg te selecteren datgene dat niet aan die wensen/eisen voldoet.

Alvorens te bestellen zowel bij Boonthavorn als bij doHome gecheckt of alles wat we willen hebben ook daadwerkelijk te leveren is en op welke termijn. Op dit punt geen enkel probleem. Alle goederen kunnen binnen een week geleverd worden en dat past perfect in onze planning.

De dag erna met de uitvoerders uitvoerig de werkzaamheden besproken en alle maten door genomen en nog enkele keren na gemeten.  Dat werd gelukkig bijzonder serieus opgepakt, en na zo’n drie uur durend overleg was alles zowel voor ons als voor de uitvoerders helder. Vervolgens rijden we met de hoofduitvoerder naar Boonthavorn om daar de materialen te bestellen. Het is zaterdag en behoorlijk druk. Het parkeren gaat moeizaam, want praktisch geen plaats. Dus maar geduldig wachten tot er iemand weggaat. Dat duurt gelukkig niet zo lang en kunnen we voor het Beyond Cafe parkeren. Ook in Beyond Cafe is overigens geen vrije plaats te ontdekken.

Het bestellen gaat redelijk vlot. De dag ervoor hebben we van alle materialen de nummers genoteerd en daar hebben we nu veel plezier van.

Teoy heeft gisteren het benodigde geld van de bank gehaald zodat alles direct contant betaald kan worden. Grappig is, en dat was mij eerder ook al opgevallen, dat er per merk verkopers/verkoopsters rondlopen. Vandaar dat er bij sommige producten wel vier tot zes verkopers/verkoopsters, allemaal van een ander merk, zeer geïnteresseerd, want commissie, met je meelopen.

Na thuiskomst heb ik gelijk de uitgedraaide facturen gecontroleerd. Maar goed ook, want er zit een fout in van maar liefst 11.000 baht. Even gebeld met Boonthavorn en ja, weer naar Boonthavorn gereden om de fout te herstellen en 11.000 baht in ontvangst te nemen.

Het zijn echt geen rekenwonders. Dat wist ik natuurlijk al langer, vandaar dat ik de facturen direct ben gaan controleren. Als je dat niet doet, ga je in dit geval misschien wel voor 11.000 baht het schip in en dat is toch zonde van het geld. Als er plaats was geweest in Beyond Cafe had ik natuurlijk daar ter plekke de facturen kunnen controleren. Nu ermee gewacht tot we weer thuis waren.

Alle materialen worden op ons verzoek op zaterdag afgeleverd, een week na de bestelling. Een aantal zaken, zoals de badkamer meubels, toiletten, handdoekenrekken en rain showers, allemaal goed in karton verpakt, kunnen we binnen in het huis onderbrengen.

De wand- en vloertegels, tegellijm, cement en dergelijke slaan we op onder de carport. Voorts moeten we natuurlijk de doorgang naar de badkamers geheel vrij maken, zodat de werklieden gemakkelijk in en uit kunnen lopen. Tot slot een aantal zaken overdekken zodat er geen stof bij kan komen. Na aflevering van alle materialen op zaterdagmorgen, vertrekken we naar het Kavinburi hotel. De auto blijft daar staan, op het parkeerterrein achter, bij Kavinburi.

Teoy gaat dagelijks met de motorbike naar ons huis om de voortgang van de werkzaamheden kritisch te volgen, om vervolgens aan het einde van de dag weer naar Kavinburi terug te keren. Met de motorbike omdat dit aanzienlijk sneller gaat dan met de auto. Door de grote reconstructie werkzaamheden op de kruising rondweg Udon en snelweg naar Nong Khai staat het verkeer daar vaak muurvast. Met de motorbike kun je daar dan toch handig langs rijden.

Ik trek me heerlijk rustig terug in het Kavinburi hotel. Lekker op mijn gemak een boek lezen aan het zwembad en in de loop van de middag een flesje witte wijn op het terras nuttigen. Charly komt de dag wel door en heeft absoluut geen trek in het ter plekke volgen van de werkzaamheden in zijn huis. Daar is hij veel te onrustig en ongeduldig voor. Charly weet dat hij dat met een gerust hart aan Teoy kan overlaten.

De werkzaamheden verlopen buitengewoon soepel en snel. Teoy stuurt mij regelmatig foto’s om de voortgang te laten zien. De werklieden beginnen ’s morgens om 07.30 en werken, met een kleine lunchonderbreking, door tot 17.30 uur. Teoy heeft duidelijke afspraken gemaakt over de wijze van uitbetaling, namelijk als al het werk gereed is en er geen mankementen zijn, dan pas wordt het overeengekomen loon uitbetaald. Dat werkt uitstekend.

De eerste badkamer is na 4 dagen volledig geïnstalleerd en gereed voor gebruik. Zo kan er op donderdag al aan de tweede badkamer worden begonnen. Ook de tweede badkamer is na vier dagen helemaal klaar. Hiermee liggen we ruimschoots voor op het door mijn geplande schema. Ik had gerekend met vijf dagen per badkamer en met vijf werkdagen per week. Veels te westers gedacht natuurlijk. De heren werken gewoon alle dagen door, maakt niet uit wat voor dag het is. En ze maken dan ook nog eens lange werkdagen. Je zult mij nooit horen zeggen dat Thai luie werkers zijn. De door Teoy aangegeven betalingsaanpak werkt fantastisch, want de heren willen natuurlijk zo snel mogelijk hun geld incasseren. Vandaar ook de lange werkdagen.

Dat we zo ver op onze planning vooruitlopen, komt mooi uit, want dan kunnen we vanaf maandag, na acht dagen verbouwen van de badkamers, beginnen aan het vernieuwen van het tuinhek en de toegang tot de carport. Het roestvrijstalen materiaal kan, op nog geen vijf minuten rijden van ons resort vandaan, ingekocht worden. ’s Morgens besteld, drie uur later afgeleverd.

Kijk, dat is een service waar je wat aan hebt. Kom daar in Nederland of België eens om.

Al met al betekent dit dat we binnen twaalf dagen onze badkamers hebben gerenoveerd, het hekwerk om onze tuin volledig hebben vervangen en dat alle buiten muren weer stralend wit zijn. We kunnen daardoor het Kavinburi hotel eerder verlaten. De staf van Kavinburi is zelfs zo aardig om vier overnachtingen, die we niet zullen gebruiken, terug te betalen. Dat had ik echt niet verwacht. Meevaller dus. Na bijna twee weken Kavinburi ben ik blij weer naar ons eigen huis te kunnen. En natuurlijk heel nieuwsgierig naar het resultaat.

Wel, ik moet zeggen dat de heren mooi vakwerk hebben afgeleverd. De badkamers zien er strak uit en beantwoordt geheel aan mijn verwachtingen. Ook het nieuwe hekwerk mag er zijn. Zie bijgevoegde foto’s.

Om geïnteresseerde lezers een inkijk te geven in de gemaakte kosten, hieronder een opsomming van de materialen en de daarbij behorende bedragen voor de twee badkamers (de badkamers zijn niet groot) en voor het hekwerk:

 • Vloertegels, 14 m2: 8.700 baht
 • Wandtegels, 30 m2: 22.250 baht
 • Wandtegels tussenmuur,ter afscheiding douchegedeelte van de rest van de badkamer, ca. 12 m2: 10.836 baht
 • Twee toiletpotten, merk Roca DAMA: 20.360 baht
 • Twee badkamermeubels, inclusief wasbak en toebehoren zoals kranen, afvoerleidingen, enz:. 26.555 baht
 • Twee rainshower douches + handdouche: 10.580 baht
 • 4 x ophangrekken handdoeken: 3.980 baht
 • Diversen (zoals tegellijm, cement): 7.000 baht
 • Totaal materiaalkosten: 110.261 baht
 • Arbeidsloon, inclusief tip voor snelle en deskundige oplevering : 20.000 baht
 • Totale kosten renovatie 2 badkamers: 130.261 baht

Materiaalkosten hekwerk: 20.000 baht. Arbeidsloon, inclusief op maat snijden, installeren, verven hekwerk en verven buitenmuren: 14.000 baht

Om het geheel compleet te maken, de plafonieres vervangen door inbouw spots en een mooie sier plafondlamp. Hiervoor was doHome toch weer het goede adres. De inbouw spots, 5 stuks, gekocht voor 1.720 baht. Grappig is dat je die spots kunt veranderen in drie verschillende kleuren. De sier plafondlamp was een stuk duurder, namelijk bijna 7.000 baht.

Waarom geef ik de kosten van de verbouwingsuitgaven?

Om lezers die een verbouwing overwegen, een indicatie te geven van de kosten waaraan zij moeten denken. En natuurlijk kan alles goedkoper of veel duurder. Dat is uiteraard in de eerste plaats afhankelijk van het beschikbare budget en daarnaast van je persoonlijke smaak. Ik hoop dat mijn bijdrage helpt bij de beeld- en besluitvorming.

Charly (www.thailandblog.nl/tag/charly/)

9 reacties op “Renovatie in huize Charly”

 1. L.Burger. zegt op

  Twee badkamermeubels, inclusief wasbak en toebehoren zoals kranen, afvoerleidingen, enz:. 26.555 baht
  Is dat per stuk of samen?

 2. Henk zegt op

  Mooie duidelijke uiteenzetting, waar men wat mee kan! Ongeveer € 3800 omgerekend, best wel een forse investering. Ik heb het nodige meegemaakt tijdens het bouwen van ons huis en guesthouse, maar ik ben toch wel blij dat ik er met de neus opgezeten heb, want er werden anders grove slordige fouten gemaakt. Knap dat je het kon opbrengen op de werkmensen te vertrouwen en dat het goed is uitgepakt. Ik kom zeker een keer kijken!

 3. Charly zegt op

  Dat is voor 2 badkamer meubels samen, inclusief toebehoren zoals inbouw wasbak, kranen, aan- en afvoerleidingen water.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

  • L Burger zegt op

   Aha duidelijk!

   Dat is dus 26.555 / 2 = 13.2775 baht
   Voor EEN wasbak inclusief toebehoren zoals kranen, afvoerleidingen enz.

 4. Henk zegt op

  Mooi verhaal en uitleg. Ben erg benieuwd hoe veel meter hekwerk Voor dat budget gemaakt jon worden. . Mijn vriendin heeft stuk grond van zo’n 2 rai. Deze willen we alvast ommuren , aangezien het idee beataat dat de buren langzaamaan door middel van trucjes de grenzen van het land aan het inperken zijn:)

  • Ger-Korat zegt op

   Als de grond een eigendomsbewijs heeft dan zijn er markeringspunten in de grond. Plaats vertikale palen van beton, hout of metaal en verbind de palen met metaaldraad. Heb je geen muur nodig en dat is een stuk goedkoper.

  • Charly zegt op

   Hi Henk,

   Ik zal de lengte van de muren opmeten, en de hoogte van het hekwerk.
   Misschien heb je daar wat aan.

   Groeten,
   Charly

 5. tom bang zegt op

  Dit is een mooi verhaal met inzicht op kosten en wijze van werken. Al met al vind ik de kosten wel meevallen zeker nadat mijn vrouw met prijs opgave van een aannemer hier in Bangkok kwam.
  Daar wil ze dus niet mee in zee gaan, maar na het lezen van dit verhaal denk ik dat het nog niet eens zo duur is waar de aannemer mee kwam.
  We hebben zelf al meer als 2 jaar nieuwe spullen liggen voor de nieuwe keuken maar er is nog steeds niks gebeurt en aangezien ik geen Thai ben en niet weet waar ik het moet zoeken ben ik dus afhankelijk van de vrouw en familie. Ik maak er geen woorden meer aan vuil en laat de boel de boel.
  Heb nog wel een vraagje over het hekwerk.
  Het roestvrijstalen materiaal waar je het in het verhaal over hebt is dat hetzelfde als op de foto ? Rood geverfd ? dan koop je toch geen roest vrijstaal ?
  Ziet er evengoed mooi uit hoor maar had dus ook gewoon ijzer kunnen gebruiken.

 6. Charly zegt op

  Hi Tom,

  Mijn ervaring met het hekijzer is dat het, ondanks dat het goed geverfd is, toch gaat roesten.
  Vandaar mijn keuze voor roestvrij staal.

  Hi Henk,
  Ik heb inderdaad geluk gehad met de kwaliteit die de werklieden hebben geleverd. Ik moet er bij zeggen dat de hoofdaannemer een goede bekende is van Teoy en zij door hem eerder geinstalleerde badkamers heeft kunnen zien. Zij wist dus dat hij de gewenste kwaliteit kon leveren.

  Ik heb geen idee over de hoeveelheid ijzer. Op de afleveringsbon staan voor mij compleet raadselachtige formules.

  Met vriendelijke groet,
  Charly


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website