Malt whisky

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
22 oktober 2018

monticello / Shutterstock.com

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaan de volgende verhalen over. Vandaag: Malt whiskey.


Malt whiskey

Sommige Thai zijn solidair met de monniken gedurende de lent en drinken dan geen alcohol. De meesten houden dat maar een paar dagen vol (vergelijkbaar met de goede voornemens van Nederlanders) maar een neef van ons heeft het wel volgehouden.

We hadden afgesproken dat we whisky zouden drinken als de monniken weer het klooster mochten verlaten en eindelijk was die dag aangebroken. Ik trof hem ‘s avond aan op ons eiland waar hij aan het vissen was en al aan het bier begonnen was. Ik ging naar huis om een malt whisky te halen, een fles Glenfiddich die in Thailand richting € 100,- gaat maar in Nederland (7 jaar geleden althans) nog geen € 30,-. Die fles had ik van iemand gekregen of misschien zelf een keer meegenomen uit Nederland.

Nu zijn Thai gewend om whisky met sodawater aan te lengen of in pure vorm in één slok te nuttigen, dus ik legde hem uit dat Schotse whisky met kleine teugjes genuttigd moest worden. Voor de zekerheid deed ik dat ook nog even voor (zijn kennis van de Engelse taal laat namelijk wat te wensen over). Ik liet hem eerst even ruiken en toen hij aangaf dat het hem wel beviel schonk ik twee glazen in. Hij pakte z’n glas en goot het in z’n keelgat en slikte het door; direct daarna plakte hij z’n glas bier en nam daarvan een ferme slok. Mijn schreeuw van ontzetting kwam helaas te laat om dit proces op tijd te stoppen. Hij zei nog wel  dat hij het een lekkere whisky vond maar toen ik hem uit beleefdheid vroeg of hij nog wat wilde weigerde hij echter.

Ik heb verder niet aangedrongen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Malt whisky”

 1. Sjaak S zegt op

  Het zou mij waarschijnlijk hetzelfde als de Thai vergaan… die dure Malt whiskey was aan mij weggegooid. Maar laatst had ik toch een lekkere gedronken: Bell’s.
  Dat is, geloof ik geen pure whiskey, maar hij wordt ook door Thaise drinkers gewaardeerd. En…in tegenstelling tot de zogenaamde Thaise Whiskey, Hong Tong of Samsung, heb je er geen hoofdpijn van…

  Haha, ik denk dat echte whiskey drinkers nu hun hoofd schudden en zeggen dat ik appels met peren vergelijk. Ik weet, de Thaise varianten zijn Mekhong… heeft niets met whiskey te maken. Maar hier in Thailand wordt door veel mensen alles wat een beetje sterke drank is, whiskey genoemd…

 2. Cornelis zegt op

  Glenfiddich kost hier in Thailand minder dan 2000 baht, ruim onder de 100€. Ik heb hier één keer mijn uit NL meegebrachte Cardhu 12 jaar oude Single Malt op tafel gezet en mijn ervaring was ongeveer gelijk aan die van de schrijver: het kostelijke goedje werd zonder te proeven in het keelgat gegoten, met een grote slok water of bier er achteraan. ‘Paarlen voor de zwijnen’ was het oude gezegde dat bij me opkwam……
  De meeste Thaise ‘whiskies’ zijn in feite rum-achrige producten die van melasse worden gestookt.
  De Bell’s whisky die Sjaak noemt is een zgn. Blend, een mix van verschillende graanwhiskies, en bevind zich daarmee in het lagere marktsegment. Blends van graan- en maltwhisky zit weer wat hoger, blends van verschillende maltwhiskies – er mag dan ‘malt’ op het etiket staan nog een stapje hoger, terwijl het bovenste segment wordt gevormd door de Single Malts, één malt van één en dezelfde fabrikant.

 3. Marcel zegt op

  Dat de prijzen voor Whisky in Thailand ‘de pan uit rijzen’ kan ik beamen. Was afgelopen weekend in Duitsland en bezocht met een vriendin een Kaufland warenhuis. De afgebeelde Glenfiddich van 12 jaar oud stond daar voor 23,99 te koop, die van 18 jaar voor iets minder dan 28 euro. JW Red Label voor 13,99, en de Black Label voor rond de 19 euro. Daar ik een echte liefhebber ben, gelijk maar het e.e.a. ingeslagen.

  • Sjaak S zegt op

   Marcel, Kaufland is dan ook een van de warenhuizen waar de drank echt goedkoop aangeboden wordt. Wanneer ik in Nederland ben (Kerkrade) hoef ik slechts de grens over en koop daar lekker in. Niet alleen drank…

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het e.e.a. ingeslagen….. En hoe ga je dat naar Thailand brengen ? Op goed geluk en hopen dat je niet gecontroleerd wordt ?

   • Sjaak S zegt op

    Precies. Tot nu toe altijd geluk gehad!

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dat is zoals met de moto dus.
     Korte broek, t-shirt, slippers, etc…. en dan hopen dat je niet valt….. maar op een dag 😉
     (Grapje hoor)

 4. Adam zegt op

  Hallo

  Als Europeaan, zeker als Belg dan nog, is het aanbod aan alcoholische dranken in Thailand een groot minpunt. Van het bier word ik misselijk, behalve dan Chang als hij heel koud staat. Ik woon in de Isaan, dus drink ik ‘grote’ flessen (600 ml), maar met de kleine flesjes die men in de horeca schenkt, alleszins in Pattaya, is toch iets vreemd aan de hand. Sommige smaken echt heel anders en hebben precies een ‘kurksmaak’. Iemand een idee hoe dit komt?

  Maar na een aantal jaren doe ik thuis nu ook, zoals de Thai, ijs in mijn bier. Bij een goeie pils uit BE of zelfs een Heineken is dat doodzonde, natuurlijk. Over wijn kunnen we heel kort zijn: dramatisch slechte prijs-kwaliteit verhouding. En dan de whisky: ja, op de Westerse merken betaal je natuurlijk hoge importkosten, voor mij persoonlijk wordt dit dan te duur. Hong Tong is drinkbaar, maar toch lage kwaliteit. Lao kao (de spotgoedkope ‘Thaise whisky’, wat volgens mij eerder een soort jenever is, maar ik ben zeker geen kenner) krijg ik simpelweg niet binnen zonder te kokhalzen.

  Het enige wat ik hier een goede P/K verhouding vind hebben, is Sang Som, Thaise rum (ook alweer ten onrechte whisky genoemd). Lekker met cola en ijs, maar ook geschikt om bv. een cocktail van te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website