De boom staat; de lichtjes branden en de ballen flonkeren in de middagzon. Kerstmis in Thailand: ik kan er maar niet aan wennen. Nooit een witte Kerst, of je moet grote  hoeveelheden kunstsneeuw spuiten. Ik moet er ook niet te veel aan doen, want vooral die fondant-achtige randversieringen levert vaak een forse dosis jeugdsentiment op.

De Kerstcantate van Bach of Stille Nacht, doet mij onmiddellijk belanden in de katholieke kerk aan de Beeklaan in Den Haag, waar ik (toen nog) tot de sopranen behoorde. Na afloop kregen we een Mars en dan in het donker met de buurjongen teruglopen naar huis.

Als ik niet hoefde te zingen, werd het de nachtmis in de eigen kerk. Die begon toen nog om middernacht. Na de mis was het buiten de kerk wensen en kussen, waarbij ik de voorkeur gaf aan prille meisjes boven  klef zoenende ‘tantes’. Thuis wachtte mijn vader met sneeën kerststol, gevuld met amandelspijs en dik besmeerd met roomboter. Dat waren nog eens tijden. Mijn geloof is, samen met de Kerst-mis al voor mijn twintigste een zachte dood gestorven. Destijds had ik een goede vriend wiens vader in een grote bakkerij werkte. Hij kreeg de amandelspijs op brood mee naar school. De straf was uiteindelijk dat veel van zijn tanden voortijdig zijn mond verlieten…

Hier in Thailand moeten we het doen met wat afgezaagde versies van ‘Jinger Bens’. Opmerkelijk is in de shopping malls dat slechts weinig verkoopsters dit jaar een rode muts dragen. Dat stond altijd wel pittig, hoewel het natuurlijk nergens op sloeg. Van een echte kerstboom (met harslucht) kun je in dit tropische klimaat alleen maar dromen; misschien is hier of daar in Bangkok wel een kerststol te krijgen, maar ik doe er geen moeite voor. Het echte kerstgevoel wil bij dertig graden maar niet doorbreken en mijn vriendin weet in feite niet eens wat het feest inhoudelijk betekent, en dat de oorsprong in feite heel heidens is. Mede daarom zijn de winkels gewoon open en gaat het Thaise leven zijn gangetje. Met de jaarwisseling is het echter andere koek. Dan is het overal feest, vuurwerk en drinken wat de klok slaat. Dat herhaalt zich het komend jaar nog twee keer, want de Thai (gek op feesten) vieren niet alleen het Westerse nieuwjaar, maar ook in februari de Chinese versie en met Songkran in april het Thaise nieuwjaar.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Kerstmis in Thailand: de sfeer moet nog komen”

 1. Het enige wat ik van de kerk weet is dat je voor het zingen er uit moet zijn 😉

  • jac zegt op

   SORRY HOOR…………..Maar ik vind zo’n opmerking niet kunnen,denk je alleen maar daar aan????????????Natuurlijk weer een man,het zal niet waar zijn.
   Er worden hier herrineringen op gehaald en dan verder nog een leuk stukje over kerst beleving in Thailand……………..Hou zulke rare gedachtes voor taan maar voor je zelf PETER!!!!!

   • Ik hou niet van zingen. Ik weet niet waar jij het over hebt??

   • Kap Khun zegt op

    Ik KAN niet eens zingen

    • ferdinand zegt op

     Dan hoef jij (met Kerst) de kerk niet uit

     • Kap Khun zegt op

      Ik zal het nog mooier vertellen, ik ga met Kerst niet eens de kerk in.

  • Pim zegt op

   Mijn vriend speelt blokfluit bij het koor .

 2. Pim zegt op

  Met thaien kerstfeest vieren heeft zo zijn charmes
  Veel weten niet wat het is en wensen je al 1 prettige kerst als de versierselen in de schappen komen .
  Kijk ook niet vreemd op als ze 1 dag eerder komen op je kerstdiner of helemaal niet .
  Zorg maar dat je op diverse plaatsen verschillende soorten whisky in huis verstopt al naar gelang wie er aan tafel zit .
  Is de fles leeg en is het nog gezellig ga je er zogenaamd nog 1 kopen maar laat niet merken dat je nog in huis hebt want de kerst is pas over als de drank op is .
  En waar TE voorstaat is nooit goed ,dan kom je met de kerst de kerk niet eens meer in .
  Prettige kerstdagen allemaal .

 3. ferdinand zegt op

  Kerstmis. Wij hebben elk jaar een grote kerstboom voor ons huis staan en een iets kleinere bij onze winkel, met daar ook een heuse plastic Kerstman.

  Geen hond die in ons dorp Kerst viert maar als falang wordt ik al twee weken tevoren Happy Christmas toegewenst en komen alle kinderen uit de buurt even naar de verlichte kerstboom en vooral die Kerstman kijken.
  Overigens ligt er in de grote warenhuizen en de makro meer aan kerstversieringen, nepbomen etc. als bij ons in NL. In Bangkok begrijp ik dat maar wie koopt die dingen midden in de Isaan

  Ook al een keer de fout gemaakt om met 20 Thai’s een kerstdiner te verzorgen, falangstijl, lange tafel, het beste bestek en kaarsjes.
  Nog nooit zo’n saaie en gespannen avond gehad. Volgende keer weer gewoon Thais barbequen op een kleedje op de grond met knijprijst.

  Een Thai in de Isaan, mes en vork, aan tafel en gezelligheid kombineren niet.

  Wel leuk, dit jaar weer met enkele falangvrienden en 50 Thais kerst vieren in Sinterklaas stijl. Ieder kind maakt voor een ander kind een kadootje en dat wordt luidruchtig door een originele Thaise Kerstman en Kerstvrouw begeleidt.
  Vaders en Moeders aan de Chang en dooie kippen en lol met Isaan muziek en karaoke.

  • Robert zegt op

   Ha, mooi verhaal van dat kerstdiner! Ik denk dat je inderdaad dingen het best op z’n Thais kan vieren hier, inplaats van krampachtig vasthouden aan een Westerse stijl kerstfeest. Dat draait alleen maar op teleurstelling uit. Voor mij dan ook geen boom, lichtjes of kaarsen. Het wordt waarschijnlijk een avondje karaoke Thaise stijl, met een paar flessen JW Black op tafel.

   Nederland heeft, raar maar waar, zelfs 2 kerstdagen. Zelfs in Amerika, toch een land waar allrs overdreven wordt, kennen ze dat niet. In Engeland heet de dag na kerst ‘boxing day’. Die noemen ze zo omdat je het tegen die tijd zo zat bent met de rest van je familie dat het niet onwaarschijnlijk is dat er over en weer wat rake klappen vallen. 😉

 4. ferdinand zegt op

  Nieuwjaar
  Vaak meegemaakt in Bangkok. Inderdaad een groot bruisend feest met soms een beangstigende mensenmassa op straat.

  Het gekke is dat er hier in de meeste dorpen in de Isaan nauwelijks iets aan oudejaarsavond gedaan wordt. Geen countdown, geen muziek, geen feest, nog geen 3 vuurpijlen.
  Heel anders met Songkran, dan gaat dagenlang iedereen uit z’n bol. (en met behulp van Thaise whisky, over z’n nek)

  Overigens die sexy (sorry Jac) verkoopsters met rooie muts die je nu in Bangkok kennelijk zo mist, die zitten nu in Udon bij Mac Donald en Zentrall plaza, met korte rode rokjes en al. En geheel onverwacht ook bij de receptie van Eck Udon Hospital.
  Ook bij enkele beer bars een paar heel bijzondere Kerstman/vrouwen (katoys) tegengekomen. Waarschijnlijk bijwerking van hormoon preparaten.

  • Robert zegt op

   Oud en nieuw wordt in Nederland erg uitbundig gevierd vergeleken met veel andere landen. Heb in Engeland, ook in de provincie, wel eens een oud en nieuw feestje meegemaakt en klokslag 12 uur was de pret afgelopen en ging iedereen naar huis.

   In Thailand wordt het ‘farang’ oud en nieuw goed gevierd in Chiang Mai, al die brandende ballonnen zijn een mooi gezicht en je krijgt daar echt dat oud en nieuw gevoel met een hoop vuurwerk en veel mensen op straat. Met songkran, het Thaise nieuw jaar, weten ze in CM overigens ook wel raad. Zelf ben ik van mening dat een goed watergevecht leuk is voor maximaal een uur, meer dan drie dagen is wat teveel van het goede.

   Het leukste van kerst in Thailand, met inderdaad alle respect voor Jac, vind ik toch die sexy verkoopsters en bargirls met kerstjurkjes en mutsjes. Ik heb daar een enorm zwak voor. Ook de promotie girls in de supermarkt, die er ook buiten de kersttijd vaak zeer uitdagend uitzien, laten mij niet onberoerd. Ik koop altijd veel te veel, wat ze ook in de aanbieding hebben.

 5. Bert Gringhuis zegt op

  Vandaag even bij Immigration geweest voor een Re-entry visa. De cheft van de receptie en zijn vrouwelijke assistenten waren allen als Kerstman verkleed en ook het andere personeel was in rood gekleed. Wel komisch (ludiek zeiden we vroeger) bij de anders zo vormelijke ambtenaren.
  Het was niet druk, de man voor 90 dagen en de man voor de retirement visa hadden niets te doen, “mijn” loket voor de re-entry visa was het drukst. Kennelijk gaan veel mensen nog even het land uit, ik ook, een paar dagen Laos.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website