De meeste Nederlanders die ik in Thailand spreek, volgen de laatste weken het nieuws uit Nederland met argusogen. En ook ik kijk ’s avonds aandachtig naar Knevel en v/d Brink, dan wel Pauw&Witteman, voor achtergronden en verklaring.

Het actuele nieuws over de Miljoenennota heb  ik dan al via internet tot mij genomen. Waar het om gaat? De economische vuurzee die zich over Nederland en de rest van Europa verspreidt, kan grote gevolgen hebben voor Nederlanders in den vreemde.

Dan heb ik het niet eens over de xenofobe maatregelen met betrekking tot inburgering en het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. De meeste Nederlanders in Thailand zijn toch al niet (meer) van plan dit stekelige pad te betreden. Waarom je vrouw en relatie op het spel zetten om je te vestigen in een vijandig klimaat? Nee, de komende jaren moeten we ook op financieel gebied het nodige inleveren. Neem alleen de zorgverzekering. Een Nederlandse buurman moet, door het ophogen van de maximering van de inkomensafhankelijke premie ongeveer 600 euro per jaar meer ophoesten.

Bij mij gaat  dat vermoedelijk om een stuk minder, maar toch. De laagste inkomens komen met een geringer bedrag weg. De premie voor de zorgverzekering gaat met naar schatting 20 tot 30 euro per jaar omhoog. Dat valt dan nog te overzien, maar gevoegd bij het hogere eigen risico van 220 euro scheelt het toch een slok op een borrel. En dàt terwijl we er minder voor kunnen declareren. Voeg daarbij de korting op en dreigende afschaffing van de kinderbijslag voor de 404 kinderen die daar in Thailand (tot nu toe) recht op hebben en de korting/afschaffing van allerlei andere regelingen en het plaatje wordt langzaam maar zeker duidelijk. De buikriem moet aan (net zo lang tot het bovenlichaam van het onderlichaam is gescheiden).

Nederlanders die zich in het verleden hebben laten uitschrijven uit de GBA lachen mogelijk in hun vuistje, al hebben ze waarschijnlijk grote moeite om in Thailand een zorgverzekering af te sluiten. Dat geldt overigens niet voor mensen met aow of een overheidspensioen, want deze blijven in Nederland belast. Ook zij moeten dus inleveren. Ik ken een paar Nederlanders die overwegen zich de komende maanden te laten uitschrijven, met medeneming van hun vermogen. In feite is de enige hobbel die hen van deze stap weerhoudt het mogelijke verlies van hun zorgverzekering. Maar ik ken er ook die er aan denken om met tegenzin terug te keren naar Nederland omdat ze het hier niet meer kunnen bolwerken. De gaan terug omdat het moet, niet vanwege het leuke vestigingsklimaat in het vaderland, waar het inkomen daalt en prijzen en inflatie oplopen.

Elke onderneming in financiële problemen weet dat er slechts twee oplossingen zijn: het vergroten van de inkomsten of het snijden in de uitgaven. De Nederlandse overheid kiest in toenemende mate voor de eerste optie. De bezuiniging van 18 miljard lijkt op het snijden in de uitgaven, maar werkelijk overbodige kosten worden ontzien. Wie heeft recent nog gehoord over de Joint Strike Fighter? Wie praat over de torenhoge bonussen van bankdirecteuren? Wie over de te forse salarissen van ziekenhuisdirecteuren en ingehuurde spindokters en adviseurs? Waarom de kinderbijslag niet snel inkomensafhankelijk gemaakt? Moeten we de dodelijke bureaucratie van heden handhaven waarbij de ene hand niet meer weet wat de andere doet?

We gaan in Nederland een sombere tijd tegemoet, waarvan het eind nog niet in zicht is.  Als het sombere scenario van minister De Jager werkelijkheid wordt, gaan veel lichten in het thuisland uit, dalen de aandelen met 40 procent en de huizenprijzen met 20 procent. De werkloosheid neemt dan  fors toe. Lichtpuntje is dat Immigration in Thailand bij het aanvragen van een retirementvisum (nog) uitgaat van het bruto inkomen en niet kijkt naar wat de Nederlandse fiscus daarvan wegsnoept. Vluchten kan nog net…

19 reacties op “Nederlanders in Thailand volgen het nieuws uit het thuisland met argusogen”

 1. guyido zegt op

  ja somber Hans …

  ik ben uit Nederland al heel lang uitgeschreven , betaal als frans ingezetene nog belasting in France en ben nog verzekerd voor ziektekosten , net weer de aanvraag de deur uitgedaan .

  maar omdat ik het ook niet honderd % vertrouw , heb ik in Thailand een levens /ziektekosten verzekering , die loopt tot mijn 85 ste jaar.
  je wordt wel uitvoerig door de mediese keuring getrokken voor dat je geaksepteerd wordt.

  dit is via Thai life insurance , jou bekend ….

  ook heb ik een ongevallen verzekering in Thailand met werelddekking ,zelfde compagny.

  dus ja mischien een idee voor meer expats ?
  ik heb ook een vrijwillige verzekering bij de SVB om mijn nederlandse AOW op hoogte te houden.in France heb ik nooit gewerkt dus krijg ik daar ook geen AOW van , duidelijk.

  dat het er niet beter op word is zeker.
  groet vanuit een regenwolk in Chiang mai

  • Roland zegt op

   Als ik het goed begrijp bent u eerst geêmigreerd van Nederland naar Frankrijk vooraleer je naar Thailand bent gaan wonen? En verblijf je nu als Nederlander in Thailand maar bent ingeschreven (domicilie) in Frankrijk? Nogal complex, niet?

 2. Christiaan Hammer zegt op

  Ik ben al circa 10 jaar weg uit Nederland en woonachtig in Thailand. De eerste jaren heb ik met een royaal pre-pensioen een financiele buffer opgebouwd voor ziekte of hulpbehoevendheid.
  Al lang zag ik de bui (crisis) aankomen. Ook al kan ik tegen een finacieel stootje, voelen zal ik en ook anderen de neergang van de Euro, die onherroepelijk komt. Het gaat in Europa slecht en de politici zijn zo erg verdeeld in hun opvattingen, dat er geen goede remedie kan worden gevonden voor de komende problemen.

  Wel beklaag ik de mensen, die in Nederland veel zorg nodig hebben, want die zorg wordt flink uitgekleed.

 3. Leo Bosch zegt op

  Hans Bos vergeet voor het gemak, dat de Aow-ers in Thailand die zich bij de GBA hebben laten uitschrijven en nu in hun vuistje lachen volgens hem, wel de toeslag van ca.34 euro per maand kwijt zijn die eerst alle Aow-ers kregen, en dat nu alleen nog maar de AOW-ers in Nederland die toeslag krijgen.

  Leo Bosch

 4. Anton zegt op

  Ga zeer binnenkort emigreren naar TH en ben 61 jaar.
  Heb ergens gelezen dat het voor expats beter is alleen vrijstelling voor de premie volksverzekeringen (AOW, Anw en AWBZ) aan te vragen en niet voor de IB. Want dan zou je sommige rechten gaan missen. Weet echter niet meer waar ik dat gelezen heb en weet ook niet meer om welke eventuele rechten het zou gaan. Weet iemand hier meer van? Wat b.v. de consequenties zijn voor iemand, die geen IB meer betaald in NL.
  Hoe zit het met dividendbelasting? Moet je als expat nog wel deze belasting betalen of ben je daar ook van vrijgesteld, indien je ook vrijgesteld ben van betaling van IB?

  • Roland zegt op

   In Belgie is het alvast zo dat je moet blijven belasting betalen op interesten én dividenten welke je uitbetaald worden in Belgie. Omdat het inkomsten betreft, anders dan het begrip “pensioen”, wat een recht is dat je hebt opgebouwd in het verleden.

 5. teun zegt op

  ben sinds 3 jaar woonachtig in thailand. heb mij in 2009 laten uitschrijven en betaal – na een beslissing daarover van de nederlandse fiscus – geen belasting meer in nederland.als ik over ca 2 jaar AOW ontvang zal dit dus ook belastingvrij gebeuren. net als bij mijn prive-pensioen nu.

  heb direct een ziektekostenverzekering hier afgesloten (Bupa). door je uit te schrijven raak je natuurlijk ook je rechten op Awbz etc kwijt. maar met de huidige uitkleding daarvan, lijkt het mij net zo makkelijk om t.z.t. hier hulp etc hier in te kopen.

  en hoewel ik zelf geen dividend ontvang, lijkt het mij dat je daar bij uitschrijving ook van vrijgesteld wordt. lees het belastingverdrag thailand/nederland.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Met de aantekening dat aow in Nederland altijd belast is, evenals overheidspensioenen (ABP). Gelukkig betaal je over je aow weinig belasting.

   • teun zegt op

    wat kun je “uit eigen zeer directe waarneming” tegenspreken?

    • teun zegt op

     klopt. want uitgeschreven is uitgeschreven. moet je waarschijnlijk wel aparte beschikking vragen bij belastingdienst. maar dat is geen probleem.

     • pieterdax zegt op

      In belgie is het zo dat de overheid verdragen heeft met een aantal landen. Als u zich laat uitschrijven in Belgie krijg je bv uw brutopensioen in die landen uitbetaald. Een vb gaat u zich vestigen definitief in de fFillipijnen en je bewijst dit aan de overheid dan krijgt u je bruto pensioen uitbetaald op u rekening en betaal je geen belasting. Echter in Thailand geld die regeling niet want Belgie heeft geen verdrag met tThailand. Op u comp kan u de landen vinden waar je wel u brutopensioen uitbetaald krijgt. Dat zijn er vele zoals bv de noord-Afrikaanse landen en voormalig kolonie Congo. Dit scheelt iedere maand macmacmac monny, dus spijtig niet in Thailand.

  • Anton zegt op

   Heb ik gedaan, maar kwam er niet uit. ‘Abracadabra’-gezwam. Heb daarop de belastingdienst in Heerlen gebeld met deze vraag, Zij wisten het ook niet en adviseerde mij de vraag schriftelijk te stellen. Konden zij er even over nadenken en het verder uitzoeken.

   Als ik antwoord heb gekregen, zal ik het hier melden.

   • teun zegt op

    dit moet je via de belastingdienst regelen nadat je bent uitgeschreven. je moet m.i. ook niet in heerlen zijn. ik heb het laten regelen bij Belastingdienst Amsterdam Heffings- en Selectieteam Loonheffingen (020-6877597).

    er is als gezegd een belastingverdrag tussen Thailand en Nederland, dat erop neerkomt dat Thais die in Nederland wonen (en werken) door nederlandse Belastingdienst worden “afgeroomd”: en nederlanders die zijn uitgeschreven en in thailand wonen door de thaise belastingdienst worden “bediend”. Dat laatste gebeurt via een 0 % tarief.

 6. Roland zegt op

  Wat ik nu vraag is wel een beetje buiten de algemene contekst van het onderwerp.
  Hoewel ik Belg ben ben ik een fervente aanhanger van Nederlandse TV programma’s als “Pauw&Witteman”, nieuwsuitzendingen en duidingspromrammas. Van een véél hoger duidingsniveau dan Belgische programmas, dat is toch mijn (bescheiden) mening.
  Nu is mijn vraagje, hoe bekijken jullie deze programmas in Thailand?
  Ik beschik er over een kabel aansluiting (TRUE) maar Nederlandse of Belgische programmas komen er niet aan bod.
  Misschien enkel via sateliet?
  Kan iemand mij wat raad geven hoe ik het vlotst tot stand kan brengen in Bangkok?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Twee mogelijkheden: een kabelaansluiting, mits beschikbaar. Kosten in Hua Hin ca 200 THB per maand. Of een grote schotel (doorsnee 2 meter) voor het ontvangen van ca 300 kanalen. De meeste kanalen komen uit China, India en Afrika, maar ook BVN en Deutsche Welle. Eenmalige kosten ca 10 tot 15K.

   • Roland zegt op

    Bedankt voor de snelle reactie.
    200 THB lijkt me zo goedkoop… wat is de naam van de operator aub?
    Ik vertoef in Bangkok.
    Momenteel betaal je een TV-kabelabonnement bij True ~900 THB/ maand. Ze hebben zelfs nog duurdere formulles met méér kanalen, echter geen BVN, jammer.
    Een schotel met doorsnede 200 cm lijkt me niet zo evident als je in een building woont op de 19e verdieping. Op het platte land lijkt me dat wel een goede oplossing. Eénmalige kost en upsakee.

  • GerG zegt op

   wat dacht je ervan om via internet deze programma’s te bekijken. Via http://www.uitzendinggemist.nl kun je vele programma’s bekijken.

   • Roland zegt op

    Wel bedankt.
    Heb de website reeds opgeslagen, zal het binnen kort eens uitproberen.

 7. Danny zegt op

  BVN heeft belgische en nederlandse programma’s in Thailand

  gr Danny


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website