Sinds ik in Thailand woon beoefen ik hartstochtelijk een nieuwe hobby namelijk het poolbiljarten. Het is razend populair in dit land waar je het vrijwel overal kunt spelen, in bars, restaurants of poolhalls.

Ik kende het niet want in mijn tijd werd er in Nederland niet (veel) op een tafel met gaten (pockets) gespeeld maar op een gewoon biljart met 3 ballen. Dat heb ik natuurlijk ook wel gespeeld, op zaterdagmiddag met vrienden in een café, normaal het librespel of tien over rood. Echt goed was ik niet, een serie van 6 of 7 caramboles vond ik al erg goed. Ik heb ook nooit in competitieverband gespeeld maar gezellig waren die middagen altijd wel.

Hier begon het met regelmatig bezoek aan een grote bierbar die over een pooltafel beschikte. Schuchter proberen die ballen in de pockets te mikken en dat viel helemaal niet mee. Gelukkig kreeg ik hulp van een Engelse vriend die mij verder inwijdde in de regels en mij tactische aanwijzingen gaf. Het ging steeds beter maar nu na vele jaren ben ik nog steeds een middelmatige speler die het overigens met veel plezier speelt.

Er is namelijk nogal een verschil tussen ons biljarten en het poolbiljarten. Bij ons biljarten geef je gewoonlijk de speelbal een effect zodanig dat die bal nadat de eerste bal geraakt is in de richting van de tweede bal rolt. Daarmee scoor je een punt. Natuurlijk probeer je “over te houden”, maar het belangrijkste is toch dat punt te scoren. Bij poolbiljarten geef je de speelbal in principe geen effect maar raakt de zogenaamde objectbal op een manier, dat die in een pocket verdwijnt. Hoe beter je in dit spel bent, hoe beter je ook de speelbal wel een effect geeft om die bal in een goede positie te brengen voor de volgende stoot.

Populair in Thailand

In Thailand wordt geen biljart gespeeld zoals wij dat in Nederland doen. Een Belgisch restaurant hier in Pattaya heeft het geprobeerd, maar moest door ruimtegebrek en te weinig belangstelling de tafel wegdoen. Poolbiljart wordt in heel Thailand beoefend tot in de kleinste dorpen aan toe. In het dorp van mijn vrouw in de Isaan is ook een kleine poolhall met 3 snookertafels. Kwaliteit van deze tafels laat erg te wensen over, maar ach, het gaat om het plezier, nietwaar? Deze vorm van poolbiljarten is op het platteland erg geliefd want je kunt er goed voor geld mee spelen. Ik deed een keer mee, je speelt met een aantal spelers en via een ingewikkeld systeem win of verlies je geld. Ik won snel 200 Baht en was het met een minuut of tien ook weer kwijt.

De varianten van poolbiljarten, die het meest in Thailand worden gespeeld zijn:

1. Snooker: het spel met de rode en gekleurde ballen op een zeer grote tafel. De bedoeling is, dat je om en om een rode bal en een gekleurde bal pot. De gekleurde bal komt weer dan weer terug op de tafel totdat alle rode ballen gepot zijn, waarna de gekleurde ballen in een voorgeschreven volgorde worden gepot.

2. 8-ball: 15 genummerde ballen op tafel, de nrs. 1 t/m 7 zijn egaal gekleurd, de nrs. 9 t/m 15 hebben een witte band (of half gekleurd zei een Nederlanders eens), nummer 8 is de zwarte bal. Twee spelers dienen elk 7 ballen te potten en als laatste de nummer 8. In Thailand wordt gespeeld met verschillende regels, Thailand heeft zijn eigen regels, dan zijn er de Old-English rules en bij de beter spelers wordt naar International Rules gespeeld.

3. 9-ball: Allen de eerste 9 ballen komen op tafel, die in volgorde van 1 tot en met de 9 moeten worden gepot. Je speelt altijd op de laagst genummerde bal, mocht je die niet potten, maar raak je daarmee wel een andere bal, die gepot wordt, dan blijf je aan de beurt. Als je op deze manier de nummer 9 bal pot, heb je de game gewonnen zonder dat alle ballen gepot zijn. Goede spelers houden zich meestal aan de volgorde, maar mindere spelers trachten die 9 ball met verrassing vaak eerder te potten.

4. 10-ball: een moeilijkere variant van het 9 bal spel, waarbij je expliciet moet zeggen (nomineren) in welke pocket de bal gaat verdwijnen.

(Great Pics – Ben Heine / Shutterstock.com)

Snooker

Hier in Pattaya kun je alle varianten spelen, de Thais spelen veel snooker in de speciale snooker halls. In heel veel bars, restaurants en biercomplexen staat wel een pooltafel waar je met je eigen gezelschap of – natuurlijk – met een Thaise dame een spelletje kunt spelen. Door ruimtegebrek zijn het meestal kleinere tafels waar al dan niet voor een drankje of geld wordt gespeeld. Er worden ook veel toernooien georganiseerd waar men geld kan winnen, de hoogte waarvan afhankelijk is het de inleg van het aantal spelers. In dit verband zijn de toernooien in Insomnia in Walking Street erg populair.

Ik beoefen mijn hobby in een grote poolhal, genaamd Megabreak, in Soi Diana. Een hal met 14 wedstrijdtafels, een goede bar, mogelijkheden om te eten, grote Tv’s voor voetbal of video’s en een gezellige lounge-gedeelte. De bezoekers kun je verdelen in de “vaste klanten” (waaronder ik), de bezoekers, die regelmatig vanuit Europa naar Pattaya komen en de toeristen, die vaak met hun Thaise partner een spelletje spelen. De laatste categorie speelt dan meestal 8-ball, maar 9- en 10 ball zijn het meest in trek bij de anderen.

Wij (ik behoor zo’n beetje tot het meubilair, zodat ik van “wij” spreek zonder financiële belangen in de zaak te hebben) organiseren wel vier toernooien elke week, op woensdag voor 10 bal, op donderdag en zondag voor 9 bal en de dinsdag is populair als Ladies’ Night. Ik regel die competities en deel de wedstrijden in. Laatst kwam een Japanner op mij af en vroeg mij of ik de Tournament Director was. Nu ben ik dat niet echt maar vond het wel een mooie titel dus ik zei volmondig “ja”.

Toernooi

Moet je nu een goede speler zijn om aan die toernooien mee te doen? Het antwoord is Nee, want wij spelen met een handicap systeem zodat in principe elke speler in de prijzen kan vallen. Op zondag hebben we een systeem van 12 klassen waarbij je al naar gelang je handicap meer of minder frames moet winnen. Ik ben zelf laag geklasseerd en moet ik tegen iemand uit de hoogste klasse spelen dan moet hij 12 frames winnen tegenover mij maar 2. Dat lijkt dan weer gemakkelijk maar het lukt mij niet elke keer. Toch win ik regelmatig een prijsje en heb het toernooi zelfs al twee keer gewonnen. Bij 9 bal kan dat, want ik win dan vaak met verrassingsstoten. Mijn “specialiteit” is de zogenaamde combo, ik stoot met de speelbal dan de 9 bal in de pocket en win de frame.

Ach, er valt nog zo veel te vertellen over het spel, de toernooien en Megabreak zelf, ik zou zeggen, kom eens langs en oordeel zelf. ’s Middags is het redelijk rustig en als je alleen bent speelt één van de lieftallige dames graag een spelletje met je (op de pooltafel wel te verstaan!), ’s avonds is het gezellig vertoeven in Megabreak en zijn de meeste tafels vaak bezet. Vraag naar Albert – zo kennen ze mij hier – en ik vertel je alles wat je over dit onderwerp wilt weten.

– Herplaatst artikel –

12 reacties op “Poolbiljarten in Thailand”

 1. Jacobus zegt op

  Ergens in januari en februari ben ik 3 keer bij de MEGABREAK geweest, maar vond de deur gesloten. In Nederland speel ik inderdaad altijd gewoon biljart. Noodgedwongen in Thailand poolbiljart. Maar ook dat vind ik een leuk spelletje. In de plaats waar ik woon, Nakhon Nayok, is echter geen tafel te vinden. Ook in het aangrenzende Prachin Buri niet. Misschien dat lezers van deze blog wel een bar of pub met een tafel weten in deze kleine provincies. Graag een reactie.

  • Danzig zegt op

   Ook in mijn provincie Narathiwat is geen enkele mogelijkheid te ‘poolen’, omdat de moslims dit soort entertainment niet kunnen waarderen. Persoonlijk vind ik het niet zo erg, maar onder de boeddhisten zijn wel liefhebbers die hiervoor helemaal naar Hat Yai moeten. Per slot van rekening staan ook Yala en Pattani geen entertainment toe.

  • Dick zegt op

   Leuk een mede farang te zien in Nakhonnayok. Ik woon hier zelf ook. Volgens mijn vrouw : Snooker sociaty. Telefoon nummer is: 095-7707567. Aangenaam. Misschien komen we elkaar wel eens tegen..We zijn hier geloof ik maar met 5 farangs. Je kan me overigens herkennen aan de smurf blauwe Kawasaki ninja. Kunnen we misschien samen eens een balletje schieten 😉

 2. Louis zegt op

  In elk gehucht is wel een snookertafel te vinden, maar vaak van matige kwaliteit en het spelletje is heel veel moeilijker. Maar het is beter dan niks.

 3. Manolito zegt op

  Jacobus
  Net voor het zwembad in nakhon nayok
  hebben ze wel 2 snooker tafels

  14.193680, 101.224708 dit is het adres als het goed. Is

  • Manolito zegt op

   Een straat voor de suwannason 17 alley
   Zie ik nu

 4. Appel300 zegt op

  Hier staan 2 snooker tafels
  In nakhon nayok
  Net voor het zwembad
  14.193680, 101.224708
  Gr.oetje

 5. keespattaya zegt op

  Sinds het megabreak is ben ik er nog nooit binnengelopen. Wel ooit 1 keer toen het nog restaurant Bavaria was. In de buurt kom ik wel best veel en dan met name bij de barretjes als je richting soi Buakaw oploopt. Daar is het soms best gezellig. Misschien toch eens een keertje binnenlopen bij megabreak. Tenminste als ik er ook “gewoon” een flesje Leo kan drinken zonder te poolen.

 6. bob zegt op

  Hallo Gringo,

  Ikken maar weinig zeg maar geen restaurants waar ook een pool tafel staat. Wellicht in die Thaise eettentjes maar dat noem ik geen restaurant. De plaats die een tafel inneemt kan beter gebruikt worden voor een deftige eettafel. En ik vermoed dat gasten ook niet erg gesteld zijn op het getik van de ballen en de luidruchtige spelers. Maar goed .

  • keespattaya zegt op

   555. Megabreak is volgens mij dan ook geen restaurant. Wat ik schreef was dat het een restaurant was VOORDAT het een poolhal werd. Ik praat nu over 25-30 jaar geleden. Toen heette het Bavaria en liepen de Thaise serveersters er rond in Duitse klederdracht.

 7. Tak zegt op

  Ik heb een aantal jaren de poolcompetitie
  In Patong, Phuket georganiseerd. Ongeveer 14 bars deden mee. Ook grote evenementen met sponsors. Daarnaast schreef ik stukjes in de Phuket News over de wekelijkse wedstrijden. Ik speel het liefst 8ball met of zonder handicap en uiteraard International rules. Je stukje is heel leuk en volledig. Ik mis alleen het populaire killer pool dat
  vaak in bars gespeeld. Iedereen legt bijvoorbeeld 100 baht in. Je krijgt drie levens. Je mag iedere bal potten. Als je mist dan raak je een leven kwijt. Bij drie gemiste ballen lig je eruit. De pot wordt verdeeld onder de laatste 3 spelers.

  Ik kom regelmatig in Jomtien en ken Megabreak. Als je een keertje 8 ball wil spelen dan hoor ik het graag. Anders kom ik weleens kijken naar jullie toernooitjes.

 8. Peter zegt op

  Kom regelmatig naar Pataya en speel graag pool. Megabreak is hiervoor een ideale plaats. Verzorgde tafels en zeer leuk personeel en natuurlijk zie ik dan ook mijn collega speler Gringo. Die Nederlandse rakker die er maar altijd in slaagt om mij te verslaan met zijn verdomde combo’s. Het is er wel alijd zeer leuk. Groeten uit België.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website