Maria’s Dagboek (deel 16)

Door Maria Berg
Geplaatst in Dagboek, Leven in Thailand, Maria Berg
Tags:
27 maart 2014

Maria Berg (72) liet een wens in vervulling gaan: ze verhuisde in oktober 2012 naar Thailand en daar heeft ze geen spijt van. Haar familie noemt haar een ADHD-bejaarde en dat beaamt ze. Maria werkte als dierenverzorger, leerling-ziekenverzorger, bestuurder op de dierenambulance, lady bartender, activiteitenbegeleider in de dagverzorging en en als verzorgende C in de particuliere thuiszorg. Erg honkvast was ze ook al niet, want ze woonde in Amsterdam, Maastricht, België, Den Bosch, Drenthe en Groningen.

Naaimachine

In Nederland kreeg ik een antieke Singer naaimachine cadeau. Die gebruik ik dus regelmatig en geniet er van, zo goed als hij het doet. Hoezen voor mijn bank gemaakt, kleren versteld, noem maar op. Ineens is er geen beweging meer in te krijgen.

Nou is dat net als bij een brommer of een auto, hij moet het gewoon doen! Wat nu gedaan? Het hele naaigedeelte uit elkaar gehaald en met een spuitbus WD-40 alles ingespoten. Op die bus staat dat alles wat muurvast zit, door dit spul los komt.

Wat er allemaal uit kwam, niet te geloven, misschien is die machine tientallen jaren niet schoon gemaakt. Draden en stukjes stof. Toen alles schoon was, de boel weer in elkaar gezet en…hij deed het nog steeds niet. Wat ik ook probeerde, er was geen beweging in te krijgen. Dan er maar even niet naar kijken, ik heb geen zin om me kwaad te maken.

Na een paar dagen er maar weer eens voor gaan zitten en nu het wiel ingespoten met mijn wonder spuitbus en een uur in laten werken. Hij liep weer als een trein. Ik was helemaal gelukkig, al voelde ik me wel een beetje achterlijk, dat ik daar niet eerder aan had gedacht.

De knappe man

In mijn lijstje met Thaise mannen was de knappe man bij het immigratiekantoor iemand, waar ik best mee had willen eten. Nou moest ik bij dat kantoor nog een papier afgeven en tegen wie bots ik aan? Juist ja, de knappe man. Ben een heel gesprek met hem begonnen en zo brutaal geweest om hem uit te nodigen voor de lunch. Hij nam de uitnodiging aan.

Ik was daar wel met mijn zoon samen, dus we gingen met z’n drieën naar een restaurant. Ik vond hem nog steeds knap en hij had nog steeds een aangename stem. Onder het eten raakten mijn zoon en hij aan de praat, ze spraken over de meest uiteenlopende dingen. Ik zal hem zeker weer zien, mijn zoon heeft hem uitgenodigd.

De rode verrassing

Toen de honden nog leefden, kwam er ook een rode kater in mijn tuin, die heel leuk met de honden speelde en zich door Kwibus de hele tuin door liet slepen. Door de aanwezigheid van de honden stond het eten van de kater op de tuintafel. Nu er geen honden meer zijn, staat dat eten daar nog steeds. Er staat op die tafel ook een huisje, waar ik het eten in zette, als het regenseizoen weer begon.

Sinds ongeveer anderhalve maand brengt de kater een andere rode kat mee. Samen wachten ze tot er eten geserveerd wordt. De kater dichtbij en de schuwe kat staat op een afstand. Nou gaat het katten restaurant om 6 uur in de ochtend open. Ben ik wat later, staan ze ongeduldig te miauwen. Of ik even op wil schieten, roepen ze geloof ik.

Veertien dagen geleden, het is nog maar nauwelijks licht en ik ben nog niet helemaal wakker. Ik loop naar de tuintafel om het eten neer te zetten. Daar ligt in het huisje de rode verrassing. Drie snoezige rode pluizenbollen van een paar weken kijken me met grote ogen aan. Rode kat nummer 2 is dus hun moeder. Ja, en wat doe je dan? ik heb een week geleden, maar een partytent over de tafel laten plaatsen, zit de familie tenminste droog als de regen begint.

De neus no. 2

Over de hele wereld lopen mensen rond, die niet tevreden zijn met hun neus. Die dan ook besluiten om hem te laten veranderen. Hier een lijstje van bekende mensen, die hun neus hebben laten veranderen:

 • Michael Jackson  meerdere keren
 • Charles Aznavour  eenmaal
 • Juliet Grego  tienmaal, u leest het goed
 • Silvester Stalone  tweemaal
 • Cher eenmaal
 • Jaimi Lee Curtis eenmaal
 • En verschillende mensen in mijn omgeving.

Nu woon ik in Thailand, voor mij het land met de schattige neusjes en wat blijkt? Tot mijn verbazing, ook hier onvrede over de neus. Hij wordt vaak te klein gevonden en langer gemaakt. Gek eigenlijk, dat zoveel mensen niet tevreden zijn met hun neus.

Een slang?

Mijn schoondochter en ik waren weg geweest en zij bracht mij met de auto terug naar huis. Ik laat de houten buitendeuren altijd open, alleen de gaasdeuren doe ik op slot. De buurvrouw, sprak mijn schoondochter aan, ik moest toch wel de houten deuren dicht doen, er had een slang geprobeerd om binnen te komen. Schoondochter in paniek.

Het vreemde voor mij, er werd niet verteld, of hij groot of klein was, er werd geen kleur genoemd, helemaal niets. Toen zei ik, het zal de tuinslang wel geweest zijn, die ligt namelijk in de buurt van de deur en ik moest lachen. Dat bleek helemaal fout te zijn, ik had er serieus op in moeten gaan. Voorlopig houd ik het toch maar op de tuinslang,

De band

Toen ik op een ochtend naar de supermarkt wilde fietsen, hier wel 5 km vandaan, bleek mijn ene voorband lek te zijn. Geen probleem, buiten- en binnenband er afgehaald en met mijn bandenreparatie doosje uit Nederland aan de gang.

Band geplakt, twee uur laten drogen en de banden er weer om. Tijdens het oppompen, een enorme knal en de band was weer leeg. Dat was even schrikken. De banden er weer af, de binnenband was echt aan flarden. Ik zag mezelf al aan huis gekluisterd zijn, tot er banden uit Nederland opgestuurd zouden zijn.

Toch maar met mijn schoondochter en de lekke band naar de plaatselijk fietsenwinkel. Mijn schoondochter liet de band zien en de fietsenman vroeg: hoeveel wilt u er hebben? Wat een opluchting, ze waren gewoon hier te koop, 50 baht per stuk. Twee gekocht en terug naar huis. Het ventiel is een stuk dikker, maar als ik mijn hand op de pomp houd, krijg ik mijn band toch vol, gelukkig, ik kan weer overal naar toe.

De eerste regen

Zaterdag de eerste regenbui, met storm en onweer. De partytent is dus net op tijd neergezet en doorstond de storm. Alles bleef droog, ook de rode pluizenbollen.

Tien kilometer verderop, waar de school staat, waar ik af en toe ben, ging het minder goed. Het dak van de kleuterschool is zwaar beschadigd. Een geluk dat het op zaterdag gebeurde, dan hebben de kinderen vrij, dus geen gewonden.

Maria’s Dagboek (deel 15) verscheen op 26 februari.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


8 reacties op “Maria’s Dagboek (deel 16)”

 1. Rob V. zegt op

  Ik heb weer genoten Maria, dank! Zo’n rode verrassing is beter dan een groene verrassing (slang) maar gelukkig laat je je niet gek maken!

 2. Bob bekaert zegt op

  Dag Maria,

  Wat is het toch altijd weer leuk om jouw dagboek te lezen!
  Je schrijft zo leuk en levensecht.
  Nog maar 8 maanden en dan zijn mijn lieve Cecilia en ik weer in jouw en ons
  lieve land. Helaas altijd maar voor 2 maanden

  Groeten,
  Bob

 3. Wim zegt op

  Maria, weer een prachtig verhaal.
  Zou je dan toch nog aan de man komen?
  Wacht in spanning af en ben benieuwd naar het vervolg met de man van de emigratie dienst.
  Tuinslang – slang – was het niet die oude fietsband?
  Verheug me alvast op jouw volgende inzending.

 4. LOUISE zegt op

  Hallo Maria,

  Weer genoten van je heerlijke humor.
  Kijk altijd uit naar je stukjes.
  Mijn man en ik riepen (bijna) gelijk “ze heeft een party-tent voor de poezen gekocht””
  Ik denk dat de fauna erg blij is daar met jouw aanwezigheid.

  Alleen, dacht ik net af te zijn van de neuzen-fobie, ga je weer al die verbouwingen opnoemen.
  Dit wordt dus weer naar neuzen gluren.
  Oorlellen en neuzen zitten in een richting als je van de zijkant kijkt, dus gaat in ene moeite door.
  En ja, de thaise dames laten meestel dat “ingevallen stukje” op de brug van de neus opvullen, voor een meer europese neus.

  Ik denk wel dat in een volgende column (2 verder) je een regelrechte poezen kolonie hebt.
  Wij hebben ze hier in 3 maten, t.w. S-M-L en Extra Large zijn of is pappie en mammie.
  En die hebben een bonje onder elkkaar.
  Relematig en met veel herrie.
  Een gegil en gekrijs van heb ik jou daar.
  Nu al een tijdje niet en dat komt doordat 2 poezen enorme ruzie hadden en aan een zijkant van ons huis dit uit wilden vechten.
  (Tenminste dat is mijn idee. die zijn nog steeds niet bekomen van de schrik)

  Ik achter de pc zittende zie ik echt 2 flitsen met een noodvaart over ons sandstone path rennen en ik hoorde 2 plonzen.
  Ze renden met zo’n vaart en hebben denk ik ons zwembad niet gezien.
  Die tweede die er in ponsde veroorzaakte dat die eerst nog een stukje verder werd geduwd.
  Ik heb echt nog nooit van mijn leven gezien hoe snel een poes uit het water is komen zwemmen en er uit kruipen.
  Nu begrijp ik waar de uitdrukking vandaan komt “je ziet er uit als een vezopen kat”
  Het ziet er echt niet uit.
  Of ze met een pootje in 220 volt hebben gezeten.
  ik heb hier kostelijk om in een deuk gelegen.
  Ik had nooit verwacht dat een kat dit zou overkomen.
  Mijn man moet dus nu even iets gaan doen om de toegang daar in de tuin te dichten.

  Maar volgens mij zijn die beesten hier 12 maanden per jaar krols, lees zwanger, dus de katers w…..en zich hier een ongeluk.
  Ik kan me niet omdraaien of er loopt weer van dat kleine grut.
  Zullen er wel meerderen zijn natuurlijk, maar 1 dame is heel erg fanatiek.

  Kijk uit naar je volgende stukje.

  goetjes,
  LOUISE

  • Jos Dinkelaar zegt op

   Leuk kattenverhaal, je kan het goed verwoorden, je zou een boek kunnen schrijven.

 5. LOUISE zegt op

  Maria,

  Vergat ik nog te zeggen.

  Als je al deze verhalen, plus het begin, waarin je bezig bent de grote stap naar Thailand te nemen, hier een heel leuk boek van kan maken.
  Want je kan mij niet vertellen dat dit in Nederland zonder fouten, leuke dingen, hilarische gebeurtenissen,
  rampen etc. is gegaan.
  Toch??

  LOUISE

 6. Gerrie Q8 zegt op

  Hoi Maria, ik ben zwaar teleurgesteld, heb je een andere man op het oog? Ik ben dan wel te jong, maar dacht dat we in Nederland iets samen zouden doen. Maar ja, wie weet? En nog even over je naaimachine; mijn moeder heeft een Singer, mijn tante heeft een Singer en mijn zuster is een sewing machine. Hoop je binnenkort in Nederland te zien.

 7. jan hagen zegt op

  Dag Maria, bij ons in Drenthe is elke rode kat een kater, in Th- is dat anders? of misschien twee lady boys en aangenomen kroost?
  Leuk stukje trouwens ,wens U een fijne tijd daar, in juli zijn we weer een maand met vac-in Th-, ik zal dan met elke rooie kat schudden of ze wel rammelen/of niet.

  groet,
  Jan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website