Vandaag de aanvang der werken. Vroeg uit de veren, tijdig beginnen betekent tijdig te kunnen stoppen. Lung addie heeft een planning en wil op twee dagen klaar zijn met de werken. Zonder tegenslag moet dit zeker mogelijk zijn want een installatie in een Thaihuisje is niet te vergelijken met deze in een huis in ons thuislandje.

Mijn toegewezen helper, ttz diegene die eigenlijk het werk zal uitvoeren, is Tutuu. De zoon van een zus van mijn Mae Baan. Een 30 jarige man die zowat van alles en nog wat doet, losse werkjes waar een centje te verdienen valt, om het even wat, als hij maar in zijn levensonderhoud kan voorzien en dat lukt hem best want hij heeft regelmatig klusjes uit te voeren.

Een korte demonstratie hoe je met een klokboor werkt, hoe je een haakse slijper gebruikt is voldoende voor hem om het te snappen. Ik ben verbaasd over de manier hij er mee omgaat want hij had nog nooit een haakse slijper noch deftige boormachine in zijn handen gehad. Dat zal wel goed komen met hem. Het uitkappen van de sleuven blijkt hem geen enkel probleem te zijn. Het is net of hij zijn ganse leven niets anders gedaan heeft dan sleuven slijpen en uitkappen. Ik heb het wel goed getroffen met zo een “helper”. Lung addie moet enkel aanduiden: van hier naar daar, één of twee buizen breed , voor de rest is het van op afstand, buiten de stofwolken, toekijken… ik mag tenslotte niet werken…. Het loopt allemaal van een leien dakje, hier wel van een golfplaten dakje natuurlijk.

Toen de bedrading in de flexibel buizen moet gestoken worden is er wel een klein probleempje. Lung addie heeft geen trekveer en in de flexibel buizen zit ook geen trekdraad. Buizen met reeds draad erin heeft Lung addie hier niet gevonden. Dus is het een beetje klungelen, zeker als het om langere lengtes buis gaat. Dit is niet te doen door één persoon. Dit probleem wordt echter spoedig opgelost want plots zijn er vier helpsters bij. Twee zussen van de Mae Baan, een dochter van hen, en een schoonzus, allemaal familie en geen enkel probleem om een handje toe te steken. Meestal bestaat hun dagdagelijkse bezigheid erin in de omgeving groenten en kruiden, welke hier veelvuldig in de wijde natuur groeien, te gaan plukken en dan in de buurt of op de markt te verkopen. Dat loopt vlot daar een voldoende kopers zijn. Veel mensen zijn momenteel werkzaam in de rijstvelden en hebben dus geen tijd om het nodige voor het avondeten zelf te gaan plukken, dus kopen maar en heel gemakkelijk als het dan ook nog thuis ter plaatse aangeboden wordt.

Zij zouden die weerbarstige draden wel in die buizen krijgen. Er wordt geschud met de flexibel dat het een plezier om zien is. Grote hilariteit als Lung addie het liedje laat horen: “shake it baby, shake”… De pret kan niet op, schudden, duwen en, eerlijk gezegd, ik zou de buizen reeds halfweg geknipt hebben en dan met een mof aan elkaar gezet hebben, neen, zij blijven schudden en duwen tot de draden aan het andere uiteinde tevoorschijn komen en dan kan de pret zeker niet op.

Om 15.00 is mijn “helper” met zijn assistentes klaar met de werken voorzien voor deze eerste werkdag. 11 dubbele inbouwdozen, 80m buis en een 300m draad zijn verwerkt naar 6 lichtpunten en 16 stopcontacten. Ook de leiding naar de toekomstige buitenkeuken is reeds voorzien. Hun verbazing is groot dat er in elke buis drie draden moesten komen. Volgens hun mening zijn twee draden voldoende… waarvoor die derde? Pure verspilling? … Dat zal wel een reserve zijn? De verbazing is nog groter toen ik voor het laatste stukje, dat later naar de buitenkeuken moet leiden, zes draden in een buis wou hebben. Gelukkig was dit maar een heel kort stukje anders krijgen ze die nooit in een flexibel van 18mm.. Ik voorzag, bij gebrek een een grotere draadsectie, dubbele bedrading om die later te kunnen samen nemen. In een keuken is er toch een groter stroomverbruik en ik wil dat het allemaal voldoende sterkt uitgevoerd is, ook al zal ik er waarschijnlijk zelf nooit gebruik van maken.

Na het “hulpteam” voorzien te hebben van een goed avondmaal, khaaw, muu, khai en pak (rijst,varkenvlees, kip en groenten) zit de dag er op …..

Morgen de tweede en laatste werkdag: het inmetselen van de inbouwdozen en het dichtmetselen van de buizensleuven. Ook staat er “ stromen en rivieren “ , meer bepaald waterleiding en aflopen, op het programma. Als het even vlot verloopt als vandaag zullen we vroeg klaar zijn want ik heb ook nog voor het ganse team een avondlijke BBQ op het programma staan, het is morgen namelijk zaterdag.


» Laat een reactie achter


11 reacties op “Leven als Single Farang in de jungle: Van het Zuiden naar Isaan (Deel 2)”

 1. FonTok zegt op

  “De verbazing is nog groter toen ik voor het laatste stukje, dat later naar de buitenkeuken moet leiden, zes draden in een buis wou hebben.” Ja lol…. had ik ook. Ik heb ze uiteindelijk 3 dikkere draden laten trekken in die pijp en een nieuwe zekeringkastje in de keuken er tussen gezet vanwaar ik weer verder kon. Hadden ze ook nog nooit gezien en gedaan. Is wel humor maar ze leren snel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • lung addie zegt op

   dat is de uiteindelijke bedoeling. Met die grotere sectie naar een secundaire zekeringenkast te gaan en daar opnieuw te verdelen. Het is dan wel verplicht van in de hoofdzekeringenkast een tweede hoofdschakelaar te plaatsen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. HansG zegt op

  Komt er nog een spouw?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 3. lung addie zegt op

  Beste Hans G,
  wat is dit voor een vraag, passend bij dit verhaal? Komt er nog een spouw? Dit is een Thaihuisje en geen Farang huis. Bouw jij maar rustig een huis met spouwmuren en super isolatie welke bestand zijn tegen temperaturen van -25°C en je zal zelf aan de lijve ondervinden wat het je uiteindelijk zal opbrengen bij dagelijkse temparaturen van boven de 25C. Hoeveel Thaise huisjes heb jij al gezien met een spouwmuur? En zeg me dan ook meteen waar die moeten voor dienen? Ik denk dat je heel weinig ervaring en kennis hebt met de Thaise manier van bouwen en het zinnige of onzinnige, het betaalbare … van methodes welke in Nederland/Belgie toegepast worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Dominique zegt op

   Je kan ook een spouw en isolatie plaatsen tegen de warmte, zo ga ik daar bouwen, dan bespaar je op airco kosten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Ger zegt op

    Extra muren en spouw en dan het liefst willen sommigen ook nog een 3x dikkere blokken steen. Lekker warm. Voel de muren maar eens , hoeft niet eens de zon op te staan dan weet je dat vaste materialen warmte vasthouden en aan de omgeving afgeven. Beter dus dunnere wanden maken dan past het huis zich sneller aan aan de omgevingstemperatuur en is sneller te koelen met lucht, ventilatie, of airco.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • lung addie zegt op

     wat Ger schrijft sluit aan bij de werkelijkheid. Dikke muren, eenmaal die warm zijn, en hoe je het draait of keert, warm zullen ze worden, probeer die dan maar te koelen. Dat warmte en koude isoleren hetzelfde zou zijn kan een mooie gedachte zijn, doch ze zijn niet hetzelfde. Indien je goed isoleert dan betekent dit meteen dat je alles, deuren en ramen potdicht moet houden, anders heeft het isoleren geen zin. Dus doorgedreven ventileren zit er niet meer in en dat is hier in Thailand, wegens zijn zeer hoge vochtigheidsgraad, een MUST en niet zomaar een uurtje. Doe je dit niet dan zit je na korte met allerhande schimmels en een ongezond huis waar het water de muren afzeikt. Voorbeelden genoeg gezien van Farangs die het de Thais even zouden leren. Ik ken er verschillende welke hun “modelwoning” reeds na een paar te koop stond wegens ….. ( de betegeling viel van de muren wegens vocht )
     Wel zinnig is een goede dakisolatie en dan nog liefst een isolatie net boven het plafond en niet onmiddellijk onder het dak zelf. Langs het dak, waar de zon een ganse dag vrij spel op heeft, komt de meeste warmte.
     Als reden dat ze het niet doen: geen geld voor …. vergeet dat maar. Er zijn genoeg Thais met veel geld die zich gemakkelijk dikke muren, spouwen en isolatie kunnen veroorloven en het toch niet doen… waarom denk je ? Waarom doen ze het ook niet in hotels ed ?

     Maar doe maar, achteraf horen we daar toch niets meer van want niemand komt zijn eigen blunders hier achteraf vertellen.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Patrick zegt op

   Warmteisolatie werkt 2 kanten op. Dat ik het in Thailand niet zie (niet eens dubbelglas), wil niet zeggen dat het niks uithaalt. Warmte binnenhouden of de warmte buiten houden werkt allebei.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. sjefke zegt op

  stuk vliegertouw en een stofzuiger en je zuigt de vliegerdraad zo door de pvc buis heel makkelijk !!!!
  even aan elkaar knopen en voila !! gebeurd

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • lung addie zegt op

   Bedankt voor de goede raadgeving doch vergeet niet dat dit zich in Isaan afspeelt. In een klein dorpje waar de mensen nog over geen stofzuiger en vliegerdraad beschikken. Hier, in die kleine dorpjes, ga je even terug in de tijd en moet je strijden met de wapens welke je hebt. Hier trekken de mensen nog hun plan en helpen ze elkaar met zeer bescheiden middelen: hun beide handen. Al die moderne middelen hebben de mensen hier gewoon niet, hier vegen ze de vloer nog met een soort bezem en geen stofzuiger.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • HansG zegt op

    Het was maar een vraag.
    Er klinkt heel wat frustratie en betweterigheid door in je beantwoording, Lung addie.

    Ik heb geen commentaar gehad op bouwwijze.
    Ook heb ik het niet over blunders gehad.

    Bouwervaring heb ik wel.
    Daarom vroeg ik mij af hoe je daar over dacht.
    Isolatie werkt, ventilatie is ook belangrijk evenals geen zon op de ramen.
    Dit zijn verschillende zaken.
    Ik wacht liever ervaringen af van andere mensen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website