De keuze voor een moo baan (een ommuurde groep woningen) is snel gemaakt. Sommige lezers vinden het een soort gevangenis, waar angstige buitenlanders zich verschansen tegen het vuige Thaise volk, maar daar hoor ik niet bij.

We leven hier nu eenmaal in een arm land, waar de lokale bevolking vaak niet leeft, maar overleeft. Dan is een vrijstaand huis zonder bewaking een gretig doelwit. Een farang is in de ogen van Thai nu eenmaal altijd rijk, dus valt in zijn huis altijd wat te halen.

Van inbraak met zware schade is overigens niet altijd sprake. Doorgaans gaat het om insluiping: snel erin door een openstaande deur of raam, op zoek naar geld, goud en soms een smartphone. Groter niet, want dat verlaagt de snelheid van de Thaise slangenjongens.

Maar ook in een moo baan ben je wat dat betreft niet veilig. De muur er om heen stelt niet zo veel voor. Een deken over de gemetselde glasscherven en de ingang is vrij. Toch komt dat niet zo vaak voor. Insluiping in een moo baan is doorgaans een ‘inside job’, gepleegd oor jongens die in het park aan het werk zijn. En bijzonder goed in de gaten houden wie even weg is en een raam open heeft laten staan.

Nadat ik gemerkt had dat iemand heeft geprobeerd door het raampje van de badkamer te klimmen, heb ik zij- en achterkanten van mijn bungalow voorzien van tralies aan de binnenzijde. Die zorgen voor werk bij het inbreken/insluipen en daar hebben Thaise criminelen nu eenmaal een broertje aan dood.

De bewaker bij de ingang doet elk uur braaf zijn rondje, maar is volgens mij ziende blind. Daar hoeven we het niet van te hebben. Hij zorgt voor een gevoel van veiligheid, maar controleert nauwelijks wie in- of uitgaat. Er hangt hij de ingang weliswaar een camera, maar niemand weet of deze wel werkt.

De guard is overigens nuttig als we een slang signaleren. Als hij de kans krijgt mept hij hem dood en neemt het beest mee. Mogelijk om thuis op te peuzelen.

Het aardige aan een moo baan is dat de straten een paar keer in de week worden geveegd, de bomen gesnoeid en het zwembad wordt ontdaan van bladeren en voorzien van chloor.

Want een zwembad van enig formaat is toch een unique selling point voor een moo baan. Een eigen zwembad kan nooit zo groot zijn en het onderhoud van een eigen bad loopt maandelijks in de papieren. En dat allemaal voor een maandelijkse bijdrage van circa 30 euro. Het vervelende is wel dat er af en toe ook andere mensen in liggen…

35 reacties op “Leven als Bos in Thailand (1): De relatieve veiligheid van een moo baan”

 1. Bangsha chris zegt op

  Mijn vrouw en ik zijn kort geleden in zo een ommuurde vesting wezen kijken voor een woning. Niets voor ons, soort van rijtjeshuizen in Thailand, ik dacht het niet. Nu maar een zelfde stukje grond gekocht buiten de muur. Mogen we zelf bepalen hoe het huis eruit gaat zien, de weg wordt helaas niet aangeveegd. En het zwembad dromen we nog even van.

  • Jacques zegt op

   Altijd leuk plannen maken en zelf je droomhuis zien te verwezenlijken . Ik ken meerdere Nederlanders die hetzelfde gedaan hebben. Ik ken er echter geen een die daar een goed gevoel aan over heeft gehouden. Ik hoop dat dit voor jullie wel het geval is en mogelijk bevestigt de uitzondering de regel.

   Het bouwwerk zal altijd een stuk duurder worden als gepland en er vaak heel anders uitzien. Als je geen bouwkundige ervaring en kennis hebt zou ik er niet aan beginnen. Tijdens de bouw er boven op blijven zitten en gelijk er op in springen als het niet goed gaat. Dus niet een vakantietje er tussendoor nemen want je zult verrast zijn.

   • NicoB zegt op

    Beste Jaques, wij hebben ons huis laten bouwen door een Thaise aannemer, zowel hij als zijn personeel, als wij hebben er bovenop gezeten dat het gebouwd zou worden zoals gewenst. Nu hadden wij door een architect een complete bouwtekening laten maken en van alle materialen was vooraf een lijst beschikbaar met prijzen. Dat gaf ons de mogelijkheid af te kunnen wijken met bv. tegels, deuren, ramen, etc.; de in het plan staande prijzen konden we vrijelijk als stelpost zien en zo hadden we geen enkele discussie over overschrijding van de vooraf afgesproken prijs. De kwaliteit voldeed volledig aan onze verwachting en voldoet aan zeer hoogstaande maatstaven, maar goed, de kwaliteit van de aannemer hadden we op diverse andere bouwwerken dan ook vooraf in ogenschouw genomen.
    Kortom hier heb je dan voor jou voor het eerst een wel tevreden eigen huis bouwer en die zijn er wel meer, ik ken ze wel. Als je je zaakjes vooraf goed regelt met duidelijke schriftelijke afspraken kan het zeker wel.
    NicoB

   • Bangsha chris zegt op

    Mijn zwager, Thai,is ingenieur, hij heeft zijn huis twee deuren verder, zelf in eigen beheer laten bouwen. Hij gaat ons huis ook in zijn beheer laten bouwen, wij zijn sporadisch aanwezig.

    Ik kom zelf uit de bouw en het is een puik stukje werk. Nu na 4 jaar nog geen vocht of schimmel, geen scheurtjes in plafonds of wanden. Kost iets meer omdat het goed en met kwaliteit onderdelen is gebouwd. Hardhouten kozijnen en deuren en waar nodig aluminium kozijnen.
    Wij willen alleen iets met 2 verdiepingen en een klein zwembad, dus dit vraagt wat aanpassingen qua fundering enzovoort.

 2. Fred de kreij zegt op

  ook in een Moo Baan zijn slangen , vooral omdat er mensen wonen zodat er muizen en ratten zijn .
  Ik heb liever slangen dan ratten etc , koop een boekje waar de reptielen in staan die voorkomen in Thailand.
  zodat je gevaarlijke herkend.
  de beesten zijn schuw en gaan bij gestamp of met een tak zwaaien vandoor , meestal zijn het Pythons en die
  zijn niet gevaarlijk (kunnen wel flink bijten) vooral Netpython is humeurig.
  lange tijd een slang boven plafond gehad ,alleen toen hij te zwaar geworden was zakte hij er doorheen .
  we zijn beide erg geschrokken maar verder geen probleem hij ging een andere plek zoeken.
  Ik wist dus niet dat ik nog een bewoner in huis had , maar hoorde wel vaak spelende ratten en ook een gil van beest in doodsnood dat was dus de Python die zijn maaltje te pakken had.
  Ik hoop bijdrage tot laten leven van deze fraaie reptielen.

 3. marcel zegt op

  een moo baan is een paar huizen bij elkaar en niet specifiek er een muur erom heen, zo als (buurt ..kampong.. gr. marcel

  • Mark zegt op

   Blijkbaar hebben maar weinig mensen
   door dat een Muban gewoon een dorp is.
   Zo’n dorp met omheining en slagboom heet
   Een Compound. Leuk dat jij dat wel weet Marcel

 4. bhuddaboll zegt op

  Moo Baan hoeft geen muur per se een muur omheen te staan Moo Baan is gewoon een dorp. Alleen waar jij woont heb je ervoor gekozen voor die muur.Dit heb ik al aan verschillende Thaise gevraagd en deze hebben dit bij mij bevestigd. Het is gewoon een groep huizen zoals je zegt. Maar zonder muur.

 5. Khun zegt op

  Een Moo Baan is meer dan een woonproject met een muur er omheen. Een Moo Baan is een:

  DEVELOPED ESTATE JURISTIC ENTITY – LAND ALLOCATION ACT (2000)

  Aan het begin van de bouw van een woonproject is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare infrastructuur op zijn kosten. Volgens de Land Allocation Wet kan hij, indien meer dan 9 plots zijn aangekocht, een aanvraag doen bij het Land-Office, om een wettelijke persoon op te richten. De Moo Baan. Alle eigenaren en toekomstige eigenaren zijn verplicht deel van deze juristic person en moeten zelf een bestuur vormen, het onderhoud van de infrastructuur managen of laten managen en verplicht financieel bijdragen aan onderhoud en andere publieke diensten.

  • Hans Bos zegt op

   Al doende leert men. Je schrijft dat de ontwikkelaar een aanvraag kan doen om een wettelijk persoon op te richten. Met de nadruk op ‘kan’, want vaak is dat niet het geval. Ik ken daarnaast heel veel Moo Baans in en rond Hua Hin (en ook Bangkok), maar allemaal hebben ze een muur om het project. Vaak staat die muur er al eerder dan de huizen…

  • Singtoo zegt op

   Het oprichten van een VVE is een plicht.
   Anders vervalt de infrastructuur aan de gemeente.
   En word het dus gewoon openbare net als de rest van de straten in een gemeente.
   En word de service dus net zoals in de rest van de gemeente.
   Dat kan dus goed of minder goed zijn.

   • Frans Nico zegt op

    Ook in Spanje kennen we Verenigingen van Eigenaars (VvE, in het Spaans Comunidad de propietarios) voor planmatig opgezette bouwlocaties. De kopers kopen de woningen en zijn daarmee eigenaren van de opstal. De totale grondoppervlakte (inclusief infrastructuur) komt in handen van de Comunidad/VvE. De Comunidad/VvE wordt opgericht door de ontwikkelaar en maakt onderdeel uit van de bouwvergunning. De kopers zijn automatisch van rechtswege lid van de Comunidad/VvE welk wordt bestuurd door de kopers van de woningen.

    In Nederland komt deze constructie niet zo veel voor. In Nederland krijgt de projectontwikkeling wel de plicht tot aanleg van de infrastructuur, maar na oplevering vervalt de infrastructuur aan de gemeente inclusief toekomstig onderhoud en staat de gemeente in het Kadaster geregistreerd als eigenaar.

    De infrastructuur zal in Spanje nooit toevallen aan de gemeente. Zouden de woningeigenaars wel willen, maar gemeenten willen niet opdraaien voor de kosten van de infrastructuur. Die zijn immers te allen tijde voor rekening van de woningeigenaars. Soms is de Comunidad een min of meer afgesloten gebied met een toegangspoort en eventueel beveiliging. Meestal heeft het gebied een open structuur. Net als in Nederland is dan de toegankelijkheid bij wet geregeld, in zoverre dat voor de wet de wegen als openbaar worden aangemerkt, maar het onderhoud voor rekening blijft van de Comunidad/VvE. Er zijn soms uitzonderingen als de openbare orde in het geding is.

    Muban of Mu ban is Muban ( Thai : หมู่บ้าน ) is de laagste administratieve onderafdeling van Thailand. Meestal vertaald als dorp en soms als gehucht, ze zijn een onderverdeling van een tambon. Vanaf 2008 waren er 74.944 administratieve muban in Thailand. Vanaf de volkstelling van 1990 bestond het gemiddelde dorp uit 144 huishoudens of 746 personen (bron: Wikipedia). Met andere woorden, een Moban of Mo ban is geen Comunidad of VvE maar kan het wel zijn.

 6. Chang Noi zegt op

  Als veiligheid je reden is om in een estate te wonen zul je nog eens teleurgesteld gaan worden. Mensen in estates zijn rijk en vaak overdag niet thuis. De bewaker weet dat precies.
  Ik heb jaren op het platteland gewoond. Geen enkel probleem.

  • Ruud zegt op

   Klopt, de meeste inbraken gebeuren waar er security is. Dat zijn vaak gasten die in de bak gezeten hebben. Ik woon ook al Jaren op de buiten en heb nog nooit gehoord dat er ergens ingebroken werd.

 7. Jacques zegt op

  Volledig met de schrijver eens, als je het kunt veroorloven zeker doen, want je leeft een stuk rustiger. Ons bungalowpark heeft zo’n 240 woningen zonder verdieping. Er zijn drie type woningen. Eigen oprit en veel luxe ,groot zembad, fitnessruimte etc. In de zes jaar dat we hier verblijven zijn er wel incidenten geweest. Een keer een vechtpartij waarbij een Engelsman het aan de stop had gekregen met een bende jonge gasten nou daar hield geen bewaking stand daar walsten ze zo overeen en zijn halve bungalow totaal verbouwd. Ook is er drie keer ingebroken en dat was vrij recent maar dat kwam omdat we tijdelijk geen committee hadden vanwege bestuursongenoegens. De buitenlanders en de thai gaan niet altijd even goed om met elkaar om diverse redenen. Er wonen bij ons ongeveer de helft thaise gezinnen, jawel het gaat goed met de economie zou je zo op het eerste gezicht denken. Maar schijn bedriegt veel Thaise mensen kunnen niet met geld omgaan en dat bleekt ze uiteindelijk op en erop staat weer op de loer. Ook zijn er vele thai die niet meebetalen aan de onderhoudskosten want dat kan je beter over laten aan de rijke falang toch. Wat een mentaliteit. Er zijn er meer dan 40 Thaise mensen die nu voor het gerecht worden gebracht voor de dwang om te betalen. Gedoe al over. Desalniettemin is dit voor ons het prettigste wonen.

  • Peter zegt op

   Een stuk rustiger,

   Kop op zeg. Nog geen enkele Moo ban gezien met rust. Mijn help.

   Alle Thais en daar wonen er veel van hebben allemaal op een uitzondering na honden ! Liefst 2 of meer. 1 hond komt ook haast niet voor.

   Als je doof bent gaat het wel maar anders snachts… Mijn help.

   En er is altijd wel althans het gebeurt er zijn vele Thais met zicht op je huis die kunnen doorgeven als er niemand is. De bouwvakkers daar hebben weinig geld en zien ons met geld strooien.

   Sorry Jacues , rustig ?

   • Jacques zegt op

    Ja daar zeg je wat Peter, het kan verkeren en de kans dat je het niet treft is altijd aanwezig. Bij mij in de wijk is het wel rustig, omdat de meeste buren werken of niet blijvend in Thailand zijn. De overlast die ik heb komt van mijn eigen vier honden, alhoewel ik daar redelijk de baas over ben.Overigens ben ik niet over een nacht ijs gegaan alvorens ik mijn woning gekocht heb. Heel veel moo baans bekeken en uiteindelijk een goede keuze gemaakt. Ook is de grondoppervlakte groter dan de meeste buurtwoningen hebben en kijk ik niet op mijn buurman zijn bord. Dus mijn raad is neem de tijd en onderzoek de buurt goed voordat je je gaat vestigen.

   • joskeshake zegt op

    Heel juist van die honden, en ze kijken er dan nog niet naar om ook,s’vanonds naar de disco en honden alleen,huilen en blaffen en in de dag slapen de bewonsters en zijn denkelijk verdoofd van de nacht ervoor dat ze niets horen, verschrikkelijk,en office managment in sansuk town 2 doet er ook de ballen aan.

 8. j.velthuijzen zegt op

  Weet niet waar je Moo Baan staat, maar woon zelf in de Isaan. M’n deur en ramen staan altijd open ook als ik niet thuis ben. De mensen zijn hier straatarm, maar er heeft nog nooit iemand ingebroken.

  • Peter zegt op

   Wanneer deuren en ramen openstaan kan er nooit sprake zijn van inbraak maar van insluiping

 9. Wallie zegt op

  Het hang en sluitwerk in Thailand is van slechte kwaliteit, meenemen uit Nederland is een goede optie, je huis is dan wel een stukje veiliger!

  • Henkwag zegt op

   Dat is een beetje onzin, Wallie ! In elke HomePro of soortgelijke winkel is hang- en sluitwerk te koop van prima Europese merken ! On huis is rondom voorzien van hang- en sluitwerk van het bekende Duitse merk Haefele !

 10. Erik bkk zegt op

  Als het om veiligheid gaat wint een goed beschermd condominium met security het altijd van de moo baan. En ook daar heb je je zwembad binnen hand bereik.

 11. ruud zegt op

  Ik heb in Bangkok een tijd geleden een wijk gezien die was afgesloten.
  Gewoon met een paar straten met rijtjeshuizen en een paar winkeltjes.
  Dan lijkt het tenminste nog een beetje echt, in plaats van wonen achter een hoge muur.
  Maar wel een slagboom en toegangscontrole dus.

 12. khun zegt op

  @Hans Bos,

  Hans, wij wonen nu ruim 8 jaar in de omgeving Hua Hin/ Cha-am. Ik ken de meeste projecten dus wel en ben op de hoogte van (verkeerde) praktijken. Zeker met de Moo Baan, hier worden velen mee opgelicht dan wel wordt veel te duur betaald.
  Volgens de Land Act is de project ontwikkelaar, zoals ik reeds schreef, verplicht de openbare infrastructuur van het project op eigen kosten te onderhouden totdat er een juristic entity is opgericht. Dit is bijna 1 op 1 te vergelijken met de VvE, (Vereniging van Eigenaars) in Nederland. Ook hier wordt een bestuur door de huis/grondeigenaren gekozen, statuten worden vastgesteld, service kosten vastgesteld en geind en de openbare infrastructuur wordt van deze gelden onderhouden. Meestal wordt het onderhoud uitbesteed. Dit heet hier in Thailand een Moo Baan. Een muur er omheen is niet relevant. Zoals je weet zijn er in Nederland ook vaak problemen met de VvE. Dus hier ook. Ik ben van mening dat de meeste Moo Baan’s niet geregistreerd zijn, dus in feite geen Moo Baan zijn. Dus is de projecteigenaar verplicht de Moo Baan op zijn kosten te onderhouden. Dus mag hij hiervoor geen service kosten heffen! (Wel voor security, vuilophaal en andere diensten indien geleverd) En hier wordt dus vaak de hand mee gelicht. En niet alleen betalen de huis/grond eigenaars voor iets wat ze niet hoeven, ook wordt er nog vaak (heel) veel bovenop gezet door de projectontwikkelaar zodat zijn/haar project een kip met gouden eieren is. En dat is meestal de bedoeling.

 13. marcel zegt op

  Een Moobahn is al of niet met een muur omheen.Het voordeel van een Moobahn die gebouwd werd door één bouwheer is dat er een straatverlichting wordt aangelegd,watervoorziening en meestal betonnen bestrating.Woon al 18 jaar in een Moobahn en kreeg slechts éénmaal een inbreker over de vloer.Een ander voordeel van zo’n aangelegd dorp is dat het meestal thais zijn van de middenklasse die er wonen,die overdag niet thuis zijn en weten wat goede betrekkingen met buren betekent.Een goedonderhouden zwembad is aanwezig en zelfs een fitnesszaaltje.Onkost:300 baht per maand voor water(normaal gebruik),straatverlichting en vuilophaling.Goede buren en netheid zijn primordiaal,criminelen houdt je met geen muren buiten!

 14. Cees1 zegt op

  Hans je doet net of het dagelijks gebeurt dat er ingebroken word in vrijstaande huizen. Ik hoor er eigelijk nooit van en woon hier al 14 jaar in een vrijstaand huis. En heb vaak de ramen niet eens dicht s’nachts. En mijn moter staat vaak met de sleutel er nog in buiten. En je geeft zelf al aan dat in zo een muu of moo ban er regelmatig word ingebroken. Pas nog meegemaakt in de moo ban van mijn schoonzuster. Dus wat is nu je punt. Hoevaak heb jij gehoord dat er bij vrijstaande huizen is ingebroken ?

  • Hans Bos zegt op

   In mijn nabije omgeving toch twee keer, en dan gaat het alleen om wat ik hoor van vrienden. Ik heb het ook over een ‘relatief’ gevoel van veiligheid….

 15. Petervz zegt op

  Moo bahn, de woorden zeggen het al, betekent niets anders dan “groep huizen. Dorpjes worden ook moo bahn genoemd, en zo dus ook wijkjes in steden, al dan niet met een muur en/of bewaking.

  • Tino Kuis zegt op

   OK, Peter. Even de tonen erbij หมู่ บ้าน mòe: bâan, lange, lage –oe- en dalende, lange –aa-. Ik meld dat even want als je ‘mǒe:’ met een stijgende toon zegt dan betekent het ‘huisvarken’.

   De meeste ‘guarded communities’ hebben een naam en de Thais zeggen dan mòe: bâan gevolgd door die naam.

 16. Dirk zegt op

  Ik woon in een Moobaan in Hua Hin (Hin Lek Fai). Natural Hill 2.
  Ondanks (en ik denk door) de bewaking is er vorig jaar ingebroken.
  Na een bespreking met het bestuur van de Moobaan is er onmidddellijk actie ondernomen.
  Camera’s werden geplaatst, de bewakingsfirma kreeg ontslag (met in achtneming van vorige bemerkingen ook door andere bewoners) en ik kreeg vergoeding van de gestolen goederen (3 tv toestellen).

 17. Nicky zegt op

  Wij hebben in Bangkok 3 jaar in een Moo baan gewoond. Relatief rustig. Allemaal verschillende huizen. mooi clubhuis met zwembad. Maar om nu te zeggen dat het daar veiliger als hier in Chiang Mai???? wij wonen flink buiten het centrum, op een verlaten stuk, maar nooit geen problemen.

 18. Paul zegt op

  Voor minder dan € 100,- koop je op internet een inbraak/insluiping-alarm. Geheel draadloos met bewegingsmelder en deurcontacten. Heel eenvoudig aan te leggen en niet afhankelijk van stroomnetverbinding door de batterij backup. Als je wilt kan je het ook nog aansluiten op je mobiele telefoon. Werkt perfect. Een afstandbediening aan je sleutels en even klikken als je weggaat. En vooral rondbazuinen dat je huis beveiligd is en stickertjes op de ramen. Dan ook nog zo nu en dan even de zeer luide sirene “testen”, zodat de (inderdaad meestal lokale) crimineeltjes herinnerd worden. En dan ook nog de luxe van een “ding-dong” bezoekersmelding d.m.v. een infrarood meldertje buiten. Het geheel monteer je in een middag met twee vingers in je neus. Kijk op Ebay en zoek op “burgleralarm”, keus te over.
  Voor mij geen gevangenismuur en mijn alarm is onomkoopbaar.Doe er je voordeel mee (of niet).

 19. Bert zegt op

  Wij wonen ook in een moo baan aan de rand van Bangkok (Khlong Sam Wa) en ik vind het fijn wonen.
  Wij wonen in een moo baan van 500 huizen onderverdeeld in 4 secties.
  Alle straten hebben 4-20 huizen.
  Onze straat heeft 6 huizen.
  Wij wonen aan de rand van de moo baan (bij de hoge muur, met er achter een khlong) dus aan de achterkant helemaal vrij. Wij hebben achter een tuintje van 12 bij 8 meter en dat is voor mij ruim voldoende.
  De bewaking bij ons is prima, en rouleert met andere projecten.
  Ik voel me er fijn bij en woon er prima, een ander woont liever “buiten” een moo baan of in de Isaan (lekker landelijk). Ieder zijn feestje zeg ik altijd.
  De één woont lekker vrij en de ander is van alle gemakken voorzien.

 20. Luit zegt op

  Toen ik in een kampong woonde zijn ze me laptop komen lenen toen ik niet thuis was. Daarna me eigen huis laten bouwen aan een doodlopende weg. Hier hebben ze in 8 jaar 3 keer geprobeerd bij mij op visite komen,maar werd steeds wakker, dus jammer voor de visite…….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website