Plastic, een hoofdstuk apart

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
23 september 2018

Er is al veel aandacht geschonken aan plastic en de gevolgen voor het milieu. Vele soorten plastic komen voor in de vorm van verpakkingsmateriaal en gebruiksvoorwerpen zoals vuilnisbakken, emmers en opbergboxen.

In het algemeen is het bekend dat plastic moeilijk afbreekbaar is, maar sommige soorten plastics laten zich recyclen tot bijvoorbeeld afzetpaaltjes. In een van de buurlanden is het drastisch aangepakt, alle plastic verpakkingsmateriaal is verboden!

Toch blijft plastic een merkwaardig soort materiaal. Het kan namelijk uitdrogen en broos worden. De gebruikte plastic wasknijpers zijn maar beperkt houdbaar. Na een aantal keren gebruikt te zijn breken ze spontaan doormidden. Maar de was en deze knijpers hangen wel in de volle zon. Hetzelfde met een afvalbak. Op een gegeven ogenblik wilde ik er iets in gooien maar hield een stuk afgebrokkeld stuk hard plastic in mijn hand. Ook de rest van de bak reageerde als beschuit. Nu worden plastic bakken ook die van planten beschut, zodat deze in ieder geval langer meegaan.

Deze “afbraak”stukjes zijn eveneens ongewenst in de natuur. Deze week verscheen een aardig verhaal in het AD over plastic in de natuur. Moeder eekhoorn had een nest gebouwd van takjes, lange grassprieten, maar er zat ook strookjes plastic bij. De vijf pasgeboren eekhoorntjes raakten verward met het plastic en de staartjes zaten aan elkaar vast. Pas na een half uur durende operatie konden de staartjes los van elkaar gemaakt worden anders waren ze ten dode opgeschreven. www.ad.nl/buitenland/dierenarts-redt-vijf-eekhoorns

Plastic zal voorlopig nog wel een probleem blijven, maar mensen kunnen er zelf wel veel aan doen.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Plastic, een hoofdstuk apart”

 1. Gonny zegt op

  Beste Lodewijk,
  Inderdaad, als consument moeten we bewuster met plasic afval omgaan.
  Maar de grote vervuiler van plastic verpakkingen zijn in mijn ogen de producenten welke vleeswaren, wasmiddellen, shampoo en zo kan ik nog wel even doorgaan, etaleren in supermarkt en speciaalzaken.
  Gelukkig heeft de voedsel en warenwet nu bepaalt dat wattenstaafjes van plastic verboden gaan worden???
  In twee weken verzamel ik 2 vuilniszakken plastic rotzooi, in het prullenbakje 14 watten staafjes.
  Waarschijnlijk moet je gestudeert hebben om het te snappen, voor mij Nederland op zijn smalst.

 2. Geert Barbier zegt op

  Dat van die wasknijpers heeft te maken met de povere kwaliteit vanbdergelijke dingen in thailand: ik gebruik japanse plastic wasknijpers al een paar jaar en nog geen een is gebroken. Maar de rhaise gingen maar een paar maand mee

 3. Henk zegt op

  In Nederland zijn ze volop aan het experimenteren om het plastic te recyclen en dan te gebruiken voor de wegenbouw ,het 1e stuk fietspad is in Zwolle in gebruik genomen ,hopen dat dit tot een mooi resultaat komt en dat het hergebruikt kan worden .
  Ook in Thailand zijn ze al een stuk verder met dit project en dat is te zien aan de grote depots langs menige weg ,hier slaan ze voorlopig de bergen plastic op volgens mij ,het kijkt wel niet zo mooi maar wie weet ??
  hier de link naar het experiment in Nederland
  https://www.youtube.com/watch?v=jx36J_2qypA

 4. Jan zegt op

  Leuk dat voorbeeldje van die wasknijpers. Ik heb al 20 jaar dezelfde wasknijpers. Doen het nog uitstekend. Maar ze zijn niet van plastic. Gewoon van hout met een ijzeren veer, Zeer makkelijk te recyclen en milieuvriendelijk. Het is maar een heel klein voorbeeldje hoe het ook anders kan.
  Het is moeilijk om aan de plastic maffia te ontkomen, maar je kan best wel wat doen. Verder is het een kwestie van politiek en van publieke wil om dat te veranderen.

  • l.lagemaat zegt op

   In Nederland had ik ook houten wasknijpers. Door de jaren heen zijn ze in Thailand gesneuveld en
   heb nog geen houten wasknijpers hier kunnen vinden.

   • TheoB zegt op

    Je kunt in Thailand bij BigC bamboe wasknijpers kopen in (plastic) verpakkingen van 20 stuks.
    Zelfde principe als de Nederlandse houten wasknijpers, alleen wat korter.

    Ik heb het idee dat de bewustwording en bereidheid om de plasticvervuiling aan te pakken redelijk snel toeneemt. In ieder geval veel sneller dan de bewustwording en bereidheid om de klimaatverandering aan te pakken.

 5. Sjaak S zegt op

  Er wordt hier in Thailand aan een soort van recycling gedaan. Bij ons in de buurt weet ik er al twee, maar ik denk wel bijna ieder oord heeft er een: een sorteringsbedrijf. Ik kan er metaalwaren, plastic (geen zakjes) flessen en doosjes, papier en elektronica heen brengen. En dit in tegenstelling tot Nederland, krijg er ook nog ongeveer 100 Baht voor terug.
  Er zijn in Thailand mensen die leven van het inzamelen van plastic, maar ook zij kunnen maar een beperkte hoeveelheid verzamelen.
  Om mijn bijdrage te verminderen heb ik een Reverse Osmose Filter systeem geïnstalleerd en twee grote plastic kannen (ieder over 2 liter) gekocht, waarin we twee verschillende soorten thee hebben. We hoeven geen flessen meer voor thuisgebruik te kopen. Het gaat prima zo. We sparen plaats thuis en helpen het milieu.
  Ik heb het gevoel dat ik daardoor tenminste aan een beter milieu bijdraag…ondanks dat ik ook jammer genoeg tegen wil en dank een vervuiler ben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website