Paspoort perikelen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
21 juni 2015

Afgelopen tijd moest het een en ander geregeld worden om definitief in Thailand te mogen blijven wonen. Eerst nauwkeurig naar mijn paspoort gekeken en het bleek dat deze in september afliep. Maar in juni moest ik een verlenging voor het non immigrant “O” visum aanvragen.

Dat ging dus niet omdat het paspoort tenminste 6 maanden geldig moet zijn. Dus eerst op tijd naar de ambassade in Bangkok voor een nieuw paspoort. Gezien sommige verhalen die rondgingen, ben ik op tijd met de aanvraag begonnen. Het aanvraagformulier invullen, kopieën maken van het paspoort, foto’s mee en ongeveer € 135,- betalen in Thai baht.

Al na twee weken was mijn nieuwe paspoort klaar! Met mijn paspoort moest ik nu het 90 dagen formulier bij de immigration in Jomtien Soi 5 krijgen. Daar werd netjes aangeboden om de gegevens van het oude paspoort met een overschrijfformulier naar de nieuwe paspoort te verzorgen. Deze week stond ik weer op de stoep bij immigration om nu het nieuwe non-immigrant “O” visum aan te vragen. Weer formulieren invullen ,foto meenemen en fotokopieën van het nieuwe paspoort. Op alle formulieren de handtekening plaatsen.

Ook het inleveren van een bewijs van inkomen, via de Oostenrijkse ambassade, 1500 baht, werd vereist. Daar stond vermeld dat ik meer dan 65.000 baht per maand had, verder werd niet naar bankboekjes gevraagd.

Mij werd verzocht de volgende dag terug te komen dan zou het paspoort klaar zijn. Tegen betaling van 1900 baht had ik een nieuw jaarvisum. Graag zou ik nog een multiple entry ontvangen, dat kon geregeld worden. Na weer het ritueel gehouden te hebben van aanvraagformulier, kopieën, foto en handtekening en het betalen van 3800 baht was dat ook voor elkaar.

Al met al een hele papierwinkel die uiteindelijk totaal 7200 baht kostte om hier een jaar met een non immigrant “O” visum te mogen wonen. Daarbij niet het paspoort gerekend wat tegenwoordig 10 jaar geldig is.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Paspoort perikelen”

 1. David H. zegt op

  De basisprijs is enkel 1900 baht die je Thailand mag aanrekenen , de extras kies je zelf voor , je had ook een single re-entry kunnen vragen die beduidend goedkoper is , reken dan eens uit hoeveel visa runs tegen minimal 2000 baht per jaar je bespaart ( 3 keer = 6000baht minder uitgave ) je paspoortprijs mag je de NL staatskas aanrekenen ….

  Dus om in Thailand een jaar te mogen blijven zoals je het noemt vragen ze je eigenlijk maar 1900 baht , de rest is voor anderen hun rekening

  Al bij al vrij goedkoper dan al die visas,het is maar wat je er van maakt zelf , ga je graag vele malen in en uit Thailand ga je die transportkost toch ook niet aanrekenen , of wel ?

  Ps: voor de Belgen kost een affidavit ( bewijs van ambassade. v. inkomsten) 900 baht +40 voor verzending en mag per post gedaan worden , levensbewijs gratis + 40 bath poszegel. Immgratie jomtien doet het voor200 baht , dokter voor visiteprijs , dus keuze genoeg zou ik denken .

  Prettig lang verblijf gewenst .

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste Lodewijk,

  Het gebruik van verkeerde benamingen kunnen bepaalde lezers weer op het verkeerde been zetten.
  Ik wil het een en ander dan ook zijn juiste benaming geven.

  Wat immigratie overschrijft in het nieuwe paspoort zijn de gegevens van je vorige verlenging en op basis van wat dit verkregen werd. Normaal is dit gratis.

  U schrijft dat u daarna bij immigratie een nieuw Non-immigrant “O” visum ging aanvragen.
  Dat is niet juist, want u kant bij immigratie geen enkel visum aanvragen.
  Een visum kan je alleen aanvragen buiten Thailand.
  Hoogstens kan men bij immigratie het type visum laten omzetten.

  Wat u ging vragen is een verlenging van een verblijfsperiode die u ooit bekomen hebt met een bepaald type visum. Ik vermoed dat dit in uw geval een Non-immigrant”O” was.
  Vermits men geen visums kan aanvragen bij immigratie, kan men er ook geen (multiple) entry vragen.
  Wat u wel kan bekomen, en wat u bekomen hebt, is een Multiple re-entry op je jaarverlenging.

  Dat het paspoort minimum 6 maanden geldigheid moet zijn om een verlenging te bekomen is mij niet bekend. Wat is het nut daarvan als je een jaar verlenging vraagt ?
  Dit vraagt men wel wanneer men het land binnenkomt, (en zelfs langer voor bepaalde visums) maar niet voor verlengingen
  Het is wel zo dat wanneer je een verlenging gaat aanvragen, en je paspoort is minder lang geldig dan de verlenging die je vraagt, je maar een verlenging kan krijgen die overeenkomt met de einddatum van je paspoort.
  In het kort. Als je paspoort maar 5 maand geldig is, kan je maar een verlenging krijgen van 5 maanden.
  Daarna moet opnieuw een verlenging vragen wanneer je het nieuwe paspoort hebt.

  Het is dan ook verstandig om, zoals jij hebt gedaan, eerst een nieuw paspoort aan te vragen en vervolgens een nieuwe verlenging aan te vragen.
  In het ander geval zou je tweemaal betaald hebben, een keer voor de periode in je oude paspoort, en daarna voor een nieuwe verlenging in je nieuwe paspoort.

  Het is trouwens heel normaal dat er niet naar je bankgegevens werd gevraagd.
  Waarom zouden ze ? U hebt een bewijs dat uw inkomen minstens 65 000 Baht is. Dat is voldoende.

  Mij lijkt het trouwens allemaal heel soepel te zijn verlopen.
  Wil zeggen dat u met alles in orde was.
  Misschien is de titel “Paspoort perikelen” daarom ook iets te zwaar.

  • Bz zegt op

   Hallo Ronny,

   In Pattaya gaan velen jaarlijks naar het Immigration Office in Soi-5 voor het verkrijgen en verlengen van het Retirement Visum.

   Mvg. Bz

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Heel mooi maar ze gaan een verlenging halen en geen visum.

    Het “Retirement visum” zoals het genoemd wordt, is een verlenging van een verblijfsperiode op basis van “Retirement”.
    Is de verlenging bekomen op basis van huwelijk met een Thai dan noemt men het een “Thai women visum” of ” Thai Marriage visum” afhankelijk waar je het gaat halen en wat men op de stempel plaatst

    Alhoewel het dus een visum genoemd wordt, is het een verlenging van een verblijfsperiode en geen visum.

    Lees het Dossier visum anders eens, daar staat het uitgebreider in uitgelegd.

 3. bob zegt op

  Hallo,

  Ronny stelt wel perikelen is te zwaar aangezet maar perikelen kent meer dan één betekenis. Overigens ben ik wel met hem eens hetgeen hij corrigerend schrijft. Zo is het juist. Maar al met al heeft het één en ander toch heel wat voeten in de aarde vooraleer men klaar is. Het is inderdaad jammer dat het overzetten+aanvraag+multiple entry niet in één keer gedaan kan worden. Maar ja al die ambtenaren moeten hun werk behouden en het is al beduidend minder druk en niet alleen met Russen. Gelukkig is er nu een Nederlands, uiteraard ook Engels, sprekende jongeman aanwezig die bij ‘moeilijke’ gevallen helpt vooral bij jaarvisum verlengingen gemakkelijk. Tip: ga eens om 11.00 of 15.00 uur dan is het veel rustiger in Soi 5 Jomtien, Pattaya.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ja twee volgens Van Dale

   pe·ri·kel (het; o; meervoud: perikels, perikelen)
   1 gevaar
   2 moeilijkheid

   http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=perikel&lang=nn#.VYaRGfntmko

 4. loe zegt op

  Ronny schrijft o.a.:

  Het is wel zo dat wanneer je een verlenging gaat aanvragen, en je paspoort is minder lang geldig dan de verlenging die je vraagt, je maar een verlenging kan krijgen die overeenkomt met de einddatum van je paspoort.
  In het kort. Als je paspoort maar 5 maand geldig is, kan je maar een verlenging krijgen van 5 maanden.
  Daarna moet opnieuw een verlenging vragen wanneer je het nieuwe paspoort hebt.

  Officieel is deze regeling afgeschaft. Misschien, dat sommige immigration kantoren nog een oogje dichtknijpen, maar voor een verlenging van 1 jaar retirement, moet je paspoort minimaal een jaar geldigheid hebben.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Die regel is officieel in voege sinds augustus 2014.

   Voor augiustus 2014 was het zo dat wanneer je een verlenging aanvraagde, er niet naar de einddatum van je paspoort werd gekeken.
   Je kreeg altijd een jaar verlenging, en wanneer je paspoort verliep werd de resterende tijd in je nieuwe paspoort overgezet.

   NA augustus 2014 wordt er wel naar de eind datum van je paspoort gekeken.
   Je kan maar een verlenging krijgen die overeenstemt met de einddatum van je paspoort.
   Indien je nu een jaarvisum vraagt, en je paspoort is nog 8 maanden geldig, zal je maximum ook maar 8 maanden bekomen.
   Het is dan ook logisch dat, als je paspoort minder dan een jaar geldig is, je geen jaar kan krijgen

   Ik denk dat het dat ook is wat ik schrijf met :
   “Het is wel zo dat wanneer je een verlenging gaat aanvragen, en je paspoort is minder lang geldig dan de verlenging die je vraagt, je maar een verlenging kan krijgen die overeenkomt met de einddatum van je paspoort.
   In het kort. Als je paspoort maar 5 maand geldig is, kan je maar een verlenging krijgen van 5 maanden.
   Daarna moet opnieuw een verlenging vragen wanneer je het nieuwe paspoort hebt.

   • loe zegt op

    Wat je schrijft klopt wel, maar ik denk, dat je met een nieuw paspoort eerst een nieuw non-immigrant-O- visum moet aanvragen en dat er niet verlengd wordt op basis van je oude paspoort.
    Zo is het mij althans door immigration op Samui verteld.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Loe,

     Je hoeft geen nieuw Non-immigrant visum te halen omdat je een nieuw paspoort hebt gekregen.
     Mag natuurlijk en dan begin je gewoon terug van het begin.
     De gegevens van je oude moet men gratis overzetten in je nieuw paspoort.
     Met die gegevens in je nieuwe paspoort kan je dan een nieuwe verlenging aanvragen.
     De aanvraag tot verlengen moet natuurlijk gebeuren voor de verlenging, die in je oude paspoort stond, verlopen is anders ben je te laat.

     Bestaat een formulieren voor.
     Zie http://bangkok.immigration.go.th/en/base.php?page=download
     (klik eventueel op het icoon Download form links)
     Klik dan op formulier -Transfer stamp to a New Pasport Form

     Maar ja, misschien houden ze er in Samui weer hun eigen regeltjes op na.
     Ik ga zeker niet ontkennen dat zulke dingen niet gebeuren.

     • NicoB zegt op

      Zoals Ronny het schrijft zo is het in elk geval bij Immigration Rayong, een verlenging van je retirement visa is niet langer dan de einddatum/geldigheidsdatum van je paspoort.
      NicoB

     • NicoB zegt op

      Bij dit alles inzake het oude paspoort en het nieuw paspoort heb ik een vraag.
      Jaarlijks verleng ik mijn O-A Visum, bij Immigration Rayong heet de verlenging een retirement visa, dat staat op een nieuwe pagina.
      Als je een nieuw paspoort krijgt, wordt je oude paspoort ongeldig gemaakt door er gaten in te ponsen.
      Die gaten moeten uiteraard niet geponst worden door de pagina van je laatste retirement visa verlenging, dat lijkt me duidelijk.
      Maar het oorspronkelijke pagina waar O-A op staat, mag die ook doorgeponst worden door de Ambassade of juist niet??!!
      Die pagina is nl. het originele O-A visa en de andere ” slechts ” (?) verlengingspagina’s.
      Ben benieuwd of iemand daar iets over kan zeggen, of Ronny?
      Dank voor een antwoord.
      NicoB

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Is normaal geen probleem want het visum is toch al lang vervallen. In het nieuwe zal enkel de vermelding komen dat je oorspronkelijk visum een O-A was.
       WIl je echter op zeker spelen, vraag dan om die pagina ook niet te perforeren.

 5. l.lagemaat zegt op

  Beste mensen,

  Dank voor de corrigerende opmerkingen.
  Het ging om een verlenging van een Non-immigrant “O”visum,die sec genomen 1900 B kost.
  Het geheel is soepel verlopen.

  Met vr.gr.,
  Lodewijk

 6. Ruud NK zegt op

  Simpel nieuw pasport nieuw jaar visum. Denk er aan dat je 3 maanden geld op je bankrekening hebt of een inkomsten verklaring.
  De immigratie neemt over uit je oude pasport; je eerste visum aanvraag, je eerste binnenkomst en je laatste binnenkomst in Thailand.
  Naast je nieuwe visum krijg je ook je 90 dagen melding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website