Maria’s Dagboek (deel 17)

Door Maria Berg
Geplaatst in Dagboek, Leven in Thailand, Maria Berg
Tags: ,
30 april 2014

Maria Berg (72) liet een wens in vervulling gaan: ze verhuisde in oktober 2012 naar Thailand en daar heeft ze geen spijt van. Haar familie noemt haar een ADHD-bejaarde en dat beaamt ze. Maria werkte als dierenverzorger, leerling-ziekenverzorger, bestuurder op de dierenambulance, lady bartender, activiteitenbegeleider in de dagverzorging en en als verzorgende C in de particuliere thuiszorg. Erg honkvast was ze ook al niet, want ze woonde in Amsterdam, Maastricht, België, Den Bosch, Drenthe en Groningen.

Gratis retourticket

Tot mijn verrassing kreeg ik een retourticket aangeboden voor Nederland. De hele familie ging. Dat betekende, dat er niemand was om de katten eten te geven. Wat nu gedaan? Ineens wist ik het, de tuktuk chauffeur.

Mijn Thaise kennis belde hem en ja hoor, hij wilde wel voor de katten zorgen. Twee dagen voor we gingen, kwam hij en kreeg alles te horen via mijn schoondochter. Hij vroeg of hij die middag nog een keer met een collega mocht terugkomen. Hij had één dag in de week vrij, dan kon zijn collega de katten verzorgen. Dat was geregeld en ik kon met een gerust hart op vakantie naar Nederland.

Naar Nederland

Dat betekent niet alleen op bezoek gaan bij al mijn vrienden, maar ook weer auto rijden. Ook heb ik dan een verlanglijstje met allemaal dingen die ik eten wil. Friet, kroket, broodje warm vlees, bruinbrood met kaas, vanille vla, yoghurt met niets er in, appelmoes, rabarbermoes, griesmeelpudding met bessensaus, taartjes en nog veel meer.

Vrijdag om 19:00 aangekomen op Schiphol, nemen mijn familie en ik afscheid van elkaar, we zullen elkaar weer zien op Schiphol, als we terug vliegen. Ik ga naar de afdeling autoverhuur, waar ik via internet een auto heb besteld. Allemaal formulieren invullen en betalen. Ik krijg de autosleutel en dan is het een lange wandeling naar de afdeling waar de auto’s staan. Na een lange vlucht is het lekker om een eindje te lopen.

Er staat een Fiat Panda voor me klaar. Koffers er in en daar ga ik. De rit gaat naar Utrecht, daar aangekomen staat een heel gezin me op te wachten. We eten samen wat en ondanks dat ik erg moe ben, zitten we tot 1 uur in de nacht met elkaar te praten. In Thailand sta ik altijd om 6 uur op, hier slaap ik tot 8 uur.

Bruin brood met kaas. Heerlijk!

– Zaterdag bij het ontbijt krijg ik al iets van mijn verlanglijstje, bruin brood met kaas, heerlijk! Nog wat kletsen bij een kop koffie en dan rijd ik naar Amsterdam. Hoek Stadhouderskade-van Woustraat, daar zit een slotenmaker. Ik heb allemaal sloten bij me van een antieke secretaire die het niet meer doen en hij gaat het weer zo maken, dat alles het doet. Ze gaan me bellen als alles klaar is.

Een vriendin in Purmerend gebeld, meteen daar naar toe. Als uit één mond, roepen we alle twee: Wat fijn om je te zien! We kennen elkaar dertig jaar, met niemand kan ik zo lachen als met haar en waarom? Dat is niet uit te leggen. Om 19 uur rijd ik terug naar Utrecht.

– Zondag na de lunch, naar de dochter van een vriendin, met haar eet ik friet met een kroket. Ga weer slapen in Utrecht.

– Maandag naar de markt in Amsterdam. Naar de garen- en knopenwinkel, van alles ingeslagen. Bij de Stoffenhal witte stof gekocht, ik moet nog twee kussens maken. Terug naar Utrecht.

– Dinsdag om 13 uur een afspraak in de Middenbeemster met een schoolvriendin. Ze woont daar in een grote vierkante boerderij met allemaal fruitbomen, die in bloei staan. Schapen en lammetjes lopen er onder. Blijf hier slapen, heel bijzonder, in een echte bedstee. Om 11 uur vertrek ik naar Den Haag. Een vriendin wil me aan haar nieuwe vriend voorstellen. Ik blijf daar eten en slapen. We eten rauwe andijvie stamppot met gehaktballen.

Broodje warm vlees

– Woensdagochtend gaan we naar Scheveningen en eten daar een broodje warm vlees. Het verhuisbedrijf, dat mij naar Thailand heeft verhuisd, zit in Scheveningen. Ik wil ze even goedendag zeggen, daar een kop koffie gedronken. Afscheid genomen van deze vriendin en haar nieuwe liefde.

In de auto word ik gebeld door de sleutelmaker, alles is klaar, ik ga het meteen halen. Daarna naar Haarlem, daar met een vriendin gegeten en bijgepraat. Ze moet de volgende ochtend vroeg op  voor haar werk en ik rijd terug naar Utrecht.

– Donderdag een vrije dag, ga van alles voor mij zelf doen.

– Vrijdag om 10 uur een afspraak met een kennis, die op een prachtige woonboot woont aan de Amstel, op een prachtige plek. In de middag een afspraak met een vriendin in Amsterdam, hier blijf ik eten en slapen. Het slapen is omdat we stevig aan de wijn gaan en dan ga ik niet meer rijden. Tot mijn schrik is het ineens half drie in de nacht, we moeten maar eens gaan slapen. Als we hebben ontbeten, knipt ze mijn haar, ik kan er weer tegen.

– Zaterdag om 13 uur een afspraak met een aardig echtpaar met vier honden, heb daar een gezellige middag. Dan weer terug naar Utrecht.

– Zondag 10 uur een afspraak met een broer van mij in Amsterdam. Hij heeft twee zoontjes, de kinderen zijn enorm gegroeid. Laat in de middag naar een vriendin, daar gegeten en dan weer teug naar Utrecht.

Rauwe andijvie stamppot met spekjes en een karbonade

– Maandag om 10 uur een afspraak met een jong echtpaar met een tweeling. Heb de kinderen alleen als pasgeboren baby gezien. Nu zijn ze 2 jaar. In de middag naar Den Haag, naar een bevriend echtpaar, we kennen elkaar al 48 jaar. Daar blijven eten en wat eet ik daar? Rauwe andijvie stamppot met spekjes en een heerlijke karbonade. Om 22 uur rijd ik terug naar Utrecht.

– Dinsdag al vroeg  vertrek ik naar Duitsland. Vlak over de grens bij Emmen, daar woont een goede vriend van me. Ik blijf daar twee nachten logeren. Er lopen daar vier pony’s in de wei, een daarvan is vorig jaar toen ik daar logeerde geboren, een merrie, ze heeft mijn naam gekregen, dat vond ik erg leuk. Er zijn ook kippen,  katten en honden.

De eerste avond gaan we naar een echtpaar, dat tien ezels heeft en drie Gangal honden, een hele grote hond, die oorspronkelijk uit Turkije komt. Daar rode kool gegeten. Dan gaan we weer naar het boerderijtje.

Lekkere koude schotel

– Woensdag een tour door Groningen en Drenthe. In Exloo geluncht, dan weer terug en bij mijn vriend een lekkere koude schotel gegeten. We gaan niet te laat naar bed.

– Donderdag rijd ik terug naar Utrecht en slaap daar.

– Vrijdag met een van mijn zoons de hele dag op pad. Warme chocolademelk met slagroom gedronken met een goede punt appelgebak er bij, de avond weer in Utrecht geslapen.

– Zaterdag in Amsterdam met een vriendin geluncht. Daarna in  Amstelveen wat inkopen gedaan, terug naar Utrecht.

Paasontbijt met paasbrood, eieren enzovoort

– Zondag Eerste Paasdag een echt paasontbijt, met paasbrood, eieren enz. Om 17 uur naar Amsterdam. Ik ga met mijn pleegdochter uit eten, Afrikaans, alles met je handen, dat is geen probleem, alleen kun je daarna nergens je handen wassen. We drinken bij haar nog een kop thee en ik slaap weer in Utrecht.

– Maandag Tweede Paasdag weer naar mijn broer, laat in de middag weer naar een vriendin, we eten samen en ik ga weer naar Utrecht.

– Dinsdag allemaal dingen geregeld.

Ik kom moe aan in Thailand. Het is even wennen aan de hitte

– Woensdag koffers gepakt. Moet om 14:30 uur de auto weer inleveren op Schiphol en dan naar de vertrekafdeling. Daar zie ik mijn familie. Samen lopen we naar het vliegtuig. In het vliegtuig kan ik nooit slapen, dus ik kom moe aan in Thailand. Dan nog twee uur met de auto naar huis. De hele kattenfamilie ligt in de tuin, gelukkig, ze zijn er nog. De bak met waterplant en guppen is een stinkende modderpoel geworden.

De volgende dag, maak ik alles schoon. Een nieuwe waterplant er in en van de buren krijg ik wat gupjes, het staat er weer mooi bij. Het is wel even wennen aan de hitte, verder is het net of ik niet ben weg geweest.

Maria’s Dagboek (deel 16) verscheen op 27 maart.

11 reacties op “Maria’s Dagboek (deel 17)”

 1. Christina zegt op

  Hallo Maria ze hebben in Thailand toch ook bruin brood en allerlei soorten kaas?

 2. Rob V. zegt op

  Welkom terug Maria en weer bedankt voor je bijdrage. Volgens mij heb je ook een prima periode uitgezocht om naar hier (NL) te komen. De katten zullen je wel gemist hebben.

 3. Sjaak S zegt op

  Grappig wat sommigen zoal missen in Thailand. Ik wil niet zeggen dat ik me te zeer heb “aangepast”, maar een dag zonder Thais eten (of Aziatisch) en ik heb het gevoel dat ik iets gemist heb… Europees en vooral Nederlands eten, kan ik missen als kiespijn…..

 4. Soi zegt op

  Prachtig relaas, Maria. Eind van het jaar gaan we ook weer. En het klopt: ik eet me altijd ongans aan friet en kroket, andijvie met spekjes, en bruin met kaas. Heerlijk! Niettemin: welkom terug en heb weer een heerlijk tijd in TH. Zie uit naar jouw volgende stukjes en je liefde en zorg voor hond en kat.

 5. Christina zegt op

  Maria, met veel plezier lees ik jouw verhaal je schreef ik het stof gekocht ik ga vaak naar Thailand en koop de stof daar zoveel dat ik bijna geen keus kan maken koop zelfs stof voor mijn nichtje in Canada die aan quilting doet het is daar erg duur. Bangkok als je de weg weet een stoffen domein ook voor allerlei benodigdheden voor spullen te naaien en garen koop ik ook altijd daar. Als je wilt weten waar plaats het hier maar op dan maak ik je wegwijs hierover.

 6. Gerrie Q8 zegt op

  Weer een leuke bijdrage Maria. Jammer dat we elkaar niet ontmoet hebben, maar wat in het vat zit verzuurd niet. Ik kan je een goede sla met spek pot garanderen volgende keer.

 7. maria berg zegt op

  Als ik in Thailand ben, mis ik het Nederlandse eten helemaal niet, ik vind de Thaise keuken heerlijk, maar als ik dan toch in Nederland ben, wil ik ook al die dingen eten, die echt Nederlands zijn. Stof, garen en andere dingen, koop ik in Amsterdam, omdat ik het leuk vind, het daar te kopen.
  En Gerrie, we gaan nog jaren mee toch? die ontmoeting komt nog wel.

 8. Han van der Horst zegt op

  Ook zo lekker op zijn tijd: bruine bonensoep.

 9. daniel zegt op

  Maria. Als ik alles hier lees merk ik dat ja tot rust komt in Thailand. Als ik alles hier lees zie ik dat je in Nederland tijd te kort komt. Elke dag was je onderweg naar ergens. In de heimat ben je dan op vakantie en wens je vrienden en kennissen ontmoeten. En ik denk aan je woorden “We gaan nog jaren mee”.
  72 + …..

  • Jack G. zegt op

   Ik had hetzelfde gevoel als Daniel. Maria omschrijft zichzelf als een ADHD- bejaard en ze maakt deze omschrijving helemaal waar in bovenstaand verhaal.

 10. DVW zegt op

  Maria,schrijf verder het boeit ons enorm.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website