Het is alweer 5 jaar geleden, dat ik voor de eerste keer een paspoort kreeg, dat was uitgegeven door de Nederlandse Ambassade in Bangkok.

Afgezien van het feit, dat ik dus 5 jaar ouder ben geworden, vond ik het niet erg om dat paspoort nu te moeten vervangen door een nieuwe, want het paspoortnummer, dat bestond uit cijfers en letters door elkaar, was niet te onthouden. Als ik het voor een of ander doel nodig had, moest ik steeds mijn paspoort er bij halen.

Ambassade

Ik toog dus naar Bangkok om een nieuw paspoort aan te vragen. Voordat ik de consulaire afdeling binnenstapte nog even pasfoto’s laten maken bij het kantoortje aan de overkant bij de ambassade. Ook werd mij een gefrankeerde antwoordenvelop aangeboden. Keurige service!

De service aan het loket van de ambassade was zeker niet minder. Er was nauwelijks wachttijd en ik werd door een zeer vriendelijke en charmante dame netjes geholpen. De meeste tijd nam nog het maken van vingerafdrukken in beslag, maar na pakweg 10 – 15 minuten stond ik weer buiten. Ik meende trouwens wel eens gelezen te hebben dat er ook een irisscan zou worden gemaakt, maar dat gebeurde niet. De dame vertelde mij, dat ik het nieuwe paspoort met een week of 4 à 5 thuis mocht verwachten.

10 jaar

Het nieuwe paspoort is nu 10 in plaats van 5 jaar geldig. Zeer attent werd mij gevraagd of ik een gewoon paspoort wilde of een extra dikke met meer bladzijden. Voor de benodigde visa en andere stempels zou je kunnen denken, dat het aantal bladzijden in een gewoon paspoort niet voldoende zou kunnen zijn voor 10 jaar. Ik nam een gewoon paspoort en toen ik dat later thuis controleerde, bleek dat ook wel de juiste keuze te zijn. In mijn verlopen paspoort heb ik in 5 jaar 12 bladzijden verbruikt, terwijl er nog 16 leeg waren. Ik heb geen bijzondere reisplannen, dus het gewone nieuwe paspoort zal ook wel voldoende zijn voor de nodige visastempels.

Anekdote

Even tussendoor een anekdote. In mijn werkzame leven heb ik altijd een extra dik paspoort gehad, nodig voor de vele stempels tijdens mijn zaken- en privereizen. De eerste keer, dat ik zo’n paspoort aanvroeg, moest ik nog mijn beroep vermelden. Ik vulde in “kantoorbediende”, hetgeen de ambtenaar bevreemdde. Wat moet een kantoorbediende nou met een extra dik paspoort? Ik legde hem uit, dat het de bedoeling was, dat ik veel zou gaan reizen, maar de goede man was niet overtuigd. Uiteindelijk kreeg ik het extra dikke paspoort wel.

Ik ben nooit zo titelbelust geweest, ik vertelde nooit aan vrienden en kennissen welke naam mijn functie had, ik zei slechts “ik werk voor ……..” Toen ik later al een hogere managementfunctie had en iemand dan vroeg wat ik deed, vertelde ik, dat ik onder andere klanten in het buitenland bezocht om machines te verkopen en grote projecten uit te voeren. Een slimme vriend zei toen: “Oh, je bent dus vertegenwoordiger”. “Ja, zei ik dan, “dat klopt!”

Nieuw paspoort

Toen de dame op de ambassade mij de levertijd van het nieuwe paspoort noemde, rekende ik uit, dat ik het nieuwe paspoort precies op tijd zou hebben tegen de vervaldatum van mijn “retirement visa”. Gelukkig kwam het paspoort veel eerder, ik hoede er maar twee weken op te wachten en nu had het een mooi en makkelijk te onthouden nummer. Het burgerservicenummer, dat naast de geboortedatum stond is nu verhuisd naar de achterkant. Op naar Immigration dus om het visum van het oude naar het nieuwe paspoort over te laten zetten.

Immigration

Vijf jaar geleden was het een fluitje van een cent, de stempels werden eenvoudig en gratis overgezet. Ik had al gelezen op dit blog, dat die procedure veranderd was en dat je in feite de hele procedure van verlenging opnieuw moet doen. Ik ging met beide paspoorten, een nieuwe inkomensverklaring van het Oostenrijks Consulaat, een nieuwe bankbrief, pasfoto en aanvraagformulier naar Immigration.

De afdeling van Retirement Visa in Soi 5 Jomtien is door de jaren heen goed aangepast. Ooit zat er maar 1 man, die alles moest afhandelen, nu zit dezelfde man er nog steeds, maar geassisteerd door 3 jonge dames, die ook van de hoed en de rand weten. Wachttijd was er nauwelijks.

Maar het nieuwe paspoort betekende wel een dubbele procedure. Ter plaatste moest ik een formulier invullen, dat een verzoek tot overzetting van het visum inhield. Alles goedgekeurd, maar morgen terugkomen. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende dag werd mijn eigenlijke verzoek tot verlenging van het retirement visa in behandeling genomen. Ook weer goedgekeurd en dus nog een keer terugkomen de volgende dag.

De volgende dag mijn nieuwe paspoort opgehaald met daarin het retirement visa, dat mij toestaat weer een jaar in Thailand te verblijven. Ik kon nu aan de overkant van het bureau ook mijn 90 dagen controle afhandelen en daarna in het bureau naast de Immigration ook maar een creditcard-verkleining van paspoort en visum laten maken.

Tenslotte

Zoals hier boven omschreven, ging de afhandeling bij Immigration in Jomtien snel, adequaat en efficient. Als ik de verhalen lees op dit blog van andere Immigration kantoren in Thailand, dan is Pattaya/Jomtien wellicht de beste in Thailand waarmee men te maken kan krijgen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Nieuw paspoort en Immigration”

 1. bob zegt op

  Ook ik moest vernieuwen maar dat was in Jomtien in 2 dagen gedaan met behulp van een zeer behulpzame jongeman die ook nog Nederlands spreekt. Hij is er speciaal om in moeilijke gevallen te helpen.

 2. H.lobbes zegt op

  Hier in amnatcharoen was Ik in 25 minuten klaar. Inkomsten verklaring, copy van mijn huwelijk en pasfoto’s. Aileen de pasfoto’s moesten nog gemaakt worden (100) bath en even mijn adres hier invullen. That’s all

 3. Hans zegt op

  Beste Gringo,
  Voorheen werd er in het nieuwe paspoort vermeld, dat dit paspoort het oude paspoort met nummer xxxx vervangt. Dit was voldoende om je visum over te zetten naar het nieuwe paspoort.
  Nu wordt er op de site van de ambassade gesproken over een “Verklaring van bevestiging nieuw Nederlands paspoort tbv Thaise Immigratie” kosten 30 euro.
  Hoe was dat bij jouw aanvraag geregeld?
  Groetjes Hans

 4. jan V zegt op

  Een vraag over hetzelfde onderwerp als volgt, ik ga begin December naar Nederland om een nieuw passport te bekomen( kan geen 4 weken wachten in Thailand nl).
  Kan ik vanuit Nederland gewoon terug reizen naar Thailand en daar mijn Visa extension overzetten of moet dit in Nederland gebeuren?

  ook als dit in Thailand kan wat is de maximale tijd dat je kunt wachten om dit over te zetten?

  groeten Jan V

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Je moet met beide paspoorten, oud en nieuw, terugkeren naar Thailand.
   Bij binnenkomst zal je verblijfsperiode in je nieuwe paspoort gestempeld worden. Dit aan de hand van de “extention” in je oude paspoort, indien die “extention” nog geldig is natuurlijk. Beide paspoorten dus overhandigen bij immigratie op de luchthaven.

   Nadien, wanneer je op je verblijfplaats bent, moet je met beide paspoorten naar het immigratiekantoor gaan dat verantwoordelijk is voor je woonplaats. Daar wordt dan je “extention”, en nog wat andere gegevens over je oorspronkelijk visum, overgezet van je oude naar je nieuwe paspoort. Bestaat een aanvraagformulier voor.
   Dat hoeft niet meteen, maar best kan je dat ook niet laten aanslepen, en natuurlijk voor je “extention” verloopt.
   Normaal is het overzetten van de gegevens/extention van het oude naar het nieuwe paspoort gratis.

   Indien je een oud paspoort vervangt door een nieuw, zal men de resterende periode van je “extention” overzetten in je nieuw paspoort. Want dat moet vervolgens verlengd worden. Indien er minder dan 30 dagen rest van je “extention” kan je meteen ook een nieuw jaarverlenging aanvragen. In het andere geval kan je de resterende periode gewoon verder gebruiken en later terug komen voor je “extention” (Net zoals HarryN) al zei.

   In Nederland (of waar ook buiten Thailand) kan je geen “extention” laten overzetten in je nieuwe paspoort.
   Dit moet altijd in een immigratiekantoor in Thailand gebeuren.

 5. HarryN zegt op

  Het kan toch beter Gringo. Hier in Huahin ging het overzetten inderdaad met dat ene omzet formulier. Kosten B.500 en nog geen half uur later buiten dus niet de volgende dag terug komen en ook niets van de gehele retirement procedure opnieuw want de retirement visa verliep pas een half jaar later.

  • NicoB zegt op

   HarryN het kan nog beter, In Rayong werden geen kosten berekent voor het overzetten van het lopende visa uit het oude NL paspoort naar het nieuwe paspoort; ook was het niet noodzakelijk het lopende visa vervroegd te verlengen.
   NicoB

 6. Han zegt op

  Ik heb een nieuw paspoort uit necerland meegenomen en mijn retirement visum in korat over laten zetten in mijn nieuwe paoort. Wel het tormulier ingevuld met verzoek tot overzetten maar verder geen verklaringen. Kreeg het nieuwe gelijk mee en het was ook gratis.
  Kostte wel even wat tijd want ook mijn eerste non-o moest overgezet worden.

 7. Rene Martin zegt op

  Voor de Nederlanders die via Schiphol reizen kunnen daar hun nieuwe paspoort aanvragen. Online kan je een afspraak maken en ze zijn zelfs in het weekend bereikbaar.Kost minder als op de ambassade en is binnen een week klaar. Wel even op de website kijken wat nodig is voor de aanvraag en de behandelende ambtenaar wijzen op het geldige visum.

 8. Gerardus zegt op

  Heb een tijdje geleden ook een paspoort afgehaald Nederlandse Ambassade , dezelfde dag naar immigration in Bangkok gegaan , hebben keurig alles gratis overgezet.

 9. Sjaak S zegt op

  Geweldig, dit verhaal komt precies op tijd…nou ja… ik moet hetzelfde binnenkort ook in Hua Hin gaan doen…
  Nu weet ik hoe het moet zonder dat ik zelf moest uitpluizen hoe het te werk gaat!

  Geweldig,

  Bedankt voor de bijdrage!

 10. Jan Plantenga zegt op

  Ik heb in Nederland voor mijn vertrek naar Thailand een nieuw paspoort aangevraagd. In het oude paspoort zat nog een geldig retirement visa. Op het gemeentehuis hebben ze alle bladzijden in het oude paspoort ongeldig gemaakt behalve die met het retirement visum en ik kreeg een aantekening in mijn nieuwe paspoort als volgt:

  “Dit paspoort is afgegeven ter vervanging van paspoortnummer ———-”

  Hier werd ik niet echt vrolijk van, dat impliceert immers dat je altijd je oude paspoort bij je moet hebben. En wat schetst mijn verbazing bij binnenkomst in Thailand werd naar mijn oude paspoort gevraagd en uiteraard de nieuwe. Het retirement visa is inmiddels overgezet.
  Heeft de gemeente hier op de juiste manier gehandeld?
  Vr.gr.
  Jan

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat er in een nieuw paspoort de vermelding komt dat het nieuwe het oude vervangt is heel normaal.

   Ook bij immigratie, bij binnenkomst, is het normaal dat je beide paspoorten moet tonen. Je geldige jaarverlenging/re-entry staat immers nog steeds in je oude paspoort.

   Eens bij immigratie alles werd overgezet naar je nieuwe paspoort heb je dat oude paspoort voor niks meer nodig.

   De gemeente heeft op de juiste manier gehandeld. Je kan dus weer vrolijk worden….

   • Han zegt op

    Dat is niet correct, althans niet in Korat. Alles overzetten ging soepel en gratis maar ik kreeg wel mee dat al ik voor een nieuwe jaarextension kom over een half jaar, ik nog wel ook dat oude paspoort moet meenemen. Daarna niet meer.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Als alles overgezet is heeft het oude paspoort weinig zin.
     Dat is ook het doel, omdat je dat oude paspoort niet meer zou nodig hebben.

     Maar goed als Korat dit vraagt … er zijn wel meer zaken die kant nog wal raken.

     • Han zegt op

      Lijkt mij ook maar het werd specifiek gezegd. Anders hadik hem weggegooid. Zelfs de oorspronkelijke non o 3 maanden is in het nieuwe paspoort over gezet.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Gegevens over je Non-immigrant “O” MOETEN altijd overgezet worden wanneer je een nieuw paspoort hebt, niettegenstaande de geldigheidsperiode van dat visum al lang verlopen is.
       Dat is namelijk het visum waarmee je Thailand bent binnengekomen en waarmee je toen een 90 dagen verbijfsperiode hebt bekomen. Al wat later volgt zijn dan jaarverlengingen van die 90 dagen. Dat is de reden waarom het wordt overgenomen in je nieuw paspoort.
       Het is dus nooit het visum dat wordt verlengd, enkel de verblijfsperiode dat je aanvankelijk bekomen hebt. Een visum kan je nooit verlengen.

       Kan ook niet bedenken waar ze je oude paspoort willen t
       erugzien in Korat
       De mysterieuze wegen van immigratie ? 😉

   • Jan Plantenga zegt op

    Eens bij immigratie alles werd overgezet naar je nieuwe paspoort heb je dat oude paspoort voor niks meer nodig.
    Bovenstaande is niet correct. Bij mijn tweede binnenkomst op BKK werd alsnog naar mijn oude paspoort gevraagd, terwijl bij eerste binnenkomst de jaarverlenging in het nieuwe paspoort al was geregeld. Dus neem ik bij de volgende keer mijn oude paspoort maar weer mee.

    Groet

    Jan

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dat je bij de eerste binnenkomst met een nieuw paspoort ook het oude moet laten zien is heel normaal.
     Immers in je oude paspoort staat nog je jaarverlenging, re-entry en oorspronkelijke visumgegevens. Die kan je buiten Thailand niet laten overzetten in een nieuw paspoort dus moet je de eerste keer wel op die manier (oud en nieuw paspoort) binnenkomen om dan vervolgens naar je immigratiekantoor te gaan

     Maar als ik het goed begrijp :
     In jouw geval was het een tweede binnenkomst en had je na je eerste binnenkomst met dat nieuw paspoort bij je immigratiekantoor al alles laten overzetten naar je nieuw paspoort alvorens weer naar Nederland (of waar ook) te vertrekken.
     Toen je nadien weer binne kwam ,de tweede keer dan met dat nieuw paspoort, vroeg men toch opnieuw naar je oude paspoort.
     Vreemd.

     Ben benieuwd eigenlijk wat ze in je oude paspoort wilde zien ? Alles stond immers in je nieuwe paspoort.

     Voor zover ik weet is er hierover nog nergens melding van gemaakt. Ik ga eens wat verder zoeken of ik hier nog wat kan over vinden want het is de eerste maal dat ik dit van iemand verneem. .

 11. simon borgers zegt op

  In Udonthani vindt ik de immigratie dienst ook zeer vriendelijk en behulpzaam.

 12. lung addie zegt op

  Ik heb zowat 2 maanden geleden, als Belg, dezelfde handeling, als beschreven door Gringo gedaan: nieuw paspoort, nieuwe jaarverlenging en 90 dagen melding.
  Op de Belgische ambassade te BKK geen enkel probleem: keuze in welke taal ik bediend wilde worden, Nederlands of Frans. De nodige documenten ingevuld. De pasfoto wordt door de ambassade zelf genomen. Vingerafdrukken, electronische handtekening en betaling van 75 Euro. Ik kon de keuze maken: zelf afhalen of per aangetekende EMS zending thuis laten bezorgen. Daar ik koos om thuis te laten bezorgen: 100THB verzendingskosten. Na 12 dagen kreeg ik een email dat mijn nieuw paspoort aangekomen was en de vraag het oude paspoort, met een speciale zelf geadresseerde enveloppe ( zo eentje met bubbeltjes overal in het postkantoor te koop ) op te sturen. 2 dagen later had ik alles thuis: het nieuwe paspoort en het ongeldig gemaakte ( afgeknipte hoekjes) oude paspoort. Ingesloten het document van “echt verklaring”. Voor de Belgen is het nu 7 jaar geldig en geen 5 jaar meer. Je kan ook kiezen voor een paspoort met extra bladzijden dan het gewone.
  Bij immigratie in Chumphon, het visum laten overzetten naar het nieuwe paspoort, de jaarverlenging gemaakt en meteen ook de 90 melding. Geen nieuwe documenten, behalve het formulier tot visum overdracht, tegenover een andere jaarverlenging: bankdocument, bankboekje en wat copies van het vorige en het nieuwe paspoort…
  Overal netjes en correct bediend geweest: zowel op de ambassade als bij immigratie.

 13. cees zegt op

  Ten eerste bedankt voor al deze zeer nuttige info. Is er iemand die het overzetten van hun “visum” in Chiangmai heeft gedaan? Gaat het daar net zo of is het net als alle visa zaken veel gecompliceerder.
  En is de aantekening in het paspoort : ter vervanging van paspoort xxxxx voldoende of heb je daar een speciaal formulier van de Ambassade nodig ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website