Er is een kindeke geboren in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo, Leven in Thailand
Tags:
24 oktober 2015

Tja, dat is op zich natuurlijk niets bijzonders, er worden dagelijks honderden, misschien wel duizenden kinderen geboren in Thailand. Maar deze baby heeft iets speciaals voor mij.

In de eerste plaats werd het geboren op 8 oktober, de lokale feestdag van de Victorie van Alkmaar, mijn laatste woonplaats in Nederland. Daarnaast woont de baby in mijn huis en dat is nog nooit eerder gebeurd. Ik heb nooit kinderen gehad, dus leven in een huis met een boreling, een meisje, is voor mij op mijn oude dag een compleet nieuwe ervaring. Voordat u uw wenkbrauwen fronst, het is niet mijn dochter, hoor! Daarover later meer.

Achtergrond

Mijn Thaise vrouw komt uit een arm gezin uit de Isaan. Ik heb u haar levensverhaal verteld in het verhaal “Een meisje uit de Isaan “. Wij wonen al ruim 12 jaar samen en in de loop der jaren is de levenstandaard van de familie aardig gestegen. Natuurlijk heeft mijn financiële hulp daar wel toe bijgedragen, maar mijn vrouw ontwikkelde zich als een “mater familias”, hoewel zij niet de eerstgeborene is. De vader was enkele jaren daarvoor overleden en het werd als volkomen logisch beschouwd dat mijn vrouw de leiding van het gezin overnam.

Zij regelt alles, zowel financieel als organisatorisch en haar moeder en twee broers (de één iets ouder en de ander iets jonger) accepteren haar gezag. Ik geef haar al jaren lang maandelijks een bepaald bedrag, waarvan een deel naar haar moeder gaat en hoe zij de broers ondersteunt, is niet mijn zaak. De bouw van een nieuw huis in het dorp werd ook door mijn vrouw geregeld, soms ter plaatse, soms op afstand vanuit Pattaya.

Pattaya

Mijn vrouw vond ook dat de broers zich moesten ontwikkelen om een eigen zelfstandig bestaan op te bouwen. Na enkele mislukte pogingen wonen beiden nu in Pattaya samen met een vrouw, die ook uit de Isaan komt. Mede door toedoen van mijn vrouw hebben beiden werk, de oudere broer werkt als taxichauffeur voor een scheepvaarmaatschappij in Laem Chabang, waar ook de jongere broer werk heeft gevonden bij een olieterminal. Aanvankelijk hebben beide broers een poosje bij ons in huis gewoond, maar hebben elk nu een eigen onderkomen in de buurt. Ik zie ze normaal afgesproken af en toe als zij bij ons komen eten.

Wereldvreemd

Ik kan niet anders zeggen dat beide broers wereldvreemd zijn. Wij wonen in een huis op de grens van Pattaya en Naklua en de broers wonen ook in Naklua. Als we voor het gemak de Pattaya North Road als grens nemen, dan kan ik u vertellen, dat beide broers die grens naar Pattaya zelden oversteken. Engels spreken doen zij niet, hebben ze niet nodig. Zij spreken beiden minder Engels dan ik Thai en dat is al zeer weinig. Hun wereld is Naklua en alleen met ons beiden gaan ze af en toe naar Pattaya als wij ze uitgenodigd hebben voor een etentje in een (Thais) restaurant.

Financiën

Ook hier regelt mijn vrouw de financiën van beide broers. Steun van ons is daarbij niet meer nodig. Hun loon wordt volledig aan mijn vrouw overgedragen, die het voor hun op de bank zet. Als de broers (zak)geld nodig hebben, krijgen zij dat van mijn vrouw. Veel is dat niet, beiden nemen genoegen met ca. 300 Baht per week. Van bankzaken hebben zij geen verstand, hebben ook geen pinpas met code, want zij zouden niet weten hoe te handelen. Alle aankopen van inrichting van hun woning, kleding, enz. worden met advies van mijn vrouw gedaan en ook betaald.

Beide broers staan er ook op dat een klein deel van hun loon aan hun moeder in het Isaanse dorp wordt betaald. Zij vinden dat een eer en zijn trots dat zij in staat zijn dat te doen.

In verwachting

De broers kwamen aldus, na vele problemen in vroeger jaren, in rustiger vaarwater terecht en begonnen aan het stichten van een eigen gezin te denken. De oudste broer – toch ook al ruim over de 40 jaar oud – ging samenwonen met een dame uit Surin die na verloop van tijd in verwachting geraakte. Ook daar nam mijn vrouw weer de leiding op zich, de dame in kwestie wist van toeten noch blazen. Samen gingen zij voor onderzoek regelmatig naar het ziekenhuis en samen werden ook de benodigde spullen voor de baby aangeschaft.

Ziekenhuis

Het kind moest operationeel ter wereld gebracht worden en dus ging de aanstaande moeder na afspraak naar het Banglamung Hospital. Dat ziekenhuis staat best goed bekend, al is er niet de luxe van Bangkok Pattaya of Pattaya International. Veel Thais maken er gebruik van, voor de consulten betaalt men slechts 30 Baht en de operationele geboorte kostte slechts 1000 Baht. Die operatie verliep vlekkeloos en er werd een gezond meisje geboren.

Kraamvisite

Het viel mij op dat de geboorte van een kind in Thailand niet het toch vaak feestelijk karakter draagt zoals wij dat kennen. Ik zag nauwelijks felicitaties, uiteraard geen beschuit met muisjes, maar ook geen heildronk. Mijn felicitatie aan de vader werd dan ook met enige verbazing in ontvangst genomen. Ik vond ook, dat ik de moeder en kind de dag na de geboorte in het ziekenhuis moest opzoeken om mijn belangstelling te tonen. Ik viel daar niet alleen als buitenlander erg op, maar viel zelf ook van de ene verbazing in de andere.

Kraamafdeling

De kraamafdeling in het Banglamung Hospitaal is een grote zaal, waar circa 50 bedden staan en die ook alle bezet waren met (nieuwe) moeders. De baby’s liggen niet een wiegje, maar gewoon bij moeders op bed. Er is geen enkele privacy, bezoekers lopen allemaal door elkaar en de privé-spullen van de moeder zitten in een tas of liggen los aan het hoofdeinde van het bed. Alle bedden zijn voor onderzoek door een dokter wel van een gordijn voorzien, dat gesloten kan worden. Ruim 40 moeders dus en mijn vrouw vertelde dat er niet alleen Thaise vrouwen liggen, maar ook redelijk veel uit Cambodja en Myanmar.

Thuis

Hoe verzorg je een pasgeboren baby? Ik dacht, dat er in eigen land wel cursussen voor bestaan maar niet in Thailand. Het gebeurt gewoon op moederinstinct. Wij hebben moeder met baby bij ons in huis opgenomen en mijn vrouw leert de moeder met de baby om te gaan, het kleden, de tijdstippen van de borstvoeding, het baden, enz.

Rituelen

Nu had ik zelf gedacht dat er wel wat Boeddhistische rituelen rondom de geboorte zouden plaatsvinden, maar dat is niet geval. Ik kreeg te horen dat er na een maand of zo wel iets staat te gebeuren, het fijne weet ik daar nog niet van. Dan is het ook tijd, dat de ouders met kind op bezoek gaan bij hun respectieve ouders in de Isaan. Dan bij terugkomst in Pattaya verwacht ik, dat vader, moeder en kind weer in hun eigen woning trekken.

Al met al een bijzondere gebeurtenis voor mij. Ik ben dan wel niet de vader, maar zeg volmondig dat dit de mooiste en liefste baby is die ik ooit gezien heb!

8 reacties op “Er is een kindeke geboren in Thailand”

 1. Khun Peter zegt op

  Gringo gefeliciteerd met de nieuwe (tijdelijke) bewoner in je huis. Gezellig!
  Over het niet feliciteren van de ouders bij de geboorte heb ik eens wat gelezen. Volgens mij heeft het te maken met bijgeloof. Je mag ook niet tegen de ouders zeggen dat het kindje erg mooi is omdat het dan door geesten ontvoerd zou kunnen worden. Tja, wat moet ik daar nu van zeggen….?

 2. Joseph Jongen zegt op

  Gringo, jij weet nog niet wat er over een maand te gebeuren staat, maar ik weet het wel. Over een maand volgt jouw benoeming tot allerliefste oom. Uiteraard met de verplichting om een spaarbankboekje voor die kleine schat te openen. Plaats om te beginnen een Donation Box voor haar in Megabreak. Leuke foto van haar er bij en de eerste gelden stromen binnen. Hoop dat je veel genoegen aan die kleine gaat beleven. Groet, Joseph

 3. Jan Burghoorn zegt op

  Geachte Hr. Gringo,

  Hier in Chiang Mai ben ik zo vrij geweest het boekje ´ Birth without Violence´´ te verspreiden over een tiental ziekenhuizen alhier, uiteraard met een begeleidend schrijven.
  De auteur van dit boekje is Frederick Leboyeer, MD
  Indien gewenst kan ik u een kopie van dit boekje doen toekomen.
  M.v.g. Jan Burghoorn.

 4. Jan VC zegt op

  Beste Gringo,
  Wat ben je trots op je Thaise vrouw! Zij weet echt wel van aanpakken…… Hopelijk is ze minder streng en geniet je voldoende ademruimte om verder te genieten van deze prachtbaby! Ik vond je verhaal echt plezierig en zeer positief.
  Hou ons verder op de hoogte!
  Een warme groet uit de Isaan,
  Jan

 5. Jack G. zegt op

  Wel een heel verschil met Nederland en mijn belevingswereld. Ik zou me totaal afzijdig houden om familieruzies te voorkomen en ‘bemoeiallen’ op afstand te houden. Ik zou zelf die omslag naar Thaise familiegewoontes denk ik niet kunnen maken.

 6. henk zegt op

  gringo,..rook dr maar eentje op,..mooi verhaal.

 7. Wim Feeleus zegt op

  Beste Gringo
  Wat leuk om ondanks dat je niet meer piepjong bent toch nog het “vaderschap” te mogen meemaken.
  Al is het dan niet je eigen kind, het is en blijft een hele belevenis om zo’ n hummel in huis te hebben.
  Maar de kennis en ervaring die bij jou ontbreekt heeft je vrouw zo te horen wel in huis….
  En dat ze naast de verzorging van de kleine ook haar broers nog “managed” is wel heel bijzonder.
  Blijkbaar heb je met deze vrouw een uitstekende keuze gedaan. Lucky basterd!

 8. Hans Bos zegt op

  Gefeliciteerd Bert, met je nichtje. Voor het geval je het nog niet wist: een operationele geboorte heet in de volksmond een keizersnede. Ik kan het weten, want al mijn vier kinderen zijn op deze manier ter wereld gekomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website